Egzotikus utak | Nyaralás | Körutazás | Nászút | Szingapúr

Azsia 63x63 px Szingapúr

Szingapúrt valamiért kevésbé látjuk a reklámokban. Pedig akik már jártak ott, szinte biztos, hogy nagyszerű döntésnek tartják, hogy beterveztek itt egy megállót,  mielőtt vagy miután Thaiföldre, Vietnamba, Malajziába, Balira, vagy egyéb népszerű ázsiai országba utaztak. A rendkívüli tisztaságáról, néha kicsit túlszabályozott mindennapjairól ismert városállam számos különleges, máshol nem, vagy nem ilyen minőségben található látnivalóval várja az utazókat. És valami olyan hangulattal, bájjal, ami csak személyes tapasztalat útján érthető meg. Mindazonáltal praktikus is, ha a végcélunkba tartó hosszú repülőutat megszakítjuk legalább egy-két éjszakára. Nem véletlen, hogy a legtöbb légitársaságnál ingyen foglalhatunk olyan opciót, mellyel kis időt Szingapúrban (is) tölthetünk.

Főváros: Szingapúr (városállam)

Utazási idő Budapestről: kb. 15 óra

Időeltolódás: +7 óra Magyarországhoz képest

Nyelv: angol, maláj, kínai, tamil, mandarin

Pénznem:  szingapúri dollár (SGD)

Szingapúri utazási ajánlatok

A variációk végtelenek. Szingapúr számos úti céllal kombinálható. Ha Ázsiába vagy Ausztráliába utaztok, érdemes megállni itt. Az alábbiakban adunk néhány ötletet, további részletekért kérd ajánlatunkat!

Szingapúr időjárása

Szingapúr területének éghajlata trópusi, a hőmérséklet egész évben rendkívül magas, napközben folyamatosan 30 °C fölött mérhető, még éjjel sem süllyed 20 °C alá. Legtöbb csapadék novembertől januárig esik, ilyenkor a  páratartalom is magas, markánsan elkülönülő évszakok gyakorlatilag nincsenek.

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

februártól – októberig

jó - változó kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló jó - változó jó - változó
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Szingapúr időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 30 31 31 31 31 31 31 31 31 31 30 29
Minimum hőmérséklet °C 23 24 24 24 25 24 24 24 24 24 24 23
Napsütéses órák száma óra / nap 6 8 7 8 9 8 8 9 9 8 6 6
Esős napok száma / hó 18 13 17 20 19 19 19 20 18 21 25 25


Helyrajz

Szingapúr Délkelet-Ázsia egy városállama. Az azonos nevű szigeten terül el, ezen kívül még kb. 60 kisebb sziget alkotja. A világ legkiemelkedőbb jelentőségű gazdasági központjai közé tartozik. Északról Malajzia határolja, délről Indonézia található közel hozzá. A kis területű ország javarészt síkság, csupán néhány szigethegy emelkedik ki a felszínén, legmagasabb dombja a 163,3 méterrel a tenger szintje felett fekvő Bukit Timah. A sziget területe gyakorlatilag folyamatosan növekszik, a sekély parti sávot rendszeresen töltik, így növelve annak méretét. Az 1960-as években Szingapúr területe csupán 581,5 km² volt, ez a szám mára 716,1 km²-re emelkedett. A városnak saját vízforrása szinte alig van, így a sziget egyetlen édesvízkészlete az esővíz, amelyet több víztározó gyűjt össze.  Szingapúr az elmúlt évtizedekben a világ egyik legszórakoztatóbb metropoliszává vált, mindemellett az egyik legtisztább, legbiztonságosabb város. Itt megtapasztalható a szupermodern metropoliszok világa, igazi koncentrátum Délkelet-Ázsia ezerféle arcából. A Kínai városban Buddhista templomok, Kis Indiában eltéveszthetetlen curry illat és különleges muszlim emlékek a malájok negyedében – mindez csupán néhány metrómegállóra egymástól. A városállam egyik fontos jellemzője multikulturalizmusa: a többségi kínaiak mellett malájok, indiaiak és európaiak is lakják, különleges karaktert biztosítva az országnak.

 

Be- és kiutazási szabályok

Magyar és európai uniós állampolgárok turistaként vízummentesen utazhatnak be Szingapúr területére. Érvényes útlevéllel kell rendelkezni a tartózkodás teljes idejére, az útlevélnek a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényesnek kell lennie, a szingapúri tartózkodás anyagi fedezetének igazolása szükséges, valamint a visszafelé/tovább utazásra szóló repülőjegy bemutatása. A 90 napon túli tartózkodás vízumköteles.

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs, viszont Hepatitis A, B elleni oltás semmiképp sem árt. A csapvíz iható, bárhol.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Busz: Nagyon kulturáltak, napközben egyáltalán nem tömöttek. A városi közlekedés egyik leggyakoribb formája. Számos buszhálózat szeli keresztül a várost, melyeknek köszönhetőn könnyen bejárhatóak a legfontosabb látnivalók. A buszokon a sofőrtől lehet jegyet venni, vagy feltöltő kártya segítségével tudjuk kiegyenlíteni az utazást. Feltöltő kártyát a metróállomásokon lehet venni, nagyon fontos, hogy a buszsofőr nem kezel pénzt, így célszerű a pontos összeggel készülni.

Vonat: Szingapúr vasúthálózata egy nemzetközi vonalból áll Malajzia felé, ennek hossza kb. 154 km, ezen kívül két városi vonal működik még.

Taxi: Több, mint 28 000 taxi szolgálja ki az utazni vágyókat, a viteldíjak meglehetősen alacsonyak az átlaghoz képest.  Az UBER elterjedése óta jelentősen kevesebben utaznak taxival, mint korábban, de még mindig az utazás egyik kedvelt formája.

Metro: A szingapúri metró szinte valóságos turista látványosságként funkcionál. Az MRT vonalain kényelmesen, pontosan, gyorsan utazhatunk halk szerelvényekkel reggel 6 és éjfél között. A jegyek elképesztően olcsóak, egy menetjegy csupán 0,90 szingapúri dollár, az Orchard Road és a Changi reptér között a menetdíj csak 1,70 szingapúri dollár (kb. 330 ft).

Autóbérlés: Szingapúrban igyekeznek visszafogni az autós forgalmat, amennyire csak lehet. A 10 évesnél öregebb autókat környezetvédelmi szabályokra hivatkozva csak külön engedéllyel lehet használni, a belvárosi utak használatáért extra díjat kell fizetni. Amennyiben autóbérlés mellett döntünk, nagyon fontos tudni, hogy Szingapúrban baloldali a közlekedés, a brit gyarmatosítás örökségeként.

Függővasút: Mount Faber és Santosa szigete között függővasút közlekedik. Nagyon népszerű a turisták körében, csodaszép látvány tárul elénk a magasból.

Közbiztonság

Szingapúr az egyik legbiztonságosabb országnak számít az egész világon. A hatóságok folyamatosan intézkedéseket tesznek a lehető legmagasabb fokú védelem biztosítása érdekében. Terroristatámadások, atrocitások nem történnek, a korrupció fogalma szinte ismeretlen az országban. A bűnözési mutatók elképesztően alacsonyak, köszönhetően a szigorú igazságszolgáltatásnak és a súlyos szankcióknak. A városi közlekedés szintén az egyik legbiztonságosabb világszerte, közlekedési balesetek nem jellemzőek.

Képviseletek / konzulátusok

Nagykövetség

Cím: 250 North Bridge Road #29-01 Raffles City Tower Singapore 179101
Telefonszám: +65 6883 0882
Fax: +65 6883 0117
E-mail: mission.sin@mfa.gov.hu
Nagykövet: Faragó Csaba
Konzul: Juhász Attila

Nevezetességek, látnivalók

Orchard Road: Szingapúr leghíresebb bevásárló utcája, mely igen közkedvelt a turisták körében, de a helyiek is gyakran járnak ide. Az utca egy gyümölcsöskerthez vezet, innen ered az elnevezése. Bevásárlóközpontok, éttermek, kávézók, klubok és hotelek várják az ide látogatókat. Karácsonykor a dekoráció elképesztően egyedi, a pálmafák felett szarvasok ugrálnak, az utcákat pedig műhó és mézeskalácsházak díszítik.

Resorts World Sentosa: Parkok, kaszinók, hotelek és éttermek szigete. Szingapúr déli partjához közeli szigeten nincs korhatár, itt bárki számára kínálnak remek szórakozási lehetőségeket. Lévén egy szigetről van szó, a legfőbb látnivalók a tengerhez kapcsolódnak, akárcsak a Marine Life Park vagy a Dolphin Island.

Clarke Quay: A fényárban úszó rakpart, mely a Szingapúr-folyó szájánál található, korábban a város kereskedelmi központja volt. Ma is nagyon sokan látogatják a rakpartot, de egészen más céllal. Éttermek, egyedi butikok, és számtalan más, fantasztikus épület várja az idelátogatókat, melyeken megmutatkoznak mind az ázsiai mind az európai hatások. A hely éjszakánként piacból buli negyeddé változik, ahol elegáns szórakozóhelyek várják a bulizni vágyókat.

Gardens by the Bay: A Marina kikötő mellett fekvő park három részből épül fel, Bay South Garden, Bay East Garden és Bay Central Garden. A Gardens by the Bayben 18 hatalmas „szuperfa” emelkedik, ezek 25–50 méter magasak. Többféle funkciójuk is van, egyrészt rendkívül látványosak, másrészt árnyékolási feladatot látnak el és a kert motorjaként is működnek. Két „szuperfát” egy skywalk is összeköt, a fák törzsén pedig növények kapaszkodnak fel. A fák éjjel kivilágítva csodálhatóak meg, érdekességük, hogy napelemmel töltődnek, ezenkívül esővizet is gyűjtenek, amivel locsolják a kertet. A kertben két üvegház is helyett kapott, ahol számtalan különleges növényt, fát, virágot vehetünk szemügyre.

Botanikus kert, állatkert: A természet kedvelőinek lehetőségük van Szingapúr növényvilágát is felfedezni. A Szingapúr botanikus kert nem csak elképesztően látványos, de a trópusi kertek közül egyedüliként szerepel az UNESCO listáján, mint világörökség.

Singapore flyer: A hatalmas óriáskerék 28 kapszulája lehetőséget kínál felülről is megcsodálni Szingapúr városát. A Flyer melletti bevásárlóközpont háromemeletnyi étteremmel, boltokkal és más szolgáltatásokkal is várja a turistákat.

Marina Bay Sands: A hatalmas, ikonikus üdülőközpontban mindent megtalálhatunk, ami a nyaraláshoz szükséges lehet: éttermek, üzletek, luxus hotel. A világ egyik legdrágább épülete 2010 óta fogadja a látogatókat, a hotel tetején még egy végtelenített medence is helyet kapott. A Marina Bay Sands hotel kitűnő helyen, a Bayfront metróállomás közvetlen közelében található, a központi üzleti negyedtől csupán néhány lépésre. A három torony tetején található Sky Parkban zöldellő kert és lenyűgöző kilátó várja a vendégeket.

Éjszakai safari: Az állatok nagy része éjszaka él aktív életet, ebben a világon egyedüli állatkertben lehetőségünk van látni, ahogy előbújnak, megfigyelhetjük, mit csinálnak, hogyan élnek éjszaka. A terület több, mint negyven hektár és több földrajzi területről mintegy 900 állatnak ad otthont a park.

Gasztronómia

Szingapúr szinte zavarba ejtő módon tárja elénk az ázsiai konyhák teljes palettáját: a thai, kínai, maláj, japán, indonéz, indiai és egyéb specialitások bőséges választékát. A maláj és a nagy számban odatelepült kínai lakosság egy egyedülálló kultúrát alakított ki az évszázadok során, ami természetesen az étkezés terén is jelentős újításokat eredményezett. Meglepő módon az ételek kifejezetten pénztárcabarátok, az utcai árusoknál és piacokon is fenséges ételeket ehetünk, természetesen az éttermekben ez az élmény csak fokozódik. Júliusban rendszeresen megrendezésre kerül a Singapore Food Festival, ahol a legkülönfélébb ételeket kóstolhatjuk meg.

Ünnepek / ünnepnapok

Január 2.: Munkaszüneti nap, ha Újév napja vasárnapra esik
Január 28.: Holdújév
Január 29.: Holdújév
Január 30.: Holdújév
Húsvét vasárnap előtti péntek: Nagypéntek
Május 1.: a munka ünnepe
Május 10.: Buddha nap (Vészák)
Június 25.: Hari Raya Puasa ünnep
Június 26.: A böjt megtörésének ünnepe
Augusztus 9.: Nemzeti ünnep
Szeptember 1.: Hari Raya Haji
Október 18.: Diváli
December 25.: Karácsony

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipedia