Adios, régi Kuba! Változások a Karib-térség legnagyobb szigetén!
Luxus vízfeletti bungalók a Karib-térségben!
2016.03.30.
Chaauni Kalan: Földanya és Jóga
2017.10.17.
Luxus vízfeletti bungalók a Karib-térségben!
2016.03.30.
Chaauni Kalan: Földanya és Jóga
2017.10.17.

Már nem sokáig élvezheted a szigetet mostani omladozó, de eredeti és mókás állapotában, jönnek a jenki turisták!

 Ha Kubába látogatsz, bármi inspiráljon téged az utazásra, biztosan találsz neked való időtöltést: különleges történelem, természeti látnivalók, esőerdők, koloniális báj és csodaszép strandok bűvölnek el némi időutazás feelinggel kombinálva!

Zsuzsa Nádasdy képei FB kuba 3  Zsuzsa Nádasdy képei FB kuba 7

Nem szívesen kongatjuk a vészharangot, meg hát tudjuk a dolgok- főleg azokon a szerencsés tájakon, ahol eleget süti az áldott napocska az emberek arcát – nem változnak gyorsan. Kubában most még igencsak szocializmus van: előre mindent nehéz elintézni, de ha már ott vagy, és sikerül ellazulni, felvenni a helyi „manana” életérzést, valahogy minden olyan egyszerűnek tűnik. De persze lassúnak is – kivéve a fantasztikus táncosok mozdulatait.

Van azonban valami, ami nagyon könnyen meg tudja gyorsítani ezt a változást: a pénz, főleg, ha kőkemény amerikai zöldhasúról van szó…

Kuba pixabay cuba-1194903_1280

Most még minden a régi: klasszikus egykori amerikai szuperjárgányok, ma (legalábbis a csillogó külső mögött) csotrogányok, amik a képeken iszonyú jól mutatnak, de azért a működtetésük nem épp zökkenőmentes.

Zsuzsa Nádasdy képei FB kuba

Mindent átjáró zene, omladozó világörökségi városrészek, szegénységben is mosolygó emberek, reklámok, hirdetések hiánya valóban megvan. Ami azt illeti, még az is lehet, hogy meghagynak ezt –azt belőle, de akkor már mind tudni fogjuk, hogy ez már csak díszlet, amit egy ügyes marketinges megfelelő csapatával kitalált. Most még ez a kubai valóság!

Kuba pixabay flower-sellers-948460_1280

Barack Obama amerikai elnök 2016. márciusban történelmi látogatást tett a szigetországban, biztosította Raul Castrot, hogy a kubai embargonak vége (egy részének máris), és újra lesz Havannában USA képviselet. Mit is jelent ez a turizmusra nézve? Jelenleg az amerikai állampolgárok korlátozásokkal utazhatnak Kubába (bár a helyi idegenvezető szerint ezek már jelenleg is főként látszat intézkedések, aki akar, jöhet). Az amerikai tömegturizmus 1-2 éven belül el indul, ami azt jelenti, hogy jön a McDonalds meg a Starbucks, emelkednek az árak és minden sokkal vegytisztább lesz.

Magyarul egy újabb karib sziget, amit hamarosan szinte csak a mérete fog megkülönböztetni Barbadostól vagy Grenadától.

Kuba pixabay cuba 7

Persze, nyilván a kubaiaknak nem fog hiányozni, ha megszűnik a hiánygazdaság, nem kell sorba állni a bankokban, ha a szélessávú internet és a WiFi bárhol elérhető lesz (most nagyon nem az), és a turistáknak is kényelmesebb lesz sok minden, szóval lesz ennek sok előnye is.

A turizmus pedig a legfontosabb bevételi forrása Kubának! Eredetileg a sziget gazdagsága a rabszolga kereskedelemből származott, később a dohánytermesztés és a cukortermelés lett a fő bevételi forrás, azonban mára mindent felülír a turizmusból származó bevétel.

Kuba pixabay cuba-627040_1280

Amikor az oroszokkal megszűnt a Kuba számára fontos gazdasági kapcsolat az 1990-es évek elején, az ország nagyon meggyengült, bár ők hivatalosan ezt „a béke különleges időszakának” nevezték el… Hát elég speciális, az biztos: az üzletekben nem volt semmi élelmiszer, nem volt üzemanyag sem és legfőképpen hatalmas lett a munkanélküliség. Ez a helyzet a mai napig is tart- bár a probléma mélysége azért sokat enyhült.

Vannak már hivatalosan engedélyezett magáncégek, akár szobát is adhatnak ki a helyiek, vagy üzemeltethetnek éttermet. Ezeket tényleg érdemes is felkeresni, a vidéki látnivalók, például a Vinales-völgy felfedezéséhez színvonalas magánszállásokat ajánljuk elsősorban, hiszen ha valami, ez tényleg autentikus! Az enyhítés következtében például a gyönyörű Vinalesben szinte minden háznak vannak már fizetővendégei, sőt már éttermet is könnyen lehet találni a viszonylag újonnan (akár nem egész egy éve) működő kisebb, hagyományos létesítmények közül.

Kuba pixabay vinales-valley-200768_1280

Milyen lesz majd Havanna, az 1950-es –s 1960-as évek nagy, klasszikus amerikai autói (meg persze a Ladák és Moszkvicsok) nélkül? Ha el nem is tűnnek, biztosan nem maradnak eredeti formájukban. Most Kubában mindenki autószerelő nagyon jó időjárás Még a helyi popvideók sztárjai is overálos, olajos képű emberek, akik autókat szerelnek… A szocializmusban családok számára kiosztott egykori palotákban vajon megmaradhatnak az eredeti lakók, vagy luxusszállodákat, luxuslakásokat alakítanak ki a helyükön? Nem nagyon kell tippelni, nálunk is végbementek ezek a változások.

Ami nem igazán fog változni, az a már most nemzetközi láncok által és nemzetközi színvonalon üzemeltetett tengerparti turisztikai települések szállodái. Nyilván, ha már ott van az ember, megérdemel némi kényeztetést, nem beszélünk le a fantasztikus strandon található hatalmas all inclusive üdülőszállodákról sem.

Kuba pixabay cuba9a

A tenger csuda kék, a rum kiváló, a pálmafák magasak, a nap süt, mi kell még? Persze ne számíts csendes, elhagyott partszakaszokra Varaderon vagy a Cayo-k valamelyikén.

Kuba pixabay beach-222466_1280

Szóval, ha még belekóstolnál a Karib-térség utolsó szocialista államának jelenébe, ne késlekedj sokat! És el ne hidd, hogy csak és pont télen kell ide utazni! Augusztusig szuper az időjárás, sokkal melegebb van, mint a téli hónapokban, ráadásul júniusig az árak is kedvezőbbek!

Kérd ajánlatunkat!

Képek forrása: pixabay, Kubai Turisztikai Hivatal, Nádasdy Zsuzsa