Kozel Kelet 63x63 px Egyesült Arab Emírségek

Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Al-Fujairah, Umm Al-Quwain és Ras al Khaimah Emirátusok

Dubaj mindazoknak való, akik kíváncsiak arra, hogy felfoghatatlanul sok pénzből egy sivatagi országban mi mindent lehet felépíteni.  Az Emirátusok nem  hátizsákos úti cél, a kinti kiadások vonatkozásában nyugat-európai átlagos árszinttel érdemes számolni, a sok vonzó program ára megdobja a büdzsét. Vannak azonban ingyenes program lehetőségek, látnivalók is, erről bővebben itt olvashatsz: 3 tévhit Dubai utazással kapcsolatban

Jól kombinálható más úti célokkal (pl. Maldív-szigetek, Mauritius, Bali). Ha saját partszakasszal rendelkező szállodában szeretnél lakni, más emirátusokban jobb áron foglalható, és sok általunk kínált szálloda ingyenes shuttle járatot üzemeltet Dubajba.

Ne az menjen az Emirátusokba, aki kulturális turizmust tekinti egy utazás fő értékének, viszont aktív kikapcsolódásra, tengerparti pihenésre családoknak, pároknak, baráti társaságoknak ideális!

Főváros: Abu Dhabi

Utazási idő Budapestről: kb 5 óra

Időeltolódás: nyáron + 4 óra, télen + 3 óra

Nyelv: arab, beszélt nyelvek: perzsa, angol, hindi, urdu

Pénznem: Emirati Dirham (AED v. DHS), váltópénznek Amerikai Dollárt (USD) érdemes bevinni, 1 USD = kb. 3,65 AED, a szállodákban Visa, Mastercard, Amex kártyákat elfogadnak. Pénzt váltani a hivatalos pénzváltó helyeken,  bankokban vagy a bevásárló központokban lehet, szállodában nem érdemes

Dubai utazási ajánlatok

az Emirátusok időjárása

Az Egyesült Arab Emirátusok éghajlata alapvetően két évszakos: a nyár áprilistól novemberig, a tél decembertől márciusig tart, rövid átmeneti időszakokkal. Az ország éghajlata a téli hónapokban enyhe, nyáron forró. A belső területeken az éghajlat száraz, a tengerparti részeken viszont gyakran magas a páratartalom. Eső gyakorlatilag szinte csak a téli időszakban van.

A hivatalok, üzletek, lakások és gépkocsik erősen légkondicionáltak, mely nélkül az éghajlat nehezen lenne elviselhető a nyári hónapokban. Célszerű óvatosan viszonyulni a légkondicionáláshoz: mindenütt szeretik túlhűteni a helyiségeket, így aki erre érzékeny, könnyen megfázhat

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

Októbertől májusig

kivalo kivalo kivalo kivalo nagyon jo nem a legjobb nem a legjobb nem a legjobb jo_valtozo kivalo kivalo kivalo
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec
Jan Feb Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szep Okt Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 24 25 29 33 38 40 42 42 40 36 31 26
Minimum hőmérséklet °C 12 14 17 20 23 25 28 29 26 22 18 15
Vízhőmérséklet °C 22 21 22 25 29 31 32 33 33 31 28 25
Napsütéses órák száma (óra / nap) 9 11 11 11 13 13 12 12 12 11 10 10
Esős napok száma (nap / hó) 6 3 6 3 0 0 0 0 0 0 1 3

 


Egzotikus utak, nyaralás, körutazás, nászút - Dubai kirándulások

Ha már az Egyesült Arab Emirátusokban járunk, a szálloda és a tengerpart nyújtotta kikapcsolódás mellett érdemes jobban is körülnézni. A számos csoportos és egyéni (akár magyar nyelvű) kirándulások során felfedezhetjük a 7 Emirátus modern és történelmi látnivalóit.

Hajózhatunk a tengeren, a Creek-en, a Marina-n vagy az „arab fjordokban”. Megismerkedhetünk a régi arab kultúrával vagy a sivatag misztikus világával. A játékosabb élményeket kereső utazók pedig a vízi parkokban vagy a Ferrari World-ben adózhatnak a gondtalan kikapcsolódásnak.

Helyrajz

Dubai (vagy Dubaj): a Dubajba látogatók akár egy nap alatt is ízelítőt kaphatnak az országból, mivel a változatos vidékek, látnivalók kis területen találhatók. Az Emírség néhány évtized alatt, az olajnak köszönhetően, hatalmas változásokon ment keresztül. Hatalmas luxusvillák, fényűző szállodák, bevásárlóközpontok épültek fel alig pár hónap alatt, amelyek ultramodern várossá formálták. Az emírség híres arról, hogy ha valamit elterveznek, azt meg is valósítják rövid időn belül. Dubaji utazás során több területen választhatnak utasaink szállodát. Bur Dubai és Deira negyedek alkotják Dubaj belvárosát, itt városi szállodák vannak, általában a tetőn található egy medence, a főbb látványosságok pedig könnyen elérhetők. Innen a strandokat taxival lehet megközelíteni. Jumeirah Beach Dubai üdülőrésze, ez a legközelebb eső tengerpart, itt találhatók az olyan híres szállodák, mint a Burj Al Arab, vagy a Jumeirah Beach Hotel. Sharjah: Sharjah a kb. 636.000 lakosával és 2.600 km2 kiterjedésével a harmadik legnagyobb emírség az Egyesült Arab Emirátusokban. Sharjah-t az Emirátusok kulturális központjának is nevezik, több mecset és múzeum is található itt. Sharjah az egyetlen emírség, ahol az alkohol birtoklása, fogyasztása és kereskedelme is tiltott. Sharjah csupán néhány kilométerre fekszik Dubaitól, bejutni néha mégis több órát is igénybe vehet a nagy csúcsforgalom miatt. Ajman: mindössze 260 négyzetkilométeres területével az Egyesült Arab Emírségek legkisebb államának számít. Szép fehérhomokos tiszta vizű strandjai vannak. Mivel Ajman nem kimondottan turistacélpont, így kis bazárok, szuvenírshopok nincsenek, a nagy City Center Mall-ban lehet sokféle árut vásárolni. Dubait legkönnyebben taxival lehet elérni, a 25 km-es út hossza forgalomtól függően változhat. Főleg azoknak ajánljuk, akik leginkább a hotelben szeretnének pihenni.

Be- és kiutazási szabályok

2015. május 6-tól teljeskörű vízummentesség lépett érvénybe: magyar állampolgárok a beutazás napjától legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel (magán-, diplomata, szolgálati) előzetesen beszerzett vízum nélkül léphetnek be az Egyesült Arab Emírségekbe, és tartózkodhatnak az országban 6 hónapon belül 90 napig.

Izraeli pecsét jobb, ha nincs az útlevélben.

Vám- és devizaszabályok:
Kábítószer és pornográf kiadványok bevitele szigorúan tilos. Max. 2 liter alkohol és cigaretta 2.000 db cigaretta bevihető, valutakorlát nincs. A mák kábítószer alapanyagnak minősül, még süteményben is tilos bevinni!

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs.

Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontnál

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Az Emirátusok fejlett úthálózattal rendelkezik, mely döntően autópályákból áll. A gépkocsivezetés a nők számára teljesen korlátozásmentes. Az autópályákon a megengedett legnagyobb sebesség általában 120 km/óra, míg lakott területen 60-80 km/óra (figyeljük a jelzéseket, mivel a sebességkorlát egy-egy útszakaszon belül is változhat). A közlekedési szabályok betartását rendkívül szigorúan veszik: egyes közlekedési szabálysértések esetén – pl. sebességkorlátozás túllépése, sárga-piros lámpa figyelmen kívül hagyása, mobiltelefon használata, ittas vezetés, tilos parkolás – gyakorlatilag zéró-tolerancia érvényesül. A közlekedési szabályok betartását a rendőrség a legfejlettebb technikai eszközökkel ellenőrzi, s a szabálytalanságok elkövetőit magas – 200-2.000 AED közötti – összegű bírságokkal sújtja.

Dubaiban és környékén a nagy építkezéseknek köszönhetően sokszor van forgalmi dugó, főként a reggeli és esti órákban, a találkozók időpontja is a forgalomtól függ.

A tömegközlekedés fejlett: a metró teljesen automata, vezető nélküli metró. Két metróvonal van, a zöld és a piros. A zöld színű a világ leghosszabb, automatizált vasúti rendszere. A metró elejében drágább jeggyel lehet utazni: kényelmes bőrszékek, nagyobb hely, kilátás. A metrón tilos enni, inni, és rágózni, büntetnek érte! A közlekedés olcsó Dubajban. A NOL kártya használható a metrón is és a buszokon is. Távolság alapú a számlázás maximum 14 dirhamot von le naponta, ez kb 1000 Ft per nap.

Leginkább a taxival való közlekedést javasoljuk, olcsó, légkondicionált. A taxaméter AED-ben mutatja a tarifát, jellemzően 10% borravalót szoktak adni a taxisnak. A városban több taxitársaság is kínálja a szolgáltatásait. Nem érdemes alkudozni, hiszen sokszor a kialkudott tarifa többször változhat az út során. A repülőtéri úton tripla tarifával számolnak.

Autókölcsönzés: 21 évet betöltött, 1 éves jogosítvánnyal rendelkező magyar állampolgárok nemzetközi jogosítvány birtokában tudnak autót kölcsönözni, illetve gépjárművet vezetni.

Gasztronómia

Az Emirátusokban, különösen Dubajban minden ízlés és minden pénztárca megtalálhatja a megfelelő étkezést az olcsó utcai étkezdéktől nemzetközi gyorsétterem láncokon keresztül a magas minőségű (és árú) gourmet éttermek.

A hagyományos fogás a shawarma – libanoni stílusú kebab. Az elegáns éttermek többsége a szállodákban található, ahol alkoholt is felszolgálnak.

Szállodákban és éttermekben bármilyen ételt kockázatmentesen ehetünk, az utcai árusoknál a jól átsült ételeket ajánljuk.

Közbiztonság

Az EAE belpolitikailag stabil ország, távol tartja az ország határaitól a radikális iszlám tényezőket s a terrorista szervezeteket. A rendkívül magas életszínvonalon élő emírségi állampolgárok körében az emírségi vezetéssel szemben gyakorlatilag nincs politikai vagy szociális elégedetlenség. Az ország közbiztonsági helyzete nagyon jó, nagyon ritka a személy, ingatlan, gépkocsi elleni bűncselekmény.

Képviseletek / konzulátusok

Nagykövetség :Abu Dhabi

Cím: Al Khazna Tower (a Najda Street-en levő Nissan Autószalon melletti épület)

Levelzési cím:POB 44450 Abu Dhabi

Előhívó:00-971 Telefon:(2)-6766-190

Ügyeleti telefon: 971-56-6691290 (kizárólag sürgős esetben)

Fax: (2)-6766-215

E-mail: mission.abu@mfa.gov.hu

Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/abudhabi

Nevezetességek, látnivalók

Dubai:

Burj Khalifa: A maga 828 méterével jelenleg a világ legmagasabb épülete. A 124. emeletig lehet felmenni a normál jeggyel, ami kb az épület felénél található. Aki hajlandó extra pénzt fizetni, az felmehet a 148. emeletre fél órára. Felette magán apartmanok találhatóak. A belépő kb 9000 forintnak megfelelő dirham, naplemente óráiban drágább, és célszerű pár nappal előre lefoglalni a jegyet, mert előfordulhat, hogy ha aznap mész oda nem jutsz fel, akkora a sor.

Burj Al-Arab

A legmagasabb szálloda a világon, 321 méter magas. Helikopter leszállópályával is rendelkezik. A világ első hétcsillagos szállodája, a legolcsóbb szoba 1000 dollár körül van. A Muntaha étterem a szálloda része, amely 200 méter magasságban van a tenger felett és a világ leggyorsabb liftjével lehet megközelíteni.

Dubai szökőkút

A világ legmagasabb táncoló szökőkútja, 150 méter magasra szöknek a vízsugarak! Fél óránként változatos arab- és világzenét játszik, a Burj Khalifa tavon található, ezért akár hajóról is élvezhető az előadás.

Jebel Ali

Dubai kikötője, egyben a világ legnagyobb mesterséges kikötője. A várostól kb 35 km-re található. 1985-ben szabad-kereskedelmi zónát hoztak itt létre, vagyis az itt működő cégek nem fizetnek vámot, tizenöt évig mentesek társasági adó fizetése alól, és nem fizetnek személyi jövedelemadót sem..

Óváros

Az óvárosban található kis csónakokkal érdemes átkelni egyik partról a másikra és felfedezni a bazárokat. Igazából nem feltétlenül olcsóbb itt sem beszerezni az ajándékokat, de sokkal hangulatosabb. Itt található a Dubai Museum is amely a város történelmét mutatja be.

Abu Dhabi

A főváros és az Emirátusok székhelye. Sajátos hangulata van, amely a régi és az új, az ősi és a modern világ keveredéséből fakad. Al-Husn palota: ahogyan a helyiek nevezik, az „Öreg Erőd” egyike a kevés 30 évesnél idősebb épületnek.

Ünnepek / ünnepnapok

Január 1: Újév

December 2: Nemzeti nap

Az országban az iszlám vallási ünnepek eltérő időpontokra esnek minden évben (pl. a Ramadan, az ezt követő Eid Al Fitr; a mekkai zarándoklat idején az Eid Al-Adah; valamint Mohamed Próféta születésnapja; az iszlám újév).

 

Az iszlám legfontosabb ünnepe a Ramadán szent hónapja 2016-ban  június 06- július 5-ig tart. Az üzletek, éttermek és egyéb turisztikai szolgáltatások a megszokottól eltérő nyitva tartással működhetnek ebben az időszakban a Ramadán szabályainak szigorú betartása miatt. Érdemes más időpontot választani az utazásra, ha mégis az országban tartózkodunk,  a megszokottnál több tiszteletet illik tanúsítani a vallás iránt.

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipedia