Utazási tanácsok | Elintéznivalók hosszabb utazás előtt | Futura Travel
Ciprus nyaralás | Tengerparti esküvő | Nászútzerelem hídja
Ciprusi kalandozások: Élménybeszámoló a szerelem szigetéről.
2018.08.13.
A kedvenc filmjeink, melyek utazásra inspirálnak
2019.04.02.
Ciprus nyaralás | Tengerparti esküvő | Nászútzerelem hídja
Ciprusi kalandozások: Élménybeszámoló a szerelem szigetéről.
2018.08.13.
A kedvenc filmjeink, melyek utazásra inspirálnak
2019.04.02.

Milyen hivatalos elintéznivalóink vannak egy hosszabb utazás előtt?

Utazási tanácsok, hasznos információ, teendők utazás előtt

Egy-egy nagyobb utazás előtt mindig felmerül a kérdés, hogy hogy készüljünk fel az adott vakációra. Vannak, akik pontról-pontra előre megtervezik, hogy mikor mit kell elintézniük, vannak, akik csak az utolsó pillanatokban kapkodnak. Most megpróbálunk segíteni, hogy milyen sorrendben érdemes átgondolni és megszervezni az utazási előkészületeket.

 

  1. Úti okmányok ellenőrzése – Mikor? Utazás lefoglalásakor

A legfontosabb mindenek előtt, hogy ellenőrizzük az úti okmányunk érvényességét. A legtöbb országba való belépéshez a hazautazás dátumát követően még 6 hónapig érvényesnek kell lennie az útlevélnek. Ezt azért kérik, mert ha bármi ok miatt később utazunk haza a tervezetnél, ne okozzon fennakadást, hogy közben lejárt az úti okmányunk.

Meleg szívvel tanácsoljuk, hogy utazás előtt az útlevelünkről készítsünk fénymásolatokat, amikből egy példányt itthon hagyunk egy barátunknál vagy családtagunknál, aki ez alapján gyorsabban segíthet az ügyintézésben, ha szerencsétlenségünkre elhagyjuk külföldön az útlevelünket. A kint tartózkodás alatt is érdemes útlevél másolattal kirándulnunk, míg az eredeti okmány biztonságban pihen a széfben. Csak a kódot ne felejtsük el :)

  1. Vízum igénylése – Mikor? Utazás lefoglalásakor

Szerencsére egyre kevesebb helyre kell magyar állampolgárként vízumot igényelni, de még így is akad elég sok, ahova kötelező. A vízumkötelességet ITT lehet leellenőrizni.

Érdemes azonban a repülő menetrendet is alaposabban áttanulmányozni, mert ha az átszállás miatt valahol több órát kell várakoznunk, és szeretnénk ezekben a lyukas órákban várost nézni, van, ahova ebben az esetben is vízumra lesz szükségünk. (pl. Oroszország vagy USA).

  1. Oltások beadatása – Mikor? Oltásfüggő, de általában néhány hónappal indulás előtt

Néhány egzotikusabb ország meglátogatása előtt ajánlott védőoltásokat beadatni magunknak. Ennek a hivatalos listáját a Nemzetközi Oltóközpont oldalán találjuk. Ezt sem érdemes az utolsó pillanatokra hagyni, hiszen a legtöbb esetben ismétlő oltásokra van szükség a hatékonyság miatt.

  1. Útikönyvek, információk beszerzése – Mikor? indulás előtt 1-2 hónappal

Persze, annak is van hangulata, ha valahova úgymond “vakon” érkezünk, de azért érdemesebb előre felkészülni a látványosságokból, és azok nyitva tartásáról. Sőt, sok helyre célszerű előre belépőjegyet foglalnunk azért, hogy elkerüljük a sorban állást, illetve megkockáztassuk azt, hogy be sem jutunk az adott látványossághoz.

Hasznos információ, Utazási Tanácsok
  1. Pénzváltás – Mikor? Indulás előtt egy héttel

A gyakrabban utazók folyamatosan ellenőrzik a valuta árfolyamokat, így sokszor pénzt tudnak megspórolni azáltal, hogy akkor váltanak pénzt, amikor legkedvezőbb számukra az árfolyam. Ha ritkábban utazunk, akkor egy héttel indulás előtt érdemes pénzt átváltanunk. Amerikai dollárral és euróval szinte mindenhol boldogulunk, ugyanis sok egzotikus ország pénzét nem tudjuk itthon beszerezni. Attól viszont óvunk mindenkit, hogy induláskor a reptéren intézze a pénzváltást, mert számunkra ott a legkedvezőtlenebb az árfolyam.

  1. Utazási voucherek, jegyek összegyűjtése – Mikor? Indulást megelőző 2-3 nap

Légitársasága válogatja, de általánosságban elmondható, hogy 24, illetve 48 órával indulás előtt lehet az online check-int elintézni, így akkor tudjuk kinyomtatni a beszállókártyákat. Letölthetjük online is őket, de a biztonság kedvéért érdemes papíralapon is magunkkal vinni, ki tudja, lehet, hogy pont beszállításkor “száll el” a netünk, és akkor fuccs az utazásnak.

A szállodák általában nem küldenek vouchert, nekik elég, ha a foglalási visszaigazolást mutatjuk meg. Ha utazási irodával utazunk, ők általában indulás előtt 2-3 nappal megelőzően küldik el a szükséges foglalási igazolásokat.

  1. Utasbiztosítás – Mikor? Indulás előtt 1-2 nappal (vagy mégis jobb előbb?)

Végre egy feladat, amit hagyhatunk az utolsó pillanatokra is, de e nélkül ne utazzunk el semmiképp, nem éri megkockáztatni, hogy egy esetleges külföldi baleset után évekig a kinti magas kórházi költségeket törlesszük. Szinte mindenkinek van bankkártyához tartozó utasbiztosítása, de a térítési összegek és a segítség minősége gyakran meg sem közelítik a „hagyományos” utasbiztosítás nyújtotta szolgáltatásokat. Kis ráfordítás, de baj esetén nagy segítség lehet. Az útlemondási biztosítás már egy másik téma, erről részletesebben a biztosításokról szóló cikkben beszélünk majd.