Karib szigetvilag 63x63 px Antigua és Barbuda

Antiguának az év minden napjára jut egy strandja: állítólag tényleg pont 365 strand van a szigeten, természetesen mind csodálatos, ebben szerencsére nem tér el a többi karib szigettől. A strandon kívül a természet szépségei és a brit gyarmati idők hangulata ragad magával.

  Főváros: St. John’s

Utazási idő Budapestről: kb 17 óra (átszállással)

Időeltolódás: -5 óra télen, -6 óra nyáron

Nyelv: hivatalos nyelv az angol

Pénznem: Kelet-Karibi Dollár (XCD), 1 XCD kb. 105 HUF

Hálózat: 230 V / 60 Hz, dugalj: A / B amerikai v. japán típusú lapos csatlakozók, adapter szükséges

Antigua utazási ajánlatok

Antigua Időjárása

A trópusi övben fekvő országban a hőmérséklet nagyjából egész évben állandó, a csapadék kevés, a víz hőmérséklete is szinte állandó, 26- 28 C között van. A Hurrikán övbe tartozik, júliustól októberig gyakrabban fordulhatnak elő trópusi viharok, ill. hurrikán.

 

Antigua időjárása Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 27 29 29 28 29 30 31 30 30 29 30 29
Minimum hőmérséklet °C 22 22 23 23 24 26 25 25 25 24 24 23
Vízhőmérséklet °C 27 26 26 27 27 28 28 29 29 29 28 27
Napsütéses órák száma (óra/nap) 9 9 10 9 9 10 9 9 9 8 9 9
Esős napok száma (nap/hó) 18 16 14 12 13 14 18 18 16 16 17 17


Ajánlott Időszak Antigua Utazásodhoz

a legtökéletesebb időjárás decembertől júniusig tart, a hurrikán szezonban a szerencsén múlik az időjárás.

kivalo kivalo kivalo kivalo kivalo nagyon jo nagyon jo nem a legjobb időjárás nem a legjobb időjárás nem a legjobb időjárás jo_valtozo kivalo
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

Antigua és Barbuda parányi, független közép-amerikai szigetország a Szélcsendes-szigetek középső részén, az Atlanti-óceán és a Karib-tenger találkozásánál. Az ország számos szigetből és korallzátonyból áll, magát az államot 3 sziget alkotja, a legnagyobb és legnépesebb közülük Antigua (legnagyobb városa Saint John’s), a második legnagyobb pedig a tőle északra lévő Barbuda. Redonda a legkisebb a három sziget közül és az egyetlen, amely nem lakott, 300 méterig emelkedő sziklái vulkanikus eredetűek. A szigetek egyébként jellemzően laposak, a legmagasabb pont a 402 m magas Boggy Peak. A magasabb területeket vulkáni tevékenység hozta létre.

Egy kis történelem:

Antigua szigetét Wadadli néven nevezték a bennszülöttek és ma ugyanígy hívják a helybeliek. Kolumbusz Kristóf 1493-ban partra szállt itt és a szigetet Santa Maria de la Antigua-nak nevezte egy sevillai templom után. A spanyolok nehezen tudták egymástól megkülönböztetni a bennszülöttek különböző csoportjait, így keveset tudni akkori állapotukról. A spanyolok korai települését angol uralom váltotta fel 1632-ben, 1666-ban egy francia közjátékkal. Az Antigua cukornád-ültetvényein folyó rabszolgatartást 1834-ben tiltották be. 1940-ben Nagy-Britannia Antigua egy részét 99 évre bérbe adta az Amerikai Egyesült Államoknak, katonai támaszpont céljára. 1967-től Nagy-Britannia társult állama volt. A függetlenséget 1981. november 1-jén mondták ki; az állam ugyanekkor csatlakozott a Nemzetközösséghez.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgároknak nincs szükségük turista, illetve üzleti vízumra, az országban maximum 180 napig tartózkodhatnak vízummentesen.

Védőoltások

Az országnak jól képzett orvosai vannak, egy állami és két magánkórházban látnak el betegeket.Kötelező védőoltás nincs.Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontban.

Külföldiként az esetleges orvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, emiatt célszerű nagyobb értékű utasbiztosítást kötni az utazás megkezdése előtt!

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Az autóbuszok legtöbbször túlzsúfoltak, ezért turisták számára nem ajánlatos ezek igénybe vétele. Az országban a brit közlekedési rendszabályok vannak érvényben. Ha valaki személygépkocsit bérel, kellően körültekintőnek kell lennie, mert a helyi lakosok gyakran nem tartják be a közlekedési rendszabályokat. Viszonylag kevés a közlekedési rendőr az utakon.

Közbiztonság

Az ország közbiztonsági helyzete a turisták által látogatott részeken jó, a szokásos óvintézkedéseket kell megtenni és érdemes használni a szállodai széfet. A szervezett utazás keretében érkezőknek érdemes az utazási iroda csoportjának programját követniük. Ajánlott fokozottan odafigyelni az értékekre, hivatalos okmányokra, esetleg érdemes fénymásolatot készíteni.

Képviseletek / konzulátusok

Antigua és Barbuda területére nincs akkreditálva magyar külképviselet.

Ünnepek / ünnepnapok

Antigua és Barbuda ünnepei (munkaszüneti napok):

  • január 1.: újév
  • március/április: húsvét
  • május 7.: a munka ünnepe
  • június: pünkösd
  • augusztus 6-7: karnevál
  • október 7.: kereskedelmi ünnep
  • november 1.: a függetlenség napja
  • december 10. a hősök napja
  • december 25-26: karácsony

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia

Az oldalon szereplő képeket köszönjük az Antigua Tourism Authority-nek!

Nevezetességek, látnivalók

Antiguának az év minden napjára jut egy strandja:  365 strand van a szigeten, természetesen mind csodálatos, ebben szerencsére nem tér el a többi karib szigettől. A strandon kívül a természet szépségei és a brit gyarmati idők hangulata ragad magával.

Kezdjétek a felfedezést St. John’s-ban mondjuk Nelson’s Dockyard-nál, amely egyrészt egy nemzeti park része, másrészt az egyetlen megmaradt György korabeli hajójavító műhely, amelyben Őfelsége hadiflottájának sérült hajóit javították. A létesítmény 1725-ben épült, egykor az Angol Birodalom legfontosabb karib-tengeri haditengerészeti előőrsének számított. A tengerparti sétány mentén a régi, történelmi házakon felfedezhettek egy kis táblát az építésük dátumával, ill. egykori használói megnevezésével (rézműves, faáru bolt, fűrészmalom, ilyenekre számítsatok). A tiszti házban berendezett múzeumot is találtok a korabeli történelem hiteles bemutatásával.

A kikötő áprilisban éled fel igazán, kezdődnek a térség jelentős vitorlás versenyei. Ekkor tartják az éves Antiguai Vitorlás Hetet: a vitorlás versenyen több, mint 1500 vitorlázó méri össze gyorsaságát, a hajók Dickenson Bay-től indulnak és ide is kell visszatérniük. Áprilisban egy másik, talán még érdekesebb hajós esemény is van: a klasszikus jacht regatta, ahol hagyományos, kézi munkával, fából és acélból készült hajók versenyeznek, de sokkal inkább a gyönyörű látvány a lényeg, mint a sebesség. Júniusban itt tartják az amerikai vitorlás hetet is.

St. John’s, a sziget fővárosa gyakorlatilag a kikötőből nőtt ki. Látnivalók: katedrális, Antigua és Barbuda Múzeum, Redcliffe Quay: történelmi épületei szép állapotban megőrizve ma idősek otthonaként működik. Amilyen szerencsések a jelenlegi lakók, biztosan nem jut minden nap eszükbe, hogy a térség egyik rabszolga piaca működött ezen a helyen. Itt szerezték be a földbirtokosok és a cukormalmok tulajdonosai a munkaerőt. A szigetet járva ma is közel 100 tornyot találunk, amelyek az egykori cukormalmok maradványai, több, mint 150 ilyen ültetvény működött valaha a mai turistaparadicsom helyén. Betty’s Hope-nál, amelyet 1650-es években alapítottak két cukormalmot eredeti állapotában restaurálva, működő állapotban nézhettek meg.

Jó időpont az utazásra az Antigua Karnevál időpontja is, amelyet hagyományosan július végétől augusztus első keddi napjáig tartanak a szigeten. A karnevál a rabszolgák felszabadításának ünnepe, 10 napon keresztül színpompás kosztümökben gyönyörködhettek, szépségversenyek, tehetségkutatók zajlanak kiváló zene kíséretében.

St. John’s

Antigua legnépesebb városa, fővárosa. A város jelképe a városképet uraló, 1845–1848-ban épült, kéttornyú, barokk stílusú Szent János-székesegyház a városközponti parkjában. A fővárosban ne felejtsük el megnézni a múzeumokat sem, mint például az Antigua és Barbuda múzeumot, amely az indiánoknak állít emléket. Ezek mellett kellemes sétát lehet tenni a főtéren vagy éppen a belvárosban.

A Nelson’s Dockyard 

Az Angol-öböl az egyik legszebb természetes öböl a Karib térségben, amely Nelson, Rodney és Hood admirálisok biztonságos otthonaként szolgált a napóleoni háborúk idején. Ma Nelsonnak dedikált nemzeti park, múzeummal, üzletekkel, éttermekkel és kikötővel, amely valódi jacht-mennyország. Az egykori birodalmat teljesen felújították, s ma az egyetlen gregoriánus hajóműhely a világon. Fölötte magasodik a Shirley Heights erődítményrendszer, ahonnan az angolok a tengert figyelték – megéri megmászni a lenyűgöző panorámáért.

Antigua esőerdőpark

A dzsungel varázslatos világa önmagában is csodálatra méltó, hát még ha egy kalandpark is vár ránk a vadonban. Az esőerdő közepén létrehozott egy kalandparkba függőhidakon, madár leseken és hintázó lépcsőkön át vezet az út, majd a fák között csúszkálva, mászva és akár lógva is élvezhetjük ez esőerdő csodálatos látványát, szinte súrolva az alattunk húzódó gyönyörű fák lombkoronáját.

Nagy Madár-sziget

Három kilométerre Antigua partjaitól egy valódi mini-paradicsom vár az utazókra. A kis sziget az egyetlen hely a Földön, ahol az Alsophis antiguae siklót, a világ legritkább kígyófajának egyedeit vadon lehet megfigyelni. Más veszélyeztetett állatoknak is menedéke a hely, közöttük gyíkoknak, pelikánoknak és trópusi madaraknak – az itt fészkelő rengeteg madárról nevezték el egykor a szigetet az ideérkező tengerészek. A kiránduláshoz leginkább egy üvegfenekű csónak ajánlott, hiszen úgy a víz alatti világot is meg lehet csodálni.

Gasztronómia

Antigua gasztronómiája nagyon különleges, hatással volt rá a spanyol, a holland, a brit és a francia megszállás is egyaránt. Szigetország lévén jól ki tudja használni a tenger által nyújtott kincseket, ezáltal nagyon kedveltek a tengeri halak és a tenger gyümölcsei, melyeket különböző módon el tudnak készíteni, sütve, főzve vagy akár párolva. Helyi specialitás a Pepperpot, mely igazából egy pörkölt zöldségekkel és húsokkal készül, kukorica gombóccal tálalják. A Roti nem más, mint egy curryvel ízesített palacsinta csirkehússal vagy marhahússal töltve. A Tamarid golyó egy különleges helyi desszert.

Italaikat nézve az első számú a Ting, mely házilag készített szénsavas ital grapefruitból. Alkoholos italuk a Wadadli sör vagy a Popular, mely rumból több féle gyümölcsből készül, mint például ananász, kókusz vagy éppen mangó.

Antigua és Barbuda területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása ajánlatos.