Azsia 63x63 px Kambodzsa

Kambodzsai utazás elsődleges úti célja az egykor dicsőséges Angkor Királyság templom együttesének felkeresése, de Kambodzsa több, mint Angkor Wat! Ne hagyjátok ki a Tonle Sap tó úszó falvait, Phnom Penh lenyűgöző épületeit, vagy a Vörös Khmer véres időszakának emlékeit. Végül pihenhettek Sihanoukville valamelyik népszerű tengerpartján.

Főváros: Phnom Penh

Utazási idő Budapestről: kb 20 óra

Időeltolódás +5 óra nyáron / + 6 óra télen Budapesthez képest

Nyelv:khmer. de az adminisztráció nyelve a francia, melyet széles körben beszélnek.

Pénznem:  riel (KHR) és az amerikai dollár. Amerikai Dollárt (USD) érdemes magatokkal vinni. 1 USD = kb. 4060,- KHR. a szállodákban, üzletekben Visa és Mastercard (néhol Amex) kártyákat elfogadnak. Mindig legyen nálatok kis címletű USD, ill. kb. 10 USD-nek megfelelő KHR. Pénzt váltani a hivatalos pénzváltó helyeken, szállodákban, bankokban vagy a repülőtereken lehet.

Kambodzsa utazási ajánlatok

Kambodzsa Időjárása

Kambodzsa trópusi éghajlata két – az esős és a száraz – évszakból áll. A száraz évszak novemberben kezdődik, és áprilisban ér véget. Ebben az időszakban szinte egyáltalán nem esik az eső, a hőmérséklet 25 és 30 °C között alakul. A május-október között időszak meleg (35 °C ig kúszik fel a hőmérő) és párás, gyakoriak a heves, de rövid ideig tartó záporok. De ha nem bánjátok a forróbb napokat, ebben az időszakban egy kizöldült Kambodzsában barangolhattok

 

 Bali időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 31 33 34 35 34 33 32 32 31 31 31 30
Minimum hőmérséklet °C 22 24 25 26 26 26 26 26 26 25 24 22
Tenger hőmérséklete °C 28 28 29 30 30 30 29 29 29 29 28 28
Napsütéses órák száma óra / nap 11 12 12 12 13 13 13 12 12 12 11 11
Esős napok száma (nap / hó) 1 2 4 8 17 20 22 19 21 21 10 3

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

októbertől májusig

kiváló kiváló kiváló kiváló nagyon jó jó - változó jó - változó jó - változó nagyon jó kiváló kiváló kiváló
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

A Thaiföld, Laosz, Vietnam és a Sziámi-öböl által határolt Kambodzsa helyrajzát a Mekong folyó és a Tonle Sap, a világ legnagyobb édesvizű tava határozza meg. A háborús évtizedek után ez elsősorban mezőgazdaságból élő országban egyre fontosabb szerepet tölt be a turizmus. A kambodzsai utazót a világörökség részét képező Angkor templomok vonzzák. A Tonle Sap tó, és a tavon, ill. körülötte található úszó- vagy cölöpfalvak a khmer halászok életét tárja elénk. A fővárosban, Phnom Penh-ben az újkori khmer királyság épületeivel, ill. a 20. század egyik legvéresebb diktatúrájának, a vörös khmerek uralmának történetével ismerkedhettek meg. A kambodzsai tengerpart központja, Sihanoukville, képeslapszerű partjairól híres. Számos homokos partszakaszt találunk itt, de a legnépszerűbbek Occheutal és Sokha strandjai a városhoz való közelségük miatt.

Be- és kiutazási szabályok

Kambodzsa utazáshoz vízumra van szüksége a magyar utazóknak. A normál turista vízum 1 hónapig érvényes, és egyszeri belépésre jogosít. Az útlevélnek legalább további 6 hónapig érvényesnek kell lennie, és szükséges két üres oldal a vízum matricának és a pecséteknek. Több módon is beszerezhetjük:
1. A kambodzsai vízumot igényelhetjük érkezéskor, Phom Penh és Siem Reap repülőtereken, ill. számos földi határátkelőnél is. Szükségünk lesz igazolványképre, kitöltött vízumkérő űrlapra, és a vízum díjra.
2. Lehetőség van elektronikus vízum igénylésére a www.evisa.gov.kh honlapon, de ezzel csak néhány meghatározott helyen léphetünk az országba.
3. Irodánk segítségével előzetesen is elintézheted a vízumigénylést.

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontnál.

Közbiztonság

Kambodzsa közbiztonsági helyzete általában jó, a szokásos óvintézkedéseket szükséges megtennünk..

Képviseletek / konzulátusok

Nagykövetség: Kambodzsában nincs magyar nagykövetség ill. konzulátus. Területileg a Hanoi-ban (Vietnám) található magyar követség az illetékes. Ennek fényében különösen hasznos lehet, ha az utazást utazási irodán keresztül szervezitek, így a helyi partner segítségére számíthattok baj esetén.
A vietnámi nagykövetség elérhetőségei:
Cím: 9. emelet, Hanoi Lake View Residence, 28 Thanh Nien út, Tay Ho kerület, Hanoi, Vietnám
Előhívó:00-844
Telefon: (3)-771-57-17
Ügyeleti telefon (kizárólag sürgős esetben): külföldről: 00-84-90-3409660 / belföldről: 090-3409660
Fax: (3)-771-57-16
E-mail: mission.hoi@mfa.gov.hu
Honlap: www.hanoi.kormany.hu

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia

Kambodzsai közlekedés / Autóbérlés

Busz: a nagyobb városokat és a környező fővárosokat is elérhetjük helyi buszjáratokkal, de számoljatok hosszú menetidővel és alacsonyabb komforttal. Siem Reap és Phnom Penh között alternatíva a speed boat.

Vonat: Kambodzsában nincs vasúti szolgáltatás. Az egyetlen nemzetközi vonal Bangkok és Siem Reap között közlekedik.

Repülő: Három nemzetközi repülőtér működik Siem Reapben, Phnom Penhben és Sihanoukville-ben (itt azonban nincs érkezéskori vízum igénylési lehetőség).

Taxi: A hivatalos taxik száma korlátozott, kevesen beszélnek angolul. A városnézéshez érdemes kocsit foglalni irodánknál vagy a szállásadónál. A moto-taxik is bérelhetők. Mindig előre állapodjatok meg az árban!

Remork/Tuk Tuk/ Cyclo: További, tipikus ázsiai közlekedési eszközöket is találtok. Motoros, vagy egy edzett helyi hajtja. Rövidebb utakra használhatjátok. Itt is érdemes előre megegyezni az árban.

Autóbérlés: Csak helyi vezetői engedéllyel lehetséges. Helyben kérvényezhető a nemzetközi jogosítvány meglétével, de nem ajánlott.

  Kambodzsa látnivalói

Siem Reap: Ankor több mint ezer éves templom városa a világ minden tájáról vonzza a látogatókat. A világörökség részét képező Angkor Wat mellett több, mint 40 a maga nemében egyedülálló templom, kolostor nyújt lenyűgöző betekintést a buddhista és hindu építészetbe. Siem Reap ezek mellett egy nyüzsgő, de kényelmesen bejárható város, számos szórakozási lehetőséggel, és klasszikus, modern vagy épp luxus szállodák által nyújtott kényelemmel.

Kompong Kleang: A Tonle Sap tó körül számos úszó- vagy cölöpfalu található. Ezek egyik autentikus példája Kompong Kleang. Itt a férfiak még ma is akár hónapokra is kihajóznak halászni a tóra a betevő megkeresése érdekében. Bejárhatjátok a falu utcáit, ismerkedhettek a helyi emberekkel, csónakázhattok a szerteágazó vízi csatornákon és magán a tavon, és elfogyaszthattok egy hagyományos ebédet egy kedves családnál. Aki ennél is többre vágyik, lehetőség van egy éjszakát is eltölteni vendéglátóinknál.

Battambang: Már az odavezető út is látnivalókban gazdag. Rizsföldek között megbúvó házakat, selyem műhelyeket, kőfaragókat látogathattok meg. Battambang bájos városát tuk-tuk-kal a legjobb bejárni. A francia gyarmati stílusú házak, történeti múzeum és egy 11. századi fa pagoda minden programban szerepel. Battambang környékén érdemes biciklire pattanni, és két keréken felfedezni a környékbeli falvakat, kézműves műhelyeket, Prasat Banon 12-13. századi templomát és a Bat barlangot.

Phnom Penh: Kambodzsa fővárosa végigvezet az ország történelmen. Kezdjünk Wat Phnom 13. századi buddhista templomában, számos majom kedvenc pihenőhelyén. A Nemzeti Múzeum az ország különböző időszakából származó szobrait, emlékeit mutatja be. A Királyi Palotában megérkezünk a 19. századba. A Norodon király megrendelésére készült épület a khmer művészet kivonata. Itt található az Ezüst Pagoda, a 9584 gyémánttal díszített arany, és egy 17. századi drágakövekkel díszített Buddha szobor otthona. Dél felé haladva érkezünk a kambodzsai történelem egy újabb fejezetéhez. A vörös khmerek uralmának egyik szimbóluma Tuol Sleng, az egykori középiskola, mely a rezsim egyik leghírhedtebb börtöne volt. Ezrek szenvedtek és haltak meg itt. A holttestek eltüntetésére a közeli Choeng Ek, a „Gyilkos Mező” szolgált, mely ma emlékhely. A múlt rémtetteit hátrahagyva kereshetjük fel az „orosz piacot”, ahol ékszerekre, kézműves tárgyakra, kelmékre alkudozhatunk.

Sihanoukville: A Kompong Som-ként is ismert város a kambodzsai tengerpart központja, az ország egyetlen tengeri kikötője. Mindkét irányban hosszú, szinte zavartalan homokos partszakaszok ölelik körül. Ugyan a város építészetileg és turisztikai szempontból nem igazán vonzó, a környező tengerpartok és szigetek Kambodzsa első számú nyaraló célpontjává teszik. Évről évre egyre több hazai és külföldi turista keresi fel.