Karib szigetvilag 63x63 px Grenada

A sziget fűszerektől illatozó erdeiről híres elsősorban, legalább van, ami alapján megjegyezhető a sok karib sziget között. Nem egy túlzsúfolt sziget, kevesebb itt a turista, mint a híresebb karib szigeteken, ha felfedezőútra indultok, találhattok csendes, magányos partszakaszokat is!

Főváros: St. George’s

Utazási idő Budapestről: kb 17 óra (átszállással)

Időeltolódás: -5 óra

Nyelv: hivatalos nyelv az angol

Pénznem: Kelet-Karibi Dollár (XCD), 1 XCD kb. 105 HUF

220-240 V, dugalj ált. British BS-1363 (lapos, 3 ágú). Adapter szükséges!

Grenada utazási ajánlatok

Grenada Időjárása

Grenadában a hőmérséklet egész évben 24 és 30 °C között van, a leghűvösebb időszak november és február között van. A száraz évszak január és május között van, a csapadékosabb időszak júniustól decemberig tart. A tenger szeptemberben a legmelegebb, átlag 29 °C. Grenada a hurrikánzóna déli peremén fekszik, emiatt aránylag ritka a hurrikán.

Grenada időjárása Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 29 29 30 31 31 30 30 31 31 31 30 30
Minimum hőmérséklet °C 21 21 22 22 23 23 23 23 23 23 23 22
Vízhőmérséklet °C 27 27 27 27 28 28 28 28 29 29 28 27
Napsütéses órák száma (óra/nap) 8 8 8 8 8 8 7 7 8 7 7 8
Esős napok száma (nap/hó) 119 86 62 66 114 222 224 216 195 234 253 186


Ajánlott Időszak Antigua Utazásodhoz

a legtökéletesebb időjárás decembertől júniusig tart, a hurrikán szezonban a szerencsén múlik az időjárás.

kivalo kivalo kivalo kivalo kivalo nagyon jo nagyon jo jo_valtozo jo_valtozo jo_valtozo jo_valtozo nagyon jo
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

Grenada a Kelet- Karib-térségben található, kb 100 mérföldre északra Venezuela partjaitól. A szigeteket Kolumbusz fedezete fel 1498-ban. Az apró, mindössze kétharmad Budapest területű volt brit gyarmat 1974-ben nyerte el függetlenségét. Grenada hosszú ideig francia gyarmat volt La Grenade néven, a fővárost akkor Fort Royalnak hívták, a sziget elfoglalása sajnos itt is a karib lakosság szinte teljes kiirtásával járt együtt. Jelentős volt az itteni cukor- és fűszertermelés. A 18. századtól már brit gyarmat volt egészen a függetlenné válásig.

A szigetek vulkanikus eredetűek, ezért felszínük hegyes- dombos. Grenada szigetének legmagasabb hegye a Mount St. Catherine, 840 méter magasra emelkedik a tenger szintje fölé. Grenada szigetén több látványos vízesést is találunk, legnagyobb folyója a Great.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok vízummentesen beutazhatnak az országba és ott 90 napig tartózkodhatnak érvényes útlevéllel és továbbutazásra vagy visszautazásra szóló utazási dokumentumokkal. Az útlevélnek a Grenadába történő beutazás időpontjától számított 6 hónapig még érvényes kell lennie.

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontban.

Külföldiként az esetleges orvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, emiatt célszerű nagyobb értékű utasbiztosítást kötni az utazás megkezdése előtt!

Helyi közlekedés / Autóbérlés

A helyiek jellemzően nyugodtabban, türelmesebben vezetnek, mint azt Európában megszokhattuk. Több helyen is előfordul, hogy az út szélén található csatornanyílás nincs lefedve, ez akár jelentős kárt is okozhat a gépkocsinkban. Az utak sokszor meredekek, nem kizártak az éles kanyarok és sok helyen gödrösek ezért, ajánlott lassabban, körültekintően közlekedni. A gyalogos átkelőn, a jelzőlámpáknál és körforgalomban való közlekedés során különös figyelem ajánlott, még abban az esetben is, ha úgy gondoljuk, hogy nekünk van elsőbbségünk.

A sziget területén minibusz szolgáltatás működik, amellyel viszonylag alacsony áron és gyorsan eljuthatunk a sziget különböző területére.

Közbiztonság

A közbiztonság jó, a szokásos óvintézkedéseket szükséges megtenni.

Képviseletek / konzulátusok

Grenada területére nincs akkreditálva magyar külképviselet.

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia

Az oldalon szereplő képeket köszönjük az Grenada Tourism Authority-nek

Nevezetességek, látnivalók

Grenada, amely korábban a Brit Birodalom része volt, még őrzi a gyarmati építészeti emlékeket. 300 éves templomok, szűk utcácskák, Fort George és Fort Frederick erődök a 18. századból még ma is láthatók. A legnépszerűbb strandszakasz a Grand Anse, amely mintegy 2 mérföld hosszú, a környéken éttermek, szállodák sora várja a vendégeket. A L’Anse Aux Epines strand a legelegánsabb helyi lakónegyednek ad otthont. Északra haladva egyre inkább feltárulnak Grenada építészeti és természeti adottságai. Gouyave –nál megnézhetjük a szerecsendió termelő állomást, vagy megállhatunk a grenadai csokoládégyárnál, amely egy kis, napelemmel működő csokigyár, különlegessége, hogy antik gépekkel állítják elő a csokit. De van itt rum lepárló, amely a Karib-térség egyetlen ma is működő vízzel hajtott malma, vagy a Morne Fendue ültetvény, amelyet 1908-ban alapítottak, ma pedig turistákat fogad ebédre vagy akár meg is szállhattok itt.

Az elegáns grenadai életstílushoz hozzátartozik a vitorlázás is. Van lehetőség hajóbérlésre is, akár legénységgel, kapitánnyal együtt is. A nagy halak horgászata is népszerű sport, a kardhal horgászatnak külön 3 napos ünnepe is van januárban.

A sziget belsejében a természeti látnivalók ragadnak magukal: csodálatos panorámájú gyalogösvények állnak a túrázók rendelkezésére nagyjából minden nehézségi fokozatban (na jó, ez azért nem a Himalája…). Grenadán van a karib szigetek egyik legnagyobb érintetlen esőerdeje is!

Ha az aktív programokat kedvelitek, érdemes részt venni a bálnales vagy delfinles expedíciókon, ahol saját, természetes környezetükben van lehetőségetek megfigyelni ezeket a csodálatos tengeri emlősöket.

Természetesen nincs karib sziget ünnepek és karnevál nélkül, Grenadában is szinte minden hónapra jut egy ünnepség: Februárban a függetlenség napja, márciusban a Grensave Nemzetközi Gasztrofesztivál és St. Patrik napja, áprilisban a Carriacou Maroon zenei fesztivál, májusban Dob Fesztivál, augusztusban a karnevál, decemberben 3 napos karácsonyi dal éneklő fesztivál és a Carriacou Parang fesztivál szórakoztatja a helyieket és az érdeklődő turistákat egyaránt.

Gasztronómia

Helyi specialitások: seafood, tenger gyümölcsei, rák v. kagyló ételek. A callaloo leves, amely egy spenóthoz hasonló levélzöldségből készül

Oildown: nemzeti étel sózott húsból készült ragu, kenyérfa gyümölcsével, hagymával, petrezselyemmel, répával, helyi gyökérzöldséggel (daheen) és galuskával, lassan párolva kókusztejben.

Roti: curry-vel fűszerezett tészta vagy kenyér hengerek, amelyeket különféle hússal v. zöldségekkel töltenek

Szerecsendió fagyi

Nem ajánlott csapvizet fogyasztani, inkább a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása ajánlatos.

Ünnepek / ünnepnapok

  • Hagyományos keresztény ünnepnapok és február 7. , a függetlenség napja.