Utazási érdekességek | Kedvenc filmjeink, melyek utazásra inspirálnak | Futura Travel
Hasznos információ, Utazási Tanácsok
Milyen hivatalos elintéznivalóink vannak egy hosszabb utazás előtt?
2019.03.27.
Hasznos információ, Utazási Tanácsok
Mit csomagoljak a fedélzeti bőröndbe?
2019.04.07.

A kedvenc filmjeink, melyek utazásra inspirálnak

Utazási irodásként Imádunk utazni, mindig az újabb és újabb felfedezni valók után kutatunk. Így nem meglepő, hogy minket sokszor egy mozifilm is utazásra inspirál. Főleg, hogy vannak olyan filmek, melyekben egy adott táj, város szorosan a sztorihoz kapcsolódik, és észrevétlenül is a film egyik főszereplőjévé válik. Rengeteg ilyen film van az Ízek, imák szerelmek c. filmen kívül is, most ezekből csemegézünk.

Forrás: Paramount / Mafab.hu

RÓMAI VAKÁCIÓ

Tagadhatatlanul az egyik legnagyobb kedvencünk ez az örök klasszikus komédia a gyönyörű Audrey Hepburn és a jóképű Gregory Peck főszereplésével. A bájos párbeszédekkel tarkított humoros és romantikus film annyira színes világot tár elénk, hogy fel sem tűnik, hogy valójában egy nagyon régi, fekete-fehér filmet nézünk.

“A fiatal Ann hercegő hivatalos európai körutazást tesz, de mire Rómába ér, teljesen beleun a hivatalos programokba és fellázad. Az orvosok nyugtatót adnak neki, úgy gondolják, hogy egy kis alvás után a hercegnő megnyugszik, és folytatja a hivatalos programját. A bájos fiatal lányt azonban jobban vonzza a kinti, valós élet, ezért megszökik a palotából és egyedül nekivág a római éjszakának. Itt találkozik össze az amerikai újságíróval, Joe Bradley-vel, aki azt hiszi a gyógyszerektől szédelgő lányra, hogy részeg, ezért nem hagyja magára éjszaka, hanem elviszi a lakására. Reggel amikor rájön, hogy ki is valójában a lány, egy szenzációs sztori reményében nem fedi fel a foglalkozását előtte, hanem arra készül, hogy egy exkluzív cikket írjon róla. Ezért a lánnyal tölt egy kalandos napot, miközben kollégája, Joe titokban fotókat készít róluk a cikkhez. A két fiatal természetesen egymásba szeret, de a szerelem nem tarthat sokáig, hiszen másnap el kell válniuk, és vissza kell térniük a saját életükbe. Igaz, a film nem happy enddel végződik, de mi így még jobban imádtuk a végét. Az utolsó jelenet az egyik leggyengédebb és legromantikusabb filmjelenet, amit valaha is láttunk.”

Forrás: Mafab.hu

TÁVOL AFRIKÁTÓL

Nem ennyire könnyed a története a Meryl Streep és Robert Redford főszereplésével leforgatott nagyszabású szerelmi drámának, mely Karen Blixe lebilincselő, igaz történetét meséli el. A sztori mellett a pazar operatőri munkának köszönhetően felejthetetlen képkockákat kapunk Afrika álomszép tájairól.

“Az előkelő családból származó Karen érdekházasságot köt a bohém életet élő Blixen báróval. A házaspár Afrikába, a férfi kenyai ültetvényére költözik, de a megbízhatatlan férfi szifilisszel fertőzi meg, majd el is hagyja feleségét. A dán születésű Karen elhatározza, hogy ennek ellenére Afrikában marad és mindent megtesz, hogy fölvirágoztassa a farmot. Eközben beleszeret Denys Fintsch Hattonba, a nyughatatlan és öntörvényű kalandorba. Azonban Karen boldogsága nem tarthat sokáig, mert a férfi lezuhan a repülőgépével.”

Forrás: Mafab.hu

MIELŐTT FELKEL A NAP

Ebben a filmben mindent imádtunk. A bájos alapsztorit, a két főszereplő dialógusait az élet nagy kérdéseiről, az egyszerűséget és természetességet, ahogy a két színész Ethan Hawke és Julie Delphy végigvezeti a filmet, és a történet mögötti reménysugár felbukkanását, azaz, hogy a szerelem bármelyik pillanatban ránk találhat.

“Jesse, egy amerikai srác hátizsákkal járja be Európát. A Budapestről Bécsbe tartó vonaton ismerkedik meg a francia diáklánnyal, Celine-nel, aki épp haza, Párizsba tart a Pesten élő nagymamájától. Jesse rábeszéli a lányt, hogy töltsék együtt az estét Bécsben, és csak reggel induljanak tovább. A film bájosan romantikus, imádni valóak a párbeszédek és közben Bécs ismertebb és kevésbé ismert részeit is sorra megismerhetjük. És ami jó hír, hogy igaz a szerelmeseknek napkeltekor el kell válniuk, de a történetnek itt nem lesz vége.”

Forrás: Mafab.hu

AMELIE CSODÁLATOS ÉLETE

Ha már az előző filmben a lány főszereplő Párizsba igyekezett, akkor maradjunk is a francia fővárosban. Itt találkozhatunk ugyanis Amelivel, akit a bájos Audrey Tatou alakít. Ez a film kicsit kilóg a sorból, mert nagyon meseszerű és igazán szürreális film, de nekünk akkor is az egyik kedvencünk. Mert amikor elvonatkoztattunk a film bohókás jeleneitől, rájöttünk arra, hogy ha néha-néha Amelie szemüvegén látnánk a világot, akkor valószínűleg sokkal boldogabban élnénk az életünk.

“A kissé naiv és antiszociális Amelie egy kávézóban dolgozik, és teljesen eseménytelenül, unalmasan telnek a hétköznapjai. Azonban egy nap a kezébe kerül egy dobozka, melyet mindenáron vissza akar juttatni a jogos tulajdonosához, és ezzel a kalanddal gyökeresen megváltozik az élete. Ugyanis Amelie rádöbben arra, hogy milyen jó másoknak segíteni, és innentől kezdve ennek szentelni a mindennapjait. A dolgot viszont megnehezíti az, hogy szerelembe esik.”

Forrás: Mafab.hu

VICKY, CRISTINA, BARCELONA

Egy filmes lista semmit sem ér, ha nincs rajta legalább egy Woody Allen film. Ez most sincs másképp. Javier Bardem, Penélope Cruz, Scarlett Johansson és Rebecca Hall négyese teszi izgalmassá ezt a kesze-kusza szerelmi történetet.

 “A két amerikai barátnő – Vicky és Cristina – Barcelonába érkeznek egy hosszabb vakációra. Itt találkoznak a sármos festővel, Juannal, aki mindkettőjüket egy közös éjszakai kalandra invitálja. A komoly és kissé merev Vicky egyből visszautasítja a lehetőséget, míg a szertelen és vidám Cristina igent mond a kalandra. Azonban mégis mindketten a férfival tartanak Oviedóba, ahol tovább bonyolódik a szerelmi történet azáltal, hogy megjelenik Juan exneje, a közveszélyes Maria Elena. A film ötödik főszereplője pedig nem más, mint Spanyolország, aki csodaszép tájaival, hangulatával teljesen elvarázsol minket.”

Forrás: Mafab.hu

ÚT A VADONBA

Lehet, hogy túlzottan romantikusak vagyunk, mert eddig csak szerelmi történetek kerültek fel a listánkra, így itt az ideje műfajt váltani. Valószínűleg mindenkinek megfordult már a fejében, hogy jó lenne egy kis időre kiszakadni a hétköznapokból. Így sokan eljátszottunk már azzal a gondolattal, hogy milyen lenne, ha egy hónapra lelépnénk a saját életünkből és nekivágnánk a nagyvilágnak egy darab hátizsákkal. Milyen érzés lenne az efajta magány? Milyen emberekkel és helyzetekkel találkoznánk? Kikkel találkoznánk az útunk során? Ezeket a kérdéseket feszegeti az Út a vadonba c. film is, melynek a főszerepét Emile Hirsch kapta meg.

“A 22 éves Christopher McCandless diplomázása után, ígéretes jövő előtt áll, de a biztos pálya helyett az ismeretlent választja és kalandot keresve nekivág Amerikának. Ami ezen az úton történik az ifjú utazóval, az számtalan ember számára vált örök szimbólummá, hiszen sokan tudnak azonosulni vele, mert McCandless egyszerre volt hősies, naiv, idealista, kalandozó, lázadó, de ugyanakkor reményvesztett is. McCandless útja a dél-dakotai búzamezőktől a Colorado folyó zuhatagain és egy kaliforniai neohippi kolónián át egészen Alaszka áhított, ám veszélyes vadonjáig vitt. Eközben olyan érdekes emberekkel találkozott, akik döntő hatással voltak gondolkodására és akik életét ő is megváltoztatta.” 

Forrás: Mafab.hu

UTAZÁS DARJEELINGBE

Előző hősünk egyedül bolyongott a nagyvilágban, mostani hőseink pedig családostul kalandoznak  Indiában. A filmet azért imádtuk, mert egyszerre volt vidám és szomorú, elgondolkoztató, szívet melengető és szórakoztató.

“A három báty, Francis, Peter és Jack tragikus körülmények közt elveszítik apjukat, majd ezután majdnem egy évig nem is találkoznak. Ekkor azonban Francis, a legidősebb elhatározza, hogy újra összehozza a családot. Spirituális útnak indul, de egy eléggé kaotikus rémálommá válik a hosszú, kalandos vonatozás, keresztül egész Indián. Az út célja, hogy meglátogassák édesanyjukat, aki néhány évvel korábban minden előjel nélkül elköltözött tőlük és most Patricia nővérként a Himalája lábainál él. Azonban a három testvér útja letér a tervezettől és néhány véletlen körülmény összjátéka folytán a sivatagban találják magukat.”