zanzibar 63x63 pxZanzibár

A két nagyobb és számos kis szigetből álló szigetcsoport  világos türkizkék, meleg tengerével, számtalan festői tengerpartjával, izgalmas kirándulásaival és UNESCO világörökségi helyszínnel vár Tanzánia partjainál. Az európai, arab és afrikai kultúra sajátos olvasztótégelye. Gyönyörű tengerpartjai, korallzátonyai mellett híres dús esőerdeiről, fűszernövény ültetvényeiről és gazdag állatvilágáról is.

Tengerparti esküvőt szeretnél és a hivatalos papír is fontos? Zanzibáron akár magyar asszisztenciával is kimondhatod a boldogító IGEN-t!

Ha több időd van, érdemes tanzániai szafarival kombinálni!

Székhelye: Zanzibár City (a sziget Tanzánia része, de különleges státusszal)

Utazási idő Budapestről: kb 12-15. óra

Időeltolódás +2 óra Budapesthez képest

Nyelv:angol, arab, szuahéli

Pénznem: tanzániai shilling (TZS) (1 shilling = 100 senti). Pénzt váltani a hivatalos pénzváltó helyeken, szállodákban, bankokban vagy a bevásárló központokban lehet, de nagy mennyiségben nem érdemes, Eurot is elfogadják.

Zanzibári utazási ajánlatok

Zanzibár időjárása

Zanzibáron egész évben kellemesen meleg van, és a tenger hőmérséklete is ideális a fürdésre. Így egész évben látogatható. A március – májusi időszak az ún. hosszú esős évszak, a csapadék főleg délutáni, kiadósabb trópusi eső formájában érkezik. A rövid esős évszak november és december hónapokra esik. Ebben az időszakban inkább rövidebb záporokra számíthatunk a nap bármelyik szakában. A fennmaradó hónapokat inkább a napsütés, a szikrázó kék ég jellemzi. De trópusi sziget révén, kisebb esők bármikor előfordulhatnak.

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

Júniustól – Októberig és Január-Február

Jan Febr Már Ápr Máj Jún  Júl Aug Szept Okt Nov Dec
zanzibar utazas zanzibar nyaralas indiai ocean szigetei nyaralas zanzibaron nyaralas az indiai oceanon zanzibári utazasi ajanlat zanzibari eskuvo zanzibari naszut egzotikus utazas egzotikus nyaralas tanzania zanzibar nagyon jó

 

Zanzibár időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 29 29 28 27 27 26 26 26 27 27 28 28
Minimum hőmérséklet °C 25 26 24 24 24 23 22 21 22 23 24 25
Vízhőmérséklet °C 29 29 30 29 28 27 26 25 26 26 28 29
Esős napok száma (nap / hó) 12 7 15 19 16 8 7 9 8 11 16 17


Helyrajz

Zanzibár Afrika keleti partjainál fekszik, két nagyobb (Unguja és Pemba) és számos kisebb szigetből áll. A szintén Tanzániához tartozó Mafia-szigettel együtt Fűszer-szigeteknek is nevezik, területén kiterjedt fűszer-ültetvényeket (szegfűszeg, fahéj, fekete bors, szerecsendió, vanília) találunk, mely nemcsak gazdasági, de a turizmus szempontjából is fontos. Területe 1651 km², lakossága kb. 1,07 millió fő.

Unguja méltán híres fehér homokos tengerpartjairól, és a tengeri élővilágban gazdag korallzátonyairól. A sziget mintegy 85 km hosszú, és 39 km széles. Pemba valamivel kisebb (67 km hosszú és 23 km széles), és mindössze 95 m-re emelkedik ki a tengerből. A szigetek számos különleges állat- és növényfaj otthona.

Zanzibár lakosságának többségét a szuahéli és bantu népesség, kisebb részben arabok, indiaiak és perzsák alkotják. A lakosság szinte egésze muszlim vallású, de kis keresztény és hindu közösség is él a szigeteken.

Gasztronómia

A  zanzibári konyha alapvetően a szuahéli hagyományokra épül, de a sziget etnikai sokszínűségéből és történelméből adódóan számos elemet átvette a bantu, az arab, a portugál, az indiai, a brit és a kínai gasztronómiából.

Zanzibárra jellemző specialitások: a „sorpotel” (portugál-indiai húsétel maszalaval), a „spice cake” (tipikus csokis desszert fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel), a „boko-boko” (csilis, gyömbéres húsnyárs), a vaníliával, datolyával, mogyoróval ízesített kenyér, a „pilau” (főleg libából, de marhából is készített főtt hús burgonyával, fűszerekkel, kókusztejjel).

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok belépéséhez Tanzániába vízumra van szükség. A 90 napig érvényes, egyszeri belépésre jogosító vízum érkezéskor, a repülőtéren igényelhető. A feltételei:

 • Az utazás időpontját hat hónappal meghaladó érvényességű útlevél;
 • Visszautazásra szóló, érvényes repülőjegy; Visszaigazolt szállásfoglalás;
 • A vízumdíj (50  USD) megfizetése

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Amennyiben sárgalázzal fertőzött / veszélyeztetett országokból érkezünk, a beutazás feltétele a sárgaláz elleni oltás meglétének igazolása. A veszélyeztetett országok listája ITT.

Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontnál

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Az 1600 km-es úthálózat 85 %-a aszfaltozott, vagy aszfalt jellegű borítással rendelkezik, de földutakkal is gyakran találkozhatunk. Hivatalos közösségi közlekedés nincs. Amolyan közösségi közlekedési  eszköznek számít a Daladala, amolyan megosztott taxi/minibusz. Robogó bérlésére is van lehetőség, de inkább a szervezett transzfer szolgáltatásokat ajánljuk.

Közbiztonság

Az ország közbiztonsági helyzete elfogadható, de népszerű turista úti célként itt is előfordulnak lopások, zsebtolvajlások. Iratainkat érdemesebb inkább a szállodai széfben tartani, és másolattal kirándulni.

Képviseletek / konzulátusok

A szigeteken nincs magyar külképviselet, konzuli segítséget Magyarország Nairobi Nagykövetsége tud adni. Azonban a segítségnyújtás és az esetleges ügyintézés több időt vehet igénybe.

Tiszteletbeli konzul: Obedie Solomon Kimaro
Cím: P.O. Box 31895, Dar-Es-Salaam / Tanzánia
Telefon: + 255 7 744 299753
Email: oskimaro@gmail.com

Nevezetességek, látnivalók

Unguja

Ezen a szigeten található a nemzetközi repülőtér Zanzibar International Airport.

Stone Town: Zanzibar City óvárosa az UNESCO világörökség része. Az egykori főváros és kereskedelmi központ Unguja nyugati partján található. Népszerű látnivalói a House of Wonders (az egykori szultáni rezidencia, ma a szuahéli kultúra múzeuma), az Old Fort régi erődje, az  egykori Gyógyszertár épülete (Old Dispensary), a Palota Múzeum, az Anglikán Katedrális, a Szent József Római Katedrális és a helyik között is népszerű Forodhani Gardens, ahol esténként zanzibári grillételeket kóstolhatunk.

Mnarani Marine Turtle Conservation Pond: egy természetes tengeri medencében működő teknős természetvédelmi park, ahol számos teknősfajt figyelhetünk meg. Február folyamán tanúi lehetünk, ahogy a tojásokból kikelő kis teknősök megteszik első útjukat az óceán felé. A közelben található a Baraka Natural Aquarium, ahol teknősökkel is úszhatunk.

ZALA Park: A Zanzibar Land Animals Park természetvédelmi terület ideális kirándulóhely a helyi élővilág, autentikus zanzibári falvak, part menti mangrove mocsarak, eldugott barlangok felfedezésére. Gyalogos, kerékpáros vagy kajaktúrát is választhatunk. Nem összetévesztendő a Zanzibar Park-kal, ami egy főváros melletti állatkert. Érdemes szervezett túrát foglalnunk!

Jozani-Chwaka National Park: A sziget legnagyobb, egybefüggő érintetlen esőerdeje, egyben otthona az egyedül Zanzibáron honos vöröskobulusznak, és számos további majom- és madárfajnak.

Fűszer túrák: Zanzibár népszerűségéhez a helyi fűszer-ültetvények is nagyban hozzájárulnak. A túrák során megismerkedhetünk az ételek, orvosságok vagy kozmetikumok alapjául szolgáló fűszerekkel, termesztésükkel és a helyi ültetvények működésével.

Pemba:

A szigetet főleg a csendesebb, érintetlen helyeket kereső utazók kedvelik. Népszerűségét a kiváló búvár- és sznorkelhelyek, és nyugodt, fehér homokos tengerpartok adják.

Misali-sziget: a kristálytiszta víz és az élővilágban gazdag korallzátonyok miatt Kelet-Afrika egyik legjobb búvárhelyszíne. De sznorkelezésre is kiváló, mert a zátonyok könnyen megközelíthetőek a tengerpartról. A sziget nyugati oldala kedvelt költőhely a teknősök között, míg az észak-keleti parton található Baobab Beach finom homokos tengerpartja miatt népszerű. A terület természetvédelmi terület, látogatásához külön belépőt kell fizetni.

Ünnepek/ünnepnapok

  • Január 1. – Újév
  • Január 12. – Zanzibári forradalom napja
  • Március – április – Nagypéntek, Húsvét
  • Április 7. – Karume
  • Április 26. – Egyesülés Napja
  • Május 1. – Munka ünnepe
  • Június-Augusztus – Ramadan
  • Július 7. – Saba Saba
  • Augusztus 8. – Nane Nane (farmerek) napja
  • Október 14. – Mwalimu Nyerere
  • November – Mohamed születésnapja (változó dátum)
  • December 9. – Függetlenség napja
  • December 25-26. – Karácsony

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipedia