kuba 63x63 px Kuba

Kubára a legtöbb klisé igaz: tényleg zenéből vannak az emberek, tényleg nagyon bírják élvezni az életet, tényleg áthat mindent a „manana” feeling: Kuba soha nem siet. Havanna nélkül nem igazi egy kubai utazás, ha pedig a hagyományos, vidéki arcát is akarod látni a szigetnek, akkor le kell utazni a déli részre.

Kubában hiánygazdaság van, sok mindent nem lehet – főleg a helyieknek- megvásárolni, és igen, teljesen külön árképzés van a turistáknak: turistaként nem olcsó hely. A legtündéribb kubai idegenvezető vár Titeket a programokon magyarul! Érdemes átalakítót vinni, a legtöbb szállodában amerikai szabványú dugaljak vannak.

Főváros: La Habana = Havanna

Utazási idő Budapestről: kb 15 óra

Időeltolódás:  -6 óra Budapesthez képest, kivéve télen-nyáron -6 óra, de az órákat Európától eltérően március második és november első vasárnapján állítják előre, ill. vissza

Nyelv: spanyol, angolul a turizmusban dolgozók általában beszélnek

Pénznem: kubai konvertibilis peso (CUC), váltópénze a centavo (1 konvertibilis peso = 100 centavo). A kubaiak számára nem konvertibilis peso is forgalomban van. Érdemes EUR-t vinni és átváltani konvertibilis pesora váltani. USA-dollár átváltásakor büntetőadót kell fizetni. Kártya használat korlátozott, szállodákban lehet vele fizetni.

Kuba utazási ajánlatok

Kuba Időjárása

Kuba éghajlata szubtrópusi, kissé eltér a többi karib szigettől, novembertől márciusig kissé hűvösebb van, január a leghidegebb hónap. Áprilistól hosszú, forró nyár veszi kezdetét. Több csapadék esik nyáron, de az meleg, trópusi eső, hurrikánra leginkább szeptember – októberben van esély.

Ajánlott Időszak Kubai Utazáshoz

novemertől augusztusig

 

kuba kuba kuba kuba kuba kuba kubai utazas kubai nyaralas kubai nyaralas kubai eskuvo kubai eskuvo kubai naszut width=
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

Kuba 1959 óta szocialista köztársaság, bár az utóbbi években megkezdődött a nyitás a nyugat, elsősorban az USA felé. A Karib-tenger legnagyobb szigete, Magyarországnál nem sokkal nagyobb. Florida partjaitól 145 km-re délre található. Nyugaton és Keleten nagyobb hegységei is vannak, a sziget belsejében fenyő – és mahagónierdőket is találunk, a partok mentén pedig sok a mangrove mocsaras terület.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar állampolgárok számára a kubai utazás vízumköteles, a vízumot (turistakártya) itthon is megvásárolhatja vagy a Kubai Köztársaság Budapesti Nagykövetségén, az útlevélnek a kiutazáskor még 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A vámszabályok elég szigorúak, pl. az ország elhagyásakor egy személy 23 db kubai szivart szállíthat ki  számla nélkül, ezeket a kézipoggyászban kell elhelyezni.

Védőoltások, egészség

Kötelező védőoltás nincs.

Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontnál. Az egészségügyi ellátó rendszer kiváló (megfelelő biztosítás szükséges)

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Kubában jobb oldali közlekedés van, az utak állapota nem a legjobb, gyakorlatilag semmi nincs kitáblázva… Autóbérlést spanyolul tudóknak ajánljuk csak: ha felveszitek a stopposokat, remek útbaigazítást kaphattok, de vidéken angolul nehéz boldogulni, de a biztonsággal jellemzően nincs gond. A buszok zsúfoltak, kivéve a drágább turistabuszokat. A vonatközlekedés nem jó, a vasúti kocsik még a magyaroknál is régebbiek és pocsék állapotban vannak. Érdemes turistabuszokkal vagy privát transzferrel utazni. Az utakon gyakori a fegyveres katonai ellenőrzés.

Képviseletek / konzulátusok

Dr. Drexler András, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet

Embajada de Hungría – La Habana

Calle G # 458 entre 19 y 21, Vedado, Plaza de la Revolución, La Habana, Cuba

Központi telefonszám: +53 7 833-3365

Ügyeleti mobil telefonszám: (SMS is) +53 5 280-2110

E-mail: mission.hav@mfa.gov.hu

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia

Kubai Nevezetességek, látnivalók

Havanna : 2 millió lakosával La Habana a karib térség egyik legnagyobb és mindenképpen legélettelibb városa! Az óváros UNESCO Világörökség, elég bizarr élmény: olyan egykor szép, 19. századi házak sorakoznak egymás hegyén- hátán, amelyek az összedőlés nagyon közeli határán állnak…Ezek, a közöttük lévő szűk kis utcácskák, az élőzene határozzák meg a környék hangulatát. Az 1950-es években épült, akkor modern városközpont, a Vedado legismertebb szállodája a Nacional: a 30’-as évektől előszeretettel látogatják hírességek, mint Frank Sinatra, Hemingway, Churchill, híres divattervezők, államfők és hollywoodi sztárok: a havannai történelem szerves része, de attól még Te is megihatsz egy mojitot vagy bármit kubai rumból, és ha bírod, elszívhatsz egy szivart a teraszán! Havannában a Nobel díjas, nagy macsó író, Hemingway törzshelyei, a La Bodeguita Del Medio, és a Floradita felkeresése kihagyhatatlan.

A városnak strandjai is vannak, a legjobb a Playas del Este, ami kb 20 km-re van a központtól.

A Vedado városnegyedben elterülő Forradalom Tere politikai nagygyűlések, ünnepek színtere, legutóbb a pápai látogatásra került itt sorA 109 méter magas, szürke márványból készült Jose Marti emlékműbe lifttel fel lehet menni, szép a kilátás. Jose Marti a kubaiak nemzeti hőse, szabadságharcos és költő volt, aki Kuba függetlenségéért küzdött. Malecon: a híres part menti sétány, a helyiek kedvelt délutáni gyülekező helye.

San Cristobal katedrális, Capitolium, Fegyverek tere, Szent Ferenc tér és katedrális szintén kötelező turistalátványosságok.

Tropicana Cabaret: legendás szórakozó hely, a Tropicana show táncosnői profik, pompás kosztümök, látványos dekoráció és vibráló élő zene alkotja a kb 2 órás programot, nagy élmény!

Varadero kb 130 km-re van a fővárostól, egy védett félszigeten fekszik, gyönyörű, púderhomokos strandja, szép szállodái, hatalmas parkjai vonzzák a nyaralókat. A legtöbben maradnak a Havanna – Varadero kettősnél, de ha van több időd is, az igazi Kubáért vidékre kell utazni. Cienfuegos, 325 km-re Havannától az egyik leghangulatosabb kubai város, az Escambray hegyek lábánál fekszik, kikötője festői, sokszor hasonlítják New Orelanshoz, 2005 óta UNESCO Világörökség a belvárosa. A Vinales –völgyben a természeti látnivalókon kívül a dohánygyártás megismerése is lenyűgözhet, még ha elszívni nem is akarod a kiváló szivarokat..

Gasztronómia

A kubai ízvilágra nagy hatással volt spanyol, amerikai és indián kultúra. Kubában kedvelt a fekete babbal kevert fehér rizs, vagyis congri.

isteni grillezett fogásokat készítenek. Tipikus kubai fogás még az ajiaco, ami nem más, mint húsleves zöldségekkel

Ünnepek / ünnepnapok

Jan. 1.  felszabadulás ünnepe
Jan 2. fegyveres erők győzelmének ünnepe
May 1. május 1.
May 20. Függetlenség Napja
Júl. 25-27. Függetlenségi Háború kezdetének ünnepe
Okt. 10. A függetlenségi háború napja
dec. 25-26.Karácsony