sri lanka 63x63 px Sri Lanka

Sri Lanka, régi nevén Ceylon szigete nem szimpla tengerparti pihenést kíván: Világörökség részét képező kulturális és természeti látnivalók, programok sora várja az utazókat

Simán eltölthettek itt egy komplett 2 hetes nyaralást a kalandok és pihenés kombinációjával, de akár össze is köthetitek például egy Maldív-szigeteki pihenéssel az itteni programokat. Tengerparti esküvő komplett utazással az egyik legkedvezőbb áron!

Főváros: Colombo

Utazási idő Budapestről: kb 12 óra

Időeltolódás +3,5 óra nyáron / + 4,5 óra télen Budapesthez képest

Nyelv:a hivatalos nyelv a tamil és a szingaléz, az angolt is majdnem mindenki beszéli

Pénznem: Srí Lanka hivatalos pénzneme a Sri Lankai Rúpia (LKR), 1 LKR = 100 cent, ill. 1 HUF = kb 2 HUF.

Nem ajánlatos nagy értékű papírpénzzel az országba utazni, legtöbbször nem tudunk vele fizetni, az árusok ugyanis nem tudnak visszaadni belőle. Minden nagyobb bank és pénzváltó gond nélkül vált USD-t és EUR-t. Hazautazás előtt ne felejtsük visszaváltani a pénzünket. Minden városban találunk bank automatát, amelyek a Visa és a MasterCard bankkártyákat fogadják el. 

Sri Lanka utazási ajánlatok

Sri Lanka Időjárása

Sri Lanka tulajdonképpen egész éves úti cél, csak tudni kell, melyik részére utazzunk adott hónapban. Az időjárást két monszun határozza meg: a dél-nyugati a sziget dél-nyugati részére hoz csapadékot májustól szeptemberig, it a száraz évszak decembertől márciusig tart. A sziget északi részének és a keleti part időjárását az észak-keleti monszun határozza meg, amely októbertől januárig hoz csapadékot, és szárazabb időt májustól szeptemberig.

Október- Novemberben az egész sziget esős, és viharok is előfordulnak. Azért az időjárás nem mindig tartja magát a szabályokhoz…

 

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

Nyugati part (Galle, Bentota, Colombo, Negombo): novembertől áprilisig és augusztusban

Yala: májustól szeptemberig

Keleti part: (Passikudah, Trincomalee, Arugam Bay, Batticaloa): áprilistól szeptemberig

Kulturális háromszög (Dambulla, Anuradhapura, Sigiriya): januártól novemberig

Kandy és a teatermő részek: mindig sokkal hűvösebb van itt, mint a sziget többi részén, esőnek is mindig van esélye

kiváló kiváló kiváló kiváló jó - változó jó - változó jó - változó nagyon jó nem a legjobb nem a legjobb kiváló kiváló
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

 

Bentota (tengerpart) időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 30 31 31 31 30 29 29 29 29 28 28 29
Minimum hőmérséklet °C 22 22 23 24 25 24 25 25 24 23 23 22
Tenger hőmérséklete °C 28 28 29 30 29 28 27 27 28 29 29 28
Napsütéses órák száma óra / nap 8 8 9 8 6 6 6 6 6 6 7 7
Csapadék mm / hó 73 91 142 258 388 235 180 161 270 377 309 175

 

Colombo időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 31 31 32 32 31 30 30 30 30 30 30 30
Minimum hőmérséklet °C 22 23 24 25 26 26 25 25 25 24 23 23
Tenger hőmérséklete °C 28 28 29 30 29 28 27 27 28 29 29 28
Napsütéses órák száma óra / nap 8 9 9 8 6 7 7 7 8 7 7 7
Csapadék mm / hó 62 69 130 253 382 186 125 114 236 369 310 168

 


Helyrajz

Sri Lanka, korábbi – ismertebb -nevén Ceylon könnycsepp alakú sziget az Indiai-óceán északi részén, India partjaitól délre, az Egyenlítőtől 880 km-rel északra, területe kb. Magyarország háromnegyede. Neve szingaléz eredetű, és „sugárzó, fénylő ország”-ot jelent. Az államot régebben a szigettel megegyező néven emlegették. Ez a név óind eredetű („oroszlánsziget”), és a bátorságukról híres szingaléz harcosokra emlékeztet. Homokos tengerpartja pálmafákban, a sziget belseje buja növényzetben és állatvilágban gazdag.

A szárazföld belsejében teaültetvények, rizsföldek, trópusi őserdők váltogatják egymást. Lakossága 17 millió, melynek nagy részre buddhista vallású. Az ország ókori városok, paloták, templomok maradványaiban gazdag. A kellemes klíma, a több mint 2500 éves írott történelem, a fantasztikus kirándulások évről évre rengeteg turistát vonzanak a világ minden tájáról. Az egykori brit gyarmat 1948-ban kiáltotta ki függetlenségét. A szigetet 30 kilométer hosszú szigetsor („Ádám hídja”) köti össze Indiával. A sziget központját magas hegyvidék uralja, legmagasabb pontja: Pidurutalagala (2524 méter).

A partot széles síkvidék övezi. A trópusi monszun által öntözött termőföldeken rizst, teát, kaucsukfát és fűszernövényeket termesztenek. Sokan a halászatból és a fakitermelésből élnek.

Be- és kiutazási szabályok

Turista vagy üzleti célból érkező magyar állampolgárok 30 napra érvényes vízumot igényelhetnek kizárólag az Elektronikus Utazási Felhatalmazási Rendszerben (ETA) – Figyelem! Az oldal csak angol nyelven érhető el.

Az ETA rendszerben történt bejelentkezést követően kapott hivatkozási számmal tudják majd felvenni a vízumot a colombói nemzetközi repülőtéren. Belépéskor a vízumfelvétel a magyar állampolgárok számára csak a colombói nemzetközi repülőtéren lehetséges. A vízumdíj 35 USD.

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontban.  A helyi, minőségi egészségügyi ellátás meglehetősen költséges, ezért javasolt egészségügyi és baleset biztosítás kötése az utazás megkezdése előtt.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Bal oldali közlekedés van, a vezetni kívánóknak a nemzetközi jogosítványt érvényesíttetniük kell a helyi autóklubnál (Sri Lankan Automobile Association). Nem javasoljuk az autóbérlést, sokkal inkább a gyakorlott és angolul kiválóan beszélő sofőrök szolgálatát érdemes igénybe venni.

Közbiztonság

Az ország közbiztonsági helyzete jó, a lakó szigetekre látogatáskor a szokásos elővigyázatossági lépéseket ne felejtsük el megtenni. Az ország északi tartományában, így Jaffna, Kilinochchi, Mullaittivu, Mannar és Vavuniya kerületekben, valamint a keleti tartományában, így Trincomalee, Batticaloa és Ampara kerületekben (kiemelten az Elephant Pass térségben) katonai ellenőrző pontokkal találkozhatnak az utazók. Ezért javasoljuk, hogy megfelelő körültekintéssel, jogkövető módon utazzanak e térségbe, úti okmányaikat mindig tartsák maguknál, katonai létesítmények körzetében semmiképpen ne fényképezzenek.

Képviseletek / konzulátusok

Tiszteletbeli főkonzulátus: (Felügyelő külképviselet: Új- Delhi)

COLOMBO, SRÍ LANKA

Rohan Nanayakkara úr, tiszteletbeli konzul

Cím: R-Group International, 104 Nawala Road, Narahenpita, Colombo 5, Sri Lanka
Telefon: (+94-11) 258-9960, 258-9966
E-mail: consulate@ronanair.com
Titkárság: Ms. F. Leony Sathyamoorthy
Telefon: (+94-71) 730-5181
E-mail: consulate@rgroup-intl.com

Felhívjuk figyelmüket, hogy a tiszteletbeli konzulok és munkatársaik nem beszélnek magyarul csak angolul.

Gasztronómia

A tipikus sri lankai étel a rizs és a curry. Halat és tengergyümölcseit a partokon készítik salátával és sült krumplival, a garnélarákot is sokat fogyasztják, Hikkaduwa-ban, Unawatuna-ban és Trincolmalle-ban finom rákot találunk. Egy tipikus étel, az ambul thiyal tonhalból készülő enyhén savanyú étel. A sri lankai gyümölcsök nagyon ízletesek, ne hagyjuk ki őket. Csapvizet, jégkockát ne fogyasszunk, és vízzel kevert üdítőitalokat se. Jó minőségű palackozott vizet találunk a boltokban. A teát sokszor forró tejjel szolgálják fel egy külön bögrében.

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont 

Konzuli Szolgálat

Wikipedia

Nevezetességek, látnivalók

UNESCO Világörökségek

Sigiriya

A síkságból meredeken kiemelkedő sziklatömb vélhetőleg az egyik legemlékezetesebb hely a Sri Lankára látogató turisták számára. A 200 méter magas szikla tetejére Kasyapa király építtette bevehetetlen fellegvárát az 5. században, ahol 18 évig uralkodott. Halála után a hely buddhista szerzetesek remetelakjául szolgált. A kolostor együttesben sziklatemplomok, fürdők, tavak és Ázsia legrégebbi tervezett kertjei találhatók. Itt láthatóak a világörökség részét képező „Sigiriya-i asszonyok” freskók, a tükörfal és az Oroszlán terasz, valamint a Vízikert.

Polonnaruwa

Egykor Sri Lanka középkori fővárosa volt, napjainkban műemlékek, szobrok, régi templomok széles tárháza. A romok között sétálgatva egy időutazáson érzi magát az idelátogató.

A város Anuradhapura pusztulása után vette át a vezető szerepet, ám rövid virágzása után a folytonos támadásoknak köszönhetően hamar hanyatlásnak indult. Gal Vihara (Kőtemplom) komplexuma az egyik legjelentősebb látnivaló, ahol három nagyméretű, egyetlen szikladarabból kifaragott Buddha szoborban gyönyörködhetünk (álló, ülő és fekvő Buddha). További látnivalók: Királyi Palota, Tanácsterem, a kőből épült Lótusz fürdő, a nagy Parakramabahu király által építetett Parakrama Samudraya tó és a király szobra. Polonnaruwaban a történelmi emlékeken kívül számos szakrális hely is található, mint például Síva Temploma, a Lankatilaka-templom, a Vatadaga kör alakú ereklyeház (sztúpa), a Galpotha (Kő Könyv) a 8 méter hosszú és 4,3 méter széles gránit kőtömb és a régi Szent Fog Templom romjai. Érdemes kerékpárral bejárni.

Dambulla

Több, mint kétezer éves sziklatemplom, amely öt barlangrészből áll. Ez a hatalmas sziklatömb méltóságteljesen emelkedik ki a Sri Lanka-i tájból. A sziklába vésett barlang volt a 14 évig száműzetésben élő Walagamba király menedéke. Trónra való visszatérése után (ie. I. század) a király megépítette Dambulla híres sziklatemplomát.

Kandy

A Felföldön (Hill country) található Kandy, az ország talán legkellemesebb városa. A Világörökség részeként is számon tartott festői Kandy az ország második legnépesebb városa, Sri Lanka kulturális fővárosa. Hegyekkel és teaültetvényekkel övezett tágas völgyben fekszik 490 méter magasságban és központjában egy hosszan elnyúló mesterséges tó helyezkedik el. A királyok utolsó fellegvára az ország legszebb településeként is ismert. Itt található az egyik legnagyobb buddhista zarándokhely a Dalada Maligawa, azaz a Szent Fog Temploma, ahol Buddha fogát őrzik. Az épület eredetileg Királyi Palota volt. A városban a kulturális látnivalók mellett számos lehetőség nyílik a vásárlásra: drágakövek, kézműves tárgyak, selymek csábítják a boltokba a turistákat.

Teaültetvények

Nuwara Elia hegyvidéki város bázisáról járható be az ország legszebb teaültetvényes vidéke. A táj vitathatatlanul megragadó, teljesen különleges képvilágot nyújtó. Izgalmasak a teaültetvények domborzatilag, és ami a legcsodásabb, az a zöld színek. Tényleg érdekfeszítőek a ceyloni tea termesztésének története, a britek, különböző külföldi vállalkozók szerepe. A turistáknak érdekes programokat szerveznek, amelyek során elmagyarázzák a teakészítés folyamatait, a tea ivásának rituáléját.

Pinnawala elefánt-árvaház

Az elefántokkal kapcsolatos programok többnyire nagyon népszerűek a turisták körében. Kandy közelében élnek azok az elefántok, akik a polgárháború idején megsebesültek, vagy árván maradtak. A legérdekesebb része a programnak az, amikor, az elefántokat leviszik a folyóhoz fürödni.

Ünnepek / ünnepnapok

Minden valószínűség szerint Srí Lankán van a világon a legtöbb munkaszüneti- vagy ünnepnap. Ezek közül a legjelentősebbek a következők:
Állami ünnepnapok:
·      Január 1. Újév napja
·      Február 4. Függetlenség napja
·      Május 1. A munka ünnepe
·      Május 22. Hősök napja
Vallási ünnepek:
·      Január 1. Duruthu perahera
·      Január közepén Tamil Thai Pongal ünnepe
·      Január –február: Ramadan (muszlim)
·      Március: Hajj fesztivál (muszlim)
·      Április közepén: szingaléz és tamil Újév
·      Március-április: Nagypéntek, Húsvét előtt
·      Május: Telihold napja
·      Május: Buddha születése, megvilágosodása, halála
·      Május 7. A Vejak Telihold ünnepe, az Év napja
·      Június 5. Posom Telihold napja
·      Június: Milad un Nabi (Mohamed születésnapja)
·      Július-augusztus: Esala Fesztivál Kandyben
·      Október 14. Deepevali, a nagy hindu ünnepség, fényfesztivál.
·      December 24–26. Karácsony

Minden hónapban, teliholdkor, vagyis az ún. poya napokon a hívők és nem hívők egyaránt munkaszünetet tartanak. Ezért, ha bármilyen programot szervezünk az éppen aktuális holdnaptár szerinti ünnepi nyitva- vagy éppen zárva tartásra már jó előre célszerű felkészülni.