Egzotikus körutazás | Nyaralás | Mexikó

mexiko 63x63 px Mexikó

Mexikó egyszerre kulturális ínyencség és nyaralóparadicsom. Az azták, az olmék és a maja civilizáció lenyűgöző épületei, a gyarmatosítók jellegzetes városai, a színek kavalkádja amerre jársz. És akkor még nem is beszéltünk Cancun csodálatos tengerpartjairól, all inclusive szállodáiról. Mexikó a világ egyik legismertebb úticélja. Kihagyhatatlan kaják, helyszínek, életérzés. Magyar asszisztenciával is!

Főváros: Mexikóváros

Utazási idő Budapestről: kb 20-24 óra

Időeltolódás  -7 óra Budapesthez képest

Nyelv: spanyol

Pénznem: mexikói peso (MXN), váltópénznek Amerikai Dollárt (USD) érdemes bevinni, amivel számos helyen fizethetni is lehet. A szállodákban, üzletekben Visa, Mastercard és American Express kártyákat elfogadnak. Pénzt váltani a hivatalos pénzváltó helyeken, szállodákban, bankokban vagy a repülőtereken lehet

Mexikó utazási ajánlatok

Mexikó időjárása

Mexikó területének éghajlata alapvetően trópusi, a hőmérsékletet a tengertől való távolság befolyásolja, igen különböző az egyes területein. A tengerparti síkságokon jellemzően mindkét oldalon forró és kifejezetten fülledt az időjárás, ezzel szemben belföldön a tengerszint feletti magasságokon száraz és meleg időjárás tapasztalható. A hőmérséklet az év egészében 26-29 fok körül alakul, május és szeptember között előfordulhat eső, zápor, decembertől áprilisig az idő száraz, napos. A nap sugárzása meglehetősen erős, erre célszerű odafigyelni, esetleg magasabb faktorszámú naptejjel készülni. A Csendes-óceán északnyugati partvidékén kívül (ahol félsivagati) az éghajlat trópusi, száraz, a karibi partvidéken hurrikánok, esőzések fordulhatnak elő. Mexikó hegyvidékén és fennsíkán az éghajlat mérsékelt, ami északnyugat felé haladva fokozatosan félsivatagossá alakul. Coahuila, Chihuahua, Durango és Zaceteas területein a téli hónapokban a fagy sem ritka.

Ajánlott Időszak az Utazásodhoz

Egész évben

kiváló kiváló kiváló kiváló nagyon jó jó - változó jó - változó jó - változó jó - változó nagyon jó kiváló kiváló
Jan Febr Már Ápr Máj Jún Júl Aug Szept Okt Nov Dec


Mexikó időjárása Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Maximális hőmérséklet °C 28 29 30 32 33 33 33 34 33 31 30 28
Minimum hőmérséklet °C 21 21 22 23 24 25 25 25 25 24 23 21
Vízhőmérséklet °C 27 26 26 27 28 28 29 29 29 29 28 27
Napsütéses órák száma (óra / nap) 8 9 10 10 11 10 11 11 9 8 8 8
Esős napok száma (nap / hó) 7 5 4 3 5 8 5 6 10 11 8 7

Helyrajz

A Mexikói Egyesült Államok, röviden Mexikó, Észak Amerika déli részén helyezkedik el. Határai északról az Egyesül Államok, délkeletről Belize és Guatemala, nyugatról a Csendes-óceán, keletről pedig a Mexikói-öböl és a Karib-tenger. A száraz, félsivatagos Mexikói-fennsíkot – mely Mexikó legnagyobb tájegysége – keletről és nyugatról 2500-3000 m magas hegyvonulatok határolják, míg délről hatalmas, kialudt tűzhányók zárják körbe. Délkeleten a keskeny síkság mocsaras, őserdőre hasonlító területre szélesedik, mely aztán a Yucatán-félsziget mészkősíkjába tér át, ez a félsziget Mexikó egyik kiemelt turista övezete, a turisták 40%-a érkezik ide. Mexikó talán leghíresebb partja Cancun, mely egy egybefüggő 23 kilométeres strand, a legfinomabb fehér homokkal borítva. A félsziget északi része jóval csendesebb, így a nyugalomra vágyóknak a Playa Linda, a Playa Langosta, a Playa Tortugas vagy Playa Chacmool lehet megfelelő úticél. Szintén híres nagy üdülővárosa még Acapulco öble, mely a Csendes-óceánra néz. Mexikó káprázatos természeti látványosságokban bővelkedik, a leghíresebbek között szerepel a hó- és jégfedte hegycsoport, az úgynevezett Fehér Asszony (Iztaccíhuatl) valamint a Füstölgő Hegy (Popocatépetl) Mexikóváros területén. Az Iztaccíhuatl (5286 m) kráteréhez gyakran szerveznek túrákat, valamint a sziklamászók közkedvelt helyszíne is terepgyakorlatokhoz.

Be- és kiutazási szabályok

Magyar és európai uniós állampolgárok turistaként vízummentesen utazhatnak be Mexikó területére. Érvényes útlevéllel kell rendelkezni a tartózkodás teljes idejére, maximum 180 napig tartó tartózkodás engedélyezett 1 éven belül, továbbá oda-vissza repülőjegy megléte szükséges. A beutazáskor a határon úgynevezett migrációs kártyát (FMM-t) kell kitölteni, amit az országba lépéskor lepecsételnek. Kilépéskor ezt a kártyát fel kell mutatni, elvesztése büntetéssel jár (kb. 6000 HUF-nak megfelelő összeg) és a kiutazáskor ismételt kitöltése kötelező.

Védőoltások

Kötelező védőoltás nincs, viszont Hepatitis A elleni oltás semmiképp sem árt. Nagyon fontos továbbá, hogy csapvizet ne igyunk, fogmosásra is palackos vizet tanácsos használni. Fogyasszunk inkább főtt, sütött, hámozott ételeket. Az orvosi ellátás változó színvonalú és fizetni kell érte, utasbiztosítás megléte erősen ajánlott.

Helyi közlekedés / Autóbérlés

Busz: Mexikóban a közlekedés legolcsóbb formája, így ezt használják a legtöbben. Amennyiben távolsági járattal utazunk, célszerű az első osztályon megtenni azt, mert ezek a buszok klímával és kényelmes székekkel vannak felszerelve. A Yucatán – félszigeten helyi autóbuszok járnak Cancunból Méridába, Playa del Carmen-ba és Tulúm-ba, így a partok könnyen megközelíthetőek. Mexiko City-ben metró is közlekedik, ajánlott kihasználni.

Vonat, hajó: Mexikó vasúthálózata több, mint 17 000 kilométer hossz, jellemzően teherforgalomra használják. Minden nap a „Copper Canyon Express“ jár erre, amely a Los Mochis és a Chihuaha közötti távolságot 15 óra alatt teszi meg. A hajóközlekedésnek is fontos szerepe van. Legjelentősebb kikötők Acapulco, Altamira, Manzanillo, Coatzacoalcos, Ensenada, Tampico, Topolobampo, Guaymas, La Paz, Lazaro Cardenas, Mazatlan, Morro Redondo, Progreso, Salina Cruz, Tuxpan és a Veracruz kikötők. Mexikóban rengeteg hajózható folyómeder és vízi csatorna is van, így érdemes kipróbálni a közlekedés ezen formáját is.

Repülő: A Benito Juárez és a Cancún Yucatán Mexikó két legnagyobb nemzetközi repülőtere. Kisebb nemzetközi repülőterek találhatóak a Cozumel-on és Méridában. A transzfer minden reptéren minibuszokkal és taxival oldható meg. A belföldi járatok sűrűek és viszonylag kényelmes módja a közlekedésnek.

Taxi: A taxik jellemzően zöld Volkswagen autók, vagy piros Nissanok, a repülőtéri taxik fehér színűek, a repülő szimbólummal. Jegyet a repülőtéren lehet váltani a taxikra, amit beszálláskor elég megmutatni a sofőrnek.

Autóbérlés: Mexikóban egy autó bérléséhez szükséges felmutatni az érvényes útlevelét vízummal együtt és a vezetői engedélyét. A bérlésért kizárólag bankkártyával lehet fizetni és a vezetőnek idősebbnek kell lennie, mint 21 év. Érdemes figyelmesen átolvasni a szerződési feltételeket, tovább ajánlott átnézni az autó állapotát és a biztosítási feltételeket. A bérlés átlagosan egy napra 70 USD körül mozog, természetesen, ha több napra béreljük a kocsit, akkor mindig olcsóbb.

Közbiztonság

Általánosságban Mexikó területén sajnos nem a legjobb a közbiztonság, azonban az utazók zöme által látogatott területeken az ottani átlaghoz képest sokkal jobb a helyzet. Acapulcoban és Mexikóvárosban sajnos gyakran fordulnak elő bűncselekmények, azonban ha elővigyázatosak vagyunk, kevés az esély, hogy baj történne. Cancun jóval biztonságosabb, de éjjel itt sem célszerű egyedül közlekedni.

Képviseletek / konzulátusok

Nagykövetség: Mexikóváros
Cím: Paseo de las Palmas 2005, Lomas de Chapultepec, Delegación Miguel Hidalgo, México. D.F. 11000
Előhívó: 00 52 55
Telefon: 5596-18-22, 5596-05-23
Ügyelet: 00-521-55-54-55-50-68
Fax: 5596-23-78
Misszióvezető: Medveczky Iván
Email: mission.mex@mfa.gov.hu
Honlap: www.mexikovaros.mfa.gov.hu

Nevezetességek, látnivalók

Mexikó a világ legkedveltebb nyaralóhelyei közé tartozik, évente közel 20 millió turista keresi fel az országot, mely rengeteg lehetőséggel kecsegtet. A csodás tengerpartokon át az izgalmas városok és hegycsúcsok is megtalálhatóak Közép-Amerika egyik legcsodásabb országában.

Mexikóváros: A világ egyik legnagyobb városa önmagában is hatalmas élményt nyújt, elég, ha csak a méretét vesszük figyelembe. Ha viszonyítani szeretnénk, a város akkora, mintha Budapest Székesfehérvártól Hatvanig terjeszkedne. Mexikóváros legnagyobb attrakciója a Zocalo, a város főtere, itt található a katedrális. Érdemes meglátogatni még a Nemzeti Palotát, és tenni egy sétát az Angel de la Independenciához, a Függetlenség Angyalához is.

Guadalupe: A kereszténység legfontosabb zarándokhelye Mexikóváros közelében található, itt három csodálatos templom is áll, a városba II. János Pál pápa is ellátogatott. A városban rengeteg ajándéktárgy kapható, melyek mexikói stílusban készültek, nagyrészük túldíszített. Számtalan emlékmű, kolostor várja az ide látogatókat.

Puebla: Puebla városa olyan, akárcsak egy ékszerdoboz, szinte minden utca, épület egy szabadtéri múzeum részének tűnik. Ez a mexikói cserépgyártás fellegvára, így szinte minden épület Talavera cserepekkel díszített. Mivel Puebla városában egész utcák állnak műemlékvédelem alatt, így házak, építmények eredeti pompájukban csodálhatóak meg.

Chicén Itzá: A Yucatán-félszigeten található romváros a turisták egyik legkedveltebb helye, a város a dzsungel közepén található. Az egykoron maja főváros ma a világ hét csodája közé tartozik. A romok a mai napig kiváló állapotban maradtak, így megcsodálhatóak a mesteri részletességgel faragott építőkövek díszítései. Leghíresebb látnivalói az El Castillo kastély, a Harcosok temploma és a Tzompantlit.

Acapulco és Cancun: A Csendes-óceán partján fekvő város a turisták egyik legkedveltebb üdülőhelye. Leginkább ismert strandja a Playa Condesa, amely a helyiek és a turisták által is tömegesen látogatott. Cancun partjain a fehér homokos tengerpart rengeteg nyaralni vágyót csábít, ez a legfelkapottabb üdülőhely Mexikóban.

Mérida: A mindössze néhány méterrel a tengerszint felett fekvő város, a Yucatán szövetségi állam fővárosa. A város Cancun és Mérida között húzódik, így a nagy távolság ellenére könnyen megközelíthető. A legszebb épületei a konkvisztádorok idejéből maradtak meg, a 1500-as évekből.  Egyszerre figyelhető meg a gyarmati stílus és a helyi ízlés keveredése. A Plaza Grandé (főtér) a város leghíresebb látnivalói közé tartozik, ahol megtekinthető a Palacio Municipal és a Catedral de San Ildefonso. A Museo Regionalde de Antropologia gyűjteményét semmiképp se hagyjuk ki, ahol a környék romvárosaiból származó tárgyakat nézhetünk meg.

Uxmal: Uxmal városának építészete hasonló Mérida-hoz, itt is díszes, impozáns épületeket figyelhetünk meg. A terület talán legkiemelkedőbb látnivalója az Apácazárda és Jós Piramisa. Szintén figyelemre méltó lehet a titokzatos Galambdúc, mely nem meglepő módon formájáról kapja a nevét. Érdekesség, hogy az épületek nagy része a formájáról kapja a nevét, mivel a hódító spanyoloknak gyakran fogalmuk sem volt az épületek eredeti rendeltetéséről.

Tulum: A maja romváros közvetlenül a tengerparton épült. Ugyan műemléki okokból ma már nem minden épület látogatható, de a legjelentősebbek még mindig megtekinthetőek. Ilyen az El Castillo, ún. kastély, mely mellett épült a Templo del Dios Descendente (Az alászálló istenség temploma). A freskók temploma (Templo de las Pinturas) nevét a kígyókkal, halakkal, gyíkokkal és tengeri állatokkal díszítő és isteneket ábrázoló freskóról kapta. Úgy tartja a mondás, hogy ez valóban templom lehetett, ahol a föld termékenységének isteneihez imádkoztak a helyiek. A félkör alapú talapzatra épült Templo del Dios del Viento (A szél istenségének temploma) egy természetes kiemelkedésen jött létre a Karib-tenger közvetlen közelében.

Gasztronómia

Tortilla, bab, kukorica – jellemzően ezen ételek jutnak eszünkbe a mexikói konyháról. Gasztronómiájuk azonban sokkal érdekesebb, színesebb. Az ország adottságaiból fakadóan rengeteg halat, tengeri ételt és gyümölcsöt esznek. Amit mindenképpen érdemes megkóstolni ott tartózkodáunk ideje alatt: nachos sajttal vagy salsa szósszal, tortilla, taco, fajitas csirkéből, chilis bab, enchillada csirkéből. Mexikóban nagyon sok helyen találhatunk eredeti, házi Tequila-főzdét ahol a hagyományokat megőrizve készítik el az italt.

Ünnepek / ünnepnapok

  • Január 1.: Újév
  • Február első hétfője: Alkotmány napja
  • Március harmadik hétfője: Benito Juarez napja
  • Húsvét előtti csütörtök: Nagycsütörtök
  • Húsvét előtti péntek: Nagypéntek
  • Május 1.: a munka ünnepe
  • Szeptember 16.: Függetlenség napja
  • November harmadik hétfője: Forradalom napja
  • December 12.: Guadalupei Szűz Mária napja
  • December 25.: Karácsony

Ajánlott weboldalak

Nemzetközi Oltóközpont

Konzuli Szolgálat

Wikipedia