bahamak 63x63 px Bahamák, Bahama-szigetek

A Bahamák olyan, mintha egy bohém festő palettája elevenedne meg az ezüst, kék és zöld megannyi árnyalatát szórva szét. Mi vár Rád? Búvárkodás Andros kísérteties kék üregeiben, kajakozás az Exuma zátonyok körül, ejtőzés Eleuthera rózsaszín homokos strandjain, reggelig tartó buli Paradise Islanden, akár a híres Atlantis Resortban.

  Főváros: Nassau

Utazási idő Budapestről: kb 16 óra (átszállással)

Időeltolódás: nyáron -6 óra, télen -5 óra

Nyelv: hivatalos nyelv az angol

Pénznem: Bahamai dollár (BSD), 1 BSD kb. 275 HUF

Hálózat: 120 V, 60 Hz, amerikai típusú lapos csatlakozók, adapter szükséges

Bahamák, Bahama-szigetek utazási ajánlatok

Bahamák Időjárása

A Bahamák-on szubtrópusi éghajlat uralkodik. A hőmérséklet-ingadozás mentes a szélsőségektől, egész évben rengeteg a napsütés. Az időjárás hűvösebb szeptembertől májusig. Hivatalosan júniustól novemberig tart a hurrikán szezon, de a tapasztalatok alapján elsősorban augusztustól október végéig lehet hurrikán.

A turisztikai főszezon december közepétől április közepéig tart, ekkor legmagasabbak a szálloda árak is, ill. Karácsony, Húsvét és a márciusi amerikai tavaszi szünet idején.

Nassau

időjárása

Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 25 25 26 27 29 31 32 32 31 30 28 26
Minimum hőmérséklet °C 17 17 18 19 22 23 24 24 24 22 21 18
Vízhőmérséklet °C 25 25 25 26 27 28 29 29 29 28 27 26
Napsütéses órák száma (óra/nap) 7 8 9 10 10 10 10 10 8 8 8 7
Csapadék mennyiség (mm/hó) 70 70 70 80 160 180 220 200 200 140 100 80


 

Ajánlott Időszak Bahama-szigetek Utazásodhoz 

Egész évben jó idő van, a hurrikán szezonban persze elsősorban a szerencsén múlik az időjárás.

Ha esküvőt terveztek, a márciustól júliusig tartó időszak a legtökéletesebb!

bahamak bahamak bahamak bahamak bahama-szigetek bahama-szigetek karib-szigetek karib-szigetek karib-tengeri utazas karib-tengeri utazas bahama-szigeteki nyaralas bahama-szigeteki nyaralas
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

A Bahama-szigetek Magyarországnál hétszer kisebb területű szigetcsoport 690 lapos kis sziget (Cay) és több mint 2000 korallszirt alkotja, Floridától kb 970 km-re délkeletre található az Atlanti-óceánban. A szigetek közül 29 lakott. A szigetek felszíne sík, nagyon vékony a termőtalaj, a dombok ritkán emelkednek 15-20 méternél magasabbra. A legmagasabb pont 63 m magasan van a tengerszint felett. A tájat tűlevelű erdők, sziklás és kopár tájak, mocsarak és mindenekelőtt csodálatos homokos partok jellemzik. A Bahamák a karibi viszonylatban az egyik legfejlettebb ország.

Egy kis történelem:

Bár a térség korábban is lakott volt, a taino indiánok a déli Bahama-szigeteket a 7. században foglalta el, őket ismerik lucayan néven is, becslések szerint 40.000-nél is többen voltak Kolumbusz 1492-es érkezésekor, amikor a Bahamák középső részén, az általa San Salvadornak nevezett szigeten szállt partra. A bahamai népeket később Hispaniolára szállították rabszolgának, és rövidesen a lucayan társadalom megszűnt létezni a kényszermunka, a háborúskodás, a betegségek és az emigráció miatt. Ezután a szigetek lakatlanok voltak az angol telepesek érkezéséig. 1670-ben II. Károly angol király bérlőknek adta bérbe a Bahama-szigeteken a királyi jogokat, ez időben a sziget kalózok menedékévé vált, köztük volt a hírhedt Feketeszakáll. 1718-ban brit koronagyarmattá nyilvánították. 1973-ban a Bahama-szigetek teljesen független lett, de a Nemzetközösség tagja maradt. A turizmusra és az offshore pénzügyi műveletekre támaszkodva a bahamai gazdaság az 1950-es évek óta virágzik.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok turisztikai céllal 90 napra vízummentesen utazhatnak a Bahamák-ra. A külföldiek turista célú beutazását a bahamai kormány kifejezetten támogatja, de általában USA vízum (ESTA) szükséges a megközelítéséhez a repülőjáratok miatt.

Védőoltások

A Bahamák-on orvosi ellátás színvonala a városokban kifogástalan, az orvosi szolgáltatások igénybe vétele drága és sok helyen csak azonnali és készpénzes fizetést ellenében fogadnak külföldi beteget. Utazás előtt mindenképpen ajánlott kifejezetten a Bahamákra is érvényes egészségügyi biztosítást kötni.

Kötelező védőoltás nincs, ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt az Nemzetközi Oltóközpontban.

Külföldiként az esetleges orvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, emiatt célszerű nagyobb értékű utasbiztosítást kötni az utazás megkezdése előtt!

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Szinte minden szálláshellyel rendelkező szigeten van min. egy repülőtér és szigetek közt közlekednek járatok.

Hajó:

Hetente többször jár  postahajó Nassau és a külső szigetek (Out Islands) között, az utasok és a személyzet azonos létesítményeket használnak a fedélzeten, Potter’s Cay –nél lehet a kapitánnyal megbeszélést tartani.

Klimatizált kompok is közlekednek Nassauból.

Busz

A Jitney –k, helyi járatok a nagyobb szigeteken közlekednek, mint Nassau és Grand Bahama, körjáratként, minden szállodánál megállnak és csak sötétedésig közlekednek, ezután taxit kell igénybe venni. A taxik központi tarifával (drágán) vehetők igénybe. Nassauban lovas hintóval is lehet várost nézni. Autót, motort, robogót lehet bérelni a szigeten. Figyelem: A közlekedés baloldali, az utak minősége sok helyen gyenge, a nagyobb településeken a közlekedés kifejezetten kaotikus, érdemes a bérelt autóra fokozottan odafigyelni.

Közbiztonság

A közbiztonság jó, a szokásos óvintézkedéseket szükséges megtenni.

A bűnelkövetések legtöbbje nem a turisták által látogatott helyeken történik, de fokozott óvatosság ajánlott a kaszinók, játéktermek, éjszakai bárok szűkebb és tágabb környezetében egyaránt.

Nevezetességek, látnivalók

Nassau

A Bahama-szigetek fővárosa és egyben legnagyobb városa. Saját kikötője és nemzetközi repülőtere van, melyekkel együtt New Providence sziget és a mellette található Paradise sziget teljes területét elfoglalja. A városban található kormányzói palota tipikus példája a bahamai-brit és az amerikai gyarmati stílusok keveredésének. A panorámák szerelmesei a Queen’s Staircase 66 lépcsőjét megmászva lélegzetállító kilátásban gyönyörködhetnek, ezután egy séta a Royal Victoria Garden egzotikus világában szintén felejthetetlen látvány. A kulturális élményre vágyókat múzeumok, a székesegyház, illetve a XIV. századi kolostor rom várja. Sötétedés után pedig bárok és éttermek sora tartja ébren az utazót hajnalig. A színes Straw Market piac és a Bay Street üzleteiben szép ajándékokat szerezhettek be, az Adastra Gardens is megér egy látogatást: gyönyörű trópusi növényeket és rózsaszín flamingókat is láthattok.

A Paradise szigeten található Atlantis Resort & Casino valójában egy gigantikus vízi Disneyland. A területen 3 gyönyörű medence, szabadtéri játékpavilon, privát kunyhók és medencebár áll rendelkezésre. A létesítményben delfin-úsztató, vízi park és golfozási lehetőség is garantálja a kellemes időtöltést. A vendégek ingyenesen vehetik igénybe az Atlantis mozit és a kaszinó oktatásokat. Természetesen a fő vonzerőt a hófehér homokos strandok és a türkiz színű tenger adja.

Grand Bahama-sziget:

West End és a fiatal, modern város, Freeport/Lucaya repülővel érhetők el. A szigeten széles, fehér homokos strandok és két kaszinó várja a látogatókat, de vásárlásra és időtöltésre is kiváló lehetőség van a Basar-ban és a Port Lucaya piacon.

Andros, Out Islands und Abaco-Inseln:

Andros a legnagyobb és a legkevésbé ismert sziget a Bahamákon, elsősorban búvárok keresik fel, mivel a keleti partjánál található a világ második legnagyobb egybefüggő korallzátonya (Ausztrália után). A zátony után a tengerfenék 8 km mélységig süllyed, kiváló lehetőséget nyújtva a mélytengeri horgászatra.

Az Exuma-szigetek lánca160 km hosszan húzódik, a körülette lévő tenger a legjobb vitorlázó helyek egyike a világon, csodálatos korallzátonyai védettséget élveznek.

 

Gasztronómia

A Bahamákon a nemzetközi gasztronómia szinte minden ismert vonulata fogyasztható, de természetesen helyi jellegzetességek széles választéka is megtalálható. A helyi konyha főszereplői a tenger gyümölcsei, így a tengeri rák, a ’konk’ (conch) kagyló, amelyet nyersen fogyasztanak kevés zöldcitromlével és fűszerekkel ízesítve. Ezen kívül népszerű a földi remeterák, valamint olyan halak, mint a fűrészes sügér vagy a vörös sügér. Sokféle egytálételt fogyasztanak főtt hal, rizs és zöldség összefőzésével. Tradicionális helyi leves a „souse”, melyben hagyma, zöldcitromlé, zeller, bors és hús található.

A szigetek legkedveltebb itala a kalik, a helyi sör, az alkoholmentes italok közül pedig a kókusztejnél hígabb kókuszvíz, mely egy kedvelt koktél alapjául is szolgál, valamint zöldcitromból is szívesen készítenek frissítőket.

Ünnepek / ünnepnapok

  • január 1. – újév
  • március/április – nagypéntek
  • március/április – húsvétvasárnap és hétfő
  • június 1. péntek – a munka ünnepe
  • május/június – pünkösdhétfő
  • július 10. – függetlenség napja (1973)
  • augusztus 1. hétfője, a rabszolgák emléknapja – 1834. augusztus 1: rabszolgafelkelés
  • október 12. – a felfedezés napja –Kolumbusz 1492 e napján fedezte fel
  • december 25-26 – karácsony
  • Képviseletek / konzulátusok

   Legközelebbi magyar képviselet Havannában és Washingtonban van | Legközelebbi tiszteletbeli konzul Miamiban van | Nassauban német tiszteletbeli konzul

   Ajánlott weboldalak

   Nemzetközi Oltóközpont

   Konzuli Szolgálat

   Wikipédia

   Az oldalon szereplő képeket köszönjük az Bahama Tourism Authority-nek és a Pixabay-nek!