maldiv-szigetek 63x63 px Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek a világ egyik legkisebb köztársasága az Indiai-óceánban található, több, mint 1100 korallszigeten és apró szigeteken helyezkedik el. A hidroplános transzfer alatt csodálatos képeket készíthetsz a levegőből a gyönyörű atollokról. Az egyik legjobb úti cél nászút esetén, ha nem fontos a hivatalos papír, itt vannak a leghangulatosabb, legszebb tengerparti esküvői ceremóniák! De ha csak „sima” egzotikus nyaralásra vágysz paradicsomi környezetben, akkor is jó helyen jársz!

Ideális kombinálható például Sri Lanka-i körutazással, vagy Dubai városlátogatással.

Főváros: Male

Utazási idő Budapestről:

Időeltolódás +4 óra télen, + 3 óra nyáron

Nyelv: dhivehi, a szállodaszigeteken angolul, néhol németül is beszélnek

Pénznem: maldív ruffiya (MVR), Amerikai dollárt (USD) is elfogadnak, 1 USD = kb. 15 MVR, a szállodákban nemzetközi bankkártyákat elfogadnak. Borravalónak kis címletű USD ajánlott.

Maldív-szigetek utazási ajánlatok

Maldív-szigetek időjárása

A Maldív- szigetek a trópusi övben található, magas hőmérséklet, sok napsütés jellemzi. Két kissé elkülönülő évszakot lehet megkülönböztetni: a szárazabb évszak (Iruvai v. északkeleti monszun) novembertől áprilisig, az esősebb évszak (Hulhangu v. délnyugati monszun) májustól októberig tart. A száraz évszakban nyugodt a tenger, ez a legideálisabb a pipás búvárkodáshoz, az esős évszakban trópusi záporok, néha viharok is előfordulhatnak, ez a legjobb időszak a szörfözéshez. Az esős évszakban is meleg van, meleg a tenger és sok a napsütés, de júniustól augusztusig ki lehet fogni olyan hetet, amikor alig süt ki a nap.

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

egész évben

maldiv-szigetek maldiv-szigetek maldiv-szigetek maldiv utazas maldiv utazas maldiv nyaralas maldiv nyaralas maldiv eskuvo maldiv eskuvo maldiv naszut maldiv naszut maldiv utazasi ajanlat
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 29 29 30 31 30 29 29 29 29 29 29 29
Minimum hőmérséklet °C 25 26 27 27 26 26 26 26 25 25 24 25
Vízhőmérséklet °C 28 28 29 30 30 29 29 29 29 28 29 20
Napsütéses órák száma (óra / nap) 9 10 9 9 8 7 7 7 8 8 6 7
Esős napok száma (nap / hó) 5 5 7 10 15 14 13 14 15 16 14 13

Helyrajz

A Maldív-szigetek az Indiai –óceánban, Sri Lankától délnyugatra található. Területe 90 000 km2, amelynek kevesebb, mint 1%-a szárazföld. Az 1 190 korallsziget 26 nagyobb egységet, Atollt alkot, gazdag élővilága miatt egy részét (Baa Atoll) Világörökség. Ezek a korallzátonyok több, mint 2000 halfajnak, köztük mantáknak, cetcápáknak, pörölycápáknak adnak otthont. A teljesen sík szigetvilág legmagasabb pontja 2,4 m (Addu-atollon). A szigetek közül csak kb. 200 alkalmas állandó letelepedésre, ezért a népsűrűség a lakott területeken igen nagy. A lakosság zöme földművelésből, halászatból és a turizmusból él, amely az ország fő bevételét jelenti.

Vannak ún. lakó- és szállodaszigetek. Az utóbbiak mindegyike privát szigeten található. A legelőkelőbb luxusszigeteken a szobához privát medencével és inas jár, de az alacsonyabb (3*-ig) kategóriák sem a klasszikus hátizsákos turizmust célozzák. Az utóbbi pár évben épültek a lakó szigeteken is szállodák, ezek egyrészt jóval olcsóbbak, másrészt bepillantást engednek a maldívok életébe, de a klasszikus paradicsomi, „minden értünk van” érzést inkább a szálloda szigeteken érdemes keresni. Kedvelt nászutas úti cél, de népszerűek az esküvői ceremóniák is.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgár ingyenes vízumot kap maximum 30 napra érkezéskor, megfelelő anyagi fedezet mellett ill. a visszautazástól számított 6 hónapig érvényes útlevéllel. A repülőgépen ki kell tölteni egy ún. angol nyelvű űrlapot, amelyet érkezéskor fel kell mutatni.

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs.

Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontnál

Helyi közlekedés / Autóbérlés

A szigetek között gyorshajókkal, hidroplánnal vagy helyi, menetrendszerinti repülőjárattal (kisrepülőgép, amely fix leszállópályára száll le) lehetséges a közlekedés. Minden szállodaszigethez kötelező a transzfer előzetes lefoglalása, bizonyos, a Male nemzetközi repülőtérhez közeli atollokra, szigetekre lehet választani a gyorshajó és a hidroplán között, azonban a távolabbi szigetek esetén csak az előre meghatározott repülővel lehet eljutni.

A légi járművek éjszaka, ill. naplemente után nem közlekednek, ezért ezeknél a szigeteknél szükség lehet egy éjszaka szállásra Malén. Előfordul, hogy várakozni kell érkezéskor a transzferre, főként amennyiben légi transzfer van a szállodaszigetre.

Közbiztonság

Az ország közbiztonsági helyzete jó, a lakó szigetekre látogatáskor a szokásos elővigyázatossági lépéseket ne felejtsük el megtenni.

A Maldív-szigeteken a muzulmán vallás államvallás, így fordítsunk figyelmet az ebből adódó körülményekre, elsősorban akkor, ha Maléra vagy más lakószigetre látogatunk.

Ide tartoziknak az öltözködési szabályok is: fedett térdek és vállak! Szigorúan tilos az országba bevinni pornográfiát, szexuális játékszereket, bármilyen az iszlám tanításaival ellentétes anyagot (pl. Biblia), disznóhúst vagy ebből készült élelmiszert, valamint bármilyen szeszesitalt.

A kábítószer birtoklás, fogyasztás, a vele való kereskedelem minden formája törvénybe ütköző cselekmény, mely akár életfogytiglani börtönbüntetést is vonhat maga után. Tilos az országból teknőcpáncélt vagy korallokat kivinni.

Képviseletek / konzulátusok

A Maldív-szigeteken nincs magyar, illetve európai uniós konzuli képviselet, a felügyelő külképviselet Új-Delhiben található.

New Delhi, 2/50-M, Niti Marg Chanakyapuri, 110021 Telefon: 0091-11-2611-4737 Fax: 0091-11-2688-6742 Ügyelet: 0091-98-110-91-171 Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dr. Pálmai Géza E-mail: mission.del@kum.hu

Honlap: http://www.mfa.gov.hu/emb/newdelhi

Nevezetességek, látnivalók

A strandok a világ leggyönyörűbbjei között vannak, gyakorlatilag a kis szigetek mindegyikén, tényleg annyira egységesen szépek, hogy nehéz különbséget tenni köztük… A homok vakító fehér, az ég világító kék, a tenger egyedüllálóan szép.

A főváros, Male, az azonos nevű szigeten terül el. Ha itt vagyunk, érdemes felkeresni a The Grand Friday Mecsetet és a hozzá tartozó minaretet, az elnöki palotát és a Nemzeti Múzeumot. A turisták főként vásárlás céljából érkeznek Maleba.

Atollok:

A Baa-Atoll igazi luxusparadicsom, Male városától 110 km-re fekszik. A turisták főként nyugodt légköre miatt keresik fel. Ideális hely a búvárkodáshoz.

Az Ari-Atoll a Maldív szigetcsoport második legnagyobb atollja. A búvárok régi hajóroncsokat, és halrajokat láthatnak.

Az Addu-Atoll különlegessége, hogy az egyes szigetek hidakkal vannak összekötve.

A Dél- Male-Atoll csupán 10 percnyire fekszik a Malen található nemzetközi repülőtértől. A sziget sportlehetőségek hosszú sorát kínálja, és jól felszerelt búvárközponttal rendelkezik. A lagúna ideális a különböző vízisportokhoz, ilyen a vízisí, vagy a windsurfing.

Lhaviyani-Atollt főként a merészebb búvárok keresik fel.

Rasdu-Atoll Ari-Atolltól 8 km-re, északkeleti irányban fekszik. A búvárok halrajokat, tengeri élőlények sokféleségét láthatják itt.

Programok

A maldív-szigeteki szállodáknak saját sportcentrumaik vannak, ahol mindenféle vízi és szárazföldi sporteszköz elérhető. Ahol a motorizált vízisportokból nagy a kínálat, ez zavaró is lehet a csendesebb pihenést keresőknek, nászutas romantikára vágyóknak

Szigettúrákon lehet felkeresni lakó- vagy éppen teljesen lakatlan szigeteket, a csodálatos naplementét is megcsodálhatjátok egy hajó fedélzetéről, a horgásztúrákon sokszor delfinek kísérik a hajókat.

A Maldív-szigetek nem az animációról, nagy éjszakai életről, bulikról szól: ha ilyen tengerparti nyaralásra vágysz, válaszd inkább a Karib-térség szigeteit!

Gasztronómia

A tradicionális konyha tonhal, fehér rizs, „roshi” (lapos kenyér) és kókuszdió különböző variációiból áll, amit rendszerint curryvel, chilivel, vagy citrommal fűszereznek. Tipikus ételek a Garudhiya (tonhalleves), Rihaakuru: halpaszta, amit ebből a hallevesből készítenek. Az édességek közül népszerű az addu bondi (olyan, mint a Bounty csoki csoki nélkül) és más kókusz alapú édességek. Legkedveltebb gyümölcsök a különböző banánfajták az ananász és egy édes, pisztáciához hasonló dió. Alkohol csak a szállodaszigeteken kapható.

Ünnepek / ünnepnapok

A muszlim ünnepek az iszlám lunáris naptárból indulnak ki, mindig más időpontra esnek. Ramadan: a muszlimok szent hónapja

  • Bodu Eid (Eid-Ul-Al’Haa): a Ramadán végét követő 66.napon tartják, 5-7 napos ünnep, a feláldozás fesztiválja
  • Ramadant lezáró 3 nap, a Kuda Eid (Eid U Fitr)
  • Mohamed Próféta születésének ünnepe: áprilisban három napos ünnep, ilyenkor a vidámság és a finom ételek játsszák a főszerepet.
  • Huravee Day – Hassan Izzudden szultán kiűzése Indiából 1752-ben.
  • Függetlenség napja: július 26., ilyenkor a fővárosban parádék, ünnepségek zajlanak
  • A vértanú ünnepe – VI. Ali szultán haláláról való megemlékezés

Állami ünnepek:

  • Január 1. – Újév
  • November 3. – A győzelem napja
  • November 11. – A köztársaság napja
  • December 2: Nemzeti nap

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia