Azsia 63x63 px Vietnam

Hajózhatunk a Ha Long Öböl tengerből magasló sziklái között, sétálhatunk Hue egykori császári palotáinak kertjeiben, kerékpározhatunk a Mekong folyó deltája mentén elterülő rizsföldeken, bebújhatunk a vietkongok háborús alagútjaiba Saigon közelében, vagy csak pihenhetünk Nha Thrang fehér homokos tengerpartján, Vietnamban mindenki megtalálja a számítását. Nem beszélve a helyi emberek kedvességéről, és  az európai ízlésnek is kellemes ételekről.

Minimum 6-7 napra érdemes odalátogatni, bár a három fő régiót érintő programhoz ennél több időre van szükség. Könnyen kombinálható Thaifölddel, Kambodzsával, Laosszal vagy Mianmarral.

Vietnam fővárosa: Hanoi

Utazási idő Budapestről: kb 18 óra

Időeltolódás Nyáron + 5 óra, Télen +6 óra Budapesthez képest

Nyelv: vietnámi

Pénznem: vietnámi Dong (DNG), váltópénznek Amerikai Dollárt (USD) érdemes bevinni, mellyel a főbb turisztikai fizethetünk is. 1 USD = kb. 21.000,- DNG. a szállodákban, üzletekben Visa és Mastercard, kártyákat elfogadnak. Pénzt váltani a hivatalos pénzváltó helyeken, szállodákban, bankokban vagy a repülőtereken lehet

Vietnam utazási ajánlatok

Vietnam Időjárása

Vietnam mintegy 2500 km hosszan, észak-déli irányban terül el, keletről végig tengerrel határolva. Ezért a különböző régiók (Észak-, Közép- és Dél-Vietnam) éghajlata is nagymértékben eltérhet adott időpontban. Mégis, ha március/április, ill. október/november hónapokban keressük fel az országot, nagy valószínűséggel ideális időjárásban lesz részünk Vietnam legnagyobb részén. Egyéb hónapokban már érdemes a régiós éghajlatnak megfelelően alakítani útvonalunk.

Északi hegyvidéki területek

Sapa, Ha Giang, Bac Ha

Két évszak van: száraz évszak októbertől március végéig tart, az esős évszak áprilistól szeptemberig, december és január nagyon hideg, különösen éjjel. Májustól szeptemberig nem ajánlott az utazás. Túrázásra, felfedezésre szeptembertől novemberig és márciustól májusig ajánljuk, éjjel ilyenkor 10-18 °C van.

Közép- Vietnam

Hoi An, Danang, Hue, Quy Nhon & Nha Trang

Hoi An, Hue & Danang forró és száraz az időjárás január közepétől augusztus végéig, 30 °C körüli hőmérsékletekkel. A legtöbb eső és tájfun október-november hónapokban van.

Hue kicsit hűvösebb, mint Hoi An, főként az év elején. Mindkét helyen nagyon változékony lehet egyik napról másikra az időjárás.

Quy Nhon kb 6 óra utazás Hoi Antól délre, Hoi An időjárásához hasonló, kicsit hosszabb száraz évszakkal.

Nha Trang Közép-Vietnam legdélebbi részén szintén hosszabb száraz évszakkal rendelkezik januártól szeptemberig. Az esős évszak októbertől december elejéig tart, de akkor durván.

Észak-Vietnam

Hanoi, Halong Bay, Cuc Phuong, Mai Chau & Ninh Binh

 

A hűvös, de elég száraz tél novembertől áprilisig tart, 17-22°C közötti hőmérséklettel, a leghidegebb januártól márciusig van. A nyár májustól októberig tart, forró és nedves sok esővel, különösen júliustól szeptemberig. Ilyenkor a Halong– öböl sem mindig hajózható.

Dél-Vietnam

Ho Chi Minh City, Mekong Delta, Dalat & Phu Quoc

A száraz évszak novembertől április elejéig tart, februártól májusig kicsit forróbb és nedvesebb időjárással. Az esős évszak májustól november elejéig tart, a legtöbb csapadék júniustól augusztusig esik: rövid, de annál hevesebb esőzésekkel a nap folyamán. A hőmérséklet egész évben 25-35 °C között van.

A strandok időjárása a legdélebbi részen Phu Quoc-ban: száraz évszak novembertől júliusig, esős évszak július végétől október végéig. Egész évben ajánljuk utazásra, a legjobbak a száraz évszak hónapjai, de október kivételével mindig sok napsütésre lehet számítani.

Dalatban júniustól októberig esik, nem igazán jó a programokra az idő. Novembertől májusig sokkal szárazabb az időjárás, de decembere és január hideg lehet!

 Hanoi időjárás Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 19 19 23 26 31 32 32 32 31 28 24 21
Minimum hőmérséklet °C 15 15 18 21 24 25 26 26 25 22 19 15
Napsütéses órák száma (óra / nap) 5 5 6 6 7 7 8 7 7 7 7 5
Esős napok száma (nap / hó) 14 17 22 18 18 18 19 18 14 11 9 9

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

egész évben

A részletek kicsit feljebb…

Strandokat keresel? Ideális strandidő régiónként:

Hoi An & Danang: január végétől augusztus végéig

Nha Trang & Quy Nhon: januártól szeptemberig

Phan Thiet & Mui Ne: novembertől áprilisig

Phu Quoc & Con Dao: novembertől júniusig


Helyrajz

A Magyarországnál három és félszer nagyobb, főleg buddhista Vietnám természeti és kulturális látnivalókban igen gazdag és változatos. Utazásunk során a három fő régióra érdemes koncentrálnunk. Észak-Vietnám központja maga a főváros, régi pagodákkal, kertekkel (ill. hírhedt háborút megnyerő Ho Chi Minh Mauzóleumával) teletűzdelt Hanoi, mely egy igazi hagyományos ázsiai város képét mutatja. Hozzá közel található a Halong-öböl, mely méltán világhírű a kék és türkiz színekben pompázó vizekből az ég felé meredő különleges mészkő szikláiról. 1-2 éjszakás hajóút az öbölben garantáltan vietnámi látogatásunk egyik leggyönyörűbb emléke lehet. Közép-Vietnám egyszerre kulturális és tengerparti célpont. Hue császárvárosát a vietnámi Tiltott Városként emlegetik, Hoi Anban nem csak a világörökség részét képező egykori selyemváros utcáin sétálhatunk, de gyönyörű tengerpartja is figyelemre méltó. Ha Dél-Vietnám, akkor természetesen Ho Chi Minh City, vagy, ahogy többségünk ismeri, Saigon. Vietnám legnagyobb, egyszerre modern és autentikus városát már önmagában is érdemes felkeresni. Egy Vespa túra során például a város rejtett zugait is felfedezhetjük, nem beszélve a helyi konyháról. Saigon a kiindulópont a Mekong folyó deltavidékéhez, ill. Phu Quoc vagy Phan Thiet tengerparti üdülőhelyeinek felfedezéséhez is. Ha Saigonban járunk, semmiképp ne hagyjuk ki Cu Chi történelmi emlékhelyét, mely az egykori vietkong földalatti alagútrendszerét rejti a vietnami háború idejéből. Garantáltan új szemszögből látjuk majd a történteket a hollywoodi verziókhoz képest.

Be- és kiutazási szabályok

M

Vietnamba történő utazáshoz vízumra van szüksége a magyar állampolgároknak. A normál turista vízum 1 hónapig érvényes, és egyszeri belépésre jogosít. Az útlevélnek legalább további 6 hónapig érvényesnek kell lennie, és szükséges két üres oldal a vízum matricának és a pecséteknek. Több módon is beszerezhetjük:

  1. A legcélszerűbb e-vízum igénylése online
  2. Előzetesen Vietnam budapesti nagykövetségén. Meghívólevél nem feltétlenül szükséges, de meggyorsítja az ügyintézést, és biztosabbá teszi a vízumkérelmünk elfogadását.
  3. Felárért Saigon, Hanoi és Danang repülőterén érkezéskor is átvehetjük a vízumot. Ehhez mindenképp szükséges meghívólevél.

Természetesen mind a meghívólevél beszerzésében, mind a teljes vízum ügyintézésben segítünk.

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs.

Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontnál

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Busz: Vietnam buszhálózata relatíve fejlett. A nagyobb városok között és a vidék felfedezésére számos közösségi és privát társaság közlekedik. Ugyan ez az utazás legolcsóbb módja, viszont figyelembe kell vennünk, hogy a minőség, a tisztaság és a kényelem hagyhat kívánni valót maga után. Hátránya továbbá a lassúság. Vietnamban a transzferidőt órában mérik, nem kilométerben.

Vonat: A nagyobb városok (Haoni, Danang, Hoi An, Saigon) között választható utazási forma. Ha ún. soft sleep kabint választunk, még viszonylag kényelmes is. Időt spórolva akár éjszaka is utazhatunk. A vonatokra is jellemző azonban a hosszú menetidő.

Repülő: Kétségtelenül a legkényelmesebb és leggyorsabb módja a régiók közötti utazásnak. Mégis viszonylag elérhető árú mind belföldi viszonylatban, mind Vietnam és a szomszédos országok között.

Moto-Taxi: Bárhol megtalálható, jó alternatíva a hagyományos taxik helyett, ha a gyorsaság, vagy az izgalmasabb utazás a cél. A moto-taxik könnyen ott is átjutnak a városi dugókban, ahol az autók nem. Mindig egyezzünk meg az árban előre, bátran alkudjunk. Bukósisak kötelező, ha nem kínálnak, válasszunk másik moto-taxit.

Robogó: A helyiek legelterjedtebb közlekedési módja. Hanoi és Saigon útjai zsúfolásig tele vannak motoron cikázó helyiekkel. Törvény szerint csak helyi jogosítvánnyal vezethető. Ha mégis rászánjuk magunkat, könnyű bérelni, de számolnunk kell a balesetek magas kockázatával, és valószínűleg biztosításunk sem érvényes ilyen esetben.

Bicikli: A biciklizés a városokban a nagy forgalom és a rengeteg robogó miatt félelmetes és akár veszélyes is lehet. Azonban ha vidéken, falvakban járunk, mindenképp ajánlunk legalább egy rövid túrát. Egyrészről testközeli élményeket gyűjthetünk a rizsföldek, a falvak világából, másrészt – a Vietnamiak értékelik az erőfeszítéseink – biztos begyűjtünk egy jó adag kedves hellót és mosolyt, ill. kis szerencsével akár meghívást egy közös tea vagy frissítő elfogyasztására.

Autóbérlés: Külföldiek számára nem engedélyezett. Ha autóval szeretnénk közlekedni, sofőrrel együtt bérelhetünk.

Közbiztonság

Vietnamban viszonylag alacsony a bűnözés. A városokban is biztonságban sétálgathatunk, akár egyedül is. A növekvő turista forgalom azonban, elsősorban Hanoiban, Saigonban, Sapaban és Nha Thrangban, vonzza a nyerészkedőket. Mindig legyünk figyelmesek, elsősorban a zsebtolvajokra, akik gyakran robogóval érkeznek a táskánkért, pénztárcánkért vagy az okostelefonunkért.

Képviseletek / konzulátusok

Nagykövetség :Hanoi

Cím: 9. emelet, Hanoi Lake View Residence, 28 Thanh Nien út, Tay Ho kerület, Hanoi, Vietnam

Előhívó:00-844

Telefon: (3)-771-57-17

Ügyeleti telefon (kizárólag sürgős esetben): külföldről: 00-84-90-3409660 / belföldről: 090-3409660

Fax: (3)-771-57-16

E-mail: mission.hoi@mfa.gov.hu

Honlap: www.hanoi.kormany.hu

Nevezetességek, látnivalók

Vietnamot méretéből és látnivalóinak sokasága miatt lehetetlen röviden összefoglalni. Egy klasszikus észak-dél túrát alapul véve a főbb látványosságok:

Hanoi: Vietnam fővárosa. Főbb látnivalói az óváros 36 utcája, az Irodalom Temploma (Vietnam legrégebbi egyeteme), az Egyoszlopos Pagoda, Ho Chi Minh Mauzóleum, Néprajzi Múzeum. Este tekintsük meg a tradicionális vízi bábelőadást.

Ha Long-öböl: Páratlan szépségű kék és türkiz színekben pompázó vizéből változatos formájú meredek sziklák magasodnak. Leginkább a hagyományos „dzsunk” szállodahajókon utazva, az éjszakát is az öbölben töltve érdemes felfedezni. Napközben cseppkőbarlangokat, úszó falvakat, is meglátogathatunk, ill. megismerkedhetünk a helyi gyöngyhalászattal.

Hue: Az egykori Nguyen császári dinasztia központja, a Vietnami Tiltott Város. A császári palota mellet érdemes megnézni a helyi pagodákat, Tu Duc Mauzóleumát, Minh Mang sírját, és ismerkedjünk meg a francia gyarmati idők történelmével.

Hoi An: Az ősi kikötőváros a világörökség része. Ma is régi fényükben tündökölnek az évszázados kínai kereskedőházak, a portugál negyed, a Japán híd. Bátran vessük be magunkat a kiváló minőségű selymet áruló üzletekbe, vagy készíttessük el öltönyünket a helyi szabókkal. Akik nemcsak remek minőségben, de rendkívül gyorsan is dolgoznak.

Ho Chi Minh City: Saigonban látogassuk meg Cho Lon kínai negyedét, a Binh Tay piacot és a Thien Hau pagodát. Mindenképp keressük fel a közeli Cu Chi-t, ami az USA-val folytatott háború idején a Vietnami ellenállás központja volt. Bebújhatunk az egykori alagutakba, megdöbbentő betekintést nyerhetünk, hogy is zajlott az élet a földalatti szállásokon, milyen egyszerű, de annál halálosabb csapdákkal védekeztek az idegen katonák ellen.

Mekong delta: A Kínában eredő Mekong folyó Mianmaron, Thaiföldön, Laoszon és Kambodzsán keresztül éri el Vietnamot, itt folyik bele Dél-Kínai tengerbe. A Bassac hajó fedélzetén úszó piacok, gyümölcsöket/zöldségeket szállító uszályok között, rizsföldekkel körülölelt falvak mentén juthatunk el Can Tho-ba, a delta központjába. Innen térhetünk vissza Saigonba.

Gasztronómia

A vietnami konyhára a tengerparti fekvése van a legnagyobb hatással. A friss hal és tengergyümölcsei mellett a legalapvetőbb étel a rizs, melyet valamennyi étkezéskor fogyasztanak. Jellegzetes reggeli étel Pho (marha vagy csirkeleves). Az ebéd mindig 3 fő részből áll, rizs, zöldségek, valamint hús és/vagy hal. A vacsora is általában ezekre épül. Az összes fogást egyszerre hozzák ki, és mindenki abból és annyit vesz a tányérjába, amennyit megkíván. Készüljünk fel, hogy sok helyen csak pálcikával tudunk majd enni. Desszertnek leggyakrabban gyümölcsöt szolgálnak fel. Sok (de csak palackos) víz fogyasztása ajánlott. Ezen kívül nagyon finomak a helyi frissen facsart gyümölcslevek, zöld teát a nap bármely szakában fogyaszthatunk. Alkoholos italok közül a helyi sörök a legnépszerűbbek.

Ünnepek / ünnepnapok

Január végén vagy február elején: Tet (Tet Nguyen Dan – vietnami holdújév)

Április 30.: a felszabadulás napja

Május 1.: a munka ünnepe

Május 19.: Ho Si Minh születésnapja

Szeptember 2.: Vietnam nemzeti napja

A holdújév időszakát lehetőség szerint kerüljük el. Ez jellegzetesen családi, csendes ünnep. Sok látványosság zárva tart, a külföldiek számára kevésbé érdekes. Viszont nagy a belföldi forgalom, és magasak az árak. Az utóbbi években egyre népszerűbbek a karácsonyi és szilveszteri ünnepek, de a mulatság nem azonos a nálunk megszokottal.

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipedia