Felelős turizmus - zöld utazás

A Zöld Utazások Zold utazas 63x63 px fő célja, hogy utazóként pozitív hatásunk legyen a meglátogatott úti célra. Ezt elsősorban így érheted el: légy nyitott, felkészült a helyi kultúrából, vegyülj a helyi lakosokkal, ismerd meg mélységeiben is a kultúrájukat, életüket. A legfontosabb a személyes kapcsolat ember és ember között!

A zöld utazás alatt a fenntarthatóság elveit követő, felelős turizmust értjük elsősorban. Ha felelősen utazol, az utazásoddal hozzájárulsz a meglátogatott ország, úti cél fejlődéséhez, a helyi lakosság életkörülményeinek javulásához, munkalehetőségeihez. Mindezt úgy, hogy lehetőleg a legalacsonyabb negatív hatással van utazásod a helyi közösségre, kultúrára, gazdaságra és főként a környezetre.

De miért jó  Neked a Zöld Utazás?

Amellett, hogy jó érzéssel tölt el, ha teszel valamit a jövő érdekében, olyan élményekkel gazdagodhatsz, ami túlmutat a szálloda csillagainak számán, a tengerre néző szobán, vagy az útkönyvekben szereplő kötelező programpontokon.

Igazi betekintést kaphatsz a helyi kultúrába, nem csak lefotózhatod, de kapcsolatot is létesíthetsz az ott élő emberekkel, megismerheted gondolkodásukat, hétköznapi életüket. Mindezt a megszokott kényelemről való lemondás nélkül, kis nyitottsággal, más szemlélettel.

Neked ajánljuk a zöld utazást, ha:

Zold utazas 63x63 px tudatosan alkalmazol a környezetkímélő megoldásokat

Zold utazas 63x63 px érdekel, hogy mire fordítja a szálloda a pénzedet

Zold utazas 63x63 px szívesen kipróbálnál hagyományos szállásokat is

inkább használsz, vásárolsz helyben készült termékeket

Zold utazas 63x63 px egy helyi idegenvezető hozzáértő segítségével szeretnéd megismerni az országot

Zold utazas 63x63 px nyitott vagy beszélgetésekre a szállodai recepcióson kívül is (hidd el, ha minimális nyelvtudásod van, az már elég lesz)

Zold utazas 63x63 px szívesen megkóstolod az igazi helyi ételeket és italokat

Zold utazas 63x63 px nem csak megnézni, de megérteni, megélni is szeretnéd az ismeretlen kultúrákat

Mitől számít egy utazás zöldnek?

Erre nincs egyértelmű válasz. A lényeg, hogy próbáld kicsit más szemmel nézni úti célodat. Ne csak az ár döntsön egy utazási ajánlatról, legalább ilyen fontos legyen a tartalom is. Minél nyitottabb vagy egy kultúrára, minél több ilyen elemet építünk be a programodba, annál biztosabb lehetsz benne, hogy nem csak a saját élményeidet gyarapítod, de azok életére is pozitív hatással leszel, akik mindezt lehetővé tették számodra.

15 Tipp a Zöld Utazáshoz

1.)    Csak fényképeket hozz, és maximum a lábnyomodat hagyd magad után! A természetből származó relikviák – homok, kagylók, koralldarabok szuvenírként gyűjtése talán bocsánatos bűnnek tűnik, de ha lazán kezeled a szabályokat, mindenki más is úgy tesz majd.  Állj ellen a kísértésnek, és inkább csak fényképezd le a kiszemelt kincset! Arról nem beszélve, hogy több országban komoly büntetésre is számíthatsz, ha felfedezik a szerzeményeidet… Azt ugye nem kell mondanunk, hogy szemetet sehol nem hagyunk!

2.)    Takarékoskodj a készletekkel! Tiszta ivóvíz a legtöbb turisták által is kedvelt úti célon nagyon szűkösen áll rendelkezésre! Gondold át, hogyan takarékoskodhatsz: tusolj rövidebb ideig, mosasd törölköződet ritkábban, és zárd el a vízcsapot miközben fogat mosol!

3.)    Nem mindegy, hol költöd a pénzed! Válassz helyi tulajdonú szálláshelyeket, éttermeket, vásárolj kis boltokban. A helyi vállalkozások igénybevételével a helyi emberek közvetlenül részesülhetnek a látogatásod hasznából.

4.)    Soha ne adj ajándékot, adományt gyermekeknek, csak a szüleiknek vagy tanítójuknak. Amikor adományozol (iskolai könyvek, lufi, toll, gyógyszer) előbb tudd meg, mire van szükségük valóban, és ki az, aki leghatékonyabban tudja elosztani az adományokat.

5.)    Mielőtt felkeresel egy országot, szánj rá egy kis időt, hogy megtanulj néhány egyszerű kifejezést: köszönés, kérem, köszönöm, pár számot stb. Megdöbbentő, milyen jó érzést, egyúttal rokonszenvet kelthetsz a helyi lakosokban egy kis tanulással!

6.)    Ne feledkezz meg arról, hogy az a pár rúpia, bath, peso valójában mennyit ér! Téged nem fog csődbe vinni, és ne érezd „lehúzásnak”, hogy a turista, aki sok-sokszorosát keresi  a helyieknek legtöbbször igenis többet fizet egy menetjegyért, múzeumbelépőért, vagy akár egy süteményért, italért. Ne légy kicsinyes, a gazdasági feltételek között óriási a különbség!

7.)    Alkudj tisztességesen, tisztelve az eladót! Az a jó vásár, ami a vásárlót és az eladót is elégedettséggel tölti el. Az alku sok kultúrában a vásárlás része, de az nem alku, ha bármelyik fél azt érzi, lehúzzák, becsapják… És persze ne feledd a gazdasági különbségeket!

8.)    Tanulmányozd és tartsd tiszteletben a fogadó ország hagyományait és tabuit! Ilyen minden kultúrában van, és sokszor nagyon komolyan veszik ezeket. Pl soha ne simogass meg egy thai gyermeket a fején (óriási udvariatlanság), soha ne lépj egy tradicionális bráhmin konyhába (tilos) és ne utasíts vissza egy csésze kavat Fiji szigetén (a Kava ceremóniáról itt is olvashatsz: http://theplanetd.com/kava-ceremony-in-fiji-etiquette/ ).

9.)    Ne mutasd a haragod, vedd inkább elő a humorérzéked! A harag kimutatása, szabadon engedése csak a nyugati társadalomban elfogadott. Igaz, hogy jól esik adott esetben kiereszteni a gőzt, de sosem nyered el vele a helyiek tiszteletét, és rossz szituációkat eredményez. Nyugalommal, kedvességgel és humorral sokkal többre jutsz.

10.)    Olvasd el az útkönyvedben azokat a részeket is, ami a történelemről, politikáról és természetről szólnak, nagyon megváltoztatja a nézőpontodat! Egy helyi guide igénybevétele is merőben más színben láttatja a felkeresett látnivalókat, olyan, mintha kapnál egy szótárt egy idegen nyelvű szöveghez.

11.)    Tanulj meg figyelni, és meghallgatni másokat. Tágítja a látóköröd, és több leszel, ha mások nézőpontját is megismered.

12.)    Tanulj meg tisztelettel beszélni. A szerencsésebb országok lakói gyakran fejezik ki a véleményüket úgy, mintha az lenne az abszolút igazság, az ilyen prédiákciók azonban neheztelést és haragot váltanak ki. Kissé szolidabb kifejezésekkel elkerülhetjük ezt: „azt hiszem”, „szerintem” ahelyett ,hogy „mindenki tudja”…

13.)    A legegyszerűbb és leghasznosabb kifejezés, amit minden utazónak meg kéne tanulnia: Tudna segíteni nekem, kérem? Nagyon ritkán fordul elő, hogy bármely országban, vagy helyzetben egy másik ember visszautasítson egy direkt segítségkérést. Légy Te is szolgálatkész és ösztönözz másokat a viszonzásra!

14.)    Hagyd otthon az előítéleteidet! Ha így teszel, az emberek lépten nyomon meglepnek majd nagylelkűségükkel, vendégszeretetükkel és bölcsességükkel.

15.)    Add át magad a véletlenek fura és szórakoztató folyamának. Hagyd, hogy megtörténjenek veled a kalandok!

gondolataink egyik forrása: The Ethical Traveller

Fenntartható luxus utazás

A minősített ökoszállodák többsége prémium kategóriájú, 4-5*-os besorolású. Ezek a szállodák lehetnek környezettudatos nemzetközi lánc tagjai, vagy önálló, szigorú minőségi feltételeknek megfelelő hotelek is.

Azok a szállodák is ide tartoznak, amelyeknek minimális képi és építészeti hatásuk van környezetükre. A szállodák nem önmagukért, kialakításuk vagy szolgáltatásaik miatt szolgáltatják az élményeket. A felkeresett úti cél is nyújtja az elsődleges esztétikai élményt, amely leginkább akkor érvényesül, ha lehető legtisztább és legérintetlenebb formájában találkozunk a környezettel. Sokkal szebbek is azok a szállodák, amelyek mintegy belesimulnak a környezetbe. Mauritius pl. már évtizedek óta szem előtt tartja azt az elvet, hogy egy tengerparti szálloda egyetlen épülete se legyen magasabb egy pálmafánál. Több nemzetközi szervezet minősíti a szállásokat, amelyeket Neked kiválogattunk: pl. Green Globe, Earthcheck, Travelife , Biosphere Responsible Tourism, Turismo Sostenible

Zöld Utazás Ajánlatok

Ennél is többet szeretnél tenni?

Ismerd meg a Segítő Útjainkat Jelleg Futura ikonSegito utazas!

A felelős utazáson túl aktívan is hozzájárulhatunk a helyi közösségek támogatásához. Segítő útjaink során lehetőséged van nyaralásod kiegészítéseként – de még inkább részeként – rövidebb önkéntes programokhoz csatlakozni. Ezek a programok kézzelfogható módon segítenek a lakosság különböző hátrányos helyzetű tagjainak megsegítésében, az életkörülményei, társadalmi helyzetük, boldogulásuk elősegítésében, a természeti környezet megóvásában.

Oszd meg velünk az elképzeléseidet!

Töltsd ki ajánlatkérő űrlapunkat!