dominika 63x63 px Dominika, Dominikai Köztársaság

Dominika rászolgál a trópusi paradicsom elnevezésre, a Karib-tenger gyöngyszemének is nevezik. A külföldi látogatók nyaraló övezetei és a rajta kívüli normál dominikai világ között a különbség ég és föld! Ha kimozdulsz az all inclusive szállodák világából, nemcsak a szegénységgel, hanem a gyönyörű, trópusi környezettel is megismerkedhetsz! Kalandos kirándulásokból nagy a választék.

Magyar asszisztenciával is!

Főváros: Santo Domingo

Utazási idő Budapestről: kb 13 óra

Időeltolódás -5 óra télen, -6 óra nyáron

Nyelv: spanyol,  turistaközpontokban angolul beszélnek

Pénznem: Dominikai Peso (DOP). , centavo (1 peso = 100 centavo). Behozatala és kivitele tilos, ezért az USD-t javasoljuk. Borravalónak kis címletű USD ajánlott.

Dominika utazási ajánlatok

 Dominika Időjárás 

Vannak kisebb eltérések a különböző partszakaszok időjárása között. Az északi partvonal (Puerto Plata és Sosua térsége) május és október között a legkellemesebb, mert bár hőség van, de kevés az eső. A keleti partvidéken (Punta Cana és Samana) a december és a július közötti időszak a legalkalmasabb nyaralásra az időjárás szempontjából. A déli part (a főváros és a Bayahibe, valamint Juan Dolio) november és április között a legkellemesebbek. A hurrikánövbe tartozik, a hurrikánszezon hivatalosan június és október között van, de augusztusban és szeptemberben van igazán esélye hurrikánnak. Bár a hurrikánok pusztítóak is lehetnek, kb 10 évente egyszer van 3-as vagy magasabb veszélyességi kategóriába tartozó. A szállodák és a hatóságok jól fel vannak készülve a helyzet kezelésére. Ami viszont biztos, hogy ebben az időszakban mindig nagyobb csapadékra lehet számítani.

 Punta Cana időjárása Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 29 29 30 31 31 32 32 32 32 32 30 29
Minimum hőmérséklet °C 21 21 21 22 23 24 24 24 24 23 23 22
Vízhőmérséklet °C 27 26 26 27 27 28 28 29 29 29 28 27
Napsütéses órák száma (óra / nap) 9 9 9 10 9 9 10 10 9 9 8 8
Esős napok száma (nap / hó) 7 4 4 5 4 6 4 5 5 7 7 7

 Ajánlott Időszak Dominika Utazásodhoz 

novembertől júliusig

 kiváló  kiváló kiváló kiváló kiváló  nagyon jó jó - változó  nem a legjobb  nem a legjobb  jó - változó nagyon jó kiváló
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

A kristálytiszta tengeren kívül itt találhatók a karibi térség legtermékenyebb völgyei, legnagyobb sztyeppjei és tavai, legmagasabb hegycsúcsa, itt láthatjuk a legtöbb nemzeti parkot és a karibi térség leghosszabb, pálmákkal övezett tengerpartját. Jelenleg ez a Karib-tenger második legnagyobb és legnépesebb állama. A leginkább megfizethető karib-tengeri úti cél!
Félreértésekre adhat okot, hogy a karib térségben létezik egy Dominica nevű kis szigetország, amely brit gyarmat volt és csak annyi köze van a Dominikai Köztársasághoz, hogy mindkét helyen járt Kolumbusz Kristóf, viszont Magyarországon általában Dominikának hívják röviden az általunk tárgyalt Dominikai Köztársaságot, az utazások 90%-a ide irányul. A Dominikai Köztársaság a Karib-tengeren található Hispaniola sziget nagyobb részét foglalja el, Haiti szomszédságában. Területe valamivel több, mint Magyarország fele, lakossága viszont majdnem annyi, mint hazánké, tehát roppant nagy a népsűrűség. Kelet-nyugati irányban 390 kilométer, észak-déli irányban 265 kilométer a maximum távolság. A főváros, Santo Domingo a déli partrészen fekszik, a két fő nyaraló övezet a Punta Cana és a Bavaro az ország keleti részén található.

1. Egy kis történelem: Hispaniola első lakói a Kr.e 1000 körül betelepülő aravak indiánok lehettek, 1492- ben – őket fedezte fel- Kolumbusz Kristóf, aki a korona birtokába vette, és Spanyolországról elnevezte a szigetet. A 17. századtól a 18. század végéig a teljes terület francia fennhatóság alá került. 1804-ben kihirdették az ország függetlenségét, azonban 4 évre rá a spanyolok ismét elfoglalták Santo Domingo-t. A független Dominikai Köztársaság 1821-ben alakult meg, 40 évvel később ismét spanyol megszállás következett, az országot diktátorok uralták, csak rövid ideig volt demokratikus kormánya. A XX. század elején az Amerikai Egyesült Államok is megjelent a szigeten, hozzájárulva az ország modernizációjához. Amerikaiak tömegei töltötték itt szabadságukat, költötték dollárjaikat. 1961-ben meggyilkolták az utolsó diktátort, Rafael Trullio Moliná-t, s a népfelkelést követően 1965-ben fokozatosan megújították a demokratikus uralmat. Az első valódi demokratikus választásokra 1978-ban került sor. Ekkor az ország felismerte lehetőségeit és kaput nyitott az idegenforgalom előtt. Az Egyesült Államok közelsége nyilvánvaló hatással van a Dominikai Köztársaság gazdasági fejlődésére, a külföldi turisták évről évre növekvő száma elősegíti az igazi üdülőparadicsom megteremtését. A Dominikai Köztársaságnak napjainkban közel 9 millió lakosa van, ennek több mint 60 %-a városokban, köztük is a fele Santo Domingo agglomerációjában él. A sziget népeinek többsége mulatt, a kisebbség jelentős része pedig az európaiak és afrikaiak leszármazottja. A helyi lakosok 90%-a római katolikus vallású.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok 30 napig vízummentesen tartózkodhatnak a Dominikai Köztársaságban, ugyanakkor az országba való megérkezéskor 10 USD értékű turista kártyát kell kiváltaniuk a reptéren, a turista kártyával 60 napig tartózkodhatnak az ország területén. Az utazáshoz ország elhagyásától számított három hónapig még érvényes útlevél szükséges.

Védőoltások, egészség

Az orvosok megfelelően képzettek, a kórházak felszereltsége megfelel a követelményeknek. Minden általánosan használt gyógyszer beszerezhető a gyógyszertárakban, de ajánlatos a naponta szedendő és speciális gyógyszereket magukkal vinni. Szúnyogok elleni riasztószer és magas faktorszámú napozótej is ajánlott. Irodánk a csapvíz fogyasztását nem javasolja, palackozott víz szinte mindenhol kapható. Sürgős orvosi ellátás igénye esetén forduljon a szálloda személyzetéhez.

Kötelező védőoltás nincs.

Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontban.

Közbiztonság

Dominika belső része és a kisebb városok általában biztonságosak. Santo Domingoban elővigyázatosabbnak kell lenni, a szokásos óvintézkedéseket kell megtenni és érdemes használni a szállodai széfet. Mint a legtöbb országban, a Dominikai Köztársaságban is a kisebb volumenű lopások, rablások elsőszámú célpontjai a turisták. Értékeikre, hivatalos okmányaikra (útlevél) kiemelt figyelmet fordítsanak. Az okmányokról érdemes fénymásolatot készíteni!

A Dominikai Köztársaságban létrehoztak a turisták segítésére kijelölt rendőrséget, a Politur-t. Ezen rendőrök általában beszélnek angolul és megbízható segítségként szolgálnak a bajba jutott turistáknak.

.

Képviseletek / konzulátusok

A Dominikai Köztársaságban nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul | Felügyelő képviselet Havanna.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

A tömegközlekedés elég kaotikus, csak kalandra vágyóknak ajánljuk, viszont olcsó.Kedvező lehetőség még a taxi bérlés, így akár némi idegenvezetést is kaphatunk az angolul beszélő sofőrtől. Fontos az előzetes megállapodás az úti célra és a várható viteldíjra vonatkozóan!
A taxik kiválasztásakor ajánljuk a helyi hivatalos taxi társaságok gépjárműveinek használatát.

A dominikai autóbérléshez minimum 21 éves életkor és legalább 1 éves jogosítvány megléte, valamint nemzetközi jogosítvány kiváltása is szükséges. A gépjármű átvételénél meg kell győződni arról, hogy rendelkezik- e pótkerékkel és a benzin mennyiségét is érdemes ellenőrizni.

Nevezetességek, látnivalók

Santo Domingo

A sziget legnagyobb városa, és egyben az ország fővárosa, lakossága mintegy 2 millió fő. 1496-ban Kolumbusz Kristóf testvére alapította, legszebb történelmi emléke a 16. századból fennmaradt katedrális. Lenyűgöző a helyiek vendégszeretete és jellemző a nyüzsgő éjszakai élet.
Juan Dolio

A fővárostól mintegy 60 km-re, keletre fekvő üdülőváros. Tengerpartja hosszú és keskeny, kókuszpálma ligetekkel, helyenként sziklaszirtekkel, ahol tengeri sünök és korallok találhatóak, ideális a búvárkodásra. A főváros és a halászfalvak közelségének köszönhetően ideális kiindulópont a sziget megismeréséhez. A közeli Saona sziget természetvédelmi terület, amely szintén a búvárkodást kedvelőknek nyújt fantasztikus élményt, és fantasztikus esküvői helyszín is egyben!
Punta Cana- Playa Bavaro

A fővárostól mintegy 120 km-re, keletre fekvő üdülőváros. Modern turisztikai központ és  a legszebb, fehér homokos tengerpart itt található. A Bavaro partszakasz szállodái a legelegánsabbak, a legmagasabb igényeknek is megfelelnek. A 30 km-es tengerpart ideális a vízi sportok és a napfény szerelmeseinek, de kellemes az esti sétákra is. Punta Cana ma már az egyik legkeresettebb turisztikai célpont az egész Karib-térségben.

A leghíresebb dominikai különlegesség a Larimar féldrágakő, amely sehol máshol a világon nem fordul elo. Néhány ékszerüzletben olyan eredeti érmék is kaphatóak, melyek a 17. században Hispaniola partjainál elsüllyedt spanyol hajókról származnak. Kedvező árúak a rattanból, gyöngyből készített apró tárgyak, a kerámiák, és a fából készült szobrok. Nagyszerű ajándék továbbá a kávé, rum és a helyi – merengue- zenéből összeállított válogatások. Alkudni lehetséges, olykor az eredeti ár negyedéig is. Ne vásárolj fekete korallból, teknősbékapáncélból készült tárgyakat!

Gasztronómia

A legtöbb szálloda éttermében a nemzetközi konyha ételeit kínálják, amelyeket azonban a spanyol és kreol konyha is befolyásol. .  A kreol konyhában keverednek őshonos indián, spanyol, afrikai és dél-amerikai ízek és elkészítési módok. Érdemes egy-két helyi éttermet is meglátogatni, és megkóstolni a tenger gyümölcseiből készített specialitásokat, például a langusztát, a papagájhalat. Szinte minden étkezésben szerepel náluk a rizs (arroz), a fekete bab (frijoles avagy habichuelas) és a borsó (guandules). Csinálnak csirkés levest, ritkábban sertéskotlett-et (costillas). Nemzeti egytál étküknek számít a Sancocho (fűszeres, húsos, káposztás, zöldséges, tésztás egyveleg) és kedvelt a dominikai kreol leves (sopa criolla dominicana) is. A nagyböjt idején szeretik enni a könnyű ételnek számító édes babot (habichuelas con dulce). A La Bandera egy kókuszos-diós halétel babbal és rizzsel, A Cicharod de Cerdo pedig, ecettel pácolt szalonna.

A helyi rumos koktélok igen finomak, ugyanez érvényes a gyümölcslevekre is. A sörök legnagyobb része importból származik, ugyanígy a borok és a nemzetközi alkoholos italok is, melyek viszonylag drágák. Dominikán kávét is termesztenek, amely finom ízének köszönhetően nemcsak a helyi lakosok, de a látogatók kedvelt italává is vált. Ne fogyassz teknősbékából készített ételeket, ezzel Te is hozzájárulsz a dominikai természetvédelemhez!

A csapvíz, fogyasztásra nem alkalmas. Kizárólag palackozott vizet igyon, s kerülje az ismeretlen eredetű vízből készült jégkockával hűtött italokat. Kiszáradás ellen fogyasszon elegendő folyadékot. Legyen óvatos az utcai élelmiszer-vásárlásnál is. Kerülje a nyers élelmiszerek és hámozatlan gyümölcsök fogyasztását.

Ünnepek / ünnepnapok

  • Január 1.:  Újév
  • Január 27.: Függetlenség Napja
  • Húsvét
  • Május 1.: Munka ünnepe
  • Augusztus 16.: A dominikai restauráció napja
  • November 6.: Az Alkotmány Napja
  • December 25-26.: Karácsony

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipedia