Karib szigetvilag 63x63 px Jamaika

Jamaika nemcsak reggea-vel:  vízesésekkel, trópusi erdőkkel, gazdag élővilágával bilincsel le. A part hófehér, saját gyártású kávét és rumot is kóstolhatsz. Bob Marley múzeuma Kingstonban szintén egyedülálló látnivaló.

 Főváros: Kingston

Utazási idő Budapestről: kb 16 óra (egy átszállás esetén)

Időeltolódás: -6 óra télen, -7 óra nyáron

Nyelv: hivatalos nyelv az angol, de előszeretettel használják a ’jamaicai patois’-t (angol afrikaiasított változata)

Pénznem: Jamaikai dollár (JMD) = 100 cent. 1 JMD körülbelül 2,5 HUF

110V, 50 Hz, sok szállodában 220V/50 Hz. USA-ban használatos lapos csatlakozókhoz, adapter szükséges

Jamaika utazási ajánlatok

Jamaika Időjárás

Jamaika éghajlata trópusi, a sziget hegyes-völgyes belsejében valamivel hűvösebb, mint a sík parti területeken. Évszakos hőmérséklet változások tulajdonképpen nincsenek. A legcsapadékosabb hónapok a május és a szeptember, futó záporok, zivatarok egész évben előfordulhatnak. A sziget déli partjának egyes szakaszain az esőt hozó szeleket felfogják a hegyek, ezek a vidékek szárazabbak. A hurrikánövbe tartozik, így extrém időjárási viszonyokra a hurrikánszezonban számíthatunk, amelynek hivatalos periódusa június 1-től november 30-ig tart. Augusztusban és októberben van a legnagyobb esélye nagyobb viharnak, ekkor nagyobb esőzések is előfordulhatnak, amelyek időnként áradásokat okoznak.

 

Montego Bay időjárása Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 28 28 29 29 30 31 33 33 31 30 29 29
Minimum hőmérséklet °C 21 21 22 22 23 24 24 24 24 24 23 22
Vízhőmérséklet °C 27 27 27 27 28 28 29 29 29 29 29 28
Napsütéses órák száma (óra/nap) 9 9 9 10 10 10 11 10 10 8 8 9
Esős napok száma (nap/hó) 12 8 9 9 13 11 10 12 14 15 14 12

 


Ajánlott Időszak Jamaika Utazásodhoz

a legtökéletesebb időjárás decembertől április végéig tart, a legesősebb hónapok a május és augusztustól októberig tartó időszak.

kivalo kivalo kivalo kivalo nem a legjobb időjárás nagyon jo nagyon jo nem a legjobb időjárás nem a legjobb időjárás nem a legjobb időjárás jo_valtozo kivalo
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

Jamaika egy, a Nagy-Antillák szigetcsoporthoz tartozó szigetország. Méreteit tekintve 240 kilométer hosszú és 80 kilométer széles, összehasonlításképp, Magyarország körülbelül 9-szer nagyobb területű. A Karib-tengeren fekszik, a közép-amerikai szárazföldtől 680 kilométerre, Kubától 150 kilométerre, Haititől pedig 180 kilométerre található. Jamaika a reggae zene őshazája, amely a ’minden rendben’ életérzés alapja. Bob Marley is itt született.

Egy kis történelem:

A szigetet i.e. 4000 és i.e. 1000 között indiánok népesítették be. A sziget neve innen ered, az őslakos indiánok „xaymaca” szavából származik, aminek jelentése „A források szigete”. Kis számban még ma is élnek indiánok Jamaikán, akik túlélték a spanyol és angol hódítást. A felfedezés Kolombusz Kristófhoz vezethető vissza, először 1494-ben szállt partra Jamaikán és ekkor Spanyolország birtokává nyilvánította. A spanyolokat később az angolok telepítették ki és 1655-ben teljesen angol kézbe került a sziget. A spanyol uralmat követő angol, majd brit uralom idején Jamaica a világ legfontosabb cukorexportáló országává vált, amit a behurcolt afrikai rabszolgák tömeges alkalmazása tett lehetővé, egészen az 1800-as évekig, amikor a rabszolga-kereskedelem betiltásra került. A lakosságban azonban nyoma maradt a rendszernek, hiszen a feketék száma hússzorosa lett a fehérekének. Jamaika lassú függetlenedésének végét 1962-ben, a Nyugat-indiai Szövetségből való kilépéssel érte el. Ezután gazdasági növekedés, gyáripari, mezőgazdasági és főként idegenforgalmi tőkebefektetések következtek. Párhuzamban azonban az egyenlőtlenség is növekedett, majd a lassuló világgazdasággal párosulva egy kisebb hanyatlás következett be. Az 1980-as évek vége fele fellendülésnek indult az ország és Jamaika virágzása azóta is megállíthatatlan. A múlt hatására az ország lakossága meglehetősen kevert, túlnyomó többsége a rabszolgák leszármazottja.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok 30 napig vízummentesen tartózkodhatnak az országban. Fontos, hogy az utazáshoz a hazaérkezéstől számított minimum 3 hónapig érvényes útlevélre van szükség. A beutazáskor egy személyes adatlapot és egy vámnyilatkozatot kell kitölteni. Az országba élelmiszert bevinni szigorúan tilos!

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontban.

Dengue-láz, Zika vírus

Mindkét betegség szúnyogok által terjesztett vírusfertőzés. A szigetországban régebb óta előfordulnak dengue-láz okozta megbetegedések, valamint 2016 januárjában igazolták a Zika-vírus jelenlétét Jamaikában. A 2 megbetegedés tünetei hasonlóak, többek között láz, fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütés, valamint izom- és ízületi fájdalmak. Amennyiben a jelzett tünetekhez hasonlók jelentkeznének, javasoljuk, haladéktalanul forduljanak orvoshoz, ne próbálkozzanak saját gyógykezeléssel, mivel egyes orvosi rendelvény nélkül szedhető gyógyszerek (pl. lázcsillapítók) súlyosbíthatják a betegséget. A betegségek ellen védekezni csak a szúnyogcsípések kivédésével lehet! Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue- és zika-veszélyes területen tartózkodtak.

Külföldiként az esetleges orvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, emiatt célszerű nagyobb értékű utasbiztosítást kötni az utazás megkezdése előtt!

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Az országon belüli nagyobb utazáshoz igénybe vehető a kingstoni, a Montego Bay-i es a Negril-i repülőtér is. A helyi közlekedés legnagyobb része autóbusszal és taxival történik. A buszokról tudni kell, hogy igen zsúfoltak és gyakori rajtuk a zseblopás. A taxis közlekedés alapvetően biztonságos, érdemes a szálloda által hívott taxit igénybe venni. Fontos tudni, hogy a regisztrált taxik rendszáma piros alapon fehér, mindenképp ilyenbe szabad csak beszállni. Autóbérlés esetén figyelembe kell venni, hogy műszaki hiba vagy defekt esetén a városokban problémás, vidéken pedig még nehézkesebb a szervizeltetést gyorsan megoldani. Az országban a baloldali közlekedés van érvényben, az utak állapota viszont sok helyen rossz. Éjszaka lehetőleg ne vezessünk!

Közbiztonság

Az ország közbiztonsági helyzete a turisták által látogatott részeken jó, a szokásos óvintézkedéseket kell megtenni és érdemes használni a szállodai széfet. A szervezett utazás keretében érkezőknek érdemes az utazási iroda csoportjának programját követniük.

Képviseletek / konzulátusok

Jamaicában 2011 óta magyar TB konzuli iroda működik. (Tiszteletbeli Konzul: Bakon László, cím:10 Ripon Road, Kingston 5, Jamaica W.I., telefon: 1-876-929-4759, e-mail:  honconsulatehun@cwjamaica.com )

Nevezetességek, látnivalók

A legnagyobb turisztikai célpontok a délen fekvő főváros kivételével az északi parton találhatók: Negrilben, Montego Bayben és Ocho Riosban.

Kingston

Az ország fővárosa és egyben legnagyobb települése Jamaika délkeleti részén található. A város egyrészről egy egzotikus, napfényes dzsungel, másrészről a jól menő, virágzó üzlet otthona. A városban említésre méltó az oktatással, szabadidős tevékenységekkel kapcsolatos lehetőségek száma, de múzeumok, éttermek és szórakozóhelyek széles választéka is vár. Kingston a sziget kulturális központja. A gyarmati időkből származó építészettől a Hope Gardens-en át a vibráló utcai kultúráig, a város tele van izgalmakkal, szépségekkel és nem utolsó sorban a ’minden rendben’ életérzéssel, amit elmagyarázni nem lehet, érezni kell!

Montego Bay

Akik egy tökéletes fényképre vágynak a fehér homokos tengerparton, a királykék ég alatt a sugárzó napfényben pihenve, hűsítő koktéllal a kezükben, Montego Bay a legideálisabb helyszín. A Doctor’s Cave partszakasz Jamaikában az egyik leggyönyörűbb, elhíresült kristálytiszta vízéről. A városban megfizethető áron elérhető étel és italválaszték vár rád, hogy mindannyian együtt élhessétek át a ’minden rendben’ életérzést. A helyiek által csak ’MoBay’-ként ismert helység meglepő módon egy jeges élménynek is otthont ad, ahol mesterséges hó biztosítja a lehűlésre vágyók sportélményeit.

Negril

Fedezd fel a szigetet lóháton, és biztosíthatunk, hogy lélegzetelállító látványban lesz részed! A híres Red Stripe sör megkóstolásától a különleges helyi ételek kipróbálásán át a felpezsdült éjszakai élet adta számtalan lehetőség vár rád Jamaika legnagyobb tengerparti üdülőjén. Neve a ’Negrillo’ rövidítésében ered, amelyet a spanyoloktól kapott, jelentése: ’kis feketék.’

Ocho Rios

Ocho Riosban a vásárolni imádók álma válhat valóra, luxusminőségű plázái mind világmárkákkal, mind helyi tradicionális üzletekkel várják a shoppingkirálynőket lehetőséget adva arra is, hogy a sziget egy kis darabkáját magunkkal vigyük. A város a lenyűgöző, gyönyörű partok és a helyi kultúra ötvözete, így az egyik legjobb választás a jamaikai életstílus megismerésére. Az egyik legszebb természeti csoda található itt, a Dunn’s River vízesés, amit nem csak messziről lehet megcsodálni, ugyanis lehetőség van a sziklák megmászására és a vízben való megmártózásra is, a maradandó emlék garantált!

Gasztronómia

Jamaika mindenki számára kedvező ételválasztékkal várja az idelátogatókat.  A világi aromák és a hazai fűszerek ötvözete érzékelhető ételeikben, bemutatva ezzel az igazi Karib ízvilágot.

A sziget bőséges mezőgazdasági adottságai egész évben lehetővé teszik a friss helyi termékeket, a helyi szakácsok pedig tudásukkal és tehetségükkel biztosítják az érzékszervek kényeztetését. Az éttermekben széles a választék, a légkör nagyon hangulatos, a kiszolgálás elegáns.  Ezen kívül egyre több az utcai árus (streetfood), ahol a legtipikusabb étel, az úgynevezett „jerk“ kapható, amely egy különlegesen fűszerezett sült csirke szósszal, néha marhahússal helyettesítik.

A jamaikai rum a történelem részeként az ország büszkesége, amelynek rengeteg variációja lehetséges. Ezen kívül a helyi sör is igen kedvelt, legalább annyira szeretik, mint a rumot. Híres helyi specialitásuk a Red Stripe sör, alkoholtartalma 4,7%, azonban Red Stripe light, Dragon Stout és Malta néven alkoholmentes söröket is kínálnak. A csapvíz iható.

Ünnepek / ünnepnapok

Jamaikai ünnepek (munkaszüneti napok):

  • Január 1: újév napja
  • Hamvazó szerda: időpontja változik (húsvét előtt 46 nappal ünneplik)
  • Nagypéntek
  • Húsvét hétfő
  • Május 23: Labour Day
  • Augusztus 1: Emancipation Day (a rabszolgaság intézményének végét ünneplik ekkor)
  • Augusztus 6: Independence Day (az ország függetlensége kivívásának napja)
  • Heroes` Day: október harmadik hétfője (a jamaikai hősök ünnepe)
  • December 25 es 26: Karácsony

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia