Kozep és Del Amerika 63x63 px Costa Rica

Costa Rica  igazi trópusi paradicsom: burjánzó esőerdők, aktív vulkánok, fürdőzésre csábító hőforrások, mangrove mocsarak és a fehértől a sötétszürkéig számos színben pompázó homokos strandok jellemzik. A történelem nagy viharai elkerülték, igazi béke szigete, még hadserege sincs!

Főváros: San Jose

Utazási idő Budapestről: kb 18 óra

Időeltolódás  -8 óra nyáron,  -7 óra télen Budapesthez képest

Nyelv: spanyol

Pénznem: Colones (CRC), váltópénznek Amerikai Dollárt (USD) érdemes bevinni, amivel számos helyen fizethetni is lehet 1 USD = kb. 520 CRC. A szállodákban, üzletekben Visa, Mastercard és American Express kártyákat elfogadnak. Pénzt váltani a hivatalos pénzváltó helyeken, szállodákban, bankokban vagy a repülőtereken lehet

 Costa Rica utazási ajánlatok

Costa Rica időjárása

Costa Rica trópusi éghajlatú, a száraz (decembertől áprilisig) és esős évszak (májustól novemberig) váltja egymást. Szeptember és október a legcsapadékosabb. Viszont mivel a Karib-tenger és a Csendes-óceán között fekszik, és egyes hegyes területei magasan fekszenek, több mikroklímával is rendelkezik. Az utazás céljától és a régiótól függően egész évben látogatható. A csapadék inkább rövidebb, intenzívebb záporok formájában érkezik, napsütésre az esős évszakban is számíthatunk.

 Costa Rica időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 26 29 30 30 29 28 28 28 28 25 26 26
Minimum hőmérséklet °C 17 18 18 19 18 18 18 18 18 18 18 18
Vízhőmérséklet °C 27 27 27 28 29 29 28 28 28 28 27 27
Napsütéses órák száma (óra / nap) 7 7 7 7 7 7 6 6 6 6 6 6
Esős napok száma (nap / hó) 5 3 4 10 23 24 22 24 27 27 19 10

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

Októbertől májusig

kiváló kiváló kiváló kiváló nagyon jó jó - változó jó - változó nem a legjobb nem a legjobb jó - változó nagyon jó kiváló
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

A Közép-Amerikában fekvő Costa Ricát északról Nicaragua, délről Panama határolja. Keleti partjait a Csendes-óceán, a nyugatit a Karib-tenger mossa. Az ország közepén végigvonul a Kordillerák vulkanikus hegylánca, így területének nagy része vulkáni kúpokkal tűzdelt és sűrű erdőkkel borított hegyvidék. Változatos, öblökkel és félszigetekkel tarkított, keskeny sík sávban fekvő partvonalán finom vulkanikus homokkal fedett strandokat találunk. A társadalmi különbségek – a többi latin-amerikai országhoz viszonyítva – kevésbé nagyok. A legfontosabb gazdasági ág a mezőgazdaság (kávé, banán, ananász, kakaó) és az állattenyésztés (főleg szarvasmarha). Costa Rica mind a hét tartománya (Alujuela, Cartago, Guanacaste, Heredia, Limon, Puntarenas, San José) bővelkedik látnivalókban. A turizmus nagyon fontos az ország számára, a legtöbben az USA-ból érkeznek. Costa Rica élen jár a környezetvédelem, így a felelős turizmus szempontjainak érvényesítésében is (lásd Zöld és Segítő Utak), egy időben Közép-Amerika Svájcának nevezték. Ausztria méretű ország valódi értékét természeti kincsei adják. Területének harmadát ma is erdők borítják, számos nemzeti parkjában rendkívül gazdag növény és állatvilágot találtok. Costa Rica-i utazás során mindenképp keressétek fel Arenal ma is aktív vulkánját, melynek hőforrásai egy egészen más fürdő élményt kínálnak. Tortuguero mangrove mocsarai nappal hajókázásra csábítanak, éjjel pedig megleshetitek a tojást lerakó óriás teknősöket. Corcovado, Manuel Antonio vagy Guanacaste nemzeti parkjaiban pedig a világ egyik legváltozatosabb élővilágát figyelhetitek meg. Tengerparti nyaraláshoz választhattok karibi és Csendes-óceáni partokat is. A távolságok nem nagyok, legfontosabb látnivalói bejárásához min. 8-9 napos körutat érdemes tervezni, melyet néhány nap tengerparti pihenés követhet. Izgalmas kombinálni Panamával, így a természeti élményeket kulturális programmal is kiegészíthetitek.

Be- és kiutazási szabályok

A Costa Rica-ba történő utazáshoz magyar állampolgároknak nincs szüksége vízumra 90 napnál nem hosszabb turisztikai célú tartózkodás esetén. Elutazáskor kb. 25 USD kilépési illeték fizetendő.

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Viszont ha egy sárgalázzal érintett más országból érkezünk, a sárgaláz elleni védőoltást igazoló kiskönyv bemutatása szükséges.

Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontban.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Busz: A buszhálózat relatíve fejlett, mind hagyományos távolsági, mind minibusz társaságokkal beutazhatjuk az országot. San Joséban nincs központi buszpályaudvar, az egyes buszok különböző helyekről indulnak. Az árak alacsonyak, viszont a járatok időnként telítettek, ha nem is latin-amerikai módra zsúfoltak. A pontos menetrendet mindig ellenőrizzétek jegyvásárláskor.

Repülő: Costa Ricában két nemzetközi repülőtér üzemel San Joséban és Liberiaban. A nemzetközi menetrend szerinti és charter járatok ide érkeznek. A Nature Air és Sansa belföldi légitársaságok pedig két tucat helyi repülőtérre üzemeltetnek járatokat. A kisgépeket üzemeltető társaságokkal gyorsan és kényelmesen utazhattok valamennyi kedvelt turistacélponthoz. A menetrendet könnyen befolyásolhatja az időjárás, és a csomagkeret is alacsonyabb a nemzetközi szabályokhoz képest.

Taxi: A fővárosban és a kedvelt turisztikai helyszíneken számos társaság működik, használatuk biztonságos és árban is kedvező. San Joséban kötelező a taximeter használata, vidéken azonban megegyezés kérdése a tarifa. Rövidebb helyközi járatokra is igénybe vehetitek.

Autóbérlés: Számos társaságságnál foglalható, biztonságos és kedvelt közlekedési forma. Bizonyos területek meglátogatása esetén célszerű összkerékhajtásos modellt választani. Kerüljétek az éjszakai vezetést.

Képviseletek / konzulátusok

Costa Rica-ban nincs magyar nagykövetség, területileg a mexikóvárosi külképviselet az illetékes.

Nagykövetség: Mexikóváros

Cím: Paseo de las Palmas 2005, Lomas de Chapultepec, Delegación Miguel Hidalgo, México. D.F. 11000

Telefon:00-52-55  5596-18-22, 5596-05-23

Ügyeleti telefon (kizárólag sürgős esetben): 00-521-55–54-55-50-68

E-mail: mission.mex@mfa.gov.hu

Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/mexicocity

Tiszteletbeli Konzul: José Guillermo Rojas

Cím: Edif. Taca La Uruca Diagonal a la Compania Pozuelo San José, Costa Rica

Telefon: 00- 506 2242-1277 ; 8813-7608

Ügyeleti telefon (kizárólag sürgős esetben): 8824-4969 (mobil)

E-mail:canrojas@amnet.co.cr

Nevezetességek, látnivalók

San José: Maga a főváros Costa Rica kevésbé vonzó része. Mindenképp térjetek be azonban az Arany Múzeumba, ahol Costa Rica történelmével ismerkedhettek a kiállított arany- és ezüsttárgyakon keresztül. A környék annál több látnivalót kínál: A Poas Vulkán türkiz krátertava, a Dokka kávéültetvény, La Paz Kert vízesései és Sarchi kézműves falu  kötelező programok. Itt akár a híres tukán madárral a karotokon is fényképezkedhettek.

Arenal Vulkán Nemzeti Park: A mintegy 40 éven át folyamatos lávafolyót produkáló vulkán napjainkban csendesebb, de gőzölgő kúpjával ma is lenyűgöző látványt nyújt. Az Arenal környéke csábít a kirándulásra. Sétálhattok a lombkoronák között futó függőhidakon, suhanhattok a 200 m magasan kifeszített kötélpályákon, hajókázhattok a Cano Negro folyón, esténként pedig ellazulhattok a számos hőforrásra épült, természetes gyógyfürdőkben.

Tortuguero: A karibi partvidéken elterülő mangrove mocsár maga a nagybetűs természet. Már a szállásotokra is hajóval tudtok eljutni, sűrű erdők, számtalan madárcsipogás, és lusta krokodilok mellett elhaladva. Az itteni hoteleket – inkább lodge-okat – tulajdonképpen körbeveszi az erdő (vigyázzatok a szobátok tetején csücsülő majmokkal!). A szervezett hajótúrák mellett kajakba is pattanhattok. Július-augusztus a tengeri teknősökről szól. Három faj is Tortuguero vad tengerpartjain rakja le tojásait, hogy augusztus végén/szeptemberben innen induljon útjára az új generáció.

Manuel Antonio Nemzeti Park: A nemzeti park nem csak a számos emlős- és madárfaj (a kedvenc a lajhár) miatt az egyik leglátogatottabb része Costa Rica-nak, de fehérhomokos tengerpartja, kékeszöld színű, egész évben meleg vizei, dombokat befedő esőerdei, és a fővároshoz való közelsége is kedvelt uticéllá teszi.

Monteverde Biológia Tájvédelmi Körzet: Az 50-es években, egy amerikai Kvéker közösség települt Monteverde városába, és hozott létre egy ma is működő mezőgazdasági kolóniát. A Monteverde Biológia Tájvédelmi Körzet világhírű tudományos munkát végez a helyi kihalás szélére került varangyfaj, és számos emlős-, madár- és pillangófaj megőrzésére. A természetkedvelők, kirándulni szeretők, aktív kikapcsolódást kedvelők vidéke.

A Karib partvidék: A jamaicai betelepülőknek köszönhetően sajátos afro-karib hangulat lengi be Limon és Moin kikötőinek környékét, a manióka és banánültetvények között kis falvakat. A dél-keleti országrész gyönyörű tengerpartjai, korallzátonyai, a trópusi esőerdők titokzatos ösvényei igazi paradicsomi körülményeket kínálnak a napfény, a tenger, a természet szerelmeseinek.

Corcovado Nemzeti Park: Costa Rica egyik legérintetlenebb régiója. Lagúnák, mangrove mocsarak, sűrű- és magas esőerdők és 46 km-nyi tengerpart nyújt otthont számos kihalófélben lévő fajnak, mint a tapír, a párduc vagy az ara madár. Romantikus, minden kategóriát felölelő családi vagy közösségi üzemeltetésben lévő lodge-okban – sok helyen önkéntes telefon- és internethálózat – mentes környezetben – élvezhetitek a teljes kikapcsolódást.

Guanacaste: Gyönyörű öblök, erdő borította sziklák, vulkánok, vad folyók, szürke, arany és fehér színekben pompázó homokos strandok, szelíd hullámok, egész évben meleg, kristálytiszta kék víz. Tökéletes választás, ha a nap és a tenger szerelmesei vagytok.

Gasztronómia

A Costa Ricai konyhát visszafogott ízek jellemzik, főleg zöldségekre és gyümölcsre épül. A rizs és fekete bab kombinációja hagyományosan valamennyi étkezés része. A trópusi éghajlatnak köszönhetően egész évben fellelhetőek a friss hozzávalók. Alapvetően a spanyol konyha elemei jellemzik, de számos népcsoport konyhájából vettek át ételeket. Az ország nagy szarvasmarha tenyésztő, így a kitűnő steak hazája is.

Ünnepek / ünnepnapok

Január 1 – Új év napja

Március 19 – San José, a főváros védőszentjének ünnepe

Április 11 – Juan Santamaría napja

Május 1 – A munda nemzetközi ünnepe

Július 25 – Guanacaste elfoglalásának napja

Augusztus 2 – a Los Angeles-i Szűz (Costa Rica egyik Védőszentje) napja

Augusztus 12 – Anyák napja

Szeptember 15 – A Függetlenség napja

Október 12 – A Kultúrák napja (Kolumbusz ünnepe)

December 25 – Karácsony

Húsvét – A Húsvét vasárnap előtti hét (a Szent Hét), munkaszünet az országban.

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipedia