Ciprusi kalandozások: Élménybeszámoló a Szerelem szigetéről - Futura Travel
Refill not Landfill: Zöldebb turizmus Kambodzsában
2018.05.13.
Hasznos információ, Utazási Tanácsok
Milyen hivatalos elintéznivalóink vannak egy hosszabb utazás előtt?
2019.03.27.

Ciprusi kalandozások: Élménybeszámoló a szerelem szigetéről.

Ciprus valamiért ritkán az első számú célpont, ha mediterrán nyaralást keresnek utasaink. Bevalljuk, mi is más helyeket preferáltunk eddig privát utazásaink során. Mivel azonban egyik legnépszerűbb esküvői helyszínünkről van szó, szerettük volna mi is közelebbről felfedezni.

Fogadjátok szeretettel ciprusi élménybeszámolónkat!

Ciprusról a legtöbben valószínűleg hallottak. A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete, az egykori brit gyarmat népszerű úti cél az európai utazók körében elsősorban jó megközelíthetősége, nyaralás biztos időjárása, gazdag történelme, de leginkább lassan mélyülő, kifejezetten meleg vizű, homokos tengerpartjai miatt – amiről személyesen meggyőződhettünk.

Cipruson számos nyaralóhely van, amelyek, ha nem is alapjaiban, de különböznek egymástól, ezért fontos az igényeinknek megfelelő úti cél kiválasztása. Larnaca  – a tengerpartja mellett – látnivalóival, a kevésbé zsúfolt Paphos kedvező repülőjegy árakkal, Észak-Ciprus pedig megfizethető all inclusive ajánlatokkal csábít. Helyi partnerünktől kapott információk alapján Paphos-t és Észak-Ciprust inkább azoknak ajánljuk, akik kevésbé szeretnek kimozdulni a szállodából.

Larnaca sokak számára jó választás lehet, de érdemes utánanézni, hol is található a szálloda. Egy elsőre vonzónak tűnő ajánlat választása esetén könnyen a város szélén, számunkra kicsit kies területen találhatjuk magunkat. Saját utazásunk szervezésénél, egyrészt a Cipruson szervezett esküvőink helyszíne, másrészt pedig a sziget legszebbnek tartott strandjai miatt Ayia Napat választottuk. És nem csalódtunk.

Homokos tengerpart, Nissi Beach, Ciprus
Ciprus_Famagusta_Szt Miklós katedrális
Külföldi esküvő, nászút, nyaralás - Ciprus

Ayia Napa igazi üdülőváros. A török bevonulást követően Famagusta, a sziget egykori üdülőcentrumának kiesése után indult robbanásszerű fejlődésnek. A város kulturális / építészeti szempontból nem nyújt sokat – bár ideális kiindulópont Ciprus valamennyi látnivalójának felfedezéséhez – ezt később még részletezzük – , annál tökéletesebb hely egy igazi tengerparti nyaralásra. Teljesen kiépült turisztikai infrastruktúra vár minden korosztályt. Rengeteg a szálloda, az apartman, az étterem, a szórakozási és kikapcsolódási lehetőség. De ami miatt pihenni vágyók leginkább idejönnek, az a számos öböl, és az ott található gyönyörű strandok. Talán egyedül a tengerparti sétány hiányzott a képből, amit máshol megszokhattunk. Ennek oka feltehetőleg az öblökkel szabdalt partvonalban keresendő. Azonban ottjártunkkor már folytak a munkálatok egy új promenád kialakítására. Kíváncsian várjuk a végeredményt.

Ayia Napa üdülőközpontja a Nissi Avenue, a város főutcája mentén terül el, párhuzamosan a tengerparttal. Mindkét oldalán szállodák és apartman házak sorakoznak. Természetesen számtalan bárt, éttermet és vásárlási lehetőséget is találunk itt. Ha valaki nem tengerparti szállást foglal, innen tud lesétálni / lehajtani az egyes strandokra, gyalog is csak pár perc. Ayia Napa Ciprus buli-fővárosa is egyben. Ami viszont szerencsés, hogy a méreteiben igazán impozáns szórakoztató negyed fizikailag is elkülönül a központtól, így sem a zaj, sem az oda / onnan sétáló, a kelleténél esetleg vidámabb társaság nem zavarja a pihenni vágyókat.

Külföldi esküvő, nászút, nyaralás - Ciprus
Külföldi esküvő| Fogadalom megújítás | Nászút | Nissi Beach Resort Ciprus
Nászút - Ciprus
Nyaralás | Külföldi esküvő | Nászút | Ayia Napa | Ciprus
Kristálytiszta tenger - Ciprus

A szállás kiválasztásánál leginkább az igényeink és pénztárcánk határozzák meg az irányt. Ciprus alapvetően nem tartozik a legdrágább Földközi-tengeri nyaralóhelyek közé, de a jobb tengerparti szállodákért azért itt is megkérik az árat. Ayia Napa nagy előnye, hogy kiváló minőségű, mégis kedvező árú szállásokat találunk az apartmanoktól a 3-4*-os szállodákig, mégis gyalogos távolságban vagyunk az egyébként mindenki számára nyitott strandoktól. Talán arra érdemes figyelnünk, hogy apartmant ne közvetlenül a főutca mentén válasszunk. Ha odanéző szobát kapunk, a folyamatosan közlekedő autóbuszok, taxik, robogók és quadok zaja zavaró lehet. A szállodák esetében könnyebb a megfelelő szobatípus kiválasztásával elkerülni ezt.

Lehetőségünk volt a város sokak szerint is egyik legjobb szállodájában, a Nissi Beach Hotel-ben nyaralni. A 4*-os szálloda épülete látványra talán nem magával ragadó (de tapasztalataink szerint minőségben kifogástalan). A szobák viszonylag kicsik, de a szolgáltatások száma és színvonala, az ételek, és ami Nekünk kifejezetten tetszett, a gyönyörű, hatalmas kert, leginkább pedig Ayia Napa vitán felül legszebb strandja miatt megérdemli a hírét. Bevalljuk, egy hét alatt sem tudtunk betelni a látvánnyal, a kristálytiszta vizű, kellemesen meleg tengerrel. Jómagam elsősorban a sziklás partokat kedvelem a tenger tisztasága miatt, de itt ebben sem volt hiba. Végre nem strandcipőben, tengeri sünök között kellett bebumlizni. Nagyon élveztük. Szépségben Szardínián láttunk hasonlót Európában.

Általában szeretünk több strandot is felfedezni, de ezúttal csak a séták során, illetve a kirándulások alkalmával láttunk más partokat, kipróbálni nem volt időnk. Lett volna még mit felfedezni bőven. A fent említett okok miatt a szálloda igen népszerű, érdemes ideje korán foglalni, így még előfoglalási akciókat is kifoghatunk. Akik másik szállást választanak, nekik is érdemes kipróbálni a Nissi Beach strandját. Az öböl egy része külsős strandolóknak van fenntartva, nem zavarva persze a szálloda vendégeit. A tenger, a homok és a látvány ugyanaz!

Meg kell még említenünk a Grecian Sands, Grecian Bay és Adams Beach hoteleket azok számára, akik kifejezetten magas minőségű szállodát keresnek, de Ciprus és azon belül Ayia Napa is széles, minden igényre és pénztárcára kínál megfelelő szálláslehetőséget. Egy nem közvetlen tengerparti, de attól néhány percre található szállodával vagy apartmannal jelentősen kedvezőbb árú, mégis élménydús nyaralás is kihozható. Tapasztalataink szerint a repülőjegy árakban nincs jelentős ingadozás, de ha időben foglalunk, az előfoglalási időszakban további kedvezményeket kaphatunk.

A szállások mellett szólnunk kell az étkezésről is. Mindenkinek megvan a saját preferenciája. Cipruson az önellátástól az all inclusive-ig minden elérhető. Mi csak reggelit kértünk a szállodában, mert szeretünk magunk választani, hogy aznap épp milyen típusú ebédre / vacsorára vágyunk, melyik nemzetközi konyha fogásaiból választunk. Ayia Napa erre tökéletes lehetőségeket kínál. Az egy hét alatt voltunk ciprusi, görög, ázsiai, amerikai, mexikói és olasz étteremben is. Az íz világ eltérő volt ugyan, de másban nagyon is hasonlítottak.

Az ételek árai nagyjából közepes árszínvonalon mozognak, az Angus bélszínt vagy a homárt leszámítva a legtöbb főétel a 15-20 EUR-os sávban mozog, és a mennyiségre sem volt soha panasz. A higiénia kifogástalan volt, a pincérek kedvesek, készségesek, a kiszolgálás gyors. Tényleg szívesen látott vendégnek éreztük magunkat. Azért ez nincs mindenhol így. Persze nem csak éttermekben ehetünk. Sok falatozó, könnyebb vagy nehezebb harapnivalót kínáló étkezde, vagy a gyorséttermek kedvelőinek örömére, valamennyi általam ismert nemzetközi lánc egysége is megtalálható itt.

Ciprus_Ayia Napa_Görög étterem
Ciprus_Nicosia
Külföldi esküvő, nászút, nyaralás - Ciprus
Ciprus_Hajókirándulás

A tengerparti kényeztetés mellett számos érdekes kiránduláson is részt lehet venni, akár magyar nyelvű idegenvezetéssel. Mi egy hosszabb, a sziget északi részét is érintő kirándulásra, valamint a – számunkra kötelező – hajókirándulásra fizettünk be. Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a sziget többet kínál a szép strandoknál. Először a világ utolsó megosztott fővárosába, Nicosiába látogattunk. A görög rész viszonylag tipikus mediterrán város, inkább a török részhez viszonyított kontraszt teszi érdekessé. Átsétálva a helyi „Checkpoint Charlie-n”, mintha a múltba csöppentünk volna. Az érdekesebb látnivalók – az egykori szeráj, a bazár és az Agia Sofia templom – ezen a részen találhatóak. Utunkat Észak-Cipruson folytattuk Kyreniaba. A város igazi tengerparti gyöngyszem. Erődjében megtekintettük a világ legrégebbi (2300 éves!) a víz alatt talált fahajóját. Egyébként a látnivalók mellett ide is szervezhetjük tengerparti nyaralásunk. A várostól nem messze, a mesés panorámával bíró Bella Palis faluban látogattuk meg a nyolcszáz éves gótikus apátság – az évszázadok viharai ellenére – kifejezetten jó állapotban lévő romjait. Remek helyszín a fotózásra! S hogy miért záratta be maga a római pápa? Ezt az érdekességet inkább meghagyjuk a személyesen is odalátogatóknak… A kirándulást Famagustában, Ciprus egykori turisztikai és gazdasági fővárosában zártuk. A nagy múltú város történelméről gyönyörű velencei és gótikus stílusú középkori épületek mesélnek. De Famagusta a „halott várossal” Ciprus 20. századi történelmének kevésbé felemelő mementója is egyben.

Amikor tengerpartra utazunk, általában mindig elmegyünk egy hajókirándulásra is, hogy a tenger felől is felfedezhessük a vidéket. Ez itt sem történt másként. A forgatókönyv hasonló volt más üdülőhelyeken szervezett hajókázáshoz, e tekintetben nem hoz különösebb pluszt. Viszont Ciprus festői partvidéke, a számtalan árnyalatban tündöklő kék tenger, az ízletes és bőséges grill ebéd, és nem kis részben a humorbomba kapitány és hűséges ara papagája, Coco az amúgy meglepetések nélküli napot is emlékezetessé tették. Ezek mellett még további kirándulásokra is van lehetőség Limassolba és Larnacaba, de a felfedezésen kívül pihenésre is szerettünk volna időt szakítani, így most ezúttal több nem fért bele a programba.

Összeszegezve kijelenthetjük, hogy a ciprusi utazás a várakozásunkon felül teljesített. Persze a jó szálloda és a szuper strandokról szóló korábbi beszámolók alapján nem sokat kockáztattunk. De a selymesen meleg, tiszta, csodásan kék színű tenger, a történelmi látnivalók, a szolgáltatások, a fantasztikus vendéglátás még a korábbi elképzeléseinket is felülmúlta. Persze lehet, hogy csak szerencsénk volt. De akkor nagyon sokszor volt szerencsénk.