Világörökségi helyszínek | Mianmar | Bagan

Azsia 63x63 px Mianmar(Burma)

Mianmar – régebbi nevén Burma – a közelmúltig zárva volt a turisták és a nyugati világ előtt. 2013 óta azonban elindult a változás útján. Most van a megfelelő pillanat a tradicionális Ázsia felfedezésére. A számtalan törzsi csoport a mai napig népviseletet hord, az emberek még magukban hordozzák a természetes kedvességet. A fejlődésnek és a befektetőknek hála azonban nem kell nélkülöznünk az utazáshoz szükséges dolgokat.

Főváros: Rangun / Yangon

Utazási idő Budapestről: kb 18-20 óra

Időeltolódás: nyáron + 4,5 óra, télen +5,5 óra Budapesthez képest

Nyelv:burmai

Pénznem:  kyat (MMK). Az amerikai dollárt már nem fogadják el, csak a pénzváltókban és a bankokban. 1 USD = kb. 1270,- MMK. A hitelkártyákat a jobb hotelekben és boltokban elfogadják, a tranzakciókra 5-10% jutalékot számolnak fel. Az ATM hálózat viszonylag elterjedt a főbb turisztikai helyeken, de azért célszerű előre gondolkodni a készpénz szükségletet illetően.

Mianmar (Burma) utazási ajánlatok

Mianmar Időjárása

Mianmar trópusi – monszunokkal tarkított éghajlata három évszakra bontható: a legjobb időszak a novembertől februárig tartó leginkább száraz tél, kellemes 20-30 c°-os hőmérséklettel. A március-május időszaka forróbb, míg júniustól októberig a magas páratartalomra és a heves esőzésekre különösen a partvidéken) érdemes figyelnünk. Mianmar azonban változatos domborzatú nagy ország, minden évszakban érdemes valamelyik vidékét felkeresni.

 

Mianmar időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 33 35 36 37 34 31 30 30 31 33 34 32
Minimum hőmérséklet °C 17 19 22 24 24 23 23 23 23 24 22 18
Tenger hőmérséklete °C 27 27 29 30 30 29 28 27 27 28 29 28
Napsütéses órák száma óra / nap 9 9 9 9 5 3 3 3 3 6 9 9
Esős napok száma (nap / hó) 0 0 1 2 14 23 26 25 20 10 3 1

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

októbertől áprilisig

kiváló kiváló kiváló nagyon jó jó - változó nagyon jó kiváló kiváló kiváló
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

A Banglades, India, Kína és Thaiföld által határolt ország jelentős része hegyes. Nagyjából középen szeli ketté az Irrawady folyó medencéje. Nyugatról a Bengáli-öböl és az Andamán tenger határolja. Burma mintegy felét erdőségek borítják. 7 állam és 7 körzet alkotja az államszövetséget. Legfontosabb látnivalói Rangon, Bagan, Mandalay és az Inle-tó környékén találhatóak. Bizonyos területek látogatása tiltott, vagy engedélyhez kötött. Mianmar számos gyönyörű, még érintetlen tengerparti szakasszal büszkélkedhet. Fehér homok, pálmafák, korallzátonyok, kitűnő szállodák – mindez tömegturizmus, zajos bulizók, zsúfoltság nélkül.

Be- és kiutazási szabályok

Mianmarba utazáshoz vízumra van szüksége a magyar utazóknak. Mivel Magyarországon nincs nagykövetség, ezért az elektronikus vízumigénylés a legegyszerűbb a http://evisa.moip.gov.mm/ oldalon. A 28 napos turista vízum 50 USD-be kerül, kizárólag Rangun nemzetközi repülőterére való érkezéssel igényelhető.

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontnál.

Közbiztonság

Mianmarban viszonylag alacsony a bűnözés, az utazók biztonságban érezhetik magukat. Zsebtolvajlás ugyan előfordulhat, de a rendőrség kiemelten vigyáz a külföldiekre.

Képviseletek / konzulátusok

Nagykövetség: Mianmarban nincs magyar nagykövetség, ill. konzulátus. Területileg a Bangkokban (Thailföld) található magyar követség az illetékes. Ennek fényében különösen hasznos lehet, ha az utazást utazási irodán keresztül szervezitek, így a helyi partner segítségére számíthattok baj esetén.

A thai nagykövetség elérhetőségei:
Cím: 14th Floor (Unit Nos. 1401, 1411-1412) 57 Thanon Witthayu (Wireless Road), Lumpini, Pathumwan, Bangkok 10330
Előhívó:00-66
Telefon: (2)-118-9600
Ügyeleti telefon (kizárólag sürgős esetben): külföldről: +66-81-875-4610/ belföldről: 081-875-4610
Fax: (02)-2 117 4901
E-mail: mission.bgk@mfa.gov.hu
Honlap: http://www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/TH/hu/

Ranguni Konzuli Szolgálat: A magyar utasok konzuli érdekvédelmét a Német Szövetségi Köztársaság ranguni nagykövetsége látja el:
Cím: Embassy of the Federal Republic of Germany 9 Bogyoke Aung San Museum Road Bahan Township 11201 Yangon / Union of Myanmar
Konzuli kerület: A Mianmari Unió Köztársaság teljes területe
Telefon: +95-1-548951, 548952, 548953
Fax:+95-1-548899

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipedia

Mianmari közlekedés / Autóbérlés

Busz: Léteznek turista buszok, amik relatíve kényelmesek. A normál helyközi járatok azonban zsúfoltak és kényelmetlenek. Az ár kedvező, de a távolságok hatalmasak, és az utak minősége sok helyen rossz.
Vonat: A gyönyörű mianmari tájakon való vonatozás – különösen az ilyen utazási formát kedvelőknek – izgalmas lehet. Bizonyos viszonylatokon büfé kocsi, ill. kényelmesebb utazás biztosító magasabb kocsi osztályok is elérhetőek. A sínek minősége és a folyamatos felújítások miatt azonban lassú és a menetrendhez sokszor hűtlen utazási mód.
Repülő: Mianmarban 7 belföldi, megbízható légitársaság működik. A négy régió bejárásához mindenképp ezeket ajánljuk. A maximális feladható poggyász súlya 20 kg lehet, míg a fedélzetre egy normálméretű kézipoggyászt vihetünk fel.
Autó: Az utazás kellemes módja, de egyáltalán nem olcsó. Autót bérelni lehet, de magatok nem vezethetitek hivatalosan, szükségetek lesz sofőrre is. Taxikat a városokban könnyen találtok, akár egész napra, vagy helyközi közlekedésre is kibérelhetitek.
Motor: egyes helyeken bérelhettek motort, vagy robogót, bár a hatóságok nem lelkesednek érte. Bukósisak használata kötelező!
Hajó: Egyre népszerűbbek az Irrawady folyami hajóútjai. Az egy- vagy többnapos utakat állami és magántársaságok üzemeltetik. Az igényesebbek privát hajót is bérelhetnek. Melyre személyre szabott programokat tudunk szervezni.

  Mianmar látnivalói

Rangun: A Yangon-ként ismert Mianmar egykori főváros ma is az ország legnagyobb városa. Gyarmati és vallási épületei teszik igazán különlegessé. Minden mianmari utazás kihagyhatatlan része a Svegadon, vagy Arany Pagoda. Az ország és a buddhizmus egyik legszentebb épülete mindenhonnan látható a városból. A több száz pagoda és sztúpa alkotta épületegyüttes önmagában is lenyűgöző, de a több, mint 9 tonna arany, drágakő – köztük egy 76 karátos gyémánt csúcsdísz –borítás még csodálatosabbá teszi.

Bagan: Az Anoratha királyság 1000 éves romvárosának fénykorában több, mint 10 ezer pagoda, kolostor és buddhista templom volt, melyből még ma is több, mint 2000 áll. A régi Burma egyik legfontosabb turisztikai látványossága, jelentőségét a kambodzsai Angkor együtteséhez mérik. Ha az időjárást megengedi, mindenképp érdemes befizetni egy hőlégballonos túrára Bagan felett, ahonnan a legjobb kilátásunk lehet a romvárosra.

Mandalay: A régi burmai királyok székhelye, Mianmar második legnagyobb városa ma is fontos kulturális, kereskedelmi és gazdasági központ. Az Irrawady folyó partján fekvő város – nyüzsgő, modern jellege ellenére – ma is őrzi a burmai hagyományokat. Számos buddhista szentélye, egykori királyi épülete mellett az értékét a burmai zene, színház, tánc, és a számos etnikumhoz tartozó lakosság sokszínűsége adja.

Inle-tó: 1000-1500 méter magas hegyek között, gyönyörű természeti környezetben fekszik. Partján és szigetein 17, cölöpökön álló, ill. úszó falvakat találunk. Az úszó piac egyike a fő látványosságoknak. A helyi halászok a lábukhoz kötött evezőkkel hajtják csónakjaikat. Partján található Mianmar egyik leghíresebb pagodája is.

Aranyszikla (Kyaiktiyo Pagoda): A hatalmas aranyozott sziklán álló sztúpa a burmai buddhisták egyik legfontosabb zarándokhelye. A szentély meglátogatásáról egy igazi álom teljesülése számukra. Az aranyborítás folyamatos utánpótlásáról a férfi zarándokok gondoskodnak, akik apró aranyfüst lapocskákat helyeznek el a szikla oldalán az imádságok alatt.

Popa hegy: A „burmai Olümposz”, a vulkanikus kúp tetején található a TaungKalat kolostor, a Natok (ősi szellemek) aranyozott tetejű palotája. A 777 lépcsőn megközelíthető kolostorból gyönyörű látvány tárul elénk az erdővel borított vidékre. A hegy kialakulására több becslés is létezik, a helyiek szerint olyan, mint a nap, vagy a hold. Igazán senki sem ismeri a korát.

Ngapali: Mianmar legnépszerűbb tengerparti nyaralóhelye. A Bengál-öböl kristálytiszta vízének fehérhomokos, pálmafás partján egyre több kiváló szálloda várja a nyaraló vendégeket. Mégis, Ngapali továbbra is őrzi a bájos burmai halászfalvak hangulatát. Elsősorban a csendesebb pihenést kedvelők paradicsoma.