Karib szigetvilag 63x63 px St. Lucia

St Lucia, a legzöldebb karib sziget amolyan kettő az egyben: Rodney Bay csodálatos öble északon modern komfortot kínál. A déli részen Soufriere lenyűgöző ültetvények bájával, rejtett strandokkal és a fotóra kívánkozó természeti csodával, a Piton hegyekkel vár.

Főváros: Castries

Utazási idő Budapestről: kb 18 óra (átszállással)

Időeltolódás: -5 óra télen, -6 óra nyáron

Nyelv: hivatalos nyelv az angol, de a francia alapú antillai kreol nyelvet (Patois) használják a köznyelvben

Pénznem: Kelet-Karibi Dollár (XCD), 1 XCD kb. 105 HUF, az USD- hoz kötött az árfolyama

220 V / 50 Hz váltóáram, néhány hotelben 110 V / 60 Hz. A leggyakoribb a hárompólusú, brit típusú dugalj, adapter szükséges

St. Lucia utazási ajánlatok

St. Lucia Időjárása

Forró trópusi klímáját egész évben passzát szelek enyhítik. A szárazabb időszak kissé alacsonyabb hőmérsékletekkel decembertől májusig tart, ősszel több csapadék esik. Átlagos hőmérséklet 30 C körül van, kívül esik a hurrikán övön!

St. Lucia időjárása Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 29 29 30 30 31 31 31 31 31 31 31 30
Minimum hőmérséklet °C 23 23 23 24 25 25 25 25 25 25 26 24
Vízhőmérséklet °C 27 27 27 27 28 28 28 29 29 29 28 28
Napsütéses órák száma (óra/nap) 8 9 10 9 9 9 8 8 9 8 8 8
Csapadék mennyiség (mm/hó) 92 57 27 66 63 140 171 172 193 192 167 102


Ajánlott  utazási időszak

Saint Lucia éghajlata egész évben kiváló az utazáshoz

kivalo kivalo kivalo kivalo kivalo kivalo kivalo kivalo nagyon jo nagyon jo kivalo kivalo
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

Saint Lucia a Kis-Antillák Szél felőli-szigetcsoportjának ívében fekvő szigetállam. A Saint Vincent és a Grenadine-szigetektől északkeletre, Barbadostól északnyugatra, Martinique-tól délre helyezkedik el. Területe 620 km², lakosainak száma mintegy 160 000. Szirakúzai Szent Lucáról nevezték el első európai gyarmatosítói, a franciák. A sziget vulkanikus eredetű, trópusi éghajlatú földjén cukornádat, banánt, kókuszdiót, kakaót és citrusféléket termesztenek. Pontosan olyan sziget, amiről a karibi térségbe utazók álmodnak: egy kis, buja trópusi ékkő, ami még talán kevésbé ismert.

St. Lucia mindössze 43 km hosszú és 23 km széles, dús, trópusi növényzet borítja, állatvilága is a térség szigeteinél jelentősebb. Legmagasabb csúcsa a Mount Gimmie, a nyugati parton jellegzetes vulkáni eredeti csúcsok, a Piton –hegyek alakítják a tájképet. A Gros Piton és a Petite Piton gyakorlatilag a tengerből emelkedik ki. Itt találhatók a sziget kénes forrásai, olyan vulkáni eredetű kráterek, amelyek ma is ként és egyéb gázokat bocsátanak ki. A hegyeket folyók, patakok hálózzák be, amelyek a sziget egyes részein termékeny völgyeket hoztak létre. Természetesen itt is kiválóak a strandok, mint a Karib-térségben általában, a szigetet tiszta, meleg vízű Karib- tenger öleli körül, és egész évben élvezhetitek a napsütést!

Egy kis történelem:

A szigetet 1502-ben, Szent Lucia napján fedezte fel Kolumbusz. A karib indiánok lakta szigeten az angolok létesítettek először települést 1605-ben, de a harcias őslakosok menekülésre kényszerítették őket. 1651-ben a szigetet a franciák foglalták el. 1663 és 1667 között britek uralták a szigetet. A következő években gyakran cserélt gazdát, ezért is hívják a szigetet a „Nyugat-Indiák Helénájának”. 1979. február 22-én Saint Lucia kikiáltotta függetlenségét.

Be- és kiutazási szabályok

Az országba utazó magyar állampolgárok rövid időtartamú (180 napon belül 90 nap) vízummentes beutazásra és tartózkodásra jogosultak, azonban ehhez az elutazástól számított 90 napig érvényes útlevél szükséges!

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontban.

A Dengue-láz gyakori helyi népbetegségnek számít Latin-Amerikában és a Karib-térségben. A csapadékos meleg idő kedvez a dengue-láz terjedéséért felelős szúnyogok szaporodásának. Egyelőre nem létezik olyan védőoltás vagy gyógyszer, amely megakadályozná a dengue-láz vírussal való megfertőződést. Ellene védekezni csak a szúnyogcsípések kivédésével lehet.

Ha hazatérésük után fejfájás, magas láz, hányás, hasfájás jelentkezik, ne felejtsék el tájékoztatni a kezelő orvosukat, hogy dengue-láz veszélyes területen tartózkodtak.

Külföldiként az esetleges orvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, emiatt célszerű nagyobb értékű utasbiztosítást kötni az utazás megkezdése előtt!

Helyi közlekedés / Autóbérlés

A közlekedés bal oldali, hasonlóan Nagy-Britanniához. Az utak többsége kétsávú, viszont szűkek. A tömegközlekedés elég kaotikus. A taxik kiválasztásakor ajánljuk a helyi hivatalos taxi társaságok gépjárműveinek használatát. Autóbérlésnél érdemes odafigyelni, az utak minősége eltérő, a vidéki területeken gyakran használhatatlan utakat is lehet találni.

Nevezetességek, látnivalók

Castries

A főváros a sziget legnagyobb és legnépesebb települése, nyüzsgő kikötőváros. Legyen szó gyümölcsökről vagy kézműves termékekről, a város rendkívüli népszerűségnek örvend a vásárlók körében, amit a rengeteg nagyobb áruháznak és a Castries piacnak köszönhet. Városnézés közben ajánlott célpont a Szeplőtlen Fogantatás Katedrálisának helyi művészei által készített falfestmények, valamint a Derek Walcott tér, amely St. Lucia Nobel-díjas költője után kapta a nevét. A Morne Fortune (Jószerencse-domb) tetejéről – itt vívták csatájukat a franciák és az angolok a sziget birtoklásáért – pazar kilátás tárul a látogatókra.

Piton hegyek

A sziget jellegzetes tájképét adó hegyek az UNESCO által természeti Világörökség részévé lettek nyilvánítva, Saint Lucia délnyugati végében emelkednek ki a tengerből. A magasabb hegy, a Nagy Piton 770 m, az alacsonyabb Kis Piton pedig 743 m magas. A hegyek körüli vizek a Karib-tenger halban leggazdagabb területei közé tartoznak, rendkívül változatos élővilággal. A szárazföldön trópusi esőerdők és trópusi száraz erdők váltakoznak, számos ritka növénynek adva otthont, nem beszélve 5

Gasztronómia

Az ország gasztronómiája a francia konyhához áll közel. A borsot szívesen alkalmazzák. Az ínyenceknek ajánlott kipróbálni a helyi konyhát, aminek a rengeteg, csak a szigeten található fűszerféle használata ad sajátosságot. A sok finom friss hal és tenger gyümölcsei mellett a helyi konyhában jellemző a disznó- és csirkehús használata. A helyi konyhában keverednek a fekete rabszolgák által kitalált étkek és a francia, angol konyha hagyományai. Nagyon sok és finom a szigeten nőtt trópusi gyümölcs, hatalmasak a mangók és lédúsak a maracuyák. Bár Saint Lucia kicsi, ehhez képest elég nagy az éttermek választéka.

St. Lucia területén nem biztonságos csapvizet fogyasztani, a boltokban kapható ásványvizek fogyasztása ajánlatos.

Közbiztonság

Nem javasoljuk, hogy éjszaka elhagyatott területeken közlekedjenek, valamint értékeiket ne hagyják a tengerparton, vagy a bérelt gépjárműben felügyelet nélkül.

Képviseletek / konzulátusok

Saint Lucia szigetére nincs akkreditálva magyar külképviselet.

Ünnepek / ünnepnapok

  • Január 1./2.: újév
  • február 22.: függetlenség napja
  • tavasz: nagypéntek
  • tavasz: húsvétvasárnap és húsvéthétfő
  • május 1.: a munka napja
  • május/június: pünkösdhétfő
  • augusztus 1.: A felszabadulás napja
  • október 2.: Új kenyér ünnepe
  • December 13. Lucia (Luca)-nap
  • december 25./26.: karácsony

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia

Az oldalon szereplő képeket köszönjük az St. Lucia Tourism Authority-nek.