del-afrikai 63x63 px Dél-Afrikai Köztársaság

A Dél-Afrikai Köztársaság sajátos egyvelege a fejlett nyugati típusú országoknak, és az ősi afrikai vidéknek. Egyszerre találtok  kozmopolita városokat, mediterrán hangulatú borvidékeket, változatos óceáni partvonalat, és végtelen afrikai szavannákat.

A legkedvezőbb áron bérautóval érdemes bejárni. Ha már a „környéken” jártok, érdemes ellátogatnia a Viktória-vízeséshez  Zambiában vagy Zimbabwében.

Főváros: Pretoria

Utazási idő Budapestről: kb 20 óra

Időeltolódás  nyáron 0 óra, Télen +1 óra Budapesthez képest

Nyelv: angol, afrikaans és 9 bantu nyelv

Pénznem: dél-afrikai rand (ZAR), váltópénznek Amerikai Dollárt (USD) érdemes bevinni. 1 USD = kb. 12 ZAR. A szállodákban, üzletekben Visa, Mastercard és American Express kártyákat elfogadnak. Pénzt váltani a hivatalos pénzváltó helyeken, szállodákban, bankokban vagy a repülőtereken lehet

Dél-Afrika utazási ajánlatok

Dél-Afrika időjárása

A Dél-Afrikai Köztársaság alapvetően négy évszakos klímával rendelkezik. A déli féltekén való elhelyezkedéséből adódóan Magyarországgal ellentétesen időben. Az évszakok közötti különbség kevésbé markáns, mérsékelt hőmérséklet, és az év nagy részében alapvetően napos idő jellemzi. Az eső inkább a novembertől februárig tartó nyáron esik, a felföldön (Johannesburg és környékén) a délutáni órákban zivatarok előfordulhatnak. Fokváros mediterrán éghajlata közismerten szeszélyes. A március-áprilisi őszt a májustól-augusztusig tartó tél követi, hogy szeptemberben beköszöntsön a tavasz. Az ország domborzata változatos, az Atlanti- és az Indiai- óceán is befolyásolja az éghajlatot, valamennyi évszakban jó a klíma valamelyik vidékén.

Fokváros időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 28 29 27 23 21 18 18 18 19 21 23 25
Minimum hőmérséklet °C 16 16 14 12 10 7 7 8 9 11 13 15
Vízhőmérséklet °C 20 21 20 19 18 17 16 16 16 17 18 19
Napsütéses órák száma (óra / nap) 11 10 9 7 6 6 6 6 7 9 10 11
Esős napok száma (nap / hó) 6 5 6 9 12 14 14 14 12 9 7 7

 

Durban időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 28 28 28 27 25 23 23 23 23 24 25 27
Minimum hőmérséklet °C 21 22 21 18 15 12 12 14 16 17 19 20
Vízhőmérséklet °C 26 26 26 25 24 23 22 22 22 22 24 25
Napsütéses órák száma (óra / nap) 6 7 8 8 8 8 8 9 7 6 6 6
Esős napok száma (nap / hó) 18 15 15 12 7 5 6 9 13 20 20 20

 

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

Októbertől májusig

kiváló kiváló kiváló nagyon jó nagyon jó nem a legjobb nem a legjobb nem a legjobb jó - változó nagyon jó kiváló kiváló
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

Az afrikai kontinens déli csücskén elterülő Dél-Afrikai Köztársaság a földrész legfejlettebb állama. A törzsi időket a brit gyarmati uralom, később a hírhedt apartheid rendszert a demokratikus idők követték. Ásványkincsekben rendkívül gazdag, fejlett infrastruktúrával és gazdasággal rendelkezik, bár egyelőre a fejlődő országok közé sorolják. Namíbia, Botswana, Zimbabwe és Mozambik mellett 3000 km hosszan az Atlanti és az Indiai óceán határolja. Külön érdekesség, hogy beékelődve az országba két független államot, Szváziföldet és Lesothót veszi körül. A hivatalos főváros, a Johannesburg melletti Pretoria az adminisztráció központja, de a parlament Fokvárosban található, a bírósági központ pedig Bloemfontein. 9 régióját mintegy 44 millió ember lakja. A lakosság jelentős többsége keresztény. A turizmus az egyik legjobban fejlődő gazdasági szektor az országban. Elsősorban a természeti- (szafari), a kaland- és a sportturizmus miatt kedvelt, de úttörő – és egyben vezető – szerepet tölt be a felelős turizmusban (lásd Segítő Utak) is.

Be- és kiutazási szabályok

A Dél-Afrikai Köztársaságba történő utazáshoz magyar állampolgároknak nincs szüksége vízumra 30 napnál nem hosszabb tartózkodás esetén. 18 év alattiak utazásával kapcsolatban további dokumentumok szükségesek. A Viktória-vízesést a zimbabwei oldalról érkezéskor megváltott vízummal kereshetitek fel.

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Viszont ha egy sárgalázzal érintett más afrikai országból érkezünk, a sárgaláz elleni védőoltást igazoló kiskönyv bemutatása szükséges. Az északi országrészek maláriával fertőzött területek, ha ide utaztok, érdeklődjetek a lehetséges és ajánlott felkészülési módokról.

Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontban.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

A szigetek között gyorshajókkal, hidroplánnal vagy helyi, menetrendszerinti repülőjárattal (kisrepülőgép, amely fix leszállópályára száll le) lehetséges a közlekedés. Minden szállodaszigethez kötelező a transzfer előzetes lefoglalása, bizonyos, a Male nemzetközi repülőtérhez közeli atollokra, szigetekre lehet választani a gyorshajó és a hidroplán között, azonban a távolabbi szigetek esetén csak az előre meghatározott repülővel lehet eljutni.

A légi járművek éjszaka, ill. naplemente után nem közlekednek, ezért ezeknél a szigeteknél szükség lehet egy éjszaka szállásra Malén. Előfordul, hogy várakozni kell érkezéskor a transzferre, főként amennyiben légi transzfer van a szállodaszigetre.

Közbiztonság

Dél-Afrika turisták által kedvelt részei biztonságosan látogathatók. Az élet és vagyon elleni bűncselekmények száma az utóbbi években jelentősen csökkent, köszönhetően a rendőri jelenlét megerősítésének, a bűnüldöző szervek határozottabb fellépésének és a veszélyes körzetek bekamerázásának. Az bűncselekményeket a turisták által látogatott helyektől távol eső külvárosokban (township) követik el. A fokozott elővigyázatosság, bárhova utazunk is, mindenképp ajánlott. A nemzeti parkokban válasszatok őrzött szálláshelyeket. Ha nem csoporttal utaztok, akkor is érdemes szervezett programokon részt venni. Ha bérautóval járjátok az országok, az ajtókat mindig tartsátok zárva, ablakokat felhúzva. Értékek ne maradjanak a kocsiban látható helyen. Bármerre is jártok, érdeklődjetek szállásadótoknál a környék esetlegesen kockázatosabb részéről, ill. kerülendő tevékenységekről.

Képviseletek / konzulátusok

Nagykövetség: Pretoria

Cím: 959 Arcadia Street Pretoria, Hatfield 0083
Előhívó:00-27-12
Telefon: 430-3030; 3020
Ügyeleti telefon (kizárólag sürgős esetben): 82-857-20-26
Fax: 430-30-29
E-mail: mission.prt@mfa.gov.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/ZA/HU

További országok, amelyekbe a misszióvezető akkreditálva van:

Botswana, Lesotho, Mozambik, Namíbia, Szváziföld, Zambia, Zimbabwe

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia

Nevezetességek, látnivalók

Fokváros és környéke a modern világ és a lenyűgöző természeti tájak vidéke, egyúttal a híres Dél-afrikai borvidék kiindulópontja. A Garden Route-on (Kertek útja) hegyek között elterülő őserdőket, egyúttal modern golfpályákat, művésztelepeket, és bálna lesre csábító partvidéket találtok. A Johannesburghoz közeli világhírű Kruger Nemzeti Park pedig az autentikus Afrika, a Nagy Ötös (az oroszlán, a leopárd, az elefánt, az orrszarvú és a kafferbivaly) otthona. Az ország megismeréséhez célszerű minél több régiót felfedeznetek.

Dél-Afrikát elsősorban páratlan természeti látványosságaiért, afrikai vadakban gazdag nemzeti parkjaiért, változatos óceáni partvidékéért, és világhírű borvidékéért keresek fel a turisták.

Fokváros és környéke: Gyarmati és modern épületek, a Bo Kaap színes negyede, gazdag éjszakai élet jellemzi. Leghíresebb látnivalója a Tábla- vagy Asztal-hegy, amit a világ 7 csodája között tartanak számon. Nevét a Jóreménység fokáról kapta, mely a közeli nemzeti parkban található. A Robben-sziget (Mandela egykori börtöne), a Kirstenbosch Nemzeti Botanikus Kert, a Stellenbosch borvidék meglátogatása szintén kötelező program. Esténként pedig a Victoria&Alfred Waterfront, az egykori kikötő hangulatos éttermeiben, bárjaiban kóstolhatjátok meg a helyi ételeket.

Garden Route: A dél-afrikai édennek is hívják. A partvidéken gyönyörű tengerpartok, a szárazföldön sűrű őserdők, képeslapszerű tavak és lagúnák, hullámzó hegyvonulatok nyújtják a hátteret számos szabadidős tevékenységhez. Kiindulópontnak érdemes Knysna-t vagy Pettenberg Bayt választanotok.

Johannesburg: Dél-Afrika legnagyobb, és leggyorsabban változó, örökké pulzáló városa. Afrika legmagasabb felhőkarcolója áll kontrasztban az Alkotmány-hegy apartheid történelmi emlékeivel. A Nelson Mandela híd, a legfelsőbb bíróság épülete és az egykori Börtönerőd tartozik még a város nevezetességeihez. Érdemes szervezett túra keretében felkeresni Soweto-t, a régi fekete negyedet. Nelson Mandela egykori otthona ma egyszerre nyomornegyed és az új középosztály lakhelye.

Kruger Nemzeti Park: Dél-Afrika legnagyobb, és egyben a világ egyik leglátogatottabb – és az állatvilág változatossága szempontjából szinte páratlan – nemzeti parkja. Több, mint 500 madárfaj, és 137 emlős – köztük Afrika valamennyi ikonikus állatának otthona. Számos útvonalat kínál a látogatóknak, akár bérautóval is bejárható. Hatalmas kiterjedéséből adódóan viszont az állatok is természetes élőhelyüknek megfelelően szétszóródva találhatóak. Ha a legtöbbet szeretnétek látni, érdemes valamelyik – a parkban található – privát koncessziós területhez tartozó szállást foglalnotok, és a helyi rangerek vezette szafarin vadlesre indulnotok.

Durban: Elsősorban tengerpartja miatt népszerű. A hosszú homokos part, a felújított promenád egy klasszikus nyaralóváros képét mutatja. Belvárosában gyarmati és art deco épületek meredeznek. A nagyszámú – Indián kívül a legnagyobb – indiai közösség sajátos ázsiai hangulatot ad Dél-Afrika harmadik legnagyobb városának. Kihagyhatatlan az uShaka Marine World, a világ egyik legnagyobb akváriuma, lenyűgöző cápa-, fóka- és delfinkolóniával.

Panoráma Út: Neve árulkodó. A lélegzet elállító kanyon-vidék elsősorban vizuális élményeket kínál. A Blyde folyó kanyon, az Isten Ablaka kilátópont, a számos vízesés, Ohrigstad visszhangzó barlangjai mind elbűvölik az idelátogatókat. A térségben egykor tombolt az aranyláz, melynek romantikus emlékeit is tekintsétek meg a természeti csodák felfedezése során.

Gasztronómia

A dél-afrikai konyha nagyon színes, az egyes ételek a különböző népcsoportok hagyományain alapulnak. Ha mégis szeretnénk összefoglalni, általában párolt vagy grillezett húsok mellé kukoricakását, burgonyát vagy rizst szolgálnak fel. A leggyakrabban használt zöldségek a cékla, a sárgarépa, a káposzta és a sütőtök. Az édesburgonya, és a morogo-t, egyfajta vad spenót is gyakran kerül a tányérra. Büszkék a dél-afrikai stake-re, minden nagyobb városban találunk kitűnő Stake House-okat. Különlegességeket is fogyaszthatunk, mint például krokodil-, antilop-, vagy strucchúst, melyből Dél-Afrikában fogyasztják a legtöbbet a világon. Nagyon finom a helyi hot dog, a boerewors. A faszénen grillezett fűszeres kolbászokat zsemlébe rakják, és mustárral és ketchuppal meglocsolva árulják.

Ünnepek / ünnepnapok

Január 1.: Újév

Március 21.: Az emberi jogok napja

Nagypéntek, Húsvét vasárnap és hétfő

Április 27.: Szabadság napja

Május 1.: A munka ünnepe

Június 16.: A fiatalok napja

Augusztus 9.: A nők napja