Egzotikus nyaralás | Thaiföld

Azsia 63x63 px Thaiföld

Thaiföld Dél-kelet Ázsia legnépszerűbb egzotikus úti célja. Bangkok nyüzsgő városa, a számos homokos tengerparttal csábító sziget, az izgalmas éjszakai élet miatt évtizedek óta a turisták kedvelt célpontja. De a tengeren és a szórakozáson túl csodás kulturális látnivalók, ízletes ételek, programok és kirándulások is várják az látogatókat. Ideális egzotikus nyaralásra, körutazásra, vagy éppenséggel a kettő kombinációjára.

Főváros: Bangkok

Utazási idő Budapestről: kb. 15 óra

Időeltolódás: +6 óra Magyarországhoz képest

Nyelv:thai, angolul a turisták által látogatott részeken mindenhol beszélnek

Pénznem: thai baht (THB). 1 USD = kb. 30 THB illetve 10 HUF = kb 1 THB. Készpénz esetén USD vagy EUR kivitele ajánlott. A pénzváltásnál kapott dokumentumot a biztonság kedvéért őrizze meg. Magyar Forintot nem lehet beváltani! Széles körben elfogadott hitelkártyák: VISA, American Express, Mastercard.

Thaiföld utazási ajánlatok

A variációk végtelenek. Thaiföld számos nyaralóhelye választható, és több országgal is kombinálható. Az alábbiakban adunk néhány ötletet, további részletekért kérd ajánlatunkat!

Thaiföld időjárása

Thaiföld éghajlata trópusi, a hőmérséklet egész évben magas, mely magas páratartalommal párosul. Az esőzések általában rövidek, de kiadósak. Az utazáshoz ideális időszak meghatározása függ attól is, hogy Thaiföld melyik részére megyünk, ill. hogy nyaralást vagy körutazás tervezünk. Pattaya szinte egész évben, Phuket főleg a téli hónapokban, míg Koh Samui az európai nyár idején kellemesebb. Általánosságban elmondható,  hogy novembertől- márciusig tart a kedvezőbb időjárás. A legtöbb csapadék május októberig esik.

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

novembertől – áprilisig

kiváló kiváló kiváló kiváló jó - változó jó - változó kiváló kiváló
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Phuket időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 30 31 34 33 32 31 31 31 30 31 31 31
Minimum hőmérséklet °C 23 24 24 24 25 25 25 25 24 23 23 23
Napsütéses órák száma óra / nap 8 9 8 8 8 8 7 7 7 7 7 8
Esős napok száma / hó 4 4 9 12 18 24 19 19 21 23 15 13


Helyrajz

Thaiföld független alkotmányos monarchia Délkelet-Ázsiában, Indokínai-félszigeten. Keletről Laosz és Kambodzsa, délről Malajzia és a Thai (Sziámi)-öböl, nyugatról az Andamán-tenger és Mianmar határolja. Az Alkotmány értelmében az uralkodónak kevés közvetlen hatalma van, legfontosabb szerepe a nemzeti identitás és egység megtestesítése valamint a thai buddhizmus védelmezése. Az uralkodó kritizálása vagy kigúnyolása bűncselekménynek számít, melyet szigorúan be is tartatnak.

Thaiföld a világ egyik első számú turisztikai célpontja, hírnevét elsősorban csodálatos tengerpartjainak, gazdag kultúrájának és a mai napig élő évezredes hagyományainak köszönheti. Az ország nagyon sokszínű: évezredes kultúrát őrző buddhista szentélyek, ősi kolostorok, templomok, paloták, óriás Buddha-szobrok, békés halászfalvak, pazar strandok és az éjjel-nappal lüktető gigantikus metropolisz, Bangkok, adnak ízelítőt az ott élők világából. Népszerűek a fővárosban a girbegurba vízi csatornák, továbbá északon az évszázados hagyományaikat őrző, nomád életmódot folytató hegyi törzsek romantikus települései.

A külföldi turisták körében a legnépszerűbb helyek Bangkokon és Pattayán túl az ország tengerpartjai, így Phuket és térsége, Hua Hin, Ko Samui és Ko Phangan szigete. Észak-Thaiföldön Chiang Mai.

 

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok útlevéllel léphetnek Thaiföld területére. Az útlevének a hazautazást követően még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Repülővel érkezés esetén 30 napig, 2017. január 1-jétől kezdődően szárazföldi határátkelőhelyen történő beutazás esetén évente két alkalommal 30 napig vízummentes, azon túl vízumköteles a tartózkodás.

Thaiföldre történő belépéskor mindenki győződjön meg arról, hogy az útlevélkezelő elhelyezte-e a beléptető pecsétet az útlevelében, ezt ugyanis az országból való távozáskor az illetékes hatóság ellenőrzi, és beléptető pecsét hiányában az utast – annak ellenére, hogy a mulasztást a thaiföldi hatóságok követték el – idegenrendészeti őrizetbe vehetik, és bírósági eljárást követően kitoloncolhatják az országból. A beléptető pecséten szereplő dátum határozza meg, hogy az utas meddig tartózkodhat jogszerűen Thaiföldön.

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Thaiföld egészségügyi szempontból Ázsia egyik legfejlettebb területei közé tartozik. Mint Ázsiában általában, Thaiföldön is célszerű az alapvető higiéniás elővigyázatosság és körültekintés. A csapvíz, valamint az ismeretlen eredetű jégkockák fogyasztását kerülni kell. Az orvosi ellátás a fővárosban és a turisztikai központokban jó, viszont ebből következőleg rendkívül költséges is. Mindenképpen kössünk utasbiztosítást, ha Thaiföldre látogatunk.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Thaiföldön nemzetközi vagy thaiföldi hatóság által kiállított vezetői engedéllyel lehet csak részt venni a közlekedésben. Thaiföldön elfogadják a Magyarországon kiállított nemzetközi jogosítványt.

Felhívjuk a motorkerékpár bérlését tervezők figyelmét, hogy Thaiföldön igen gyakoriak a közúti balesetek, a motorvezetés – különösen a nagyvárosok Európában megszokottól eltérő ritmusú forgalmában – fokozott elővigyázatosságot és rutint igényel. Motorkerékpár bérlésre és használatra vonatkozó helyi szabályozás ugyanolyan szigorú, mint a hazai. Kizárólag arra jogosító vezetői engedély birtokában bérelhető motorkerékpár. Kötelező a bukósisak viselése városon belül és kívül is a sofőrnek és az utasnak egyaránt. Ezek hiányában esetleges baleset esetén a biztosító elállhat fizetési kötelezettségétől.

Közbiztonság

Thaiföldön is előfordulhat, hogy kirabolják az óvatlan turistát, mégis sokkal nagyobb annak a valószínűsége, hogy csalók okoznak bosszúságot. Ezért körültekintően kell eljárni, ha taxival utazunk, mindig a taxióra szerint fizessük a viteldíjat. Utcai árusoktól ne vegyünk buszjegyet vagy belépőjegyet, mert elképzelhető, hogy hamisak. Az útlevelet senkinek ne adjunk oda, még  a szállodában vagy kórházban sem, csakis annak a másolatát.

Képviseletek / konzulátusok

Nagykövetség:

Ügyeleti szám vészhelyzet esetére: +66 81 875 4610
Központi szám: +66 2 118 9600
E-mail cím: mission.bgk@mfa.gov.hu, consulate.bgk@mfa.gov.hu

Tiszteletbeli konzulátus

Pattaya Felügyelő külképviselet: Bangkok
Cím: Pattaya 42/15 Sabaijai Village, Sukhumvit Road chonburi 20260
Telefon: +(66)(38) 425-476
Tiszteletbeli konzul: Vithaya Bunditkitsada
Fax: +(66)(38)373-056
E-mail: vithaya@jvkmovers.com

Nevezetességek, látnivalók

Bangkok: Maga a város alig több, mint 200 éves múltra tekint vissza, az előző fővárosuk pusztulása után építtette fel az uralkodócsalád khmer hadifoglyok segítségével. A legtöbb nevezetes épület a 19. és a 20. század folyamán jött létre, de így is rengetek a kihagyhatatlan látnivaló. A legfontosabbak a Wat Phra Kaew, a Wat Pho, a Wat Traimit, de látni kell a királyi palotát, az Arany Buddha templomot, a Wat Sai úszópiacot és a Saovabha intézet kígyófarmját is.

Nakhon Pathom: Az ország legrégebbi városa Bangkoktól 6O km-re nyugatra helyezkedik el, és itt található a világ legmagasabb buddhista emlékműve, a 127 m magas Phra Pathom Chedi.

Ayuthaya: Thaiföld régi fővárosa, itt találhatók azok a XVI.-XVIII. sz-i templomok és romjaik, amelyek a világörökség részei. A legfontosabbak a Wat Phra Si Sanphet, a Wat Phra Meru, és a Wat Phra Chao Phanan Choeng.

Chiang Mai: Thaiföld második legnagyobb városa és az északi országrész bejárata. A legfontosabb látnivalók a Wat Chiang Man, a Wat Phra Singh, a Wat Chedi Luang és a központi fekvésű éjszakai bazár.

Koh Samui: Délkelet-thaiföldi sziget, amelyet kókuszültetvények borítanak és pálmákkal teli strandok vesznek körbe. A legkedveltebb strandok a Hat Chewang, a Hat Lamai, és a csendesebb Mae Nam, Bo Phut és a Big Buddha. A sziget fővárosa Na Thon.

Phuket: A turistaipar által csak a „dél gyöngyének” nevezett sziget a legnagyobb sziget az országban, a délnyugati részen található. A szárazfölddel egy híd köti össze. A sziget fő nyaralóövezetei Patong, Karon és Kata. Bangkokból számos belföldi repülőjárat közlekedik a szigetre, első osztályú légkondicionált busszal pedig a fővárosból 14 órás út során érhető el Phuket szigete.

Gasztronómia

A thai ételek készítésénél rendszeresen használják a csilit, illetve több itthon is ismert fűszernövényt, mint a citromfüvet, a bazsalikomot, koriandert. Továbbá sok citromlevet, fokhagymát, kókusztejet, és galandgyökeret tesznek az ételekbe, melyek nagy része friss alapanyagokból készül: zöldségből, halból, szárnyasokból, sertéshúsból. A tengerpart vidékén pedig a tenger gyümölcseiből is. Só helyett gyakran szardellából készült hallevet, szószt, vagy rákkrémet használnak. Rizst szinte a legtöbb étkezéshez esznek.

Érdekességek / illem

  • Az országban két dolog igazán szent: a vallás és a királyi család. A legnagyobb tisztelettel kezeljük a Buddha-ábrázolásokat. Tilos megérinteni a Buddhát ábrázoló szobrokat és képeket, de még a Buddhát ábrázoló tetoválásokat is jobb eltakarni. Soha ne mondjunk vagy tegyünk olyat, ami a királyi családdal szemben tiszteletlenség gyanánt hathat.
  • Nők soha nem érinthetnek meg egy buddhista szerzetest és kézfogást sem kezdeményezhetnek velük.
  • Tisztelettel lépjünk be egy templomba, ahova cipő nélkül menjünk be.
  • A láb és lábfej a test legalacsonyabb része (spirituálisan és fizikailag is). Talpunkkal soha ne mutassunk se egy thaiföldi ember felé, se a királyi család vagy Buddha-szobor, -kép felé.
  • Sortot, ujjatlan pólót és egyéb tengerparti viseletet csak sportoláshoz tartanak illendő viseletnek. Ilyen öltözékben ne menjünk kormányhivatalokba, templomba.
  • Ne mutassuk ki nyíltan, ha dühösek vagyunk. A thaiföldiek mélységesen elítélik az ilyen fajta viselkedést. Soha ne emeljük fel a hangunkat.
  • Ne veregessük meg egy thaiföldi hátát vagy karját, még akkor sem, ha kedveskedésnek szánjuk.
  • Ne támaszkodjunk egy olyan szék támlájára, amelyen ül valaki. Ez sérti a thaiföldieket.
  • A lábak átvetése egymáson sértésnek hathat, főleg ha egy idősebb személy is jelen van.

Ünnepek / ünnepnapok

Február (3. holdtölte): Makha Bucha buddhista nemzeti ünnep
Április 13-15.: Thai újév
Május eleje: Az első szántás ünnepe
Május (holdnaptár szerint): Visakha Bucha – Buddha legfontosabb ünnepe
Augusztus 12.: A királynő születésnapja, egyben az anyák napja.
November (holdnaptár szerint): Loi Krathong – a rizsbetakarítás utáni amolyan évbúcsúztató.
December 5.: A király születésnapja.

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipedia