Csendes ocean szigetei 63x63 px Francia Polinézia (Tahiti, Bora Bora, Moorea)

A világ legexkluzívabb egzotikus úti céljai közé tartozó Francia Polinézia számos lélegzetállító szigete álomszerű tengerpartokkal, csodálatos víz alatti világgal, a nagybetűs Kikapcsolódással várja a szerencséseket, akik eljutnak erre a mesés helyre. Ha már egyszer eljuttok a világ eme távoli szegletébe,  érdemes több szigetet is felfedezni, melyhez az Air Tahiti „bérlet” lehetőséget kínál.

Ha valami különlegeset keresel, fedezd fel a Csendes-óceáni szigetvilág paradicsomi világát!

Főváros: Papeete

Utazási idő Budapestről: kb 28-30 óra

Időeltolódás  télen -11 óra, nyáron -10 óra Budapesthez képest

Nyelv: francia, tahiti

Pénznem: csendes-óceáni frank (XPF). Pénzt váltani a hivatalos pénzváltó helyeken, szállodákban, bankokban vagy a repülőtereken lehet.

Elektromosság: 220 volt (európai típusú csatlakozó)

Tahiti, Bora Bora, Moorea utazási ajánlatok

Francia Polinézia időjárása

Francia Polinézia időjárássa trópusi. A nyári hónapokban (novembertől-március) magasabb hőmérsékletre és párás időre kell számítani. Ha ebben az időben látogatunk Francia Polinéziába, könnyebb, szellős, pamutruhát, esetleg könnyű esőkabátot érdemes magunkkal vinnünk. Rendszeresen frissítő esőre, felhősebb égre számíthatunk. A téli hónapok (áprilistól – októberig) kellemesebb hőmérsékletet, de kicsit hűvösebb hajnalokat hoznak. Alapvetően ez az időszak számít főszezonnak, de a karácsonyi / újévi időszak szintén magasabb árakat jelenthet.

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

Májustól – Novemberig, ill. December

Jan Febr Már Ápr Máj Jún  Júl Aug Szept Okt Nov Dec
nagyon jó nagyon jó nagyon jó kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló nagyon jó nagyon jó

 

Suva időjárás Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 31 31 31 31 30 29 28 29 29 29 30 30
Minimum hőmérséklet °C 24 24 24 24 23 22 21 21 22 23 23 24
Vízhőmérséklet °C 28 28 28 29 30 30 30 29 29 29 29 29
Esős napok száma (nap / hó) 15 14 12 10 10 8 8 7 7 10 12 17


Helyrajz

Francia Polinézia Franciaország tengerentúli területe, 118 nagy területen elhelyezkedő szigetből és atollból áll. Öt szigetcsoportot különböztetnek meg az országon belül: a Társaság-szigeteket (ennek része Tahiti, ahol a főváros Papeete is található, ill. Bora Bora és Moorea is), a Tuamotu-szigeteket, a Marquises-szigeteket, az Ausztrál-szigeteket és a Gambier szigeteket. A lakosság 61%-a Tahitin él. Legnépszerűbb üdülőhelyei a Társaság-szigetekhez tartozó Tahiti, Moorea és a csoporton belül a Szélcsendes-szigetekhez tartozó Bora Bora. A szigetek között vannak lapos és hegyekkel tarkított szigetek is. Az ország legmagasabb pontja a Tahitin található a 2241 m magas Mont Orohena. A Társaság-szigetek mindegyikén található repülőtér, de az egyetlen nemzetközi repülőtér a tahiti Faaa Nemzetközi Repülőtér.

Francia-Polinézia a világ legexkluzívabb nyaralóhelyei közé tartozik. A meleg, trópusi vizek, a rendkívül gazdag tengeri élővilág, a különleges korallzátonyok, igazi fehér homokos tengerpartok, a polinéz vendégszeretet miatt a legtöbbünk szívesen ellátogatna ide. Azonban az egzotikus nyaralás Tahitin, Bora Bora-n vagy Moorea-n – egyrészt a távolság, másrészt a magas szintű szolgáltatások miatt – csak kevesek számára elérhető. A szerencsések azonban garantáltan életre szóló élményben részesülhetnek.

Gasztronómia

Tahitin és a környező szigeteken tipikus, helyi friss alapanyagokból készülő, trópusi ízvilágú ételeket kóstolhatunk. Elég erős az európai konyha hatása, és az ázsiai ihletésű ételek is népszerűek a szigeteken. Halételeket – tonhalat, bonitot, mahimahit, és a lagúnák számtalan halfaját – minden formában készítenek: főzve, grillezve vagy épp nyersen/marinálva. A két legkedveltebb étel a nyers tengeri hal ‘a la tahitienn (citromlében és kókusztejben marinált hal) és a kínai ma’a tinito (sertéshús vörös babbal, kínai kellel és makarónival). Francia terület révén kiváló borokat, trópusi szigetként zamatos, friss gyümölcsleveket fogyasztatunk. De a sörök kedvelőit sem hanyagolják, nekik a Hinano sört ajánljuk.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Francia Polinéziába, és 90 napig ott is tartózkodhatnak. De itt is figyeljünk a következőkre:

 • Az útlevél a hazautazás időpontjától további 6 hónapig érvényes;
 • Visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy;
 • Visszaigazolt szállásfoglalás;
 • Ha az USA-n keresztül utazunk, az átszálláshoz is szükség van ESTA engedélyre!

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontnál.

Érdemes viszont szúnyogriasztóval, magas faktorszámú napvédő krémekkel, és a korallos partok miatt gumi úszócipővel is készülnünk.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Ha nem fizetett túrákkal, hanem magunk szeretnénk kalandozni a szigeteken, mindenképpen autóbérlésben gondolkodjunk. A hegyekkel tarkított szigeteken erre szükség is, ha felfedezőútra indulunk. Motort számos helyen könnyen lehet bérelni, de az utak állapota, a kóbor kókuszdiók, és nem utolsó sorban a helyiek vezetési stílusa miatt számolnunk kell a balesetveszéllyel. A helyi egészségügyi ellátás – köszönhetően a francia közigazgatásnak  – jó színvonalú, de nagyon költséges. Semmiképp ne utazzunk Francia Polinéziába utasbiztosítás nélkül, és lehetőleg kerüljük a legolcsóbb kategóriákat.

A szigetek között legkényelmesebben az Air Tahitivel, de számos komp- és hajójárattal is közlekedhetünk. De helikopter bérlése sem jelent gondot, ha pénztárcánk engedi.

Közbiztonság

Az ország közbiztonsági helyzete kifejezetten jó,  de zsebtolvajokkal azért itt is találkozhatunk. Az általános körültekintés itt is megéri.

Képviseletek / konzulátusok

A szigeteken nincs magyar külképviselet, konzuli segítséget Magyarország ausztráliai nagykövetsége tud adni:

Cím: 17 Beale Crescent, Deakin, Act 2600, Canberra, Australia
Előhívó: (61)
Telefon: 02-6285-3484
Email: mission.cbr@mfa.gov.hu
Weboldal: https://canberra.mfa.gov.hu/

Ezen túl az Európai Unió helyi külképviseleteihez is fordulhatunk:

Pl. Németország Konzulátusa:

Cím: Rue des polius tahitiens, 98713 Papeete
Előhívó: (689)
Telefon: 40 42 0030
Email: papeete@hk-diplo.de

Nevezetességek, látnivalók

Tahiti

Minden látogató először Tahitire érkezik. Egy-két napot érdemes eltölteni a pici, de nyüzsgő főváros, Papeete, a sziget számos hegye, és a völgyekben található Papenoo és Fautaua vízesések felfedezésére. Tahitin is találhatóak jó szállodák, a legtöbben azonban gyorsan továbbutaznak egy másik szigetre. Ha júliusban látogatunk Francia Polinéziába, részesei lehetünk a sziget legmozgalmasabb eseményének, a Haiva fesztiválnak.

Mo’orea

Mindössze egy rövid repülő- vagy hajóútra található Tahititől, de ha igazi trópusi nyaralásra vágysz, Mooreán megtalálod a hozzávalókat: fehér homokos tengerpartok, luxusszállodák, mélykék lagúnák. Szépsége Bora Bora-val vetekszik, de egy fokkal kedvezőbb a családos és a kevésbé luxust kereső utasoknak. Érdemes autót bérelni, és ellátogatni az Opunohu-völgybe, ahol az Indiana Jones filmekre emlékeztető dzsungelben ősi polinéz templomokat találunk. A völgy legmagasabb pontjáról, a Belvedere-ről lélegzetelállító kilátás nyílik a Cook- és Oponohu-öblökre, melyeket hajótúrák alkalmával is felkereshetünk. Amúgy nincs más dolgunk, mint élvezni a selymesen meleg tengert, a szikrázó napsütést, a simogató fehér homokot. Ha szerencsénk van, egy sekélyebb öbölben együtt úszhatunk veszélytelen szirti cápákkal vagy rájákkal.

Bora Bora

Amikor Francia Polinéziára gondolunk, Bora Bora képei jutnak eszünkbe. Bora Bora csodálatos atollja ad otthont a képeslapokon szereplő víz feletti bungalóknak, a leírhatatlan színekben pompázó lagúnának, és a fényűző szállodáknak. De a luxusszállodák mellett néhány kedvezőbb áru hotelt is találunk a szigeten. A lagúna legnagyobb része finom homokos tengerfenékkel, és csodás partokkal rendelkezik, de érdemes kihajóznunk Anau és Tapu korallzátonyaihoz, hogy alámerülve csodálhassuk az egyedülálló vízalatti élővilágot. Néhány barátságos cápa- és rájafaj is csatlakozhat hozzánk.

Huahine

Kevesebb turista, számtalan tengerpart, vízparti polinéz falvak teszik Huahinet tökéletes választássá azok számára, akik autentikusabb polinéz élményt keresnek, egy kicsit kisebb felhajtással. A szigetre látogatóknak mindenképp érdemes felkeresni a festői Fare strandot, Maeva ősi kőtemplomait és a Nui Pearls and Pottery gyöngyhalász farmot.

Ra’iatea és Taha’a 

A Szent-  és Vanília-szigetként ismert Ra’iatea és Taha’a szigetek ugyanazon lagúna két partján fekszenek, mégis különböznek. Ra’iatea elsősorban Francia Polinézia legfontosabb vallási emlékhelye, a Taputapuatea, és  a csak itt növő tiare aputahi nevű fehér virágról híres, mely az egész csendes-óceáni régió jelképe. Taha’a az ország vaníliaközpontja, de partjai mentén találunk néhány exkluzív, privát szigeten fekvő szállodát is, melyek szépsége Bora Bora-val vetekszik.

Tuamotu-szigetek

Mindössze néhány méterrel emelkednek ki a tengerből, az szigeteket körülvevő korallzátonyok, és a rendkívül gazdag tengeri élővilág miatt mégis népszerű úti cél. Rangiora a legnagyobb atoll, elsősorban a búvárkodás szerelmeseit vonzza. Delfinek, veszélytelen cápák, ráják, és megannyi tengeri élőlény kísérheti vízalatti túránkat. Ha nem búvárkodunk, üvegfenekű hajókról csodálhatjuk a vízi világot. A híres Lagon Bleu kék színére nincsenek is pontos szavak, csodás kontrasztot alkot a vakítóan fehér homokos tengerpartokkal.

Marquises-szigetek

A vulkanikus szigetcsoport számos hírességet is vonzott: Jack London, Hermann Melville mellett a szigetek leghíresebb rajongója Paul Gauguin, aki utolsó éveit itt töltötte. Sírját Hia Ova szigetén találjuk. A csoport legnagyobb szigete Nuku Hiva: csodás hegyvonulatok, vad mangóerdők, festői falvak a folyóparton. Egy kis változatosság a korallzátonyok és atollok után.

Ünnepek/ünnepnapok

  • Január 1. – Újév
  • Március 5 – Misszionárius Nap
  • Március – április – Nagypéntek – Húsvét
  • Május 1. – Munka ünnepe
  • Május 8. – Győzelem napja
  • Május – június: Úr mennybemenetelének napja
  • Május – június: Pünkösd hétfő
  • Július 14. – Függetlenség napja
  • Augusztus 15. – Mária mennybemenetele
  • November 1. – Mindenszentek napja
  • November 11. – A fegyverszünet napja
  • December 25. – Karácsony

  Ajánlott weboldalak

  Nemzetközi Oltóközpont

  Konzuli Szolgálat

  Wikipedia