Europa 63x63 px Málta

Málta az egyik legjobb klímájú ország Európában, ahol szinte mindig süt a Nap! Sokak szerint az egyik legérdekesebb szigetország, ahol rengeteg a látnivaló, kulturális, történelmi és természeti kincsekben is gazdag. Nevezhetjük egy valóságos szabadtéri múzeumnak, ahol évek ezreinek emléke és izgalmas, vegyes kulturális jelenségek várják az idelátogatókat.

 

Főváros: Valletta

Utazási idő Budapestről: Kb. 3 óra

Időeltolódás: nincs időeltolódás Budapesthez képest

Nyelv: hivatalos nyelv a máltai és az angol

Pénznem:  A hivatalos pénznem: Euro (EUR).

Málta utazási ajánlatok

SZEMÉLYRE SZABOTT AJÁNLATOT KÉREK!

A *-gal jelölt mezők kitöltése szükséges.
* mandatory fields

Málta időjárása

Az éghajlat mediterrán, enyhe, esős telekkel és forró, száraz nyarakkal. Az év nagy részében kék ég és ragyogó napsütés jellemzi.

Málta időjárásaJanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDec
Maximális hőmérséklet °C161618202429323228252118
Minimum hőmérséklet °C131315172024272825221815
Tenger hőmérséklete °C171616171922262726242219
Napsütéses órák száma óra / nap789111213141310987
Esős napok száma (nap / hó)1212963101591316

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

nagyon jónagyon jónagyon jókiválókiválókiválókiválókiválókiválókiválókiválónagyon jó
JanFebrMárÁprMájJúnJúlAugSzeptOktNovDec

Helyrajz

Málta Dél-Európában fekvő szigetország, területe 316 km². A világ kilencedik, és Európa ötödik legkisebb nemzetközileg elismert független országa. A Földközi-tengerben található kis szigetcsoport, csak a három legnagyobb szigete, Malta, Ghawdex (Gozo) és Kemmuna (Comino) lakott. Legmagasabb pontja a Malta-szigeti Ta’ Dmejrek, magassága 253 méter.

Egy kis történelem:

A Földközi-tenger középső részén, stratégiai pozícióban elhelyezkedő szigetek fölötti uralomért az évszázadok során sok nagyhatalom harcolt. Első lakói Szicília felől érkeztek, az első emberi nyomok kb. Kr. e. 5200-re tehetők. Ebben az időszakában hatalmas templomokat emeltek a szigeteken, amelyek közül több ma is látható, legtöbbjük idősebb, mint a Stonehenge, vagy az egyiptomi piramisok. A sziget rengetegszer cserélt uralkodót, föníciaiak és rómaiak is megszállták. Utóbbiakat egy arab sereg űzött el, ebből az időből származik a mai máltai kultúra legrégebbi rétege, a máltai nyelv alapjai, személy- és helynevek. Ekkor lett a sziget neve Malta és ekkor alakult ki a máltai nemesség, amely – nem hivatalosan – ma is létezik: 32 nemesi címet ma is használnak. Az ezt követő időszakban szintén többen küzdöttek a szigetért. 1565-ben a ma „Szuverén Máltai Lovagrend” néven ismert szerzetesrend visszaverte a legnagyobb török támadást (Málta nagy ostroma). Ezután végleg megtelepedtek Máltán és elkezdték a szigetek fejlesztést, városok építését. A Máltáért folyó harcok azonban még itt sem értek véget. 1798-ban Bonaparte Napóleon tábornok seregei elűzték a lovagokat, ezután azonban felkelés tört ki. 1814-ben a párizsi szerződés értelmében Málta hivatalosan is brit koronabirtok lett, számos fejlesztés következett. A rengeteg harcot és a világháborúkat követően, 1964-ben az ország függetlenné vált Nagy-Britanniától, később, 1974-ben pedig köztársasággá vált.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel léphetnek be Máltára. 90 napnál hosszabb tartózkodás – munkavállalás, tanulás – esetén az illetékes idegenrendészeti hatóságnál kérvényezni kell az EU polgárok részére rendszeresített tartózkodási kártyát.

Védőoltások

A közegészségügyi helyzet és az egészségügyi ellátás színvonala jó, kötelező védőoltás nincs. Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontban.

Közbiztonság

Málta alapvetően biztonságos országnak minősül, a turisták által sűrűbben látogatott helyeken azonban ajánlott a kellő körültekintés. Az a magyar állampolgár, aki ott tartózkodása során elveszti úti okmányát vagy ellopják tőle ideiglenes úti okmányát, másikat igényelhet a máltai útlevélhatóságtól. Ehhez először a máltai magyar Tiszteletbeli Konzult kell felkeresni, aki kiállít egy igazolást. Ezzel a máltai rendőrséghez lehet fordulni, ahol felveszik a jegyzőkönyvet. A kitöltött és a tiszteletbeli konzul által aláírt, lebélyegzett igénylőlappal lehet a máltai útlevélhatósághoz fordulni (Passport Office, Evans Building Merchants Street, Valletta – telefon: +356 222 09100).

Képviseletek / konzulátusok

Máltán nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal, Sliemában tiszteletbeli konzul van | Felügyelő képviselet Róma
Cím:
Flat 54, Regent House, Bisazza Street, Sliema, SLM 16 – Malta
Előhívó: 
00-356-21
Telefon: 

320-963
Tiszteletbeli főkonzul: 
Michael Soler
E-mail: 
msoler@daystar.com.mt

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Máltán bal oldali közlekedés van. A megengedett maximális sebesség külterületen 80 km/h, lakott területen 50 km/h. A főbb útvonalak elfogadható minőségűek, a nyugati és északi részeken sok a murvás és földút. Autópálya nincs.

A máltai tömegközlekedés hagyományos, régi buszokat jelent, amelyek koruk ellenére többnyire jó műszaki állapotban vannak. A buszok Máltán sárga, Gozón szürke színűek. A jegy nem drága (0,59–1,59 euró), és a hálózat elég sűrű ahhoz, hogy a lakott helyek között autó nélkül is lehessen közlekedni. Ezen felül a tömegközlekedés különleges eszközei a kompok és menetrend szerinti kishajók.

Gasztronómia

A máltai konyhára erős olasz hatás jellemző, helyi specialitásnak számítanak a különböző halételek, a nyúlpaprikás, a tengerparton sütött barbecue, de az ünnepi alkalmaknak is megvannak a speciális ételei. Boraik erősek. Gozón az említetteken felül mézet is készítenek, illetve az itt nagy számban élő kaktuszfügéből lekvárt és pálinkát is főznek.

Ünnepek / ünnepnapok

  • január 1. – újév
  • március 31. nemzeti nap (az utolsó brit katona távozása, 1979)
  • március/április – húsvétvasárnap és hétfő
  • május/június – pünkösdhétfő
  • szeptember 8. A győzelem napja (1565)
  • szeptember 21. a függetlenség napja (1964)
  • december 13. A köztársaság napja (1974)
  • december 25-26 – karácsony

Nevezetességek, látnivalók

Gozo szigete

Málta második legnagyobb szigete, hossza 14 kilométer, a szélessége meg 7 kilométer. Rengeteg látnivaló, kulturális és történelmi kincs található itt. Természeti szépségekben is bővelkedik, növényzete zöldebb, mint Máltán. A partvonal jó részt sziklás, de azért találunk néhány igazán kellemes, öblökkel tarkított strandot is. Azért az éttermek itt is, mint Máltán, a legjobbat nyújtják, legyen szó olaszos, arabos, vagy helyi specialitásokról.

Málta fővárosa: Valletta

Málta kedves, bájos fővárosában erődöket, kis utcákban rejtőzködő butikokat és eldugott éttermeket találunk. Valletta városfalon belüli teljes része az UNESCO kulturális világörökségének a része, nem véletlenül, hiszen kulturális, építészeti, gasztronómiai és történelmi kincsekben gazdag. Valletta olyan város, ahol kellő időt kell szentelni az utcai sétálgatásra. Az üzletekkel teli gyalogos utca a városkaputól a Szent Elmo-erődig húzódik el. A legjelentősebb utca a lejtős Republic utca, amely tele van templomokkal, múzeumokkal. Hitelesebb, régiesebb hangulatú utca, az Old Bakery Street, ahol rengeteg a műemléképület. Óvárosának vonzereje elsősorban a csodás fekvéséből adódik, ugyanis három oldalról a tenger és az erődítményfalak határolják. A városban csodás látványt nyújt a Nagy Kikötő (Grand Harbour), mely befogadja a francia, olasz, spanyol és afrikai hajókat, vitorlás versenyek helyszíne és fantasztikusan mutat a 16. századi, törökök ellen épült erődről.

Barakka kert

A Vallettát körülvevő városfal tetején romantikus regénybe illő helyszínt találunk: szökőkutak és virágos kert, amely szépsége, tisztasága és a kilátás miatt igen kedvelt pihenőhely. Letekintve a Grand Harbour, szemben 4 félsziget. A kilátó jobb szélén alattunk szakadék, páratlan látvány, a túloldalán már a Vallettával szomszédos Florianát látjuk. Gyönyörű látvány, ahol az élénk színek és illatok találkozása biztosan örök emlékként él majd a látogatókban.

Szent János társkatedrális

A város leghíresebb katedrálisa a város közepén található. „Társa” Mdinában található, ahol Málta mindenkori érseke lakik. A Szent János társkatedrális igen gazdag történelemmel rendelkezik. Jellemzője a barokk, a középkori túldíszítettség. Felfedezhetőek olyan kincsek, mint Caravaggio, Szent János lefejezése című freskója, mely Málta talán legértékesebb kincse, (innen nyílik a Caravaggio Múzeum), vagy a falakon körbe futó családi címerek és a főhajón keresztül futó márvány kockák alatti lovagi sírkamrák. A Szent János társkatedrális aktív vallási funkciója mellett (még a hétköznapi miséken is telt ház van), rendszeresen otthont ad koncerteknek, kórusfesztiváloknak.