Az európai hős, akit egész másképp látnak a Fülöp-szigeteken - Futura Travel
A legfehérebb homokos part
2015.06.01.
A legfehérebb homokos part
2015.06.01.

Az európai hős, akit egész másképp látnak a Fülöp-szigeteken

Relativitás ázsiai módon: Magellán keresztje

A Fülöp-szigeteken járva egyik legérdekesebb élményünk volt a Magellán kereszt, ami Cebu szigetén található. Maga a kereszt (Magellan’s Cross) egy egyszerű kereszt, amit minden keresztény templomban látunk, amelynek az eredetijét a szigetre érkező portugál és spanyol hódítók Magellán parancsára a hagyomány szerint 1521 március 15-én. Jelenleg egy kis pavilonban tekinthető meg, a plafonján Magellánról készült freskókkal.

A közelben van az ősi hagyományokat és a kereszténységet ötvöző szertartásoknak otthont adó templom, amely zarándokhely is egyben: a Santo Nino (szent kisded) temploma is. Természetesen az eredeti keresztet a nem éppen felelős turisták már rég széthordták, a mostani egy replika. De mi ebben az érdekes?

Hát például helyi kísérőnk nem éppen szép szavakkal emlékezett meg az iskolában oly nagyra tartott felfedezőről, annál lelkesebben mesélt viszont arról a helybeliről, aki miatt a nagy Magellán itt lelte halálát…A helyzet az, hogy Mactanon (Cebuhoz tartozik) a valódi hős Lapu Lapu, az indián törzsfőnök, aki Magellán halálát okozta… Elég csak megtekinteni az emlékére felállított szobrot. Ja, és a győztes csata évfordulóját is nagy ünneplés övezi minden évben. Egyszóval minden relatív…

Még több érdekességet olvashatsz a Fülöp-szigetekről itt

Megnéznéd személyesen? Kérd ajánlatunkat, személyes tapasztalataink alapján segítünk összeállítani a Neked legmegfelelőbb utazást!