Európai utazási ajánlatok: Portugália

portugalia 63x63 px Portugália

Portugália az egész évben kellemes időjárását, és sok mást is az Atlanti-óceán parti elhelyezkedésének köszönhet. A festői sziklás partok, aranyhomokos strandok, a híres borokat termelő dombvidék és a tengeri fogásokat felvonultató gasztronómia mellett a kulturális sokszínűség is az egykori tengeri nagyhatalmi múltat idézik. A mór építészet, a színes csempékkel borított falvak mellett a brazil, afrikai, ázsiai kalandozások emlékeit mind fellelhetjük a nagyjából Magyarország méretű mediterrán országban. A Portugáliához tartozó Madeira és az Azori-szigetek külön is megérdemelnek egy misét.

Főváros: Lisszabon

Utazási idő Budapestről: Kb. 4-4,5 óra

Időeltolódás: Budapesthez képest -1 óra

Nyelv: portugál

Pénznem:  A hivatalos pénznem: Euro (EUR).

Portugál Utazási Ajánlatok

Portugália időjárása

Portugália klímájára a mediterrán, az óceáni és a kontinentális hatások is jellemzőek. A déli országrészben inkább a mediterrán jelleg érvényesül, száraz, forró nyárral. Északabbra a Golf-áramlat hatására több a csapadék, bár az is inkább a téli hónapokban esik, viszont kisebb a hőmérséklet ingadozás, ilyenkor is enyhe az időjárás. A belső országrészeken a kontinentális éghajlat a jellemző.

 Portugália időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 16 16 18 19 22 25 28 28 26 22 19 16
Minimum hőmérséklet °C 8 9 9 11 13 16 18 18 17 14 11 9
Tenger hőmérséklete °C 16 16 16 16 18 19 20 22 21 20 19 17
Napsütéses órák száma óra / nap 6 6 8 9 10 11 11 12 10 8 6 6
Esős napok száma (nap / hó) 9 11 7 9 5 2 1 1 2 8 10 12

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

Májustól szeptemberig

portugalia portugalia portugalia portugalia portugal utazas portugal utazas portugal nyaralas portugal nyaralas portugal utak portugal utak portugal ajanlat portugal ajanlat
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

Portugália Magyarországgal csaknem azonos területű európai ország, amely az Ibériai-félsziget délnyugati részén található. Az európai földrész legnyugatabbra fekvő országa. Északon és keleten egyetlen szárazföldi szomszédjával, Spanyolországgal határos, nyugaton és délen az Atlanti-óceán mossa partjait.

Portugália területéhez tartoznak az Azori-szigetek (2335 km²) és a Madeira-szigetek (797 km²). Sokáig portugál fennhatóság alá tartozott Makaó, ami 1999-ben került vissza Kínához. Már jóval ez előtt (az 1970-es évek közepén) függetlenné váltak egykori afrikai gyarmatai (Bissau-Guinea, Angola, Mozambik).

Egy kis történelem

A portugál állam történelme a kora középkorra nyúlik vissza. A mai Portugália területét az ókorban kelták lakták, akiket az i. e 3. században meghódított a Római Birodalom. A lakosság átvette a rómaiak szokásait, és a mai portugál nyelv is a latinból származik. A birodalom bukása után az ország területe az ibériai vizigót királysághoz tartozott, majd észak-afrikai mórok hódították meg. A mai állam 868-ban vette kezdetét, mikor megalakult a Portugál Grófság.

A 15. században Tengerész Henrik kezdeményezésére a portugál hajósok elindultak felfedezni az atlanti szigeteket és az észak-afrikai partvidéket. Elsőként kerülték meg Afrikát és Indiába eljutva virágzó kereskedőbirodalmat hoztak létre. Az Újvilágban gyarmatosították Brazíliát.

A napóleoni háborúk idején Portugáliát megszállták a franciák és a főváros Brazíliába költözött. Brazília később, 1822-ben elszakadt az anyaországtól.

A 19. század második felében Portugáliában béke volt, de egyre jobban fokozódott gazdasági leszakadása. 1910-ben megdöntötték a monarchiát és kikiáltották az első köztársaságot, azonban egymást váltották a kormányok és a hadsereg beavatkozásai, míg 1926-ban jobboldali tisztek megdöntötték a köztársaságot és autoriter jobboldali rezsimet vezettek be. António de Salazar félfasiszta rendszere egészen 1974-ig tartott. Ekkor a szegfűs forradalom során Portugáliában demokratikus kormány jutott hatalomra, amely függetlenséget adott valamennyi egykori gyarmatának. Portugália csatlakozott az Európai Unióhoz és az euro zónához.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel léphetnek be Máltára. 90 napnál hosszabb tartózkodás – munkavállalás, tanulás – esetén az illetékes idegenrendészeti hatóságnál kérvényezni kell az EU polgárok részére rendszeresített tartózkodási kártyát.

Védőoltások

Az egészségügyi helyzet az Európában megszokotthoz hasonló, trópusi betegségek a szigeten nincsenek jelen. Kötelező oltás nincs, az ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt Nemzetközi Oltóközpontban.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Portugáliában érvényes magyar vezetői engedélyekkel lehet gépjárművet vezetni. A közlekedési szabályok betartása esetlegesebb, mint hazánkban (pl.: a jobb kéz szabály létezik, de betartása nem 100%), a baleseti statisztika kedvezőtlenebb, mint Magyarországon.

Portugáliában fizetősek az autópályák, melyeknél kétféle díjfizetési lehetőség adódik:

1.) Fizető kapuk: ebben az esetben csak akkor lehet lehajtani a pályáról amennyiben a vonatkozó útszakaszra megállapított díjat a gépkocsivezető megfizette.

2.) Kamerás autópályák: előre megvásárolt vagy bérelt eszközök segítségével történik a díjfizetés. Amennyiben a gépkocsi nem rendelkezik ilyen berendezéssel, a bírság az útdíj tízszerese, de minimum 25 €.

A díj meg nem fizetése szabálysértésnek minősül és bírság kiszabására kerül sor. A 25/2006. június 30-i törvény értelmében, amennyiben nem lehet azonosítani a jármű vezetőjét, az érintett hatóság a gépjármű nyilvántartási hatóság közreműködésével megkeresi a gépkocsi tulajdonosát és ajánlott, tértivevényes levélben felszólítja az úthasználati díj, valamint az adminisztratív költségek megfizetésére. Amennyiben a gépkocsi tulajdonosa nem fizeti meg a költségeket a megadott határidőig, az eljárást átadják az adóhatóságnak és a szabálysértést köztartozásnak minősítik át. Ebben az esetben az adóhatóság végrehajtási eljárást kezdeményez, mely kiterjed az EU tagállamok területére is.

Képviseletek / konzulátusok

Bajba jutott magyar állampolgárok a lisszaboni Magyar Nagykövetséget (Calcada de Santo Amaro, 85. Alcantara, 1349-042 Lisboa, Tel: (00)-(351)-(21) 364-5928 kereshetik fel.

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia

Közbiztonság

Portugália alapvetően biztonságos országnak minősül, a turisták által sűrűbben látogatott helyeken azonban ajánlott a kellő körültekintés.

Gasztronómia

Portugáliában szinte mindenkinek a kedvenc étele a grillen sütött szardínia, de szívesen fogyasztanak más halakat és tengergyümölcseit is. A tőkehal nemzeti ételnek számít, közel 150 különböző módon is el tudják készíteni azt.

Rizst nemcsak köretként, hanem desszertként is fogyasztják, ilyenkor egy tejberizshez hasonló ételt készítenek. A leghíresebb süteményük azonban a pastel de nata, egy leveles tészta vaníliakrémmel megtöltve.

Portugáliában a világszerte megszokott háromszori, legfeljebb négyszeri helyett az 5 + 1 étkezés a jellemző szokás. A nap egy ráérős reggelivel kezdődik, ami rendszerint egy kávéból és egy péksüteményből áll, amit munkába menet egy kis presszóban fogyasztanak el. Az ebéd előtt egy kis tízórai is belefér, ami megint egy kis sütit jelent. Ebédkor 1-1,5 órás szünetet tartanak, amit egy könnyű uzsonna, majd a vacsora követ. De itt még nincs vége a napnak, ugyanis éjfélkor jön egy késői vacsora egy könnyedebb menüvel, ami rendszerint egy levest és egy egyszerűbb fogást jelent.

Portugáliában nagyon népszerek a fado éttermek. A fado kicsit szomorkásabb hangulatú portugál műfaj. Ezeket a gitárral kísért fado műsorokat rendszerint vacsora közben, két fogás közé szervezik a vendéglátósok.

Ünnepek / ünnepnapok

 • Január 1. – Újév
 • Húsvét előtti Nagypéntek és Húsvét vasárnap
 • Április 25. – A szabadság napja (1974.)
 • Május 1. – A munka ünnepe
 • Június 10. – Portugália-nap
 • Úrnapja – A húsvéti időszakot lezáró pünkösdvasárnap után két héttel később tartják.
 • Augusztus 15. – Mária mennybemenetele
 • Október 5. – Portugál Köztársaság Napja (1910)
 • November 1. – Mindenszentek
 • December 1. – Függetlenség Napja
 • December 8. – Szűz Mária szeplőtlen fogantatásának ünnepe
 • December 25. – Karácsony

Nevezetességek, látnivalók

Lisszabon

A fővárosban töménytelen sok a látnivaló, de akkor is jól fogjuk magunkat érezni, ha csak úgy céltalanul kóborolunk a városban. Jó ötlet felülni a 28-as villamosra, ami keresztülszeli a várost, így ezzel helyettesíthetjük akár a hop on hop off városnézést is.

De ha megtervezzük a látogatást, akkor feltétlenül nézzük meg a Szent György várat, a régi mór városnegyedet és a Tejo folyóban álló Belém tornyot és a Szent Jeromos kolostort is.

Porto

Portugália második legnagyobb városa nagyon kedvelt turisztikai központ, ugyanis a székesegyháza, a Duro folyón átívelő Ponte Dom Luis hídja, a sok színes folyóparti háza sokakat lenyűgöz.

Evora

Igaz Evora csak egy aprócska város a dél-portugáliai Aelentejo régióban, mégis látnivalói miatt rengetegen keresik fel évente. A város büszkesége  a több mint 4000 történelmi építményt magába foglaló Óváros, ahol eredeti római falakat és templomot is megcsodálhatunk. A város másik népszerű látványossága a 13- században épült Evorai Katedrális, amely a luzitánok legfontosabb gótikus stílusú épülete.

Aveiro

Portugáliának is van egy “Velencéje”, ami nem más mint az Atlanti-óceán partján fekvő nyüzsgő városka, Aveiro, ahol a kanálisok, a felettük átívelő hidak, a gondolák csakis megerősítik ezt a tényt. De rengetek látnivaló is csábítja a turistákat. Ilyen a Sao Goncalinho Kápolna, az Aveiroi Katedrális vagy a Convento de Jesus Kolostor is.

Benagil barlang

Algarve tartomány egyik leglátványosabb nevezetessége: a Benagil barlang, ahova legkönnyebben Portimão városából induló hajókkal lehet eljutni, vagy a sportosabbak, ha olyan az időjárás, akkor a szomszédos partoktól egy 5-10 perces úszással is megközelíthető a felül nyitott kráter, ahova a  keresztül betűző napfény a sziklákat és a vizet is lenyűgöző színekbe öltözteti. Maga a tartomány a portugál tengerparti nyaralók legkedveltebb úti célja.

Sagres

Portugália déli csücskében található a Cabo de Sao Vicente és Sagres városa, amit régebben a „világ végeként” emlegettek. Az itteni erődből pazar körpanoráma tárul elénk. A hely amúgy a szörfösök paradicsoma az állandó erős szél miatt.

Sintra

A Lisszabontól alig egy órára fekvő Sintra az elvarázsolt kastélyok és kertek városa, ahova  a fővárosból vonattal a legegyszerűbb eljutni. A városban rengeteg a látnivaló, kezdve a földalatti alagutakkal és gótikus csipketornyokkal tűzdelt Quinta da Regaleirától a Disney kastélyra emlékeztető színes Pena Palotáig. De nem érdemes kihagyni sem a Mór Várat, sem a Monserrate Palotát.