Azsia 63x63 px Indonézia: Jáva, Komodo, Gilik, Lombok

Indonézia a szigetek birodalma, ez a világ legnagyobb szigetegyüttese. Számos kultúra, eltérő vallások, működő tűzhányók, végtelen fehér partok és barátságos lakosok jellemzik. Indonézia tömegturizmustól távol eső szigetei egyaránt tartogatnak élményeket kulturális érdeklődésű és természetkedvelő utazóknak.

Bali, Gili, Lombok, Java, Komodo, Kalimantan (Borneo), Sulawesi, Irian Jaya (Papua) és még számos felfedezendő sziget vár rád Indonéziában!

Főváros: Jakarta

Utazási idő Budapestről: kb 19 óra

Időeltolódás az országban három időzóna működik, Jáván +5 óra nyáron / + 6 óra télen Budapesthez képest

Nyelv: bahasa indonesia, balinéz, angolul a turisták által látogatott részeken mindenhol beszélnek

Pénznem:

A hivatalos pénznem: indonéz rúpia (IDR) 1 USD = 14 500 IDR illetve 1 HUF = kb 52 IDR. Készpénz esetén USD vagy EUR kivitele ajánlott. A pénzváltásnál kapott dokumentumot a biztonság kedvéért őrizze meg. A 2002 előtt kiadott USD-t nem fogadják el a szigeten ezért mindenképpen 2002 utáni USD vagy EUR kivitelét javasoljuk! Magyar Forintot nem lehet beváltani! Gyűrött és összefirkált külföldi bankjegyet a pénzváltók csökkentett árfolyamon vagy egyáltalán nem váltanak be. Nemzetközi bankkártyákat nagyvárosokban elfogadnak. Borravalónak kis címletű USD ajánlott.

Indonézia utazási ajánlatok

Indonézia időjárása

Indonézia éghajlata trópusi. A száraz évszak az ország legnagyobb részében májustól szeptemberig, az esős októbertől áprilisig tart. Egyes régiókban ettől jelentős eltérések mutatkoznak: így Észak-Szumátrán októbertől januárig, Dél-Szumátrán januártól februárig tart a monszun, míg Észak-Celebeszen júniusban és júliusban esik legtöbbet.

 Yogjakarta időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 30 30 31 32 32 32 32 33 33 33 32 31
Minimum hőmérséklet °C 24 24 24 25 25 24 24 23 24 24 24 24
Napsütéses órák száma óra / nap 5 5 6 7 7 7 7 8 8 7 6 5
Csapadék mm / hó 32 230 149 114 95 73 32 41 51 109 157 196

 

 Lombok időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 30 30 31 31 31 30 30 30 31 31 31 30
Minimum hőmérséklet °C 25 24 24 24 23 22 22 22 23 24 24 24
Napsütéses órák száma óra / nap 5 5 5 6 6 6 7 7 6 6 6 5
Csapadék mm / hó 158 199 155 96 65 37 26 15 35 130 187 156

 

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

májustól szeptemberig

nem ajanljuk utazasra nem ajanljuk utazasra nem a legjobb jó - változó nagyon jó kiváló kiváló kiváló nagyon jó jó - változó nem a legjobb nem a legjobb
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

Indonézia a szigetek birodalma, területe közel kétmillió km² a tengerekkel együtt, az országot 17 508 sziget alkotja, ez a világ legnagyobb szigetegyüttese. Az öt legnagyobb sziget: Jáva, Szumátra, Kalimantan (Borneó alsó kétharmada), Sulawesi (Celebesz) és Irian Jaya (Nyugat-Irián, Új-Guinea nyugati fele). Számos kultúra, több száz különböző nyelv és nyelvjárás, eltérő szokások, vallások, működő tűzhányók, végtelen fehér partok és barátságos lakosok jellemzik.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok turisztikai céllal, 30 napnál rövidebb időre tervezett tartózkodással vízummentesen léphetnek Indonézia területére. A belépési vízum (VoA) 30 napig érvényes, de egyszeri alkalommal 30 nappal meghosszabbítható.

Az országba történő belépés napjától számítva az útlevélnek legalább 180 napig érvényesnek kell lennie. Az ország elhagyásakor a 2015. február 9. után vásárolt repülőjegyekre nem kell reptéri illetéket fizetni.

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontnál

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Indonézián belül több tucat helyi légiközlekedési vállalat üzemeltet járatokat, ezek közül több nem felel meg az európai légiforgalmi előírásoknak.

Autóbérléshez, gépkocsivezetéshez szükséges a nemzetközi jogosítvány. Autóbérlés esetén az útlevelet ne, csak annak fénymásolatát adjuk át a kölcsönző cégnek, illetve gondosan tanulmányozzuk a biztosítási feltételeket. Taxi: nem drága, vagy hivatalos mérőórákkal felszerelt taxit válassz, beszálláskor kapcsoltasd be az órát, és legyen nálad apró, nehogy a sofőr „ne tudjon visszaadni” a végén. Amennyiben nem így teszel, előre alkudjunk meg a viteldíjban. A recepción szívesen rendelnek Neked taxit kérésre.

Közbiztonság

Javasoljuk, hogy nevük, utazásuk időpontja, tartózkodási helyük és elérhetőségeik megadásával regisztráljanak a Konzuli Szolgálat honlapján annak érdekében, hogy vészhelyzet esetén megkönnyítsék munkatársainknak a kapcsolatfelvételt és segítségnyújtást.

A több ezer szigetből álló Indonéziában gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések, mert kontinentális kőzetlemezek találkozásának sávjában fekszik.

Képviseletek / konzulátusok

Nagykövetség: Jakarta

Cím: Kedutaan Besar Hongaria, JL. HR Rasuna Said, Kav X-3/1, Jakarta, 12940, Indonézia

Telefon:+62 21 25529178

 

Gasztronómia

Az indonéz konyhaművészet igen gazdag és változatos. Ételeik fűszeresek, de nem túl erősek. Fő ételük a rizs (nasi), a sült húsok, a raguk, szószok, saláták számtalan variációjával. Népszerű ételük a sült rizs (nasi goreng) és a sült tészta (mie goreng). Az egyik legkedveltebb indonéz étel a száté (sate), a pálcikára tűzött, parázs felett sütött húsdarabok, amit fűszeres mogyorószósszal és főtt rizzsel (nasi putih) kínálnak. Igen ízletesek a tengeri halakból, rákokból, esetleg polipból vagy kagylókból készített ételeik. Kedvelik az édességet.

Nevezetességek, látnivalók

Jáva Indonézia legkozmopolitább szigete. Jakartában bohém éjszakai élet és extravagáns boltok, Ujung Kulon tengerpartján kiváló szörfözésre alkalmas partok várnak. Maga a sziget vulkáni eredetű, a belsejében kezdték el először a kávétermesztést Indonéziában. Befolyásos hindu és buddhista királyságok uralma hagyott nyomot a szigeten, ősi templomait ma is megcsodálhatjuk Borobodurban és Prambananon, azonban a 16. századtól az iszlám vallás térhódítása következtében mára a sziget nagy része muzulmán. Az európai hódítók szintén hagytak emlékeket a szigeten: Surabaya Majapahit Hoteljének épülete a koloniális időket idézi.

Jakarta a főváros, egyben Indonézia legnagyobb városa. Nem való mindenkinek, főként ha inkább csendes strand-vakációra vágysz vagy gőzölgő dzsungelre, nyugodtan kerüld el a várost. Hatalmas – és folyamatosan növekszik.

Yogyakarta

A helyiek Jogja-nak hívják, ez a csodálatos régió az otthona Indonézia legszebb templomainak és történelmi emlékhelyeinek. A legjelentősebb a 9. századi Borobodur buddhista temploma, a szent hely az UNESCO Világörökség része. Candi Prambanan elegáns, faragott kőtemplomai szintén jelentősek.

Bromo & az Ijen fennsík

A vulkáni Bromo hegy Kelet-Jáva egére pöfékeli kénes füstjét, a Bromo Tengger Nemzeti Park csemege a túrakedvelőknek, természetjáróknak, a legszebb napfelkeltéket itt lehet fotózni. Szintén érdekes Kawah Ijen krátertava türkizkék vizével, amely azonban kénes jellege miatt fürdésre alkalmatlan.

Lombok és a Gili-szigetek

Balitól keletre található Lombok szigete és a kicsi Gilik, amelyeket még nem rontott el a tömegturizmus. Itt még a legtöbb lakos hagyományos életformát folytat, még nem foglalnak el mindent a luxusszállodák. Sokkal lassabb, nyugodtabb az élet, mint Balin.

Lombok

A csodálatos Gunung Rinjani Nemzeti Park található a sziget középpontjában, ahol különleges állatfajokat figyelhetünk meg élőhelyükön. A part mentén homokos öblök találhatóak, a sasak törzsi falvakat felfedezheted kerékpárral, vagy túrázhatsz a Rinjani hegyre az esőerdőben.

Gili-szigetek

Nem olyan régen még elsősorban hátizsákos turisták célpontja volt a 3 Gili –sziget : Trawangan, Meno és Air.

Csodálatos búvár és snorkel helyek, tengerparti bárocskák, kávézók, éttermek, és néhány magasabb kategóriájú szállás található a szigeteken. Motoros járművel nagyon korlátozott a közlekedés, ezért tökéletes romantikus nászútra, búvárkodásra vagy családi pihenésre más indonéz úticélokkal kombinálva is. Gili Trawangan a legnagyobb és legfejlettebb sziget, Lombokról hajóval közelíthető meg.

Komodo

Nemzeti parkja ad otthont a híres- hírhedt komodoi sárkánynak, amely a világ legnagyobb gyíkja mintegy 3 méteres hosszúságával. A sziget zöld hegycsúcsai, trópusi szavannái történem előtti időkre emlékeztetnek, ráadásul csak a gigantikus hüllők sétálgatnak a partjain nyelvüket nyújtogatva… Tiszta Jurassic Park.

Ünnepek / ünnepnapok

A muszlim ünnepek az iszlám lunáris naptárból indulnak ki, mindig más időpontra esnek. Ramadan: a muszlimok szent hónapja

  • január 1. – Újév
  • Június – Augusztus – Ramadan (évente változó, kb. egy hónap)
  • június 2. – Buddha születésnapja
  • július 28. – A Próféta születésnapja
  • augusztus 17. – Indonéz Nemzeti Nap
  • december 8. – A Próféta Mennybemenetele

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia