bali 63x63 px Bali, Indonézia

Bali kultúrája lenyűgöző azoknak is, akik a gyerekkori iskolai kirándulások miatt akut „templom látogatási undorral” küzdenek. A szigeten változatos – akár magyar nyelvű – programok várják az aktív pihenést kedvelőket. Romantikus és családi nyaralásra is egész évben  tökéletest. Ha viszont vakítóan fehér homokos partokra kattantál rá, nem biztos, hogy Neked való a Bali utazás!

Az „Istenek szigete” Indonézia legnépszerűbb turistaközpontja, ideális a kultúra kedvelőinek, családoknak, nászutasoknak, sőt, esküvői helyszínnek is! Érdemes útba ejteni Ázsi egyik izgalmas városát, pl. Dubai-t, Szigapúrt vagy Kuala Lumpurt!

Főváros: Denpasar

Utazási idő Budapestről: kb 19 óra

Időeltolódás +6 óra nyáron / + 7 óra télen Budapesthez képest

Nyelv:bahasa indonesia, balinéz, angolul a turisták által látogatott részeken mindenhol beszélnek

Pénznem:  A hivatalos pénznem: indonéz rúpia (IDR) 1 USD = 14 500 IDR illetve 1 HUF = kb 52 IDR. Készpénz esetén USD vagy EUR kivitele ajánlott. A pénzváltásnál kapott dokumentumot a biztonság kedvéért őrizze meg. A 2002 előtt kiadott USD-t nem fogadják el a szigeten ezért mindenképpen 2002 utáni USD vagy EUR kivitelét javasoljuk! Magyar Forintot nem lehet beváltani! Széles körben elfogadott hitelkártyák: VISA, American Express, Mastercard.

Bali utazási ajánlatok

FUTURA TRAVEL SPECIALITÁS: SEGÍTŐ UTAZÁS

SEGÍTŐ UTAK:

Autentikus kulturális programokkal, önkéntes munkával kombinált nyaralás. Ismerkedj meg az országgal egyedülálló módon, közben segíts a vendéglátó közösségnek és köss életre szóló barátságokat a világ minden tájáról érkező segítő társaiddal! Választható önkéntes munkák, rengeteg mosoly és különleges élmények várnak!

Bali Időjárása

Bali éghajlata trópusi, az évi középhőmérséklet 26-28 ºC, a levegő páratartalma 65-90% között változik. A hegyekben a hőmérséklet a tengerszint feletti magassággal arányosan csökken. A szél általában gyenge. A nappalok és éjszakák egyforma hosszúak; a naplemente gyors, kb. 15 perc alatt besötétedik.

Bali azért is annyira felkapott a turisták körében, mert a száraz évszak nyárra esik. Ettől függetlenül esős évszakban is ajánljuk, nem jellemzőek a hosszú, hetekig tartó esőzések, inkább napi többszöri zuhé, mintha nyakon öntenének egy vödör langyos vízzel, majd egy óra múlva semmi nem látszik.

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

egész évben

jó - változó jó - változó nagyon jó kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló nagyon jó jó - változó jó - változó
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec
 Bali időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 29 30 30 32 33 31 31 31 31 31 31 30
Minimum hőmérséklet °C 23 22 23 22 23 22 22 22 22 23 23 23
Tenger hőmérséklete °C 29 29 28 28 28 28 27 27 27 27 27 27
Napsütéses órák száma óra / nap 6 6 7 8 9 10 10 10 9 9 7 7
Esős napok száma (nap / hó) 16 15 14 12 9 5 4 3 4 8 13 13

Helyrajz

Bali Indonézia legismertebb szigete, a Kis Szunda szigetcsoporthoz tartozik az Indiai- óceán és a Jáva-tenger között. Területe kb fele Magyarországénak, a sziget belsejét vulkanikus hegyek borítják.

Történelem: Bali szigetét első lakói az Ázsia felől az indonéz szigetvilág felé vándorló törzsek leszármazottai voltak. India felől hinduk érkeztek Kr. e. 100 körül, számos ma is létező vallási és kulturális hagyomány visszavezethető erre az időre. A kelet-jávai Majapahit Birodalom (1293–1520) Bali szigetén kolóniát alapított 1343-ban, a birodalom hanyatlásával a 15. században Jáváról tömegesen vándoroltak át a birodalom szellemi vezetői, művészek, papok és zenészek Bali szigetére . Az első európai, aki Balival kapcsolatba lépett, egy holland volt,  ezután érkezett el a holland uralom ideje. A holland kormányzók nem szóltak bele a sziget életébe, hagyták, hogy a vallás és kultúra dolgában a helyi ellenőrzés érvényesüljön. Japán a második világháború alatt elfoglalta a szigetet, a japánok 1945. augusztusi kapitulációját követően a hollandok azonnal visszatértek Indonéziába és így Balira is, hogy a háború előtti gyarmati közigazgatást visszaállítsák. Hollandia csak 1949-ben ismerte el Indonézia függetlenségét, 1956-ban Bali hivatalosan is az Indonéz Köztársaság része lett.

A muszlim többségű Indonéziával szemben Bali lakosainak 93%-a balinéz hindu vallású, mely vallás a Délkelet-Ázsiából érkező hindu hit és a helyi hiedelmek keveréke.

Bali híres a táncművészetéről, valamint a festészetéről, szobrászatáról és a fafaragásokról. A balinéz gamelán zene rendkívül fejlett és változatos. A táncok hindu történetekből (például a Rámájanából) mutatnak be jeleneteket. Híres balinéz táncok a pendet, legong, baris, topeng, barong és a kecak.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok turisztikai céllal, 30 napnál rövidebb időre tervezett tartózkodással vízummentesen utazhatnak Indonézia területére. A belépési vízum (VoA) 30 napig érvényes, de egyszeri alkalommal 30 nappal meghosszabbítható.

Indonéziába történő belépés napjától számítva az útlevélnek legalább 180 napig érvényesnek kell lennie. Az ország elhagyásakor a 2015. február 9. után vásárolt repülőjegyekre nem kell reptéri illetéket fizetni. Vízummentes turisztikai célú beutazás a Ngurah Rai repülőtérre érkezés esetén lehetséges (Bali, Denpasar)

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs.

Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt: Nemzetközi Oltóközpontnál

Közlekedés / Autóbérlés

Bali szigetén bal oldali közlekedés van, nemzetközi jogosítvány szükséges az autó- és motorbérléshez. Ha önállóan szeretnél közlekedni, a robogó (vagy kerékpár) ajánlott, de vigyázni kell, mert különösen Denpasarban és Kután nagy a forgalom. Taxi: nem drága, de csak hivatalos társasággal érdemes utazni: Bluebird taxi társaságot ajánljuk, hivatalos mérőórákkal közlekednek, vigyázat, hamisítják! Beszálláskor kapcsoltassuk be az órát, és legyen nálunk apró, nehogy a sofőr „ne tudjon visszaadni” a végén. A recepción szívesen rendelnek nekünk taxit kérésre.

Tömegközlekedés: Kalandoroknak ajánljuk: kétfajta busszal lehet közlekedni: egyik a bemo, ami egy belül átalakított, kisméretű mikrobusz, gyűjtőtaxiként funkcionál. A bemo rögzített útvonalon halad, megállóhelyei nincsenek, beszálláshoz le kell inteni, kiszálláskor pedig kopogni kell az ablakon, vagy szólni a sofőrnek. A menetdíj párezer Rúpia, alku tárgya is lehet. Vigyázat: nincs ráírva az útvonal, nincs menetrendje sem… A  távolsági buszok a nagyobb városokat köti össze. Egyik sem légkondicionált, és számítani kell arra is, hogy mindig tele vannak (nagyon).

Közbiztonság

Az ország közbiztonsági helyzete általában jó, a szokásos óvintézkedéseket szükséges megtennünk..

Indonézia Képviseletek / konzulátusok

Tiszteletbeli főkonzulátus: (Felügyelő külképviselet: Jakarta)
Cím:  Sanur, Bali, Jl. Bypass Ngurah Rai no 219.
Telefon:  0062-361 287-701
Ügyelet:  0062-811-389-680
Tiszteletbeli főkonzul:  Cristofoli Gabriella
E-mail:  huconbali@gmail.com

Érdekességek

Az ár Balin mindig alku tárgyát képezi! Bátran alkudjunk, minimum az általuk megadott ár felére! Kivétel: nagyáruházakban (Matahari), ahol árakat látunk kiírva a tárgyakra, vagy FIX PRICE feliratot, ott neki sem érdemes kezdeni.

A bal kéz tisztátalannak számít, ezért nem használják amikor elfogadnak vagy átnyújtanak valamit, illetve étkezésnél.

Senkit sem illik a fejen megérinteni, még a gyermekeket sem!

Az indonézek általában semmire sem mondanak nemet, a válasz elől való kitérés azonban tagadást jelent.

Megszégyenítőnek tartják a velük szembeni idegességet es a nyíltan kimutatott haragot, a következetesen udvarias magatartást kedvezően fogadják. A hang felemelése a leges legvégső megoldás legyen!

Nevezetességek, látnivalók

A festői szépségű sziget divatos nyaralóhely, ezért igen, sok a turista, sőt helyenként nagyon sok, ez meghatározó élmény a bali utazás során, főleg, ha a déli part településein maradunk. Lakóinak életét átszövi a hindu vallás és a szigorú közösségi hagyományok. Mindennaposak a vallásos és egyéb jellegű ünnepi szertartások. Balit az ezer templom és az istenek szigetének is nevezik (pedig több is van belőlük). Mindenütt, az utak mentén, a tengerparton, a hegycsúcsokon, sőt még a rizsföldeken is templomok, oltárok, áldozati tárgyak állnak. A művészet és a kultúra az itt élő emberek életének szerves részét alkotja.

Dél-Bali: Jimbaran egykori halászfaluja ma az egyik legszebb strandnak ad otthont, a partot védő korallgát miatt itt kimondottan alkalmas a tenger fürdésre. Az északi strandszakaszon minden reggel hagyományos halpiac van. Vacsorázzunk Jimbaran tengerpartján, ahol az éttermek asztalai közvetlenül a homokos tengerparton állnak, néhány méterre hullámzik az Indiai-óceán, és a halételek mindig a legfrissebbek!Tuban, Kuta, Legian, Seminyak és Canggu korábban szintén halászfalvak voltak, azonban ma itt találjuk Bali nyüzsgő turista, bevásárló- és szórakoztató központját számtalan üzlettel, étteremmel, piaccal, bárokkal, diszkókkal. A strand itt leginkább szörfösöknek kiváló. Nusa Dua illetve a hozzá csatlakozott Benoa a legmodernebb, legelegánsabb része a déli partszakasznak, itt található a legtöbb luxushotel.

Itt is találuk éttermeket (nem csak luxus kategóriában), kis üzleteket, rengeteg a lehetőség motorizált vízisportok kipróbálására, a strandokat a szállodák előtt szépen karban tartják, de a nagy apály- dagály különbség korlátozhatja a tengerben fürdés lehetőségét.

Sanur is halászfaluból fejlődött ki az egyik legnyugodtabb turistaközponttá. A tengerpart Nusa Duához és Benoához hasonló, a szállodákat általában a tengerparti sétány elválasztja a strandtól, ahol a magasabb kategóriájú hoteleknek saját partszakasza van. Főutcáján sok kis üzlet, étterem várja a sétálókat. Transzferidők Denpasar repteréről: Benoa / Nusa Dua:kb. 25-30 perc, Canggu kb 30-40 perc, Jimbaran, Kuta, Seminyak, Sanur: kb 15-25 perc.

Közép – Bali: Candi Dasa (a reptértől kb 2 óra) a keleti parton fekszik, álmos halászfaluból alakult nyugodt, kellemes fürdőhellyé, ideális kiindulópont a sziget keleti felébe irányuló kirándulásokra. Inkább családias szállodák jellemzik, a főutcán sok üzlet, étterem található. Itt is csak dagálykor lehet fürdeni a tengerben. Tabanan (a reptértől kb 1,5 óra) a nyugati parton található, elsősorban a települést körülvevő gyönyörűen zöldellő rizsföldekről ismert. Perkutatantól kb 3 km-re található a szörfparadicsom, Medewi fekete homokos strandja. Ubud művészvároskája kb 1 órás autóútra van a repülőtértől, trópusi környezete lenyűgöző: a környék hangulatát a rizsföldek, kókuszpálma ligetek és dús vegetációval övezett folyóvölgyek határozzák meg. Hagyományos piac, galériák, éttermek találhatók a főutcán, felkereshetjük az ún. majomerdőt is, ahol a sziget állatvilágával ismerkedhetünk meg testközelből. Érdemes legalább pár éjszakát foglalni a sziget belsejében, lenyűgöző környezet, csodás szállodák, ez az igazi Bali!

Észak – Bali: Tulamben és Tejakula települései a legjobb snorkellingre (pipás búvárkodás) alkalmas részei a szigetnek, Lovina nyugodt tengerparti település fekete homokos stranddal, jó kiindulópont kirándulásokra és búvárkodásra a közeli korallzátonynál. Nyugat-Bali Jembrana tartományát jórészt sűrű erdő borítja, a Bali Barat Nemzeti Park része, vadállatok és korallzátonyok otthona.

Gasztronómia

Az indonéz konyhaművészet igen gazdag és változatos. Ételeik fűszeresek, de nem túl erősek. Fő ételük a rizs (nasi), a sült húsok, a raguk, szószok, saláták számtalan variációjával. Népszerű ételük a sült rizs (nasi goreng) és a sült tészta (mie goreng). Az egyik legkedveltebb indonéz étel a száté (sate), a pálcikára tűzött, parázs felett sütött húsdarabok, amit fűszeres mogyorószósszal és főtt rizzsel (nasi putih) kínálnak. Igen ízletesek a tengeri halakból, rákokból, esetleg polipból vagy kagylókból készített ételeik. Kedvelik az édességet. A Bali szigeti ételkülönlegességek egyike a Babi Guling, ami tűz felett, nyárson sütött kismalac (egészben), melynek tölteléke rizs, fűszerek és gyógynövények keveréke. Másik kedvenc ételük a Lawar, amely szintén sertéshúsból készül, apróra felszeletelve, fűszerekkel es zöldséggel összekeverve.

Ünnepek / ünnepnapok

A balinézek számos ünnepet, templomi ceremóniát tartanak, ezek a sajátos lunáris naptárukhoz igazodnak, amelybe 210 nap egy év.

A balinéz templomok ünnepét odalannak hívják. Az Odalan tulajdonképpen a templom születésnapja. Ilyenkor a balinéz hinduk számos különféle áldozatot készítenek az isteneiknek. Az ünnep legfontosabb eleme a közös hindu ima, ezután a balinéz táncoké lesz a főszerep. Kísérhetik különböző előadások: színjáték, komédia, árnyjáték.

Galungan és Kuningan: Minden ház és épület elé színes, feldíszített bambuszoszlopot állítanak. A Galungan szertartás szerdai napon kezdődik, és három napon át tart. A helyiek hite szerint Galungan ünnepének idején az istenek leereszkednek a földre, és az emberek között járnak. Lezárása 10 nap múlva a Hari Raya Kuningan, ami leginkább talán a halottak napjához hasonlítható.

Nyepi: A Nyepi a balinéz hindu kalendárium szerinti újév kezdete, mely egyben az éves megtisztulást is jelképezi. A Nyepi napja általában a balinéz naptár tizedik hónapjára esik, ami rendszerint március végére vagy április elejére tehető.

Saraswati napja: Saraswati istennő a tudás, a művészet és az irodalom istensége a balinéz hindu hit szerint. Megáldják a könyveket és az ősi kéziratokat.

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipedia