Utazási tanácsok | Mit csomagoljak a fedélzeti bőröndbe? | Futura Travel
A kedvenc filmjeink, melyek utazásra inspirálnak
2019.04.02.
Tengerparti esküvő, fogadalom megújítás, szimbolikus esküvő, nászút - Futura Travel
Mi a különbség a hivatalos és a szimbolikus külföldi esküvők között?
2019.05.08.
A kedvenc filmjeink, melyek utazásra inspirálnak
2019.04.02.
Tengerparti esküvő, fogadalom megújítás, szimbolikus esküvő, nászút - Futura Travel
Mi a különbség a hivatalos és a szimbolikus külföldi esküvők között?
2019.05.08.

Mit csomagoljak a fedélzeti bőröndbe?

Utazási irodásként megszámlálhatatlan sok repülőút van a hátunk mögött. Be kell, hogy valljuk, hogy mi az utolsó percben elkészülők közé tartozunk, azaz kb. 10 perc alatt hajigáljuk össze a cuccainkat még akkor is, ha hosszabb időre utazunk. Persze ehhez kellett a sok-sok utazás és a vele járó élmény, hogy saját bőrünkön tapasztaljuk meg, hogy milyen az, ha nem gondoljuk át, hogy mit hova csomagolunk.

Sokan gondolják, hogy a bőröndbe való csomagolás megtervezése csakis a hosszú, tengerentúli járatok esetén szükséges. Azaz kiválasztják azt a néhány dolgot, ami kizárólag a repülés ideje alatt szükséges, a többit pedig a feladandó bőröndbe teszik. Pedig egy egyszerű járattörlés miatt is előfordulhat, hogy órákat dekkolunk egy reptéren, majd akár egy sokkal bonyolultabb útvonalon, átszállással jutunk el a tervezett célállomásra. És ilyenkor nemcsak 3-4 órára válunk meg a feladandó bőröndben tárolt dolgainktól, hanem akár egy egész napra is. Arról meg nem is beszélünk, hogy olykor-olykor előfordul, hogy a légitársaságok elkeverik a feladott csomagjainkat, és csak néhány nappal később kapjuk meg őket.

Íme a mi listánk, amik nélkül ma már nem szállunk fel egy repülőre sem :

  1. Tisztálkodó eszközök – fogkrém, fogkefe, dezodor, tusfürdő, mini törölköző, hölgyeknél sminklemosó, parfüm

Tengerentúli járatokon alap, hogy legyen nálunk egy mini fürdőszoba, hogy ne úgy nézzünk ki egy 10-12 órás út után, mint aki még Neil Armstronggal együtt indult útnak. De mivel ragadtunk már Londonban is váratlanul éjszakára, mert éjjel 11-kor törölték a járatunkat, így egy szállodában éjszakáztunk, és az összes tisztálkodó eszköz mindössze egy szállodai szappan volt. Na, azóta szépen viszünk magunkkal mindent.

A szeptember 11-i merényletek óta szigorúbb szabályok vonatkoznak a repülőgépre felvihető folyadékok ügyében. Egy adott termékből nem vihetünk fel 100 ml-nél nagyobb kiszerelését. Itt nemcsak a mennyiség, de maga a csomagolás is számít, ugyanis, ha van egy 300 ml-es flakonunk, melynek az alján lötyög néhány csepp, azt is kidobják a biztonsági ellenőrzésen. (kivéve a bontatlan csomagolású duty free termékek).

  1. Arckrém, ajakbalzsam

Nem, nem egy drogéria támogat minket, és nem csak a Hölgyeknek fontos, de tényleg nagyon hasznos, ha van nálunk néhány olyan kence, ami megakadályozza, hogy a repülőgép száraz levegője tönkretegye a bőrünket. A repülőn amúgy is átlagosan kevesebbet iszunk, mint kellene, ezért így kicsit kompenzálhatjuk a folyadékhiányt.

  1. Telefon- és laptoptöltő

Legutóbb a helsinki reptéren néztük irigykedve azt, hogy minden utastársunk a 100. filmjét nézi a laptopján. Mi csak kettőt tudtunk, mert nem számoltunk azzal, hogy egy tájfun miatt 10 órát dekkolunk a reptéren, ami alatt parádésan lemerül a gépünk.

  1. Váltás ruha

A nagy számok törvénye alapján már velünk is előfordult, hogy hagyták el csomagunkat, így csak a megérkezés után 2 nappal láttuk őket viszont. Ilyenkor aranyat ér egy saját póló, fehérnemű vagy épp a fürdőruhánk. Igaz, a biztosító ilyenkor bizonyos mértékben szponzorálja az új ruhavásárlásunkat, de azért jobb érzés a sajátunkéba belebújni, mint egy hirtelen, az első boltban megvásárolt új darabba.

  1. Meleg zokni és egy pulcsi

Ha hosszabb repülőútra megyünk, akkor egy meleg, bolyhos zokni mindig van a táskánkban, mert szerintünk képtelenség, hogy zárt cipőben annyi ideig kényelmesen érezzük magunkat. A pulcsiról sokszor mi is elfelejtkeztünk, főleg, ha nyáron megyünk nyaralni, de miután a legtöbb repülőn olyan hideg van, mint egy jégszekrényben, azóta a pulcsi is utazik velünk mindenhova.

  1. Gyógyszerek

Nem vagyunk az a lelkes gyógyszerevő típus, de fejfájás csillapító és ragtapasz mindig van nálunk. Természetesen, ha valaki rendszeresen gyógyszert szed, akkor néhány napi adag legyen mindig nála.

  1. Könyv, fülhallgató, újság, toll, füzet

Ez a lista mindegyikünknél más és más. De a lényeg, hogy mindig van nálunk valami, ami leköti a figyelmünk. Lehet, hogy egész úton elő sem vesszük, de biztonság kedvéért kizárjuk azt a variációt, hogy unatkozzunk.

  1. Helyi pénz, aprópénz

Egyértelmű, hogy az értékeinket mindig magunknál tartjuk, de most nem erre gondolunk. Lehetőség szerint mindig legyen nálunk aprópénz, mert biztos ismerős a helyzet, amikor tök szomjasan állunk egy vízautomata előtt, amibe csak 1 euró kellene, de nálunk meg csak egy ropogós 100 eurós bankjegy van. Ha lehet, akkor váltsunk mindig előre pénzt, (persze ezt sok ország esetén nem tudjuk megtenni), mert így érkezés után nem kell, hogy elsőként egy pénzváltót vadásszunk a reptéren, akik általában számunkra a legrosszabb árfolyamon váltják át a pénzünket.

+1. Hazafelé úton a lakáskulcs

Igazi rutinrókák vagyunk, de ez valahogy mindig elfelejtődik. Így amikor landolás után várjuk, hogy megérkezzen a bőröndünk, mindig imádkozunk és megfogadjuk, hogy ha most az egyszer nem keveredik el a bőröndünk, akkor megígérjük, hogy legközelebb a kézipoggyászba tesszük a lakáskulcsunkat.

A Fotó forrása: Pixabay