Nyepi, a Csend Napja Bali szigetén - Futura Travel
A legfehérebb homokos part
2015.06.01.
A legfehérebb homokos part
2015.06.01.

Nyepi, a Csend Napja Bali szigetén

Bali szigetén rengeteg ünnepség szövi át a hétköznapokat, azonban a Nyepi az egyik legfontosabb és legérdekesebb valamennyi helyi ünnep közül.

 A máskor nyüzsgő sziget ilyenkor elcsendesedik, az emberek nem hagyják el otthonukat, a nemzetközi és helyi légi járatok és hajójáratok szünetelnek, és van egy sor szabály, amelyet a helyiek betartanak, és Neked is ajánljuk, hogy alkalmazkodj, ha a szigeten jársz.

bali ünnepség

Érdemes úgy időzíteni az utazásod, hogy a Nyepi ünnepe beleessen (persze ne pont az utazást tervezd erre az időpontra). A Saka naptár újévét ünneplik ez egyike a két Bali szigetén használatos naptárnak, 78 évvel van lemaradva a Gergely-naptártól, ún. holdnaptár, ezért az ünnepek minden évben más napra esnek, mint nálunk a Húsvét vagy a Pünkösd.

A megelőző héten a falvak papírmasé óriásbábokat készítenek, az ogoh-ogoh bábok a Nyepi estéjének lesznek főszereplői.

Három nappal Nyepi előtt kezdődik a Melasti színes zarándoklata, amikor a falvak (rengeteg) templomából vonulnak a parton a résztvevők és tisztulási ceremóniákon vesznek részt. A napernyőkkel, zászlókkal, áldozati kosarakkal, hagyományos öltözetekben vonuló helyiekről ilyenkor készítheted a leglátványosabb fotókat!

Forrás: www.baliaround.com

Forrás: www.baliaround.com

A Nyepi előestéjén minden család áldásokkal indítja az estét, amit a pengrupukan ceremónia követ: hangos zeneszóval és különböző eszközök összeütögetésével nagy zajt csapva űzik el az ártó szellemeket bambusz fáklyák fényében. Ezeket az ártó szellemeket testesítik meg az ogoh-ogoh bábok is az utcai felvonulásokon, ahol tűzijátékok fénye és füstje tölti meg a levegőt lángokkal és füsttel.

A következő nap ennek teljes ellentéteként nyugalom szállja meg a szigetet. A balinéz hinduk a catur brata penyepian rituáléját követik, vagyis a négy tiltást:

tilos a tűz, tilos az utazás, tilos minden tevékenység, tilos a szórakozás. Este nem kapcsolják fel a fényeket, 18 órától másnap reggel 6-ig teljes sötétség lepi el a szigetet. Nincs közlekedés az utakon (kivéve mentők, rendőrség vagy más vészhelyzet esetén), a szállodavendégeket is megkérik, hogy ne hagyják el a szálloda területét, de természetesen rájuk nem vonatkoznak a tiltások.

De miért is ne használnád ki ezt a napot Te is arra, hogy kicsit letedd a technika vívmányait és elcsendesedve ürítsd ki a fejedből az elektroszmogot és a pörgést? Van ennél kiválóbb alkalom?

2016-ban a Nyepi március 9-re, 2017-ben március 28-ra, 2018-ban március 7-re, 2019-ben március 24-re esik, még nem késő lefoglalni az utazásod, hogy Te is átélhesd a különleges napot!

Még több érdekességet olvashatsz Bali szigetéről itt