Azsia 63x63 px Fülöp-szigetek

Hallottál már a Csokihegyekről?  Víz feletti bungalót szeretnél, de nem akarod elzárni magad a helyiektől? Ez a hely Neked való! A legkedvesebb, legközvetlenebb ázsiaiak talán a filippínók. Imádnak bulizni, karaokézni, és persze tökéletesen beszélnek angolul: könnyű velük kapcsolatot teremteni. A Fülöp-szigetek minden adottsággal rendelkezik, hogy az egyik legnépszerűbb ázsiai úticél legyen. Bár van hova fejlődni még szállodák, infrastruktúra tekintetében, de a lenyűgöző adottságai kárpótolnak mindenért!

 

Főváros: Manila

Utazási idő Budapestről: kb 22 óra

Időeltolódás +4 óra télen, + 3 óra nyáron

Nyelv:Az országban a hivatalos nyelv a filippínó (tagalog), az angol és a francia, de beszélnek még számos helyi dialektust is.

Pénznem: A hivatalos pénznem: fülöp-szigeteki peso = 100 centavo (PHP) Készpénz esetén USD kivitele ajánlott, 1 USD = kb 45 PHP. Magyar Forintot nem lehet beváltani! Széles körben (nagyvárosban) elfogadott hitelkártyák: VISA, American Express, Mastercard.

Fülöp-szigetek utazási ajánlatok

SZEMÉLYRE SZABOTT AJÁNLATOT KÉREK!

A *-gal jelölt mezők kitöltése szükséges.
* mandatory fields

A Fülöp-szigetek időjárása

A Fülöp-Szigetek a forró és nedves trópusi éghajlati övben fekszik. Az éghajlatra a kelet-ázsiai monszun is hatással van. A száraz évszak január közepétől májusig tart. November és december is még ajánlható utazásra. Június és október között esős évszak van, csúcspontja a július-augusztus hónapokra esik. Július és december között nagy a tájfunveszély, de az országon belül jelentős mértékben eltérően: elsősorban a keleti partokat érintik. Évente átlagosan 20 tájfun fordul elő, amelyek általában 3-4 napig tartanak, leginkább Észak-Luzon területén.

A kiterjedt terület és a hegyvonulatok az egyes területek között klimatikus eltéréseket okoznak, elsősorban a csapadék mennyiségét és eloszlását tekintve.

 

 Cebu időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 30 30 31 32 33 32 31 31 32 31 31 30
Tenger hőmérséklete °C 27 27 27 29 29 30 29 29 29 29 29 28
Minimum hőmérséklet °C 24 24 24 25 26 25 25 25 25 25 25 24
Napsütéses órák száma óra / nap 6 7 8 9 8 8 7 8 7 7 7 7
Csapadék mm / hó 90 90 70 50 110 170 160 140 170 150 140 130

 

 Palawan időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 30 31 32 33 33 32 31 30 31 30 30 30
Minimum hőmérséklet °C 21 22 22 24 25 25 24 23 23 23 23 22
Tenger hőmérséklete °C 26 26 29 30 29 30 29 29 29 29 27 27
Napsütéses órák száma óra / nap 5 5 5 6 6 6 7 7 6 6 6 5
Esős napok száma / hó 4 3 4 5 13 15 15 17 17 17 15 9

 

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

egész évben

decembertől májusig

kiváló kiváló kiváló kiváló nagyon jó nem a legjobb nem ajanljuk utazasra nem ajanljuk utazasra nem a legjobb nem a legjobb nem a legjobb jó - változó
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

Délkelet-Ázsia keleti pereme mellett elterülő szigetállam 7107 szigetet foglal magába (apály alkalmával 7111), ebből kb. 800 lakott. 11 nagyobb szigete az ország területének 96%-át teszi ki. Legnagyobb és legnépesebb közülük Luzon

Történelem: Ferdinand Magellán, spanyol szolgálatban álló felfedező és legénysége 1521-ben ünnepelt először húsvétot a Fülöp-szigeteken. Mactan-szigeti csatában Magellán életét vesztette a Lapu-Lapu által vezetett bennszülött harcosok kezétől. A spanyol gyarmatosítás során alapították Manilát, ami az új spanyol gyarmat fővárosa lett. A spanyol uralom idején egyesítették az előzőleg egymástól független szigeteket és közösségeket, és bevezették a nyugati civilizáció elemeit: törvénykönyvet adtak ki, nyomdát működtettek és bevezették a Gergely-naptárt, Római katolikus misszionáriusok a lakosság többségét a kereszténységre térítették. A huszadik század elején amerikai megszállás következett, majd a II. világháború alatt a japánok foglalták el az országot. 1946-tól független lett, azonban Ferdinand és Imelda Marcos diktatúrája sújtotta, jelenleg is folyamatosan küzd az ország a korrupcióval és az iszlám lázadásokkal a déli nagy szigeteken.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok turisztikai céllal legfeljebb 30 napig vízummentesen tartózkodhatnak a Fülöp-szigetek területén, amennyiben a magyar útlevél a beutazás időpontjától számítva még legalább 180 napig érvényes, valamint a visszatérésre vagy továbbutazásra jogosító repülő- vagy hajójegy bemutatásra kerül. Az ország elhagyásakor 2015. február elsejétől a manilai nemzetközi repülőtéren (MIA) nem kell repülőtéri illetéket fizetni. A cebui Mactan nemzetközi repülőtéren a repülőtéri illeték összege nemzetközi járatokra 750 Fülöp-szigeteki peso (PHP).

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontban.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

A Fülöp-szigetek országon belüli közlekedését meghatározza a tény, hogy ez az ország 7107 szigetből áll. A szigetek között kétféleképpen lehetséges a közlekedés: repülővel vagy hajóval. Autóbérlésnek nem sok értelme van, sőt igazából a robogó bérlést sem ajánljuk. Inkább pattanj fel egy dzsipnire: a jeepney (dzsipni) amolyan iránytaxi, az út szélén kell leinteni. Csicsásan feldíszített és összetákolt, vicces nevekkel ellátott félig nyitott busz, ami városon belül vagy városok között közlekedik. Csúcsidőben a filippínók a tetőn is utaznak… Vagy kisebb távolságokra egy trycicle –nek nevezett tuk-tuk szerűségre. Ezt is kidekorálják, kismotor ráépített utas-fedéllel, alkudni kell az árból.

Közbiztonság

A Fülöp-szigeteken a közbiztonság rosszabb, mint a térség többi országában, de a turisták által leginkább látogatott helyeken (pl. Cebu, Palawan, Boracay) a kockázatok nem nagyok. Mindanao sziget déli része számít veszélyesebbnek. Javasoljuk, hogy nevük, utazásuk időpontja, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a Konzuli Szolgálat honlapján annak érdekében, hogy vészhelyzet esetén megkönnyítsék munkatársainknak a kapcsolatfelvételt és segítségnyújtást.

Képviseletek / konzulátusok

Tiszteletbeli konzulátus: Manila (Felügyelő külképviselet: Jakarta)
Cím: 4th Floor, the Athenaeum Building 160, L.P. Leviste St., Salcedo Village, Makati City, Metro Manila, Philippines
Telefon:  (632)811-5519, 811-5521
Tiszteletbeli főkonzul: 
Alfonso S. Yuchengco III.
E-mail:  aenriquez@argosyinvestments.com
asyuchengco@argosyinvestments.com 

Ünnepek / ünnepnapok

  • Január 1. – Újév
  • Jan./Feb. – Kínai újév
  • Márc./Ápr. – Húsvét
  • Május 1. – A munka ünnepe
  • Június 12. – Nemzeti ünnep – a függetlenség napj
  • Augusztus 21. – Ninoy Aquino-nap (Benigno Aquino emléknapja)
  • Aug. vége – Hősök napja
  • November 1. – Mindenszentek
  • December 25. – Karácsony
  • December 30. – Rizal-emléknap

Ezen kívül még számos regionális és vallási ünnepet tartanak.

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia

Nevezetességek, látnivalók

Boracay szigete

Hófehér homokos strandjaival, buliközpontjával, búvárközpontjaival rengeteg turistát vonz a kicsi sziget. A híres White Beach 4 km hosszan terl el, nappal a csodálatos óceán kápráztat el, esténként a part újra megélénkül, a akár a homokos parton elfogyaszthatod a vacsorádat, vagy ihatod a koktélokat. Kirándulhatsz a sziget belsejébe, ahol hegyi kerékpározásra vagy túrázásra van lehetőség. Manilából v. Ceburól kb 1 óra repülés Caticlan szigetére, transzfer (kb 5 perc) a kikötőbe, ahonnan hajóval juthatsz el Boracayra.

Luzon szigete

Manila

Sokan nem szeretik, valóban óriási, Metro Manila lakossága megközelíti a 14 milliót! Azonban ha a tengerparti spanyol erődítményt is megnézed, kellemes csalódásban lehet részed! Koloniális hangulat és a Marcos féle gigantikus építkezések nyomai egyaránt felfedezhetők. Ha csak átszállás miatt kell itt töltened egy éjszakát, érdemes valamelyik óriási mall mellett szállodát foglalni: ezekben a városnak is beillő bevásárlóközpontok vásárlásra, étkezésre és szórakozásra egyaránt rengeteg lehetőség van.

Észak-Luzonon található az UNESCO Világörökség részét képező banauei rizsteraszok. A 2-3 ezer éve létrejött, megkapó szépségű teraszok a Fülöp-szigetek legfőbb látványosságai közé tartoznak. A sík termőföldek hiányában vájták őket a hegyoldalakba az itt élő emberek, lényegében mindenféle segédeszköz nélkül, pusztán a kézerejüket használva. Mintegy 10 000 km²-es területet elfoglaló rizsteraszokat a hegyekből lezúduló víz táplálja a praktikusan kialakított öntözőcsatorna-rendszer segítségével. A terület egyetlen nagyobb szállodájának teraszáról nézve megkapó látvány, ahogy a párával borított teraszokról eloszlik a vízköd, és feltárul a csodálatos látvány. Az ifugaok ma is tartják hagyományaik nagy részét, megtekinthetjük cölöpházaikat, hagyományos öltözéküket, és megismerhetjük a rizstermesztés nagyon kemény munkafolyamatát is.

Cebu

A városközpont semmi különös (ronda), de a strandok (a jobb szállodáké) szép, fehér homokosak. Cebut híd köti össze Mactannal, itt van Magellán keresztje és a Santo Nino szent temploma, de búvárkodásra is kiválóan alkalmas. Cebuban az a jó, hogy sokkal kisebb, mint Manila, és bepillantást nyerhetünk a helyiek életébe is.

Palawan

Palawan a legdélnyugatibb csücske a szigetországnak, az egyik legszebb sziget. Csodálatos természeti környezet, fehér homokos strandok, víz alatti barlang, trópusi esőerdők és mangrove erdők, korallzátonyok, gazdag tengeri élővilág adják vonzerejét. Manilából kb 1 órás repülőúttal érhető el Busuanga, ahonnan kb 20 perc jeepney-vel és 40 perc hajóval a Club Paradise. Az El Nido hotelekhez (Pangulasian Island, Miniloc Island, Lagen Island) kb 2 órás hajótranszferrel juthatsz el. Apulit Island-re repülővel lehet eljutni: Apulit kb 90 perc, majd kb 2 órás transzfer következik autóval, és 45 perc újabb hajóval.

Bohol

A csokihegyek és a koboldmaki otthona. Manilától kb 1 órás repülőútra található trópusi kis gyöngyszem. A csokihegyek arról kapták nevüket, hogy a rengeteg látszólag tökéletes félgömbre formázott dombocska a száraz évszakban csokifagyi halmokra emlékeztet. Megismerkedhetünk a cukiságbajnok tarsierrel (koboldmaki), aki annyira félénk, hogy ha az óvatlan turista szembe vakuzza, képes halálig verni fejecskét egy ághoz a sokktól, egyébként a legkisebb majomfajta. A tenger tiszta, a partok csodaszépek, az ország legjszebbjei közt vannak az itteni korallzátonyok.

Gasztronómia

Kínai-, a maláj- és a spanyol hatások egyvelege jellemzi. Étkezésben jelszó a mangó és a rizs: mindent készítenek belőle, és vétek kihagyni a mangós italokat, desszerteket vagy magát a gyümölcsöt: összehasonlíthatatlanul finomabb, mint az import! Legkedveltebb eledelük a rizs (amiből itt mintegy 100 félét termesztenek), illetve a rizslisztből vagy a szójababból készült tészták. A lakosság nagy része hallal és a tenger gyümölcseivel táplálkozik, érdemes megkóstolni a laktató, néha furcsán kinéző leveseket, pozitív csalódás lesz! Nemzeti italuk a sör, a legismertebb márka a San Miguel. A Red Horse márkájú sör nagyon erős. A kedvelt rum pedig a helyi Tanduay márka. Vannak helyi különlegességek, mint a Balut, ami egy már majdnem kikelt (tollas) kacsaembrió, amit a helyiek a tojásból szürcsölgetnek ki. Sokkal kellemesebbek a furcsa, lila színű gyümölcsből, az ube-ból (ubi) készült desszertek.