Ausztralia 63x63 px Új-Zéland

Új-Zéland két nagyobb és számos kisebb szigetből álló állam a Csendes-óceán délnyugati részén. Földrajzilag a Föld legelszigeteltebb állama, ezért sokan kombinálják Ausztrália utazással. Vadregényes tájak, hegyvonulatok, szilaj tengerpartok vidéke. Egyénileg is könnyen felfedezhető fly & drive (repülj és vezess) utazáson.

Új-Zélandon a kiwi nem a gyümölcs, hanem a repülni képtelen madár neve. Az új-zélandiakat is előszeretettel nevezik kiwiknek, és ezen nem is sértődnek meg.

Főváros: Wellington / Whanganui-a-Tara

Utazási idő Budapestről: kb 26 óra

Időeltolódás + 10 óra nyáron / + 11 óra télen Budapesthez képest

Nyelv: Hivatalos nyelvei az angol, a maori és az új-zélandi jelnyelv.

Pénznem:1 új-zélandi dollár (NZD) = 100 cent  (1 NZD ≈ 150,- HUF)

Új-Zéland utazási ajánlatok

Új-Zéland időjárása

Új-Zélandon az évszakok alakulása az Európában megszokottnak a fordítottja. Tavasz szeptembertől novemberig, nyár decembertől februárig, ősz márciustól májusig, tél júliustól augusztusig tart. Aucklandon és környékén a nyári hőmérséklet nappal 18-20, éjszaka 11-13 Celsius fok. Az ország déli részén a kontinentális éghajlat, az északi részen szubtrópusi éghajlat uralkodik. Délen a középhőmérséklet télen 15 °C, nyáron 25 °C, északon télen kb. 5 -10 °C, nyáron 30° C jellemző.

 Auckland időjárása Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 23 23 22 20 17 15 14 15 16 17 19 21
Minimum hőmérséklet °C 17 17 15 13 11 9 8 8 10 12 13 15
Vízhőmérséklet °C 20 21 21 20 18 16 15 15 15 16 17 18
Napsütéses órák száma (óra / nap) 8 7 6 5 5 4 5 5 5 6 6 7
Esős napok száma (nap / hó) 12 10 12 15 17 18 18 18 16 17 15 14

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

szeptembertől májusig

Jan Feb Márc Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec
kiváló kiváló kiváló kiváló nagyon jó jó - változó jó - változó jó - változó nagyon jó kiváló kiváló kiváló


Helyrajz

Ausztráliától kb. 1500 km-re fekszik. A másik legközelebbi nagyobb szárazföld délen az Antarktisz. Északon Új-Kaledónia, a Fidzsi-szigetek és Tonga szigetek helyezkednek el viszonylag közel. Területe Magyarország területének majdnem háromszorosa. Mivel igen távol esik minden földrésztől, Új-Zéland volt az egyik legutolsó terület, amit az európai ember meghódított. A hosszú elszigeteltsége során Új-Zélandon az állatok és a növények különleges biodiverzitása alakult ki. A legismertebbek az egyedi madárfajták. Az ország változatos domborzata és a éles hegycsúcsok vulkanikus kitörések és tektonikus kiemelkedés eredménye. A különböző polinéz népek a 13. század környékén telepedtek le először a szigeten, létrehozva az egyedi maori kultúrát. A holland felfedező, Abel Tasman volt az első európai, aki 1642-ben először pillantotta meg a szigetet. A burgonya és a karabély új ismerete vezetett a maorik törzsi háborúihoz a 19. század elején. 1840-ben a britek és a maorik aláírták a Waitangi békeszerződést, amelynek következményeként Új-Zéland brit gyarmattá vált. A bevándorlók számával együtt megnövekedett a konfliktusok száma. Az új-zélandi háborúk végén a maoriktól elkobozták a földjeiket az Északi-sziget középső részén. A második világháború után Új-Zéland csatlakozott Ausztráliához és az Egyesült Államokhoz az ANZUS biztonsági szerződésen keresztül. Az 1950-es években Új-Zélandon volt a világon a legjobb az életminőség, azonban 20 évvel később a gazdasága hanyatlásnak indult az olaj gyengesége miatt illetve az Egyesült Királyság Európai Gazdasági Közösségbe való belépésének eredményeképpen. Forrás: wikipedia

Be- és kiutazási szabályok

A magyar állampolgárok turistaként vagy látogatóként vízum nélkül utazhatnak be Új-Zélandra, ha 90 napnál kevesebb időt akarnak eltölteni a szigetországban. Útlevelük érvényességének 3 hónappal meg kell haladnia elutazásuk tervezett időpontját. A beutazni akaró magyar állampolgároknak igazolniuk kell, hogy elegendő pénzzel (körülbelül 1000 új-zélandi dollár/fő/hónap) rendelkeznek.

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs.

Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontnál

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Új-Zélandon baloldali közlekedés van. Az ország úthálózata jó minőségű, az országutak leggyakrabban kétsávosak. Érvényes magyar vezetői engedéllyel vagy nemzetközi vezetői engedéllyel a beutazástól számított egy évig lehet vezetni. Egy évnél hosszabb tartózkodás esetén ki kell váltani az új-zélandi vezetői engedélyt.

Közbiztonság

Az ország közbiztonsági helyzete jó, a lakó szigetekre látogatáskor a szokásos elővigyázatossági lépéseket ne felejtsük el megtenni.

Képviseletek / konzulátusok

Az országban semmilyen hivatásos magyar képviselet nincs. Az Új-Zélandra is akkreditált magyar nagykövetség Canberrában (Ausztrália) található. Az Új-Zélandra látogató magyar állampolgárok bizalommal fordulhatnak a Wellingtonban és Aucklandben működő magyar tiszteletbeli konzulokhoz, és indokolt esetben számíthatnak segítségükre.

Gasztronómia

Új-Zéland konyhájának van egy kis angolos zamata, amit a mindenhol kapható hal-krumpli páros és rostonsült marhaszelet bizonyít a legjobban. És itt született a Pavlova, a krémes édes.

Egy dologban minden új-zélandi étel megegyezik, s ez a frissesség. A klimatikus viszonyoknak köszönhetően a juhok és marhák is a szabad ég alatt legelnek, így kiváló minőségű a húsuk, hasonlóan jók a tejtermékek, illetve a zöldségek és gyümölcsök is gyönyörűen nőnek. Az új-zélandiak találták fel az avokádóolajat, amelyet főzéshez használnak.

Pavlova Az igazi nemzeti étel a pavlova, amely innen származik. A kívül ropogós, belül krémes, habbal és gyümölccsel díszített desszert névadója az orosz balerina Anna Pavlova, akinek egy wellingtoni hotelséf készítette el az édességet az 1920-as években.

Nevezetességek, látnivalók

Új-Zéland egyértelműen a természetkedvelőknek, és főleg a túrázás szerelmeseinek való hely! Az északi szigeten vannak szubtropikus erdők, strandok, part közeli kis szigetek, a déli szigeten pedig, gleccserek, tavak, hófedte hegyek, nagy síkságok. Láthatók vulkánok, fjordok, gejzírek, hatalmas legelők is.

Új-Zéland valóságos paradicsom az aktív turizmus szerelmeseinek: szörfölés, síelés, tengerben úszás, lovaglás, ejtőernyőzés, barlangászat…. Itt született meg a bunggy-jumping hobbija is.

Rotorua, Északi-sziget:  működő föld alatti vulkánon sétálgathatsz a bugyogó kénszagú sár mellett, az ott lakó emberek házai között, megnézheted és hallgathatod a  kultúrájukat őrző maorikat.

Fehér homokdűnék a Ninety Mile Beach-nél (északon, Cape Reinga felé)

Bay of Islands -szép a sok kis sziget között lehet vitorlázni

Waitomo barlangok  világító szentjánosbogarak csüngenek a sötét barlang tetején, amit a csónakból szemlélhetsz meg

Coromandel-félsziget,  hot water beach: apálykor ásóval lyukat áshatsz a homokba, és a  feltörő termálvíz alakít ki neked jacuzzit

Rotoruában vulkánok, kalandparkok várnak, de akár birkanyíró versenyt is megnézhetsz

Lake Taupo és Mount Ruapehu síterepei

Wellington

Déli-sziget látnivalói:

Abel Tasman nemzeti parkban természeti programok vának: kajakozás, madárles

Kaikuraban bálnalesre mehetsz

Ferenc József és Fox gleccserek valamint a Punakaiki palacsinta-sziklái

Ünnepek / ünnepnapok

  • Újév – Január 1
  • Waitangi Nap – Február 6
  • Nagypéntek
  • Húsvét hétfő
  • ANZAC Nap – Április 25.
  • Királynő Születésnapja – Június 04.
  • Munka Ünnepe – Október 22.
  • Karácsony – December 25 – 26.

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia

Vicces: Új-Zélandi oktatás a repülésbiztonságról az Air New Zealand fedélzetén