Egzotikus nyaralás | Tengerparti esküvő | Nászút | Amerikai Egyesült Államok | Hawaii

Hawaii 63x63 px Hawaii

Hawaii az Amerikai Egyesült Államok tagállama, de földrajzilag Polinézia része. Különleges trópusi növény- és állatvilága, egzotikus kultúrája, aktív vulkánjai és csodás tengerpartjai miatt  világhírű. Igazi álom úti cél. Az utazás a Hawaii-szegetekre, egy különleges tengerparti esküvő, vagy fogadalom megújítás Maui-n, esetleg egy exkluzív Hawaii nászút igazi bakancslistás élmény.

Főváros: Honolulu

Utazási idő Budapestről: Kb. 25 óra

Időeltolódás: Budapesthez képest -11 óra

Nyelv: angol

Pénznem: A hivatalos pénznem: az amerikai dollár (USD). 1 USD = kb. 320-330 HUF. Magyar Forintot nem lehet beváltani! Széles körben elfogadott hitelkártyák: VISA, American Express, Mastercard.

Hawaii Utazási Ajánlatok

Hawaii időjárása

Az éghajlat kellemes trópusi. A száraz évszak májustól októberig, az esős évszak novembertől áprilisig tart. A szigetek nyugati és déli oldala kevésbé szeles és csapadékos, az északi és keleti oldal trópusibb, csapadékosabb.

 Paphos időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 27 27 27 28 29 31 31 32 32 31 29 27
Minimum hőmérséklet °C 19 19 20 21 22 23 24 24 24 23 22 20
Tenger hőmérséklete °C 25 24 24 25 25 26 26 27 27 27 26 25
Napsütéses órák száma óra / nap 8 8 9 9 11 11 11 10 10 9 9 8
Esős napok száma (nap / hó) 14 13 16 13 10 8 9 8 11 11 13 11

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

Egész évben

nagyon jó nagyon jó nagyon jó nagyon jó kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló nagyon jó nagyon jó
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

Hawaii az Amerikai Egyesült Államok egyik exklávé tagállama. Az 50. tagállam, amely 1959. augusztus 21-e óta az ország része. Földrajzilag elkülönül az ország törzsterületétől, de még az amerikai kontinenstől is, és lényegében egy Polinéziához tartozó szigetcsoport a Csendes-óceánon. Változatos természeti környezete, meleg trópusi éghajlata, nyilvános strandokban való bősége és aktív vulkánjai miatt a turisták, szörfösök, biológusok és vulkanológusok számára egyaránt népszerű célpont.

A Hawaii-szigetek 8 szigetből áll: Nihau, Kauai, Oahu, Molokai, Lanai, Kahoolawe, Maui és Hawaii. Fővárosa és egyben legnagyobb települése Honolulu, amely Ohau szigetén található. A szigetek között repülővel és hajóval lehet közlekedni. Mindegyik sziget más-más miatt érdekes.

Maui-n található a világ egyik legszebb tengerpartja, ahol a hófehér homok mellett a delfinek ugrándozásában gyönyörködhetünk. Oahu-n minden nap lehet szivárványt látni, és itt található a a főváros, Honolulu is. A Nagy sziget (Big Island) a működő vulkánjairól híres, lenyűgöző látvány, amikor a forró láva beleömlik a tengerben. Kaui szigetére az érintetlen természet, a dús növényzet és a Waimea-kanyonok és a Waimea-folyó melletti vízesések miatt érdemes ellátogatni.

Be- és kiutazási szabályok

A  biometrikus azonosító tárolására alkalmas (bordó) útlevéllel rendelkező magyar állampolgárok turista és üzleti célból vízum előzetes beszerzése nélkül utazhatnak az Amerikai Egyesült Államokba, maximum 90 napos tartózkodásra. DE nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a beutazáshoz elengedhetetlen az elektronikus beutazási engedély (ESTA) előzetes kiváltása, mivel ennek hiánya minden esetben a beléptetés megtagadásához és visszafordításhoz vezet. Ez nemcsak a beutazásra, de a repülőtéri tranzitra is érvényes!

Az engedély kiváltása elektronikusan történik, az alábbi címen: ESTA: https://esta.cbp.dhs.gov. Az ESTA elektronikus beutazási engedély díjköteles. A 14 dolláros díjat a kérelem rögzítésekor, bankkártyával kell kifizetni. Az amerikai rendszer jelenleg a „Mastercard”, „VISA”, „American Express” és a „Discover” emblémával ellátott bankkártyákat fogadja el.

Védőoltások

Az Amerikai Egyesült Államok egészségügyi rendszere és az egészségügyi ellátás magas színvonalon működik, védőoltás nem szükséges.

Minden körülmények között ajánlatos, hogy az Egyesült Államokba utazó magyar állampolgárok az utazás előtt kössenek egészségbiztosítást; az amerikai egészségügyi ellátás egyéni igénybe vétele ugyanis rendkívül magas költségekkel járhat. Biztosítás és/vagy fizetőképesség hiányában az ügyeletet ellátó állami és városi kórházak is csak súlyos – az életet fenyegető – esetekben kötelesek ingyenes sürgősségi ellátást biztosítani.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

A szigetek bejárásának legjobb módja az autóbérlés, a bérleti díjak az USA többi tagállamához hasonlóan alacsonyak. Autóbérlés 25 év felett lehetséges, érvényes jogosítvány és hitelkártya szükséges hozzá. A bérlés alapdíja tartalmazza az autó kölcsönzését korlátlan kilométer használattal, a felelősségbiztosítást, a Hawaii forgalmi adót és a tele tankkal való átvételt. Javasoljuk a kocsi teletankolását a visszaadás előtt, mert a kölcsönző cég többet számol az üzemanyagért, mint a benzinkutak. A bérleti díjon felül kötelező és a helyszínen fizetendő a Hawaii útadó (3-4 USD / nap). Érdemes az autó esetleges sérülésere teljes fedezetet nyújtó biztosításokat kötni.

Képviseletek / konzulátusok

Hawaii-n nincs magyar nagykövetség, a konzuli ügyeket a Los Angeles-i főkonzulátus látja el | Honoluluban tiszteletbeli konzul van | Cím: 1960 East West Road, Biomed T415, John A. Burns School of Medicine, University of Hawaii, Honolulu, HI 96822 | Előhívó: 00-1 | Telefon: 808-956 9452 | Tiszteletbeli főkonzul: Csiszár Katalin | E-mail: kcsiszar@aol.com 

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia

Közbiztonság

Az USA-ban a közbiztonság világviszonylatban jónak mondható, köszönhetően a nagyszámú és jól felszerelt rendőri erőknek. A bűncselekmények túlnyomó része nem a turisták által látogatott helyeken történik. Ennek ellenére ajánlatos az alapvető biztonsági óvintézkedések betartása: kerüljük a félreeső helyeket, ne viseljünk feltűnő ékszereket, és ne hordjunk magunkkal nagyobb mennyiségű készpénzt.

Gasztronómia

A hagyományos hawaii ízek mellett a portugál, amerikai, ázsiai ízek is felfedezhetőek. A leghíresebb helyi specialitás a banánlevélben párolt-sütött disznóhús, amit rizzsel és salátákkal fogyasztanak. A hawaii-ak úgy tartják minél nagyobb a kínálat, annál jobb a hangulat, éppen ezért a legtöbb étkezés rendkívül kiadós és elmaradhatatlan kísérője az élőzene, valamint a tánc. Éttermekben, szállodákban elvárt a 10-15 % borravaló (tip).

Ünnepek / ünnepnapok

 • Január 1. – Újév
 • Január 3. hétfője – Marthin Luther King napja
 • Február 3. hétfője – George Washington napja
 • Május utolsó hétfője – Háborús hősök emléknapja
 • Szeptember első hétfője – Munka ünnepe
 • Október 12. – Kolumbusz napja
 • November 11. – Veteránok napja
 • November 4. csütörtökje – Hálaadás
 • December 25. Karácsony

Nevezetességek, látnivalók

Lanikai Beach jelentése „mennyei tenger”. A helyiek szerint az egyik legjobb hely a fürdéshez Hawaii összes strandja közül. Itt lehetőség nyílik aktívabb pihenésre, kajakozás, kenuzás vagy épp szörfözés várja a turistákat. A Lanikai Beach Oahu szigetének földi paradicsoma.

Mauna Kea, Hawaii legmagasabb tűzhányójának csúcsa. A kétmillió éves vulkán közel 4000 méter magas. A Mauna Kea, melynek neve szó szerint azt jelenti „Fehér Hegy” a világ legnagyobb teleszkópjainak otthona, ahol szakképzett vezetők segítségével lehet felfedezni az égitesteket.

Mokuleia Beach igazi trópusi hely, mely amiatt vált igazán ismertté, hogy a Lost nevű sorozat helyszínéül szolgált. Mokuleia Beach a szörfösök kedvenc helye.

Hana, Maui. Hawaii egyik leggyönyörűbb tája akár autóban ülve is megcsodálható. Elég csak leutazni a Hana öbölbe. A National Geographic szerint is a világ leglátványosabb útvonalai közé tartozik. Több mint 80 kilométeres úton 600-nál több kanyart kell bevenni és közel hatvan hídon kell átkelni, csodás kilátás tárul a Csendes-óceánra. Emellett elhalad az Eden Arborétum és Botanikus Kert mellett halad el, ami mindenkinek ismerős lehet, aki látta a Jurassic Parkot.

Mount Kilauea. A Kilauea hegy a Hawaii Nagy Sziget egyik legfiatalabb vulkáni pajzsa, egyúttal a világ egyik legnagyobb, jelenleg is aktív vulkánja. A Kilauea 1983 óta folyamatosan kitöréseket produkál és úgy tűnik ez az aktivitás nem is fog csökkenni a közeljövőben a vulkánkutatók és kalandvágyó turisták legnagyobb örömére. Bár veszélyesnek tekinthető, a Kilauea továbbra is Hawaii egyik legnépszerűbb látványossága, ahová turisták tömege érkezik abban a reményben, hogy láthatják amint az izzó vörös láva végigfolyik a hegyoldalon.

Waimea Canyon-t sokan a „Csendes Óceán Grand Canyon-ja”névvel illetik, ami nem véletlen. A szurdok 16 kilométer hosszú és körülbelül 1 kilométer mély. A gyönyörű terület a Koke’e Nemzeti Park része és rengeteg látnivalót tartogat már az odavezető út is; például a Pu’u Hinahina kilátó, ahol tényleg lenyűgöző a látvány.

Érdekességek, illem:

 • Jellemző Hawaii-ra, hogy az emberek nagyon nyugisak, jókedvűek, az életük a „Hawaii idő” szerint ketyeg.
 • A világ ananászkereskedelmének több, mint 1/3-a Hawaii-ról származik
 • Az „aloha” köszönés annyira szimbolikus, hogy a hawaii autók rendszám tábláján is feltüntetik. (Az USA-ban szokás, hogy a rendszámtáblán az államra jellemző sajátosságokat tüntetnek fel.) Hawaii az „Aloha State”.
 • Egy USA-ban végzett boldogságteszt eredménye szerint az USA legboldogabb állama Hawaii, ahol arányosan a legtöbb elégedett ember él.
 • A törvény szerint egyszerre csak egy alkoholos ital lehet előtted egy szórakozóhelyen vagy étteremben.
 • A tengerparton tilos az alkoholfogyasztás, akár 500 dollár büntetést is fizethetünk.
 • Kerékpárral csak az úttesten szabad közlekedni, a járdán nem.