Ausztralia 63x63 px Ausztrália

Ausztrália hatalmas,ezer arca van, ezt mind megismerni talán még a helyieknek sem sikerül. Az országban van síelésre alkalmas hegységtől őserdőn keresztül nyüzsgő nagyvárosig minden! Sydney, Melbourne, Canberra, Alice Springs, Perth és egy egész kontinens.

Mivel hazánktól elég messze van, érdemes hosszabb utazást tervezni. Akár Új-Zélanddal kombinálni.

Főváros: Canberra

Utazási idő Budapestről: kb 24 óra

Időeltolódás Keleti part: GMT +10; az ország középső része: GMT+ 9,5; Nyugati part: GMT +8

Nyelv: angol

Pénznem:  ausztrál dollár (AUD) 1 AUD= 100 cent (1 AUD ≈ 200,- HUF)

Ausztrália utazási ajánlatok

Ausztrália időjárása

Ausztrália időjárása igen szélsőséges, északi területeit trópusi forróság, déli részét a mérsékelt óceáni éghajlat jellemzi. Az óceánokkal körülvett ország rendkívül szegény csapadékban, különösen a sivatagos belső területeken. Ausztrália a déli féltekén található, így amikor nálunk tél van, ott akkor tombol a nyár. Az időjárás ugyan egész évben melegebb, mint az európai időjárás, de a legmelegebb hónapok a december és a január.

 Sydney időjárása Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 26 26 25 23 20 18 17 18 20 22 24 26
Minimum hőmérséklet °C 19 19 18 15 12 10 8 9 12 14 16 18
Vízhőmérséklet °C 23 23 23 22 20 19 18 18 18 18 19 21
Napsütéses órák száma (óra / nap) 9 8 8 8 7 7 7 9 9 9 9 9
Esős napok száma (nap / hó) 16 14 15 12 13 13 11 10 11 13 15 14

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

szeptembertől májusig

Jan Feb Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec
kiváló kiváló kiváló kiváló nagyon jó jó - változó jó - változó jó - változó nagyon jó kiváló kiváló kiváló

Helyrajz

Ausztrália politikai értelemben az Ausztrál Államszövetség köznapi elnevezése. Az Ausztrál Államszövetség a hatodik legnagyobb területű ország a Földön; az egyetlen olyan, amely egy egész kontinensre kiterjed, Ausztrália és Óceánia legnagyobb országa. Új-Zéland tőle délkeletre, Indonézia, Pápua Új-Guinea és Kelet-Timor északra helyezkedik el. Az Egyenlítőtől délre (a déli féltekén), a 10. és a 40. szélességi kör között található.

Ausztrália az Indiai- és a Csendes-óceán határvonalán helyezkedik el. Északon a Timor- és az Arafura-tenger, valamint aTorres-szoros, délen és nyugaton az Indiai-óceán, keleten a Korall- és a Tasman-tenger határolja.

Legészakibb pontja a York-fok (déli szélesség 10°41`), legdélibb pontja pedig a Bass-szorosba nyúló kiszögellés aWilson-fok (déli szélesség 39°8`); ezek mintegy 3180 km-re vannak egymástól.

A kontinens hossza nyugat-keleti irányban a Steep-foktól (Greenwichtől keletre 113°9`) a Byron-fok-ig (keleti hosszúság 153°9`), mintegy 4000 km.

A kontinens átlagosan 300 m-rel emelkedik a tenger szintje fölé; teljes területének mindössze 6%-a van 610 m-nél magasabban.

Területének 85%-át az úgynevezett Outback, vagy magyarra lefordítva a „hátország” alkotja, amelyet a világ egyik legősibb tája foglalja el. Vörös sziklák, vörös por, okkerszínű síkságok, bíbor színben úszó hegyek, ragyogó kék ég és magányos házikók jellemzik a végeláthatatlan sivatagi tájat.

Ausztrália földrajzi szempontból három részre osztható:

délen és délkeleten: tengerparti síkság és a Nagy-Vízválasztó-hegység

Itt található a kontinens legmagasabb csúcsa, a 2228 m magas Mount Kosciuszko az Ausztrál Alpokban, továbbá az ország mély folyói és vulkanikus képződményei.

Az átlagosan 65 km széles, alacsony parti síkság keleten, délkeleten és délnyugaton övezi a kontinenst. Ez Ausztrália legsűrűbben lakott része.

A parti sík területeket a szárazföld belsejétől az átlagosan 1220 m magas Nagy-Vízválasztó-hegység választja el. Ez északról, aYork-félsziget végén található York-foktól (Cape York) indul, és a keleti parttal párhuzamosan, 3000 km hosszan – a délkeleten lévő Victoria államig húzódik.

középen: Belső-ausztráliai-medence

Elkülönülő részei északon a Carpentaria-öböl síksága, délen a Murray-Darling-alföld és nyugaton az Eyre-tó térsége.

nyugaton: Nyugat-ausztráliai-fennsík

A Nyugat-ausztráliai-pajzs átlagosan 300-500 m magas és a kontinens 60%-át foglalja el. Legnagyobb részét bokros sztyepp fedi, peremén helyezkednek el Ausztrália legnagyobb sivatagjai a Nagy Homoksivatag, a Gibson-sivatag, a Nagy-Viktória sivatag és a fátlan Nullarbor-síkság, valamint a Föld legősibb sziklái. A fennsíkot elszórtan kisebb hegyek, mint például a Macdonell-hegység és az Uluru bontják meg. Forrás: wikipedia

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok részére vízum szükséges! A vízumot előre meg kell igényelni és felvenni, e nélkül a repülőre sem lehet felszállni (nincs belépéskor felvehető vízum). On-line igényelhetők egyes látogatói vízumok. Repülőtéri illeték 55.- AUD/fő,bővebb információ az ausztrál vám- és határőrség honlapján érhető el.

Tej, tejtermékek, tojástermékek, élő állatok, hús és hústermékek, magvak, friss zöldségek, gyümölcs és élő növények bevitele tilos, egyes élelmiszerek államok közti mozgatása is korlátozott, ezekről a közutak mentén táblákon olvasható bővebb tájékoztatás. A be nem jelentett és a csomagvizsgálatnál megtalált élelmiszer miatt 2-5 ezer dolláros helyszíni büntetés jár. A feldolgozott élelmiszert, teát, kávét, tejalapú italokat, fából vagy növényi, állati eredetű alapanyagból készült termékeket be kell mutatni vizsgálatra a „piros” folyosón. A helyszíni vizsgálat után a terméket visszaadják (szükség esetén speciális kezelésnek vetik alá) vagy elkobozzák és megsemmisítik. 2007. július 1-től az Európai Uniós tagországok állampolgárai számára: az interneten keresztül igényelt 3 hónapos vagy annál rövidebb tartózkodásra érvényes Turista (e676), valamint  a 456-os Hivatalos látogató (Business Visitor Short Stay) vízumok ügyintézése díjmentes.

Védőoltások, egészség

Kötelező védőoltás nincs. Ausztráliában a közegészségügyi, illetve az orvosi ellátás színvonala jó. A csapvíz a legtöbb helyen iható. Egyes városoktól távoleső vidékeken a csapvíz (artézi víz) helyett palackozott víz fogyasztása ajánlott. Ausztrália élővilága számtalan veszélyt rejt, ezekre táblák figyelmeztetnek, de érdemes a szálláshelyeken közvetlenül érdeklődni, s általában fokozott körültekintéssel eljárni (például túrázáshoz magasszárú cipő, sátorverés előtt a környező bokrok megzörgetése, hajnali és koraesti vezetés elkerülése).

Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontnál

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Ausztráliában, az angol gyarmati múltnak köszönhetően, bal oldali közlekedés van érvényben. Ausztráliában keményen büntetik a sebesség túllépést, és a vezetők nagy része be is tartja a korlátozásokat. A rendfenntartók fix sebességmérőkkel, illetve folyamatos megfigyeléssel tartják kordában a forgalom hömpölygő tömegét. Az autóbérlés gyakorlott sofőröknek ajánlott, nemzetközi jogosítvány szükséges. Az úthálózat kiváló. Belföldi tömegközlekedés fejlett.

Közbiztonság

Az ország közbiztonsági helyzete jó.

Képviseletek / konzulátusok

Budapesten nincs nagykövetség, a bécsi Ausztrál Nagykövetséghez fordulhatunk konzuli ügyekben.
A nap 24 órájában elérhető konzuli segélyhívószám Canberrában +61 2 62613305
Ausztrál Nagykövetség, Bécs – Kapcsolat:

Australian Embassy
Mattiellistraße 2-4
A -1040 Vienna
Austria
Tel: +43 (1) 506 74 – 0
Honlap: www.austria.embassy.gov.au
E-mailcímek: austemb@aon.at (nem vízumügyek)

Nevezetességek, látnivalók

Az Ausztrál Államszövetség a hatodik legnagyobb területű ország a Földön, mely 6 szövetségi államból ( Nyugat-Ausztrália, Queensland, Új-Dél-Wales, Victoria, Dél-Ausztrália, Tasmania ) és 2 territóriumból ( Ausztrál Fővárosi Terület, Északi Terület ) áll. Az Egyenlítőtől délre a 10. és a 40. szélességi kör között található. A lakosság közel 90 százaléka él többnyire kikötővárosokban (Sydney, Melbourne, Perth, Brisbane, Adelaide), míg a többiek vidéki falvakban. Az ország közepső területe majdnem lakatlan. Egy kis történelem: 1770-ben James Cook kapitány végighajózott és feltérképezte a keleti partvonalat és meg ebben az évben brit fennhatóság alá vonták azt. Az angolszász gyarmatosítás előtt a kontinensen csak bennszülöttek (aboriginals) éltek, de mára számuk csupán a lakosság 1%-át teszi ki. Az őslakosokat (aboriginals) sajnos inkább csak rezervátumokban, főleg az ország közepén találjuk meg.

A folyamatos bevándorlás és a születések magas aránya miatt a népesség növekszik, még úgy is, hogy a bevándorlást szigorú kritériumokhoz kötik.

Az ausztrálok a mindennapokban is hihetetlenül kedvesek, előzékenyek, segítőkészek, kiegyensúlyozottak.

Ausztráliának a világon egyedülálló a növény- és állatvilága,mivel a kontinens évmilliók óta elkülönült a többi kontinenstől. Éghajlatát tekintve az északi területeket trópusi esőerdők uralják, míg dél felé haladva ezt felváltják a füves, sztyeppés területek, majd a kontinens közepső területe  sivatagi éghajlata miatt kevés településsel rendelkezik.

A keleti partvidék jellemzően szubtrópusi, kellemes eukaliptusz ligeterdőkből áll, míg a déli tengerparti részt inkább mérsékeltövi éghajlat uralja.

Ausztrália több, mint 560 nemzeti parkkal rendelkezik s ebből az UNESCO többet a természeti világörökség tagjaként ismer el. Többek között ilyen a Nagy-Korallzátony, Shark Bay, Kakadu Nemzeti Park, Fraser-szigeti esőerdők,Tasmania esőerdői és Queensland trópusi esőerdői.
Queensland a legmelegebb és legnaposabb államot (Sunshine State), fővárosa Brisbane.

Gasztronómia

Az országban minden ízlés és pénztárca megtalálja a magának valót. Nemzetközi ételek mellett a tenger gyümölcsei szintén igen közkedveltek . Az ausztrál borok nagyon finomak, de megkérik az árukat. Sokfajta kiváló helyi  sör kapható.

Mivel alkohol árusításához külön engedély szükséges, ezzel az éttermek közel fele rendelkezik csak. Ez nem azt jelenti, hogy az étteremben fogyasztott vacsorához nem fogyaszthatunk alkoholt. Mindössze azt, hogy vinnünk kell saját, boltban vett üvegünket. BYO = bring your own!

Ünnepek / ünnepnapok

január 1. : Újév

január 26.:  Ausztrália napja

február 10.: Regatta

március 2. / 9., május 4./ október 5.:Munka ünnepe (államtól függően)

március 16. : Canberra napja

április 25/27. :  ANZAC nap (ausztrál-új-zélandi fegyveres erõk napja)

május 18. : Adelaide Kupa

június 1.:  Alapítás napja

június 8.: A Királynő születésnapja

július 3.:  Alice Springs – felvonulások

július 10.: Tennant Creek – felvonulások

július 17.: Katherine – felvonulások

július 24. : Darwin – felvonulások

augusztus 12.:   Brisbane – felvonulások

szeptember 28. Királynő születésnapja

november 3.:Melbourne Kupa

december 25- 26: Karácsony

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia