azori-szigetek 63x63 px Azori-szigetek

A csodálatos Azori-szigetek en láthatsz lenyűgöző, izgalmas krátertavakat, tea-, banán-, ananászültetvényeket, gejzíreket, izgalmas barlangokat, hegycsúcsokat, évszaktól függően a zöld vagy a barna és a sárga színárnyalataiban pompázó mezőket. Az alacsony hőingadozásnak köszönhető, hogy ilyen természeti paradicsom jött itt létre és különlegesebbnél különlegesebb természeti képződmények várnak rátok!

Főváros: Ponta Delgada

Utazási idő Budapestről: Lisszabonba kb. 3 óra, onnan még kb. 2 óra

Időeltolódás -1 óra Budapesthez képest

Nyelv: hivatalos nyelv a portugál, beszélnek angolul is

Pénznem:  A hivatalos pénznem: Euro (EUR).

Azori-szigetek utazási ajánlatok

Az Azori-szigetek időjárása

Augusztusban süt a legtöbbet a nap, azonban nyáron sincs nagyon meleg. Nyáron a tenger hőmérséklete szerencsés esetben lehet akár 22-24 fokos is. November és március között gyakran esik az eső, ami az alacsonyabb hőmérséklettel párosulva nem kedvez a kirándulós programoknak. Egyetlen azori napon – a hóesésen kívül – szinte minden meteorológiai jelenséget megtapasztalhatunk: hőség, orkánerejű szél, párás, fülledt idő, szubtrópusi eső, bármi előfordulhat néhány órán belül.

 Ponta Delgada időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 16 16 16 17 19 21 23 25 24 21 18 17
Minimum hőmérséklet °C 11 10 11 11 13 15 16 18 17 15 13 12
Tenger hőmérséklete °C 17 17 17 17 18 20 22 24 24 22 20 18
Napsütéses órák száma óra / nap 5 6 7 7 8 9 9 9 8 7 6 5
Esős napok száma (nap / hó) 19 17 17 13 12 10 9 9 13 16 17 17

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

Április és október között a legalkalmasabb a szigetcsoportra látogatni. Májusban a legszebb a táj, mert akkor van teljében a virágzás.

azori-szigetek nyaralas azori-szigetek korutazas azori-szigetek naszut azori-szigetek eskuvo azori nyaralas azori korutazas azori naszut azori-szigetek programok azori ajanlatok azori-szigetek utak utazas az azori-szigetekre utazasi ajanlatok az azori-szigetekre
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

1500 km-re Lisszabontól, 3900 km-re Észak Amerika keleti partjaitól az Atlanti Óceánban található a kilenc szigetből álló Azori-szigetek, mely Madeirához hasonlóan Portugáliához tartozó autonóm terület.

A vulkánikus eredetű, kilenc szigetből álló Azori – szigeteken izgalmasan keverednek a tropikus jellegzetességek, a helyi viszonyokhoz alkalmazkodó európai életmód és az egyedi látnivalók. Természetesen lehet azért az óceánban fürdeni: sok a fürdésre alkalmas homokos partszakasz, a Golf-áramlat enyhíti az Atlanti-óceán jellemző hidegségét. Érdekesség, hogy a kis vulkanikus kráterek széteséséből sok helyen természetes „úszómedencék” alakultak ki, amelyekben egyedi élmény megmártózni!

Egy kis történelem:

Bár az akkor lakatlan szigetek felfedezését hivatalosan 1427-hez, illetve Gonçalo Velho portugál hajóskapitány személyéhez kötik, nagy valószínűséggel már az ókori karthágóiak számára is ismertek voltak. Szerepeltek már „hivatalos felfedezése” előtti térképeken is.  Portugália 1432-ben deklarálta fennhatóságát, és ekkor érkeztek az első telepesek a Santa Maria szigetre. Feltérképezését 1450-ben Diogo de Silves végezte. Kolumbusz 1492-es felfedező útjáról hazatérőben kikötött Santa Marián. Az 1580-tól 1640-ig tartó perszonálunió idején jogilag továbbra is a portugál koronához tartozott, de gyakorlatilag Spanyolországból kormányozták. II. Fülöp spanyol király 1583-ban portugál és spanyol hajókból álló flottát küldött, mellyel vérengzések árán kiűzte a francia kereskedőket. A szigetek fejlődését meghatározta stratégiailag fontos elhelyezkedése; ennek következményeként épült az évszázadok során az itt található 161 katonai objektum. Az Azori-szigetek virágkorát a 19. században, a fejlett transzatlanti hajózás idején élte, a repülés térhódításával jelentősége csökkent. Az 1976-os portugál alkotmány az Azori-szigetek jogi státuszát – a Madeira-szigetekével megegyezően – autonóm körzetként határozza meg.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok személyazonosításra alkalmas, érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, vízum nélkül léphetnek be schengeni területre, tehát Portugáliába is. 90 napig tartózkodhatnak mindenféle külön engedély vagy bejelentés nélkül. A személyazonosító igazolványnak és/vagy az útlevélnek az utazás időtartama alatt érvényesnek kell lennie.

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontban.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Sao Miguel szigetén az utak állapota összességében jó, vannak új, jó minőségű autóutak (ahol az átlagsebesség 90-100 km/h), illetve a partvidéken meredek földutak is. Autóbérlés esetén ajánlott minél kisebb autót választani, mert sok a keskeny és kacskaringós út. Az üzemanyag drága, így a taxik díja (fix)  is.

Közbiztonság

A közbiztonság Portugáliában alapvetően jó, amely igaz az Azori-szigetekre is, csak az egyébként is szükséges óvintézkedéseket kell megtenni.

Képviseletek / konzulátusok

Lisszabonban nagykövetség és konzuli hivatal | tiszteletbeli konzulok Funchalban, Portoban és Tavirában vannak

Lisszaboni nagykövetség címe:
Calcada de Santo Amaro, 85. Alcantara, 1349-042 Lisboa
Előhívó:
(00)-(351)-(21)  
Telefon:

364-5928, 363-0395
Ügyelet:

(00)-(351)-(96)-481-3769
E-mail:
mission.lis@mfa.gov.hu
Honlap:
www.mfa.gov.hu/emb/lisbon

Gasztronómia

Ebédelhetsz forró vulkáni talajban főtt „cozido”-t, kóstolhatsz helyben termesztett ananászt, ananászlikőrt és ananászlekvárt, helyi kézműves tejtermékeket (joghurtokat, sajtokat), különleges zöldségeket és gyümölcsöket (jamgyökér, édesburgonya, banán, maracuja), frissen fogott különleges tengeri halakat. Teázhatsz Európa egyedüli teaültetvényén és megkóstolhatod Pico szigetén, a lávakövek között érlelt szőlőből készült Cárok borát, a híres Vermelhot is.

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia

Nevezetességek, látnivalók

A fő látnivalók a különleges természeti képződmények. Láthatsz lenyűgöző, izgalmas krátertavakat, tea-, banán-, ananászültetvényeket, gejzíreket, természetes termálfürdőket, izgalmas barlangokat, hegycsúcsokat, évszaktól függően a zöld vagy a barna és a sárga színárnyalataiban pompázó mezőket.

A szigetekről:

São Miguel, „a zöld sziget”

A szigetcsoport legnagyobbja Sao Miguel (62 kilométer hosszú és a legszélesebb része 16 kilométer), a teljes 250 000 fős lakosság fele itt él. Csodás tájak, bájos strandok és kiemelkedő vulkanikus látvány vonzza az ide látogatót. Ponta Delgada a szigetcsoport legnagyobb városa, igazi modern, kozmopolita város. A szigeten található Sete Cidades, az Azori-szigetek szépségének védjegye, mely egy vízzel telt vulkanikus kráter, azaz egy hatalmas kaldera. Terra Nostra botanikus kertje, valamint Furnas kénszagot árasztó csodálatos krátertava mellett a sziget ideális a bálna,- és delfinlesre, mélytengeri búvárkodásra, túrázásra, horgászatra, jeep-túrára, geotúrára, madárlesre, golfozásra, valamint ananász, dohány és teaültetvény is látogatható a szigeten. A szigeten megtalálhatóak a minden igénynek megfelelő 3-4*-os szállodák, de emellett hangulatos vidéki udvarházak („ún” quinták) és falusi apartmanok is rendelkezésre állnak kiváló minőségben. Ajánlott tartózkodás: minimum 3-4 nap.

Terceira, az „orgonaszínű sziget”

Terceira a 3. legnagyobb sziget, valamennyi települése a part mentén található. Fővárosa Angra do Heroismo, mely méltán tagja az UNESCO Világörökségnek, aki egy kis kulturális látnivalóra vágyik, mindenképpen érdemes beiktatnia. A város valaha az egész Azori-szigetek fővárosa volt. Óvárosának építészetében felfedezhető a brazil, portugál és amerikai hatás is. Hangulatos utcái, székesegyháza, templomai, várai és palotái izgalmas látnivalók. Algar do Carvao 100-es vulkanikus barlangja egyedülálló látvány. A sziget ideális golfozásra, bálna lesre, valamint delfinekkel úszásra. A szigeten rendezik meg minden év júniusában a neves bikafuttatást. Ajánlott tartózkodás: min. 1,5 -2 nap.

Faial, a „kék-sziget”

A sziget nevét az itt virágzó rengeteg hortenziáról kapta. Fővárosa, Horta kikötője népszerű megállóhely az Atlanti-óceánt átszelő jachtok körében. A város a bálnamegfigyelő kirándulások kiindulópontja. Földtörténeti ifjoncnak számít a tengerből csupán 55 éve kiemelkedett vulkán, a Capelinhos, amely végül egyesült a szigettel. Sétálhatunk a megszilárdult lávafolyamokon, a kitörés folyamatát a helyi múzeumban ismerhetjük meg. A sziget közepén található kaldera 300 méter mély. Programok, kirándulások a Faial szigetén: dzsip-túra, bálnamegfigyelés, delfinekkel úszás, halászat, merülés… Ajánlott tartózkodás: min. 2 nap.

Pico, a „fekete-sziget”

Pico a központi szigetcsoport legdélebbi tagja. 2351 méteres magasságával itt található Portugália legmagasabb hegye, a Pico-vulkán. A hegy egy tökéletes kúpot alkot, melyet télen hósapka fed. Az edzettebb túrázók 8 óra alatt megmászhatják a vulkánt és élvezhetik az eléjük táruló látványt! A fekete lávakövetből épült hangulatos házak és templomok látványa mellett kiváló boráról nevezetes a sziget. A sziget a bálnamegfigyelés tradicionális központja, nyitott hajókon mehetünk ki a nyílt óceánra, hogy testközelből figyelhessük meg a bálnák életét. A szigeten csodálatos madármegfigyelő helyeket találunk, kiváló túrázásra akár szamárháton vagy gyalogosan. UNESCO Világörökség része a Santana és Lajido közötti lávamező, amelyet sétálva bejárhattok. Ajánlott tartózkodás: min. 1 nap, Faial szigetéről kb. 30 perces hajóútra fekszik.

Santa Maria, „a nap szigete”

A szigetcsoport legdélebbi tagja, emiatt itt a legmelegebb és naposabb az éghajlat. Szép, homokos tengerpartja van. A sziget különlegessége Anjos temploma, ahol még Kolumbusz is imádkozott. A sziget kiváló merülőhely és snorkellezésre (felszíni búvárkodás) is kedvezőek a körülmények. Ajánlott tartózkodás: 1 nap, akár szállás nélkül: São Miguel szigetéről hajós kirándulással.

Graciosa, a „fehér-sziget”

A központi szigetcsoport legészakabbi fekvésű tagján a lakóházakat hagyományosan fehérre meszelik, a sziget, és fővárosa, Santa Cruz csupa báj és béke. Látványossága a Furna do Enxofre barlang, amely egy vulkanikus kaldera közepén helyezkedik el. Egy csigalépcsőn juthatunk le a tátongó szakadék mélyére, ahol a kénes szagú tó forr, bugyog. Ajánlott tartózkodás: fél – 1 nap alatt felfedezhető, Terceirától repülővel (20 perc).

São Jorge, „a barna sziget”

A szivar alakú szigeten falusi béke fogadja a látogatót: tehenek legelésznek mindenütt, tejükből kiváló sajt készül, melyet még ma is kézzel, hagyományos technikával készítenek. A szigetről csodálatos kilátás nyílik a környező szigetekre. Ismert túraútvonalakkal rendelkezik. Pico a szigettől 1 órányi hajóútra fekszik.

Flores szigete, „az Atlanti-óceán kertje”

Flores a szigetcsoport legcsapadékosabb tagja, ezért mindenütt buja örökzöld növényzet borítja. A sziget vad tájakkal bír, az uralkodó kőzet a bazalt. A mocsaras fennsíkokon csodálatos vízesések zuhannak alá. A sziget körül 3-4 órás hajótúrák során fedezhetjük fel a rejtett barlangokat és vízeséseket, emellett túrázhatunk és merülhetünk is a sziget mentén. Ajánlott tartózkodás: min. 1,5 nap.

Corvo szigete

A sziget legfőbb látványossága krátertava, partjainál mindig ott köröznek a falánk kormoránok. Ajánlott tartózkodás: min. fél nap, Floresről kb. 45 perces hajóútra található.