Kozep és Del Amerika 63x63 px Ecuador

A Dél-Amerikába vágyók talán nem Ecuadorra böknének rá elsőként. Pedig a kontinens egy viszonylag kisebb országában benne van az egész Dél-Amerika sava-borsa.

A jó ecuadori program mindenfajta programból tartalmaz egy kicsit, dél-amerikai viszonylatban ezt mérsékeltebb árakon valósíthatjátok meg. Sajnos a Galápagos-szigetekre ez nem érvényes, a világhírű sziget-együttes felkereséséhez mélyebben a zsebbe kell nyúlnotok Ha mégsem elégednétek meg egy országgal, Peruval és/vagy Bolíviával kombináljátok!

Főváros: Quito

Utazási idő Budapestről:kb 16-20 óra

Időeltolódás Nyáron -7 óra, Télen -6 óra Budapesthez képest

Nyelv: spanyol

Pénznem: Amerikai dollár (USD), váltópénze a helyi centavo (az amerikai cent érmék értékeit követve). A szállodákban, üzletekben Visa, Mastercard és American Express kártyákat elfogadnak. Pénzt váltani a hivatalos pénzváltó helyeken, szállodákban, bankokban vagy a repülőtereken lehet

Ecuador utazási ajánlatok

Ecuador időjárása

Ecuador az egyenlítőn fekszik, így éghajlata trópusi. Viszont három elkülönülő domborzati egységre bontható, ami a klímájára is hatással van. A tengerpart trópusi éghajlatú, világosan elkülönülő esős (januártól-májusig) és száraz (júniustól-decemberig) évszakkal. A felföldek mérsékelt hegyvidéki éghajlat uralkodik, hűvös reggelekkel, de kellemesen meleg nappalokkal. A keleti országrészben szintén trópusi az időjárás, forró nappalokkal és nyáron sűrű záporokkal. A főszezon júniustól szeptemberig tart, kivéve Galápagos, ahol januártól-májusig a legkedvezőbbek a feltételek. Október és november ideális egy teljes körúthoz, és az árak is mérsékeltebbek.

 Ecuador időjárás Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 31 30 31 31 30 29 27 27 28 27 30 31
Minimum hőmérséklet °C 8 8 9 9 9 8 8 8 8 8 8 8
Vízhőmérséklet °C 24 26 25 24 24 23 22 21 21 22 22 23
Napsütéses órák száma (óra / nap) 3 3 3 3 4 7 7 8 7 3 2 2
Esős napok száma (nap / hó) 13 13 18 19 16 11 7 6 11 15 16 15

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

Októbertől májusig

nagyon jó időjárás nagyon jó időjárás jó - változó időjárás nem a legjobb időjárás nem a legjobb időjárás kiváló időjárás kiváló időjárás kiváló időjárás kiváló időjárás nagyon jó időjárás nagyon jó időjárás nagyon jó időjárás
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec

Helyrajz

Ecuador a dél-amerikai kontinens észak-nyugati részén, Kolumbia és Peru között fekszik. Nyugatról 2337 km csendes-óceáni partvonal határolja. Négy fő régiója van: a nyugati partvidék, a Costa; az ország közepén végighúzódó Andokot is magába foglaló hegyvidék, a Sierra; az amazóniai esőerdők keleti részét – és az ország területének felét kitevő – Oriente; valamint a kicsit különc Galápagos-szigetek, a Región Insular. Ecuador gazdaságilag – az ország olajkincsének ellenére – gyenge, főleg nyersanyagexportra és mezőgazdaságra épül. A változatos etnikumú (mesztic, bennszülött, spanyol és fekete) lakosság nagy része a központi régióban és a partvidéken él. A hivatalos spanyol mellett sokan beszélnek kecsua és egyéb indián nyelveket. Kultúrájára a spanyol és az indián hagyományok sajátos keveréke a jellemző.

Be- és kiutazási szabályok

Az Ecuadorba történő utazáshoz magyar állampolgároknak nincs szüksége vízumra 90 napnál nem hosszabb turisztikai célú tartózkodás esetén. Az útlevélnek a belépéstől számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

 

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Viszont ha egy sárgalázzal érintett más országból érkezünk, a sárgaláz elleni védőoltást igazoló kiskönyv bemutatása szükséges. Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontnál.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Repülő: Számos útvonal közül válogathattok. A belföldi és regionális járatok Quitóból és Guayaquil repülőtérről indulnak. Az árak – a Galápagos-szigeteket leszámítva – viszonylat olcsóak, ritkán érik el a 100 USD-t egy útra vonatkozóan. Emellett páratlan kilátásban is lehet részetek a max. egy órás utak alatt.

Busz: A helyi buszhálózat igénybevétel ugyan olcsó, de egyúttal lassú és kényelmetlen. Quitón kívül a fix megállók, ill. menetrend rendszere tulajdonképpen nem létezik. A fel és leszállást is külön kell jeleznünk a sofőrnek.

Vonat: Az ecuadori vonatközlekedés nem a helyiek, hanem a turisták részére működtetik, kirándulójáratok céljából. A leghíresebb az Andok oldalán kanyargó, Alausiból induló vonatút az „Ördög Orráig”, mely maga is egy önálló program.

Taxi: Quitóban és Guayaquilban számtalan – méretű és típusú – taxi közlekedik. Mindig egyezzetek meg az árban előre, a taximeter – ha van is – nem irányadó. A tarifa 1$-tól indul, hétvégén és éjszaka felárral. Bérelhettek több napra is taxist, de ekkor az ellátásáról is gondoskodnotok kell.

Autóbérlés: A legnagyobb nemzetközi társaságok rendelkeznek irodával Quitóban, Guayanquilban és Cuencaban, de máshol nem. Érvényes jogosítvány, min. 25 éves életkor és hitelkártya szükséges. A bérlési feltételekre érdemes odafigyelni, különösen az önrész összege lehet kiugróan magas. Az infrastruktúra ugyan sokat fejlődött, de mind az utak minősége, mind a útjelzések színvonalával vannak még gondok. A közlekedési morál is sajátos, időnként veszélyes is lehet, ezért nem ajánljuk az autóbérlést.

Közbiztonság

Ecuadorban fokozott odafigyelés ajánlott. A nagyvárosokban és helyi buszokon gyakran aktívak a zsebtolvajok, esetleg rablók. Idegenektől sosem fogadjatok el ételt és italt, sok pénzt ne hordjatok magatoknál. Quitóban és Guayaquilban időnként erőszakosabb tüntetések előfordulhatnak. A kolumbiai határvidék fokozott kockázatot rejt, de a turisztikai programok ezeket elkerülik. Az nagyobb óvatosság és a szervezett programokon való részvétel az ajánlott.

Képviseletek / konzulátusok

Ecuadorban nincs magyar nagykövetség, felügyelő képviselet az argentín nagykövetség.

Nagykövetség: Buenos Aires

Cím: Calle Plaza 1726-1734 (C1430 DGF) Capital Federal, Ciudad de Buenos Aires

Előhívó: 00-54-11

Telefon: 4555-6867 (magyar titkárság)

Ügyeleti telefon (kizárólag sürgős esetben): 00-54-11- 4553-4646

Fax: 4555-6859

E-mail: mission.bue@mfa.gov.hu

Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/buenosaires

Tiszteletbeli Konzul: Francisco Salvador Moral

Cím: Pablo Arturo Suárez E6-25 y Av. Eloy Alfaro (Esq.),Edificio Terra,Piso 1. – Departamento 101.

Előhívó:00- 593-22

Telefon: 545-546

Ügyeleti telefon (kizárólag sürgős esetben): 593-992-29-400 (mobil)

Fax: 502-803

E-mail:pacosa@andinanet.net

Nevezetességek, látnivalók

A Dél-Amerikába vágyók talán nem Ecuadorra böknének rá elsőként. Pedig a kontinens egy viszonylag kisebb országában benne van az egész Dél-Amerika sava-borsa. Az Andok csúcsai, az Amazonas esőerdei, gazdag indián kultúra, gyarmati stílusú városok, napsütötte tengerpartok. De a vulkánok szerelmesei is jó helyen járnak, ha Ecuadorba utaznak. És akkor még nem is említettük a világ egyik legérdekesebb természeti kincsét, a Galápagos-szigeteket. A jó ecuadori program mindegyik részéből tartalmaz egy kicsit.

Quito: A világ egyik legmagasabban (2850 m) fekvő fővárosa a Pichincha vulkán lábánál fekszik. Az óváros méltán az UNESCO világörökség része különleges építészetével és gyarmati örökségével. Számos gazdagon díszített temploma, spanyol stílusú palotái, és az Egyenlítői Emlékmű csábítja a látogatókat.

Cotopaxi Nemzeti Park: A Quitótól 37 mérföldre található nemzeti park a világ legmagasabb hófedte aktív vulkánjáról kapta a nevét, mely a park legérdekesebb látnivalója. Számos nehézségi szintű túrán kapaszkodhattok fel rá, hogy megcsodáljátok a gyönyörű panorámát. Pumák, szarvasok, keselyűk, vadlovak és lámák élnek a különleges geológiai képződményeket, a Lipiopungo lagúnát és a Ruminahui vulkánt magába foglaló területen.

Otavalo: Ecuador – de Dél-Amerika egyik – legfontosabb piaca. A helyi indiánok hagyományos népviseletben árulják kézműves termékeiket minden nap. A legnagyobb kavalkádra szombaton számíthattok.

Az Amazonas: A nagybetűs Vadon és egyben kulturális különlegesség. Az Amazonas az ország területének feléig nyúlik be, és a földön egyedülállóan gazdag növény- és állatvilágával, az elszigetelt törzsek múltidéző életmódjával kihagyhatatlan úticél, ha Ecuadorba látogattok. Banos, Riobamba és Puyo festői városai tovább színesítik a palettát.

Ingapirca: „Az Inka Fal” erődítménye a legfontosabb gyarmati idők előtti emléke az országnak. A pontos funkcióját rejtély övezi, de betekintést enged az inka kultúrába, az egykori nagy nemzet életébe.

Cuenca: Quito után a második legszebb gyarmati központtal rendelkező város, szintén a világörökség része. A fővárossal ellentétben inkább egy kis spanyol város hangulatát idézi. Macskaköves utcákon kötik össze a tereket és a parkokat. Múzeumai és templomai pedig az inka és a spanyol kultúrának állítanak emléket.

A Csendes-óceáni partvidék: Az 1600 km hosszú, trópusi éghajlatú partszakasz a természet és a vizek szerelmeseinek paradicsoma. Pálmafás partok, gigantikus sziklák alatt elterülő öblök, mangrove erdők vonzzák az idelátogatókat. Központja Guayaguil nyüzsgő városa.

A Galápagos-szigetek: Az elszigetelt vulkáni szigetcsoport törékeny ökoszisztémája már-már misztikus. Számos honos faj egyedül itt él a Földön. Éghajlata ellenére inkább holdbéli táj, mint klasszikus trópusi paradicsom. S ugyan lakosságszáma és fejlettsége nagyobb, mint képzelnénk, a Föld azon kevés megmaradt szegletének egyike, amelyen az emberi befolyás az egyik legkevesebb nyomot hagyta.

Gasztronómia

Az ecuadori konyha nagyban függ a régiótól. A klasszikus három fogás a jellemző (leves, fő fogás és desszert, utána kávé vagy tea), de az összetétel eltérő. A hegyvidéken a hagyományos húsok mellett népszerű a tengerimalac. Az óceán partján sok halat, rákot esznek. Tipikus étel a szevicse, a citromlében marinált hal. Köretként riszt, babot és különböző kókuszleveles ételeket fogyasztanak. Az Amazonas vidékének alapétele a manióka ill. a trópusi gyümölcsök.

Ünnepek / ünnepnapok

Január 1: Újév

Január 6: Vízkereszt

Február 12: Az Amazonas felfedezésének napja

Február 27: A Tarqui ütközet

Március/Április: Húsvét

Május 1: A munka ünnepe

Május 24: A Pichincha ütközet

Július 24: Simon Bolivar születésnapja

Augusztus 10: A függetlenség napja

Október 9: Guayaquil függetlenségének napja

Október 12: Amerika felfedezésének napja

November 1: Mindenszentek

November 2: Halottak napja

November 3: Cuenca függetlenségének napja

December 25: Karácsony

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia