Romantikus utazás | Nászút | Madeira

madeira 63x63 px Madeira

Madeira egy különleges, egyedi hangulatú. Rendezett, színvonalas és nyugodt, és ezzel együtt színes virágos vidám sziget, ahol mindenki jól érzi magát! Gyönyörű környezet, fantasztikus látvány, remek hely esküvőre és nászútra, hiszen a romantika és a kikapcsolódás garantált!

Főváros: Funchal

Utazási idő Budapestről: Kb. 6 óra, átszállással

Időeltolódás: -1 óra Budapesthez képest

Nyelv: hivatalos nyelv a portugál

Pénznem:  A hivatalos pénznem: Euro (EUR).

Madeira Utazási Ajánlatok

Madeira időjárása

Madeira éghajlata változatos, mivel a szigeten jelentős magasságú hegyek találhatóak. A sziget éghajlata alapvetően mediterrán, a hegyekben ezer méter fölött hegyvidéki.

Madeira időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 18 18 19 19 21 23 24 25 25 23 21 20
Minimum hőmérséklet °C 14 14 14 14 16 18 19 20 20 19 17 15
Tenger hőmérséklete °C 19 18 18 18 19 21 22 23 24 23 21 20
Napsütéses órák száma óra / nap 7 7 8 9 10 10 11 10 8 8 6 6
Esős napok száma (nap / hó) 13 10 10 10 8 5 4 4 9 12 12 16

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

nagyon jó nagyon jó nagyon jó kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló kiváló nagyon jó
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

A Madeira-szigetek Portugáliához tartozó két nagyobb és számos kisebb szigetből álló szigetcsoport az Atlanti-óceánban, Marokkótól nyugatra, a Kanári-szigetektől északra, az Azori-szigetektől kelet-délkeletre. A két lakott sziget közül a névadó Madeira lényegesen nagyobb, mint Porto Santo. Mindkét sziget körül számos kisebb szirt emelkedik a hullámok fölé. A kisebb szigetek közül a legjelentősebb a Madeirától keletre, észak-déli irányban húzódó Kopár-szigetek sora. A vulkanikus eredetű szigetcsoportot sok különleges jelzővel illették, ami azt bizonyítja, hogy egy igazi földi paradicsom. Az örök tavasz szigetének, atlanti virágszigetnek és az Atlanti-óceán Zöld Gyöngyének is nevezik.

Egy kis történelem:
Plutarkhosz (i. sz. 75) azt írja: „Quintus Sertorius hadvezér találkozott olyan tengerészekkel, akik az atlanti szigetről, szám szerint kettőről érkeztek, melyeket csak egy keskeny tengerszoros választ el és Afrika partjaitól 10 000 stadion távolságra fekszenek. A Megáldott szigeteknek hívták őket”. Ez a két sziget valószínűleg Madeira és Porto Santo volt.
Az 1351-ben megjelent firenzei Medici-világtérkép Madeirát szinte pontosan, „Fa-sziget” néven tünteti fel. Ugyanezt jelenti a sziget portugál neve is.
A híresztelések ellenőrzésére Tengerész Henrik 1418-ban indította az első expedíciót, a következő évben pedig már birtokba is vették Porto Santót. Madeirára csak a következő expedíció hajói kötöttek ki 1420-ban. A portugálok Madeirán az első időszakban főleg cukornádat és szőlőt termesztettek. 1580–1640 között a szigetek spanyol fennhatóság alá kerültek. A partvidék településeit rendszeresen feldúlták a spanyol birtokokat fosztogató angol (és francia) kalózok. Válaszul arra, hogy Napóleon elfoglalta Portugáliát, a britek megszállták az ország Atlanti-óceáni külbirtokait, így 1807–1814 között a Madeira-szigeteket is. A portugál király ugyan elűzte a királynőt, de a szigetek a királynő hűségén maradtak. 1974-ben, a szegfűk forradalma után a szigetlakók erősebben követeltek bizonyos önrendelkezést. Az első, 1975-ös választáson a szigetcsoport teljes függetlenségét követelő mozgalom alulmaradt, és a szigetek 1976-ban autonóm státust kaptak; ennek örömére több településen „Autonómia” névre kereszteltek egy közterületet. A szigetcsoport önkormányzatát köztársasági biztos ellenőrzi, belügyeiket önállóan intézik.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok személyazonosításra alkalmas, érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal, vízum nélkül léphetnek Portugáliába, így Madeirába is, ahol 90 napig tartózkodhatnak külön engedély vagy bejelentés nélkül. A személyazonosító igazolványnak és/vagy az útlevélnek az utazás időtartama alatt érvényesnek kell lennie.

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontban.

  Képviseletek / konzulátusok

Lisszabonban nagykövetség és konzuli hivatal | tiszteletbeli konzulok Funchalban, Portoban és Tavirában vannak.
Cím: Calcada de Santo Amaro, 85. Alcantara, 1349-042 Lisboa
Előhívó: (00)-(351)-(21)
Telefon: 364-5928, 363-0395
Ügyelet: (00)-(351)-(96)-481-3769
E-mail: mission.lis@mfa.gov.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/lisbon

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia

Közbiztonság

A közbiztonság Portugáliában alapvetően jó, ez jellemző Madeirára is. Kitűnő, a helyiek nagyon nyugodtak és barátságosak.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Madeirát az autóutak jól kiépített infrastruktúrája jellemzi, de busszal, taxival és kölcsönzött autóval is közlekedhetünk. A buszok viszonylag olcsók és pontosan a menetrend szerint közlekednek. Funchalból a sziget bármelyik részére eljuthatunk. A fővárosban tömegközlekedési eszközökkel utazhatunk, jegyet a megállókon, vagy a buszvezetőnél vehetünk. A turistainformációknál érdemes a menetrend felől érdeklődni. A várostól távol eső helyeket autóval is bejárhatjuk, sok autókölcsönző található, áraik azonban nagyon eltérőek.

A kölcsönzési feltételek az alábbiak: 21 éves korhatár, nemzetközi jogosítvány, és legalább egy évig érvényes személyigazolvány, vagy útlevél.

Gasztronómia

A madeirai konyha bővelkedik egzotikus gyümölcsökben, valamint ételeikben természetesen a tenger gyümölcsei jellemzőek. Szívesen fogyasztanak kardhalat és egyéb tengeri herkentyűket, nyárson sült húsokat, tonhal-bifszteket és sült kukoricát sűrűn is látni az étlapokon. Édességeiket tekintve a helyi mézes sütemény a specialitásuk, melynek neve Bolo-de-Mel.

Italaik között nagy számban találhatóak a hírhedt madeira borok: boal, verdelho, malvasia, desszertbor Madeira, ezen kívül szívesen fogyasztanak likőröket is. A bennfentesek nemzeti itala a „poncha”, amelyet cukornádpálinkából és citrom- vagy narancsléből készítenek.

Ünnepek / ünnepnapok

 • Január 1
 • Április 25
 • Húsvét péntek
 • Május 1
 • Pünkösd
 • Június 10
 • Augusztus 15
 • Október 5
 • November 1
 • December 1
 • December 8
 • December 25

Nevezetességek, látnivalók

Funchal

A sziget déli partjának keleti harmadánál, az Édeskömény-öböl partján és a fölötte emelkedő, meredek domboldalakon épült. Azért vette át a főszerepet a régi fővárostól, mert az öbölbe három patak torkollik, ezért több volt a viszonylag könnyen beépíthető telek, mint a sziget bármely más öblében. Az amfiteátrumszerű öbölben a házak már 1200 m-ig kapaszkodtak fel: Funchal fölfelé gyakorlatilag összenőtt Montéval, kelet felé pedig a szomszédos Caniçóval. Fő látnivaló a sziget elképesztően dús növényvilága, amivel két botanikus kertben és több parkban is ismerkedhetünk. Több épületen a sajátos, portugál gótika, az ún. Mánuel stílus jellegzetességeit figyelhetjük meg. Piaca a mediterrán térség gyümölcs-, zöldség- és halféleség-kínálatával, illetve tarka virágorgiájával különleges ízeket és élményeket tartogat.

Levadák

Madeirát 2200 km hosszú kiépített csatornarendszer hálózza be, ezek gyűjtik össze a hegyekből a vizet és vezetik el a termőföldekre, szőlőkbe, a sziget szárazabb részeibe. A levadák kb. 30 cm széles 50 cm mély, sok helyen már kibetonozott csatornák, mellettük pedig szintén kb. 30 cm széles gyalogösvények találhatók, melyek pazar túraútvonalak is egyben, tehát a program a legjobb választás a természet és az aktív feltöltődés szerelmeseinek. Az egyik legnépszerűbb levada túra a „25 fontes”, azaz 25 forrás nevet kapta. Az ösvény a Paula de Serra fennsíkon fekvő Rabacal közeléből indul és egy csodás vízesésben végződik. Minden tiszta moha, burjánzó zöld, a levadák kristálytiszta vízében pedig pisztrángok úszkálnak.