ciprus 63x63 px Ciprus

Ciprus szigetét kristálytiszta vizű, aranyhomokos strandok, termékeny síkságok, dombvidék, magas hegycsúcsok jellemzik. Csodás látványt nyújtó színek találkozása, zöldellő lágy dombok, mély völgyek, és a türkizkék tenger. Mese és valóság összefonódása, felfedezésre váró múltbéli értékek!

Főváros: Nicosia

Utazási idő Budapestről: Kb. 3 óra

Időeltolódás: Budapesthez képest +1 óra

Nyelv: hivatalos nyelve a görög és a török, de általában beszélnek angolul is

Pénznem:  A hivatalos pénznem: Euro (EUR).

Ciprus Utazási Ajánlatok

Ciprus időjárása

Az éghajlat jellegzetesen mediterrán, meglehetősen meleg, száraz, csapadék főleg november és március között van. Az enyhe tél általában március-áprilisban gyorsan csap át a nyárba.

 Paphos időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 17 17 19 21 24 28 30 30 29 27 22 19
Minimum hőmérséklet °C 8 8 9 11 15 18 20 21 19 16 13 10
Tenger hőmérséklete °C 18 17 17 18 20 24 26 27 26 24 22 19
Napsütéses órák száma óra / nap 7 7 9 11 12 14 14 13 12 10 9 7
Esős napok száma (nap / hó) 10 8 6 4 1 0 0 0 1 3 6 9

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

Májustól októberig

nagyon jó nagyon jó nagyon jó kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló nagyon jó
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

Ciprus, hivatalos nevén Ciprusi Köztársaság a Földközi-tenger keleti medencéjében, Törökországtól délre elhelyezkedő szigetország. Szicília és Szardínia után a Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigete. Míg a sziget földrajzi szempontból Ázsiához tartozik, addig az ország kulturális és politikai szempontból is Európa része. Nem része Ciprusnak a szigeten fekvő két brit szuverén támaszpont, Akrotíri és Dekélia. Kristálytiszta vizű, aranyhomokos strandok, termékeny síkságok, dombvidék, magas hegycsúcsok. Lágy dombok, mély völgyek, és a tenger. Mese és valóság összefonódása, felfedezésre váró múltbéli értékek!

Egy kis történelem:

A színpompás sziget az emberiség ősi fellegvára, a történelmi viszályok azonban nem kerülték el. Az ókori görög civilizációt a 7. században az arab hódítók söpörték el, majd 1191-től a keresztes lovagok és Velence uralma az európai feudalizmust ültette át Ciprusra. 1571-ben a sziget török kézre került, majd 1878-ban az angolok foglalták el. Addigra már kialakult a sziget lakosságának máig megfigyelhető etnikai megoszlása: a keleti kereszténységet követő görög többség mellett a ciprusiak egyötödét a betelepített mohamedán török katonák leszármazottai alkották. Az ötvenes években kibontakozott nemzeti felszabadító mozgalom a szigetnek Görögországhoz való csatlakozását írta zászlajára. Törökország viszont Ciprus megosztását szorgalmazta. Az 1959. évi zürichi egyezmény kompromisszumos megoldást jelentett: a következő évben a sziget függetlenné vált, de Nagy-Britannia fenntartotta szuverenitását két hatalmas katonai támaszpont (Dhekelia és Akrotiri) fölött, Görögország és Törökország pedig jogot kapott arra, hogy csapatokat állomásoztasson Cipruson. A fiatal szigetországban a két etnikai közösség ellentétei már 1962-64-ben polgárháborúhoz, majd 1974-ben Ciprus északi részének török megszállásához, így az állam kettészakadásához vezettek. Százezrek kényszerültek elhagyni lakóhelyüket. A déli görög országrész gazdaságilag gyorsan talpraállt, az északi területek viszont a hanyatlás jeleit mutatták. A Ciprus egyesítésére irányuló tárgyalások mind a mai napig nem hoztak eredményt. Az 1983-ban egyoldalúan függetlenné nyilvánított „Észak-ciprusi Török Köztársaság” létét csak Törökország ismeri el.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok a személyek szabad mozgására vonatkozó EU szabályok szerint vízummentesen utazhatnak a Ciprusi Köztársaságba, ehhez elegendő a személyi igazolvány is, ugyanakkor a tűzszüneti vonalon csak útlevéllel vagy az új, kártya formátumú személyigazolvánnyal lehet átkelni.

Védőoltások

Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló, trópusi betegségek a szigeten nincsenek jelen. Kötelező oltás nincs, az ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt Nemzetközi Oltóközpontban.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Rendszeres autóbusz-közlekedés van Nicosia, Limassol, Larnaca és Paphos között. Kisebb távolságokra kedvelt közlekedési eszköz a taxi. A közlekedés – a brit hagyományokat követve baloldali. Személygépkocsit mindenütt lehet bérelni, az autós közlekedés biztonsága átlagos, a fegyelem laza (gyorshajtás, irányjelzés elmaradása, elsőbbségadás, parkolás, stb.). Az ittas vezetést büntetik, a véralkoholszint határértéke: 0,5 ezrelék. Érdemes odafigyelni a sebességkorlátozásokra, mert sok a radar. Az autóbérléshez minimális korhatár 21 év, 3 éves jogosítvány kötelező. A bérléshez hitelkártya vagy kaució szükséges.

Képviseletek / konzulátusok

Cipruson nincs magyar nagykövetség, a konzuli ügyeket az athéni képviselet látja el | Nicosiában tiszteletbeli konzul van | Cím: 11 Lemesos Avenue, 2112 Nicosia | Postacím: P.O. Box: 21301, 1506 Nicosia, Cyprus | Előhívó: 00-357 | Telefon: 22-588-000 | Tiszteletbeli főkonzul: Costakis Loizou | E-mail: cloizou@louisgroup.com

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia

Közbiztonság

Az országot biztonságosnak lehet tekinteni, a külföldiek elleni támadások nem jellemzőek. Közterületen is nyugodtan lehet sétálni a nap bármely szakában.

Gasztronómia

A ciprusi konyha különleges és egészséges, az ételek mediterrán jellegűek, különlegességüket azonban az ízesítésnek a közel-keleti konyha fűszereivel való keverése adja meg. Legjellegzetesebb az ún. meze, amelyből kétféle létezik: húsmeze és halmeze. Ez egy ételkombináció, amelyben kb. 10-15 féle étel szerepel: mártások, saláták, sajtok, húsok. Feltétlenül érdemes megkóstolni a következő ételeket: mousaka (darált hússal töltött tészta), kefte (húsgombócok), halloum (sajt), a ciprusi édességek közül pedig az ún. karidaki-t (fiatal zölddió fahéjas, szegfűszeges szirupban) és a kitrolemon-t (kandírozott citrusféle). Cipruson nagyon sok étterem van, nagy többségükben kiváló kiszolgálással találkozhatunk.

Egyes kutatások szerint Cipruson állították elő a Mediterráneum első borait. A sziget leghíresebb bora az édes Commandaria, ami Ciprus különlegessége, amit a helyi hagyomány szerint 3000 éve készítenek ugyanazzal a módszerrel. Ma a ciprusi borok meglehetősen vegyes minőségűek. Az otello és az afames a legkedveltebb a vörösborok közül. A sziget borai közül megemlítendőek még: Keo Hock, White Lady, Arsinoe és Aphrodite. Legerősebb ciprusi ital a Zivania, amely a borkészítésnél a préselés után visszamaradt szőlőből erjesztett és kifőzött törkölypárlat. Alkoholtartalma meghaladja a 40%-ot.

Ünnepek / ünnepnapok

 • Január 1. – Újév
 • Január 6. – Vízkereszt napja
 • Zöld hétfő
 • Március 25. – Görög függetlenségi nap
 • Április 1. – Ciprus nemzeti ünnepe (EOKA-nap, az angolok elleni forradalom napja)
 • Nagypéntek
 • Húsvéthétfő
 • Húsvét harmadnapja
 • Május 1. – A munka ünnepe
 • Pünkösd
 • Augusztus 15. – Szűz Mária mennybemetele (assumption day)
 • Október 1. – Ciprus függetlenségi napja
 • Október 28. – Görög nemzeti ünnep
 • December 24–26. Karácsony

Nevezetességek, látnivalók

Nicosia

Az ország fővárosa, Nicosia a sziget középső részén található, kettéosztja a déli, szabad és főként görögök, illetve az északi, Törökország által megszállt és főként törökök lakta részeket elválasztó Zöld vonal. Nicosia történelmi értékei megcsodálhatóak az óvárosban, amit a 16. században épült velencei fal vesz körül. Rengeteg múzeum várja a városba érkezőket: a Helytörténeti Múzeum, a Bizánci Múzeum, ami a Püspöki Palotában található, a Ciprus Múzeum és végül a Török etnográfiai múzeum. A 13. században épült gótikus stílusú Selimiye Mecsetet és a Szent János katedrálist is érdemes megnézni. További népszerű látnivalók: az Arabahmet mecset, a Mahmut szultán könyvtár és az Atatürk-tér.

Paphos (Pafos)

A sziget nyugati részén található a romokat őrző város. Történelmi látnivalókban rendkívül gazdag, érdemes ellátogatni a lenyűgöző kolostorokhoz, ahonnan varázslatos panoráma tárul elénk. A városnak gyönyörű a tengerpartja, hangulatos tavernák sorakoznak, említésre méltó a vendégszerető helybéliek kedvessége. Pafoshoz közel található a híres Coral Bay, mely a búvárok paradicsoma is. Pafos leghíresebb nevezetességei a mozaikok, amelyeket eredetileg a III. században helyeztettek padlóra római nemesek. Az elsőt 1962-ben fedezték fel. A mozaikokat Dionüszosz nevéhez kapcsolják.

Kyrenia

Észak Ciprus turisztikai fővárosa, patkó alakú kikötője pedig talán az egész Földközi tenger leghangulatosabb kikötője. Kiváló állapotban maradt fenn a velencei erőd, mely ma a helyi múzeumnak ad otthont. A város felett magasodó hegyen jellegzetes kis falvak találhatók, itt épült Oroszlánszívű Richard által épített Szent Hillarion vár is.

Karpaz-félsziget

Egyedülállóan szép természeti látványosságot ígér, természetvédelmi területté nyilvánított félsziget. Itt található a világ egyik legszebb fehér homokos, érintetlen tengerpartja, mely teknősök költőhelye, így a költési időszakban éjszakai túrákat is szerveznek a kisteknősök kikelésének megfigyelésére.