mauritius 63x63 px Mauritius

Mauritius a legjobb egzotikus úti cél kezdőknek: semmi extremitás! Kifejezetten ajánljuk nászutasoknak, és az egyik legprofibb hivatalos esküvők terén. Családosok : bizonyos időszakokban nagyon sok kedvezményt kapnak a gyerekek! Egész évben jó úticél, bár egyes időszakokban érdemes a sziget bizonyos részeit kerülni attól függően, mi az utazásunk célja.

 Főváros: Port Louis

Utazási idő Budapestről: kb 13 óra

Időeltolódás: +3 óra télen, + 2 óra nyáron

Nyelv: hivatalos angol, beszélt nyelvek még kreol és francia

Pénznem: Mauritiusi Rúpia (MUR), 1 MUR = kb 8 HUF, a szállodákban, nagyobb boltokban Visa, Mastercard, Amex kártyákat elfogadnak. A szállodában minden extra fogyasztást a szobaszámlára írnak és a végén bankkártyával, vagy EUR-ban, USD-ben is fizethetünk.

Mauritius Utazási Ajánlatok

Mauritius Időjárás

Mauritius a déli féltekén található, így az ottani tél a mi nyarunkkal esik egybe, vagyis május végétől kb szeptember végéig tart. Májusban és szeptemberben a hőmérséklet nagyon kellemes, huszonöt fok körül van (árnyékban) napközben, az esték viszont hűvösebbek. Októbertől április végéig nyár van. A legmelegebb a novembertől március végéig tartó időszak, ilyenkor trópusi meleg és nagy páratartalom a jellemző, a legtöbb csapadék is ilyenkor esik, de jellemzően ez a csapadék a tipikus trópusi rövid, kiadós, meleg eső. Eső az ottani télen is van, de ilyenkor az eső nem meleg, és hosszabb ideig is tart.

Mauritiuson február – márciusban néhány évenként előfordulhat ciklon, ezt ált. 1 hónappal előre lehet kb tudni, ez ha jön, nagy pusztítást végezhet a szigeten, ilyenkor nem tanácsos utazni.

A szállodák a sziget téli időszakában is tele vannak, ilyenkor azonban ajánlatos a sziget észak – nyugati részét, vagy mindenesetre a nyugati partot választani pihenésre, Belle Mare környékén az idő jóval szelesebb ilyenkor és hűvösebb, de a mauritiusi nyár hőségében éppen ezért lehet kellemesebb a keleti részen a tartózkodás.

A legtöbb eső és a nagyobb időjárási változatosságok egyébként inkább a sziget belsejére jellemzőek, a partvidék viszonylag védett ilyen szempontból.

A tenger soha nem hűl le, kellemesen meleg minden évszakban.

Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 28 28 28 27 26 24 23 23 24 25 27 28
Minimum hőmérséklet °C 24 24 23 22 21 20 18 18 18 20 21 23
Vízhőmérséklet °C 27 28 27 27 26 25 24 23 23 24 25 26
Napsütéses órák száma (óra / nap) 9 7 8 8 8 8 8 8 8 8 10 9
Esős napok száma (nap / hó) 9 10 9 9 8 7 6 6 4 3 4 7

Ajánlott időszak utazásodhoz

egész évben, legmelegebb a szeptembertől májusig tartó időszak

mauritius mauritius mauritius mauritiusi ajanlat mauritius ajanlat mauritiusi eskuvo mauritius eskuvo mauritius naszut mauritiusi naszut mauritiusi nyaralas mauritius nyaralas mauritius utazas
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

Mauritius 1868-ban nyerte el függetlenségét az Egyesült Királyságtól, államformája köztársaság. A lakosság 68%-a indiai, 27%-a kreol, 3%-a kínai és 2%-a francia. Eredetileg nem voltak őslakosok a szigeten, az arab hajósok, kalózok többször is kikötöttek a parton a tizedik század óta. A szigetnek a Dina Robin nevet adták (ma az egyik legdrágább szálloda viseli ezt a nevet). Később portugálok, majd hollandok érkeztek, 1715-ben pedig kikötöttek a franciák. Az 1810-es nagy csata után az angolok is partra szálltak. 1832 óta hivatalos nyelv az angol, de a franciát többen beszélik.

Mauritius gazdasága összetett, a vagyoni különbségek nagyok. A gazdaság főként a cukornádtermelésen, az turizmuson, a textiliparon és a szolgáltatásokon alapul. Cukornádat termelnek a művelt földek 90 százalékán.

A gyönyörű trópusi sziget vulkanikus eredetű. Az Indiai-óceán nyugati részén, a Seychelles-szigetektől délre, Madagaszkártól keletre található. A sziget arculatát elsősorban fehér homokú tengerpartjai, meleg vizű kék lagúnái, gazdag élővilága, ínyenc konyhája és jókedvű lakossága határozza meg. Mauritiust korallzátony veszi körül, melyek ideális feltételeket biztosít a búvároknak vagy a felszíni búvárkodás (snorkelling) kedvelőinek. Kivételt csak a sziget déli partja jelent, itt nincs korallzátony, és a hullámzás is nagyobb. Mauritius szolgáltatásairól híres, a luxusszállókban számos sportot külön térítés nélkül vehetsz igénybe.

Be- és kiutazási szabályok

A magyar állampolgárok vízummentesen utazhatnak be az országba. Az útlevélnek utazás időpontját hat hónappal meghaladóan érvényesnek kell lennie, egy üres oldallal.

Védőoltások

Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontnál.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

A sziget nem túl nagy(bár az Indiai-óceán szigeteihez képest mégis nagyobb), autópályák is vannak (cukornáddal körülvéve…), 2 – 3 nap alatt be lehet járni a fontosabb látnivalókat. Van buszközlekedés is, de maximum érdekesség kedvéért javasoljuk, mert nincsenek fix megállók és a menetrendet is elég lazán kezelik. Persze érdekes vegyülni a sokféle helyi utassal.

Minden szálloda előtt parkol jó néhány taxi, meg kell velük beszélni előre a viteldíjat- alkudni is lehet, mint mindenhol – Grand Baie-t kivéve – Mauritiuson. Árban kicsit jobban jártok, ha autót béreltek, de a baloldali közlekedést nehéz megszokni, pláne Port Louis-ban megfizethetetlen a sofőrök helyismerete. A sofőrök nagyon kedvesek, és mesélnek is (angolul,franciául), ha látják, hogy igényli a vendég, ami olyan, mintha privát idegenvezetője lenne az embernek.

Közbiztonság

Az ország közbiztonsági helyzete jó, a szokásos óvintézkedéseket kell megtenni és érdemes használni a szállodai széfet.

Képviseletek / konzulátusok

Az országban semmilyen hivatásos magyar képviselet nincs. A legközelebbi magyar nagykövetség Kenyában található.

Nairobi Nagykövetség
Cím: Kabarsiran Ave. (off James Gichuru) Lavington
Nairobi. P.O.B. 61146, Kenya
Előhívó: (254) (20)
Telefon: 4442-612, 4442-624
Ügyelet:  00-254-733-662-088 és 00-254-733-726-587
Fax:  4442-101
E-mail:  mission.nai@kum.hu
Honlap:  www.mfa.gov.hu/emb/nairobi

 

Ünnepek / ünnepnapok

A muszlim ünnepek az iszlám holdnaptárból indulnak ki, mindig más időpontra esnek. Ramadan: a muszlimok szent hónapja

Bodu Eid (Eid-Ul-Al’Haa): a Ramadán végét követő 66.napon tartják, 5-7 napos ünnep, a feláldozás fesztiválja
Ramadant lezáró 3 nap, a Kuda Eid (Eid Ul Fitr
Mohamed Próféta születésének ünnepe: áprilisban három napos ünnep, ilyenkor a vidámság és a finom ételek játsszák a főszerepet.
Huravee Day – Hassan Izzudden szultán kiűzése Indiából 1752-ben.
Függetlenség napja: július 26. 1966-ban ezen a napon függetlenedett az állam a brit korona fennhatósága alól, ilyenkor a fővárosban parádék, ünnepségek zajlanak
A vértanú ünnepe – VI. Ali szultán 1558-ban bekövetkezett haláláról való megemlékezés
Újév – január 1.
A győzelem napja – november 3.
A köztársaság napja – november 11.
December 2: Nemzeti nap

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia

Nevezetességek, látnivalók

A szebbnél szebb partvonalakon kívül találunk gyönyörű folyókat, tavakat, sziklákat, hegyeket, végeláthatatlan cukornád ültetvényeket. Számos kellemes, könnyű, élményekben gazdag programlehetőség kínálkozik. Természetjáróknak vannak mauritiusi ösvények, erdők, izgalmas hegyvonulatok, vízesések.

Port Louis

Ha valaki csak Port Louis-t akarja megnézni, elég egy taxis. Ha kevesebb időt szánunk a mászkálásokra, ezt a kirándulást a Fekete folyóval, a Chamarel vízeséssel és a Seven Coloured Earth-szel kötheted össze.

Érdemes meglátogatni a piacot (vasárnap zárva). A reggeli órák a legnyüzsgőbbek és legérdekesebbek. A zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, ruhák és ajándékok mellett tipikus helyi ételeket is ki lehet próbálni. A fából készített hajómodell nem olcsó, de nagyon szép, maradandó szuvenír lehet, biztonságosan becsomagolják és kézipoggyászként tudod szállítani. Itt is van kínai negyed, persze nem olyan nagy, mintha egy világvárosban lennél, nyüzsgő hely, autentikus kínai éttermekkel. A L’amicale-t erődből szép kilátás nyílik a városra.

Pamplemousses/ Port Louis:

A botanikus kert gyönyörű, és érdemes tudni, melyik fa micsoda: az összes általunk használt fűszer fája / cserjéje, gyümölcsfák és rengetegféle pálma- mind saját storyval, óriás vízililiomok, lótuszvirág, cukornádmalom, flamboyant és más virágfák. Mivel Port Louis-hoz van közel, össze lehet kötni a városlátogatással. Nagyon szép, de ha valaki már megjárta a dél – amerikai esőerdőket, az biztos nem esik hasra tőle.

Hétszínű föld & a Chamarel vízesés

A „coloured earth” vulkáni tevékenység maradványa, rálépni nem szabad, kerítésen kívülről csodálható. Meglehetősen hihetetlen látvány a színek sokfélesége. A vízesés rövid séta távolságra van, a kilátópontokból jól rálátni a kb. 90 m-es zuhogókra, amelyben esősebb időszakban látványosabb a vízmennyiség. Nem is annyira maga a vízesés, mint inkább a teljes látvány az erdőségekkel, szubtrópusi vegetációval az, ami különleges.

Bois Cheri teagyár

Souillac-tól félórányira, északra, egy régi, koloniális stílusú épületben kialakított gyár és múzeum, mely bemutatja a teagyártás folyamatát. A végén van lehetőség kóstolásra és vásárlásra. A környéken hatalmas teaültetvények vannak, ameddig a szem ellát.

Casela Nature & Leisure Park

Vadon élő állatok között sétálhatsz teljes biztonságban, inkább egy szafari park, pl. kisgyerekkel szuper: nyilván egyik állat sem őshonos a szigeten. Ilyenből amúgy is kevés van, a híres Dodo madarakat megettték a tengerészek… Extra összegért van lehetőség egész közelről találkozni az állatokkal.

Black River Gorges Nemzeti Park

A kilátópontokról gyönyörű a panoráma, és vannak szép vízesések is, Petrintől a Rivere Noire-ig egy 10 km-es, jelzett gyalogtúra útvonal vezet (kb. 5 óra séta).

A trópusi madarakat távcsővel lehet legjobban megfigyelni (vagy megfelelő méretű optikával. Vezetőt is lehet fogadni.

Tamarin vízesések

Mauritius egyik legszebb kanyonja, szintén túraútvonal: 7 vízesés, és az általuk képzett medence a fő látványosság, amelyek egy közepesen nehéz, gyakorlott túrázóknak ajánlott gyalogösvényen közelíthetők meg, szintén érdemes helyi vezetőt fogadni.

Hindu templom – Grand Bassin

A Grand Bassin krátertó közelében van ez a hindu szent hely. A bejáratnál egy 33 m-es Síva szobor fogad, benn sok a majom. A templomok érdekesek.

Ile aux Cerf szigete:

Ez az, amelyiket minden képeslapra ráfényképezik: Maldív- szigetekre emlékeztető part, valódi nyugalom, mert korlátozzák a napi látogatók számát, hogy sosem érezzenek turista tömeget. Két módon lehet – érdemes megközelíteni: költségkímélőbb és vadregényesebb megoldás: vízitaxival, helyi taxissal; szervezettebb, komplettebb, vegytisztább megoldás: katamaránnal: kaptok ebédet és italokat is a hajón, ott is lehet napozni stb.

Gasztronómia

A mauritiusi kreol konyha magába foglalja az indiai, kínai, afrikai, európai és az ázsiai ételek jellemzőit. Szigetről lévén szó, kiválóak a tengeri halak és a tenger gyümölcsei. A mártások nagyon kedveltek, ami főként a francia konyha hatásának köszönhető. A legízletesebb mártások, amiket feltétlenül meg kell kóstolnunk, a Vingaye és a Rouigalle. Mindkét mártás alapanyagául a fokhagyma szolgál, de ízben nagyon különböznek. Híres fogás a pálmaszív, amelyekből a milliomos saláta készül. Igazi kulináris élménynek számít. Ha a fehér húsokat részesítjük előnyben, akkor sem fogunk csalódni. Próbáljuk ki a grillezett szárnyasokat, fácánt, vagy fürjet. Sok ételt a nálunk kissé szokatlannak számító izzó lávakövön készítik, főként a Roche Carri-t. Izgalmas, hogy a sziget minden részén máshogy készítik el az ételt.