Kozep és Del Amerika 63x63 px Ecuador

A Dél-Amerikába vágyók talán nem Ecuadorra böknének rá elsőként. Pedig a kontinens egy viszonylag kisebb országában benne van az egész Dél-Amerika sava-borsa.

A jó ecuadori program mindenfajta programból tartalmaz egy kicsit, dél-amerikai viszonylatban ezt mérsékeltebb árakon valósíthatjátok meg. Sajnos a Galápagos-szigetekre ez nem érvényes, a világhírű sziget-együttes felkereséséhez mélyebben a zsebbe kell nyúlnotok Ha mégsem elégednétek meg egy országgal, Peruval és/vagy Bolíviával kombináljátok!

 

Főváros: Quito

Utazási idő Budapestről:kb 16-20 óra

Időeltolódás Nyáron -7 óra, Télen -6 óra Budapesthez képest

Nyelv: spanyol

Pénznem: Amerikai dollár (USD), váltópénze a helyi centavo (az amerikai cent érmék értékeit követve). A szállodákban, üzletekben Visa, Mastercard és American Express kártyákat elfogadnak. Pénzt váltani a hivatalos pénzváltó helyeken, szállodákban, bankokban vagy a repülőtereken lehet

Ecuador utazási ajánlatok

SZEMÉLYRE SZABOTT AJÁNLATOT KÉREK!

A *-gal jelölt mezők kitöltése szükséges.
* mandatory fields

Ecuador időjárása

Ecuador az egyenlítőn fekszik, így éghajlata trópusi. Viszont három elkülönülő domborzati egységre bontható, ami a klímájára is hatással van. A tengerpart trópusi éghajlatú, világosan elkülönülő esős (januártól-májusig) és száraz (júniustól-decemberig) évszakkal. A felföldek mérsékelt hegyvidéki éghajlat uralkodik, hűvös reggelekkel, de kellemesen meleg nappalokkal. A keleti országrészben szintén trópusi az időjárás, forró nappalokkal és nyáron sűrű záporokkal. A főszezon júniustól szeptemberig tart, kivéve Galápagos, ahol januártól-májusig a legkedvezőbbek a feltételek. Október és november ideális egy teljes körúthoz, és az árak is mérsékeltebbek.

 Ecuador időjárásJanFebMarAprMayJunJulAugSepOctNovDec
Maximális hőmérséklet °C313031313029272728273031
Minimum hőmérséklet °C889998888888
Vízhőmérséklet °C242625242423222121222223
Napsütéses órák száma (óra / nap)333347787322
Esős napok száma (nap / hó)1313181916117611151615

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

Októbertől májusig

nagyon jó időjárásnagyon jó időjárásjó - változó időjárásnem a legjobb időjárásnem a legjobb időjáráskiváló időjáráskiváló időjáráskiváló időjáráskiváló időjárásnagyon jó időjárásnagyon jó időjárásnagyon jó időjárás
JanFebrMárÁprMájJúnJúlAugSzeptOktNovDec

Helyrajz

Ecuador a dél-amerikai kontinens észak-nyugati részén, Kolumbia és Peru között fekszik. Nyugatról 2337 km csendes-óceáni partvonal határolja. Négy fő régiója van: a nyugati partvidék, a Costa; az ország közepén végighúzódó Andokot is magába foglaló hegyvidék, a Sierra; az amazóniai esőerdők keleti részét – és az ország területének felét kitevő – Oriente; valamint a kicsit különc Galápagos-szigetek, a Región Insular. Ecuador gazdaságilag – az ország olajkincsének ellenére – gyenge, főleg nyersanyagexportra és mezőgazdaságra épül. A változatos etnikumú (mesztic, bennszülött, spanyol és fekete) lakosság nagy része a központi régióban és a partvidéken él. A hivatalos spanyol mellett sokan beszélnek kecsua és egyéb indián nyelveket. Kultúrájára a spanyol és az indián hagyományok sajátos keveréke a jellemző.

Be- és kiutazási szabályok

Az Ecuadorba történő utazáshoz magyar állampolgároknak nincs szüksége vízumra 90 napnál nem hosszabb turisztikai célú tartózkodás esetén. Az útlevélnek a belépéstől számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

 

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs. Viszont ha egy sárgalázzal érintett más országból érkezünk, a sárgaláz elleni védőoltást igazoló kiskönyv bemutatása szükséges. Ajánlott oltásokról saját érdekükben és felelősségükre, egyénileg tájékozódjanak utazás előtt a Nemzetközi Oltóközpontnál.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Repülő: Számos útvonal közül válogathattok. A belföldi és regionális járatok Quitóból és Guayaquil repülőtérről indulnak. Az árak – a Galápagos-szigeteket leszámítva – viszonylat olcsóak, ritkán érik el a 100 USD-t egy útra vonatkozóan. Emellett páratlan kilátásban is lehet részetek a max. egy órás utak alatt.

Busz: A helyi buszhálózat igénybevétel ugyan olcsó, de egyúttal lassú és kényelmetlen. Quitón kívül a fix megállók, ill. menetrend rendszere tulajdonképpen nem létezik. A fel és leszállást is külön kell jeleznünk a sofőrnek.

Vonat: Az ecuadori vonatközlekedés nem a helyiek, hanem a turisták részére működtetik, kirándulójáratok céljából. A leghíresebb az Andok oldalán kanyargó, Alausiból induló vonatút az „Ördög Orráig”, mely maga is egy önálló program.

Taxi: Quitóban és Guayaquilban számtalan – méretű és típusú – taxi közlekedik. Mindig egyezzetek meg az árban előre, a taximeter – ha van is – nem irányadó. A tarifa 1$-tól indul, hétvégén és éjszaka felárral. Bérelhettek több napra is taxist, de ekkor az ellátásáról is gondoskodnotok kell.

Autóbérlés: A legnagyobb nemzetközi társaságok rendelkeznek irodával Quitóban, Guayanquilban és Cuencaban, de máshol nem. Érvényes jogosítvány, min. 25 éves életkor és hitelkártya szükséges. A bérlési feltételekre érdemes odafigyelni, különösen az önrész összege lehet kiugróan magas. Az infrastruktúra ugyan sokat fejlődött, de mind az utak minősége, mind a útjelzések színvonalával vannak még gondok. A közlekedési morál is sajátos, időnként veszélyes is lehet, ezért nem ajánljuk az autóbérlést.

Közbiztonság

Ecuadorban fokozott odafigyelés ajánlott. A nagyvárosokban és helyi buszokon gyakran aktívak a zsebtolvajok, esetleg rablók. Idegenektől sosem fogadjatok el ételt és italt, sok pénzt ne hordjatok magatoknál. Quitóban és Guayaquilban időnként erőszakosabb tüntetések előfordulhatnak. A kolumbiai határvidék fokozott kockázatot rejt, de a turisztikai programok ezeket elkerülik. Az nagyobb óvatosság és a szervezett programokon való részvétel az ajánlott.

Képviseletek / konzulátusok

Ecuadorban nincs magyar nagykövetség, felügyelő képviselet az argentín nagykövetség.

Nagykövetség: Buenos Aires

Cím: Calle Plaza 1726-1734 (C1430 DGF) Capital Federal, Ciudad de Buenos Aires

Előhívó: 00-54-11

Telefon: 4555-6867 (magyar titkárság)

Ügyeleti telefon (kizárólag sürgős esetben): 00-54-11- 4553-4646

Fax: 4555-6859

E-mail: mission.bue@mfa.gov.hu

Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/buenosaires

Tiszteletbeli Konzul: Francisco Salvador Moral

Cím: Pablo Arturo Suárez E6-25 y Av. Eloy Alfaro (Esq.),Edificio Terra,Piso 1. – Departamento 101.

Előhívó:00- 593-22

Telefon: 545-546

Ügyeleti telefon (kizárólag sürgős esetben): 593-992-29-400 (mobil)

Fax: 502-803

E-mail:pacosa@andinanet.net

Nevezetességek, látnivalók

A Dél-Amerikába vágyók talán nem Ecuadorra böknének rá elsőként. Pedig a kontinens egy viszonylag kisebb országában benne van az egész Dél-Amerika sava-borsa. Az Andok csúcsai, az Amazonas esőerdei, gazdag indián kultúra, gyarmati stílusú városok, napsütötte tengerpartok. De a vulkánok szerelmesei is jó helyen járnak, ha Ecuadorba utaznak. És akkor még nem is említettük a világ egyik legérdekesebb természeti kincsét, a Galápagos-szigeteket. A jó ecuadori program mindegyik részéből tartalmaz egy kicsit.

Quito: A világ egyik legmagasabban (2850 m) fekvő fővárosa a Pichincha vulkán lábánál fekszik. Az óváros méltán az UNESCO világörökség része különleges építészetével és gyarmati örökségével. Számos gazdagon díszített temploma, spanyol stílusú palotái, és az Egyenlítői Emlékmű csábítja a látogatókat.

Cotopaxi Nemzeti Park: A Quitótól 37 mérföldre található nemzeti park a világ legmagasabb hófedte aktív vulkánjáról kapta a nevét, mely a park legérdekesebb látnivalója. Számos nehézségi szintű túrán kapaszkodhattok fel rá, hogy megcsodáljátok a gyönyörű panorámát. Pumák, szarvasok, keselyűk, vadlovak és lámák élnek a különleges geológiai képződményeket, a Lipiopungo lagúnát és a Ruminahui vulkánt magába foglaló területen.

Otavalo: Ecuador – de Dél-Amerika egyik – legfontosabb piaca. A helyi indiánok hagyományos népviseletben árulják kézműves termékeiket minden nap. A legnagyobb kavalkádra szombaton számíthattok.

Az Amazonas: A nagybetűs Vadon és egyben kulturális különlegesség. Az Amazonas az ország területének feléig nyúlik be, és a földön egyedülállóan gazdag növény- és állatvilágával, az elszigetelt törzsek múltidéző életmódjával kihagyhatatlan úticél, ha Ecuadorba látogattok. Banos, Riobamba és Puyo festői városai tovább színesítik a palettát.

Ingapirca: „Az Inka Fal” erődítménye a legfontosabb gyarmati idők előtti emléke az országnak. A pontos funkcióját rejtély övezi, de betekintést enged az inka kultúrába, az egykori nagy nemzet életébe.

Cuenca: Quito után a második legszebb gyarmati központtal rendelkező város, szintén a világörökség része. A fővárossal ellentétben inkább egy kis spanyol város hangulatát idézi. Macskaköves utcákon kötik össze a tereket és a parkokat. Múzeumai és templomai pedig az inka és a spanyol kultúrának állítanak emléket.

A Csendes-óceáni partvidék: Az 1600 km hosszú, trópusi éghajlatú partszakasz a természet és a vizek szerelmeseinek paradicsoma. Pálmafás partok, gigantikus sziklák alatt elterülő öblök, mangrove erdők vonzzák az idelátogatókat. Központja Guayaguil nyüzsgő városa.

A Galápagos-szigetek: Az elszigetelt vulkáni szigetcsoport törékeny ökoszisztémája már-már misztikus. Számos honos faj egyedül itt él a Földön. Éghajlata ellenére inkább holdbéli táj, mint klasszikus trópusi paradicsom. S ugyan lakosságszáma és fejlettsége nagyobb, mint képzelnénk, a Föld azon kevés megmaradt szegletének egyike, amelyen az emberi befolyás az egyik legkevesebb nyomot hagyta.

Gasztronómia

Az ecuadori konyha nagyban függ a régiótól. A klasszikus három fogás a jellemző (leves, fő fogás és desszert, utána kávé vagy tea), de az összetétel eltérő. A hegyvidéken a hagyományos húsok mellett népszerű a tengerimalac. Az óceán partján sok halat, rákot esznek. Tipikus étel a szevicse, a citromlében marinált hal. Köretként riszt, babot és különböző kókuszleveles ételeket fogyasztanak. Az Amazonas vidékének alapétele a manióka ill. a trópusi gyümölcsök.

Ünnepek / ünnepnapok

Január 1: Újév

Január 6: Vízkereszt

Február 12: Az Amazonas felfedezésének napja

Február 27: A Tarqui ütközet

Március/Április: Húsvét

Május 1: A munka ünnepe

Május 24: A Pichincha ütközet

Július 24: Simon Bolivar születésnapja

Augusztus 10: A függetlenség napja

Október 9: Guayaquil függetlenségének napja

Október 12: Amerika felfedezésének napja

November 1: Mindenszentek

November 2: Halottak napja

November 3: Cuenca függetlenségének napja

December 25: Karácsony

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipédia